Heb je een oudere tv? Je kunt hem nog steeds aansluiten op een soundbar. Hier is hoe

how to connect a soundbar to a tv without hdmi

Hoewel de meeste moderne soundbars afhankelijk zijn van HDMI om verbinding te maken met HDTV’s en 4K-tv’s, zijn er nog steeds tal van soundbars op de markt met oudere audio-ingangen die werken met oudere tv’s – en ja, dat geldt ook voor CRT-tv’s (ook bekend als “tube”). decennia oud.

Door een verouderde tv aan te sluiten op een soundbar, kun je je oudere set een enorme audioboost geven, compleet met dreunende bas en zelfs gevirtualiseerd 3D-geluid. En als uw oude flatscreen- of buis-tv de juiste uitgangen heeft, is het aansluiten op een nieuwe soundbar een fluitje van een cent.

Zoek naar optische of RCA-audio-uitgangen

De eerste stap is om de achterkant van uw oude tv te controleren om te zien wat voor soort audio-uitgangen beschikbaar zijn. Als je ouder wordende tv geen HDMI heeft, zou de beste optie een optische (of Toslink) audiopoort zijn, die een vierkante opening heeft met een paar kleine inkepingen aan elke kant. Niet alleen kunnen optische audioverbindingen gecomprimeerd (maar niet verliesvrij) 5.1- en zelfs 7.1-kanaals Dolby Digital- en DTS-geluid aan, ze worden ook breed ondersteund door de nieuwste soundbars.

optische toslink en rca audio-uitgangen op een tv

Geen teken van een optische uitgang? Zoek vervolgens naar een stereopaar RCA-audio-uitgangen, een voor het linkerkanaal (meestal wit en gemarkeerd met “L”) en een tweede voor het rechterkanaal (meestal rood en gemarkeerd met “R”). Veel oudere tv’s – zelfs die uit de jaren 80 – hebben deze vertrouwd ogende RCA-stekkers op hun achterste ingangs-/uitgangspanelen, die analoge stereo-audiosignalen kunnen leveren.

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je oudere tv optische of RCA analoge audio-uitgangen heeft, ben je klaar om te gaan shoppen voor de soundbar – en als we zo brutaal mogen zijn, zou je eerste stop onze verzameling van de beste soundbars moeten zijn, waar we hebben reviews van de beste soundbars op verschillende prijsniveaus.

Let tijdens het winkelen op soundbars met audio-ingangen die overeenkomen met de uitgangen van je tv. Als je set een optische audio-uitgang heeft, goed nieuws: soundbars met optische ingangen zijn (zoals we al eerder aangaven) makkelijk te vinden. Dat gezegd hebbende, er zijn steeds meer soundbars (vooral nieuwere) die HDMI-poorten hebben, dus kijk goed.

soundbar aux en optische ingangen

Je zult minder huidige soundbars zien met analoge audio-ingangen dan met optische connectoren, maar ze zijn nog steeds redelijk gemakkelijk te vinden, vooral als het gaat om budget-soundbars in het bereik van minder dan $ 200. Wat u zoekt, is een 3,5 mm audio-aansluiting (meestal aangeduid met “AUX In”) die via een Y-vormige adapterkabel wordt aangesloten op de dubbele RCA-connectoren op uw tv (lees verder voor hulp bij het kiezen van de juiste kabels).

Naast het hebben van de juiste connectoren, moet je ook denken aan een soundbar met een virtual surround of 3D-modus. Veel van de nieuwste soundbars zijn opmerkelijk bedreven geworden in het plagen van surround en 3D-audio uit 5.1- of zelfs 2.0-kanaals audiobronnen. In het bijzonder is DTS Virtual:X indrukwekkend effectief om uw oren te laten denken dat ze geluid van achter en zelfs boven uw hoofd horen, zelfs wanneer de originele audio alleen in stereo is (wat het geval zal zijn als uw tv alleen RCA heeft -stijl analoge audio-uitgangen). En hier is echt goed nieuws: je kunt DTS Virtual:X-verwerking vinden in soundbars die ver onder de $ 200 kosten.

Gebruik de juiste optische of 3,5 mm-naar-RCA-kabels

Zodra je de optische en/of RCA-achtige audio-uitgangen op je tv hebt afgestemd op de overeenkomende ingangen op een soundbar, hoef je ze alleen nog maar met de juiste kabels aan te sluiten. De meeste fabrikanten van soundbars hebben de juiste optische kabels (degene die bij soundbars worden geleverd, zijn over het algemeen vrij kort en dun) en RCA-naar-3,5 mm Y-kabels.

Geen kabels in de doos? Maak je geen zorgen; beide optische audiokabelsVerwijder niet-productlink en RCA-naar-3,5 mm Y-kabelsVerwijder niet-productlink zijn direct verkrijgbaar via Amazon en andere online retailers. Verwacht ongeveer $ 15 of zo uit te geven voor een optische kabel, terwijl RCA-naar-3,5 mm-kabels voor minder dan $ 10 kunnen worden opgehaald.

rca naar 3-punts 5 mm y-kabel

De audio-uitvoerinstellingen van uw tv aanpassen

Mogelijk moet u ook enkele aanpassingen maken aan de audio-instellingen van uw tv. Hoewel sommige tv’s het geluid automatisch door hun audio-uitgangen sturen, kan het zijn dat je voor andere tv’s moet sleutelen aan hun audio-instellingen (begin gewoon met graven vanuit het hoofdmenu).

Je moet ook letten op een instelling die je tv overschakelt van “vaste” audio-uitvoer (waardoor de soundbar het volume kan regelen) naar “variabele” uitvoer (waarbij de tv het volume regelt). Als de optie bestaat, overweeg dan om voor de “variabele” instelling te gaan, wat betekent dat je niet telkens heen en weer hoeft te schakelen tussen je soundbar en tv-afstandsbedieningen als je het volume wilt aanpassen.

0 Shares:
You May Also Like