HDMI 2.1 low-down: Heb je een nieuwe kabel nodig?

hdmi 2.1

Een deel van het leven in een wereld van snelle technologische veranderingen is reageren (of niet) op evolutionaire technologieën en standaarden zoals HDMI 2.1. Op buikniveau zegt elke nieuwe specificatie dat je nu in direct gevaar loopt verouderd, ouderwets, niet hip, niet mee, niet mee te lopen met de coole kinderen, verouderd …. Echt, ik maak me zorgen over zulke dingen.

Zal de aanschaf van een nieuwe tv of Ultra HD Blu-ray-speler met HDMI 2.1 aan boord de aanschaf van een geheel nieuw entertainmentsysteem afdwingen? Nauwelijks. Ten eerste is de nieuwe standaard volledig achterwaarts compatibel, dus je kunt alles wat je nu bezit zonder boete gebruiken, zij het zonder het voordeel van de nieuwe functies. Afgezien van die primaire geruststelling, om alle 8K- en 10K-vreugde van HDMI 2.1 te ervaren, heb je nieuwe apparatuur nodig.

Het is echter mogelijk dat functies die geen verband houden met de verhoogde onbewerkte 48 Gbps-transmissiesnelheid van HDMI 2.1, zoals dynamische metadata voor HDR, datastroomcompressie, variabele framesnelheden en meer, via firmware-updates op uw huidige spullen kunnen worden geënt. . Hoe waarschijnlijk dit eigenlijk is, zal ik in de volgende sectie bespreken.

Maar het betere nieuws is dat, ondanks vele berichten van het tegendeel, de kans groot is dat je kabels, het onderdeel waar we het vaakst over worden ondervraagd, compatibel zijn, in ieder geval met 4K, gezien onze ervaring. Uitgaande van legitimiteit, goede kwaliteit en bescheiden lengte, tenminste.

Uitbreidbare apparatuur

Hoewel er niet veel van zijn, bestaan ​​er wel upgradebare HDMI-implementaties. Verschillende tv’s die we in ons testcentrum hebben gehad, konden worden geüpgraded van HDMI 2.0 naar 2.0a en 2.0b via firmware-updates voor uitzendingen. Dat waren dure tv’s, maar dat is te verwachten. Dit was mogelijk omdat veel van de HDMI-functies in firmware waren geïmplementeerd en niet hard gecodeerd in een chip.

Mijn vraag aan Samsung over upgradebaarheid trok een zeer voorzichtig “misschien”, terwijl Oppo, een bedrijf dat Dolby Vision post facto aan zijn Ultra HD Blu-ray-speler heeft toegevoegd, zei dat het in het verleden bijgewerkte HDMI-functies aan zijn dozen heeft toegevoegd. Geen van deze waren snelheids- of resolutie-gerelateerde factoren, beperkt door de processors die ze gebruiken, en ik vermoed dat dit een vrij algemeen scenario is.

one connect mini 2

Ik was een beetje verbaasd over de reactie van Samsung, aangezien de enige set producten die schijnbaar het meest in staat lijkt om een ​​HDMI-update of upgrade te accepteren, de tv’s van het bedrijf zijn met een externe One Connect-breakout-box. De One Connect bevat bijna alle poorten en I/O-verwerking, dus eenvoudigweg vervangen lijkt alle nieuwe HDMI 2.1-functies toe te staan ​​die relevant zijn voor de tv. Dat omvat HFR/120hz 4K UHD waar het beeldscherm zelf toe in staat is. Toekomstbestendigheid was inderdaad onderdeel van de buzz toen de One Connect voor het eerst verscheen.

Goede kabels werken met 4K

De fysieke vorm en lay-out van HDMI-connectoren verandert niet voor HDMI 2.1. Er zijn nog steeds 19 pinnen en hetzelfde aantal draden, ongeacht of de connector normaal, mini of micro is. En elke legitieme kabel of HDMI-component moet HDMI-compatibel zijn, wat betekent dat alle 19 draden aanwezig moeten zijn. Ik zei legitiem. Met de grijze markt is het natuurlijk altijd “wie weet?”

HDMI 2.1 heeft een heleboel nieuwe functies, maar de enige die de kabelcompatibiliteit beïnvloedt, is de transmissiesnelheid, die omhooggeschoten is van 18 Gbps naar 48 Gbps. Dat is eigenlijk niet zo dramatisch (in termen van kabelcompatibiliteit) als het klinkt. De snelheid neemt alleen toe van 6 Gbps naar 12 Gbps voor elk van de drie bestaande drietal datakabels (twee data, één schild).

De nieuwe standaard herbenoemt een draadtriplet, voorheen bestemd voor kloksignalen, als een vierde 12Gbps-gegevenskanaal. De kloksignalen zullen nu meeliften als metadata. Dit alles gebeurt in een nieuwe opstelling, een Fixed Rate Link (FRL) genoemd en wordt gebruikt voor ongecomprimeerde datastromen.

ultrahoge snelheidhdmicable

48 Gbps kan sommige minder goede kabels en producten belemmeren, maar HDMI 2.1 biedt een ander pad naar een effectief verhoogde transmissiesnelheid en dat is VESA’s DSC (Display Stream Compression) 1.2a. Hoewel wordt gezegd dat de compressie niet waarneembaar is, wordt deze alleen gebruikt als dat nodig is, namelijk voor hogere resoluties met hoge kleurdiepten en snelle verversingsfrequenties. Elke combinatie van die factoren die compressie vereisen, wordt in de onderstaande tabel in rood gemarkeerd met hash-tags. DSC 1.2a kan ook worden gebruikt als de ontvangende HDMI-component, om welke reden dan ook, de hierboven beschreven FRL niet ondersteunt.

formaatgegevenstabel

Zelfs als uw kabels de signaalsnelheid aankunnen, kunnen ze, als ze onvoldoende zijn afgeschermd, storende (in elektronische zin) hoeveelheden elektromagnetische interferentie (EMI) genereren. Als de HDMI-transmissiedraden niet goed zijn afgeschermd, kan EMI buiten de kabel uitstralen en knoeien met andere elektronische apparaten in de buurt.

Hoewel alle legitieme HDMI-kabels zouden moeten voldoen, is er een certificeringsprogramma geïntroduceerd voor HDMI 2.0. Om certificering te behalen, moet een kabel een strengere evaluatie doorstaan ​​voor doorvoer en lage EMI. Gecertificeerde kabels kunnen het High Speed ​​(10,2GBps) of Premium High Speed ​​(18Gbps) HDMI-logo weergeven. Als je een kabel hebt gekocht met het laatste logo (en mogelijk zelfs met het eerste), zou je in redelijk goede staat moeten zijn.

Vanaf januari 2022 hebben we een groot aantal oudere kabels getest met HDMI 2.1. Het goede nieuws is dat ze bijna allemaal met 4K UHD tot 60Hz hebben gewerkt. Het slechte nieuws is dat 8K-verbindingen problematisch waren. Alleen de nieuwere 4K (Premium) en 8K (Ultra High Speed) gelabelde kabels hebben een extern 8K-signaal kunnen doorgeven aan de 8K-tv’s waarmee we hebben getest.

Ja, je kunt misschien wegkomen met een goedkopere Premium-kabel (ongeveer $ 8 op het moment van schrijven), hoewel de 48 GB-kabels die we kochten op 25 januari 2022 slechts $ 12 tot $ 15 waren.

Hoge verwachtingen

Toen ik met de mensen met HDMI-licenties sprak, spraken ze hun vertrouwen uit dat passieve legacy-kabels van goede kwaliteit, vooral die met het label HDMI Premium, zouden moeten werken bij een lengte van 2 meter of minder. Actieve legacy-kabels die de signaalsterkte versterken, moeten grotere afstanden aankunnen. Zoals hierboven vermeld, hebben we veel geluk gehad met 4K-verbindingen met 4K-tv’s. 8K is een andere zaak – u zult waarschijnlijk een nieuwere kabel moeten kopen.

Wat betreft andere apparatuur, laten we hopen dat leveranciers bereid zijn om updates uit te geven waar dat mogelijk is.

Jon is een muzikant, voormalig x86/6800-programmeur en een lange tijd (eind jaren 70) computerliefhebber die in de baai van San Francisco woont.

0 Shares:
You May Also Like