HDFury 4K Arcana review: Dolby Atmos op de Sonos Arc krijgen

hdfury arcana ports

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Brengt verliesvrije Dolby Atmos naar niet-eARC-tv’sEenvoudige installatie en probleemloze bediening met een HDMI-schakelaarKlein genoeg om te verbergen achter een console of tv-standaard

nadelen

Voegt een wirwar aan kabels achter uw tv toe Enkele kleine eigenaardigheden, afhankelijk van uw opstelling

Ons oordeel

Voor $ 199 is de HDFury Arcana niet goedkoop, maar het is elke cent waard om het volledige potentieel van de Sonos Arc op niet-eARC-tv’s te ontgrendelen.

Voor sommigen zal de HDFury Arcana een te dure gadget lijken die niets toevoegt aan hun thuisbioscoopopstelling. Voor iedereen die een smart-tv van vóór 2019 bezit en een relatief hoogwaardige soundbar die objectgebaseerde soundtracks (dwz Dolby Atmos of DTS:X) kan decoderen, zal het niets minder dan een wonder zijn.

De 4K Arcana van $ 199 vervult een zeer specifieke behoefte: zoals beschreven door het bedrijf, maakt de kleine doos “volledige audio mogelijk voor elk eARC-geluidssysteem voor maximaal Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby MAT Atmos, DTS:X, DTS-HD Master Audio en oudere formaten.” In termen van leken betekent dit dat een high-end soundbar zoals de Sonos Arc volledige verliesvrije audio naar je soundbar zal leveren, zelfs als je tv geen eARC ondersteunt.

Dit is geen zeldzaam probleem voor mensen die audio van hoge kwaliteit waarderen. Hoewel de meeste moderne televisies HDMI ARC ondersteunen (het Audio Return Channel dat geluid van je tv naar je audiosysteem stuurt via een HDMI-kabel), biedt ARC niet genoeg bandbreedte om verliesvrije audioformaten met hoge resolutie te dragen, zoals Dolby True HD en DTS -HD Master-audio. Een nieuwe standaard genaamd eARC (Audio Return Channel) levert meer dan voldoende bandbreedte, maar alleen nieuwere tv’s – te beginnen met high-end modellen die in 2019 zijn verkocht – ondersteunen eARC. Lees dit verhaal voor een diepe duik in de twee normen.

hdfury arcana kracht

Als je op mij lijkt, zul je op de harde manier ontdekken dat je thuisbioscoopsysteem niet alles is wat het zou kunnen zijn – nadat je honderden dollars in een nieuwe soundbar hebt geïnvesteerd. Weinig dingen zijn frustrerender dan geld uitgeven aan een duur nieuw apparaat om vervolgens te ontdekken dat een ander onderdeel in de keten verhindert dat het alles levert waartoe het in staat is. Dat is precies wat mij overkwam: ik zette opgewonden mijn nieuwe Sonos Arc op, zette een film op met een Dolby Atmos-soundtrack en hoorde alleen Dolby Digital Plus met een lagere resolutie. (In dit Sonos-ondersteuningsartikel wordt uitgelegd wat er nodig is voor elk audioformaat).

Toegegeven, het klonk nog steeds veel beter dan de vijf jaar oude Sonos Playbar die ik heb vervangen, maar voor de prijs die ik betaalde, wilde ik niets minder dan een volledig ruimtelijk 3D-geluid. En ik was niet van plan om de 82-inch tv te vervangen die ik vorig jaar kocht om eARC-ondersteuning te krijgen.

Toen vond ik de HDFury Arcana, een doos die speciaal is ontworpen om mijn probleem aan te pakken. Het heeft één ingang en twee uitgangen, een die naar de HDMI-poort van de Sonos Arc gaat en een die naar de ARC-poort van mijn tv gaat. Het is niet anders dan een externe GPU voor een laptop: de Arcana upgradet de ARC-poort van je tv naar een eARC-poort alsof je een gloednieuwe set hebt gekocht. Het werkt zelfs met tv’s of projectoren die geen speciale ARC-poort hebben, het loste de occasionele lipsynchronisatieproblemen op die ik had met gewone ARC.

sonos arc achterpaneel

Maar als je dit leest, is jouw situatie waarschijnlijk hetzelfde als de mijne: je hebt een Sonos Arc gekocht om mee te gaan met je soort nieuwe 4K-tv met groot scherm die geen volledig verliesloos Atmos-geluid kan leveren. En alleen al daarom is de HDFury zijn prijskaartje van $ 199 zeker waard.

Plug en play

Het opzetten van de Arcana is ongelooflijk eenvoudig, hoewel het natuurlijk zal bijdragen aan de kabelwarboel achter je tv. De doos is klein genoeg om te verbergen, maar je moet de Arcana van wisselstroom voorzien en nog een HDMI-kabel aan je verzameling toevoegen.

Houd er rekening mee dat de Arcana niet wordt geleverd met HDMI-kabels, dus u moet deze zelf meenemen; in het bijzonder een met het label Premium High-Speed ​​HDMI, die een bandbreedte van 18 Gbps biedt. De kabel die bij de Arc wordt geleverd, is voldoende, maar als je problemen hebt met de geluids- of beeldkwaliteit, probeer dan een van je andere kabels te verwisselen voordat je andere diagnostische oplossingen uitvoert.

sonos dolby atmos

De doos heeft een klein OLED-scherm met verschillende menu-opties en een ietwat onhandig navigatiewiel, maar je hoeft niet verder te gaan dan het audiomenu (dat waarschijnlijk op “eArc Only” blijft staan). Er is ook een optie voor firmware-updates wanneer je een USB-stick plaatst. De mijne is up-to-date aangekomen, dus ik heb hem niet gebruikt.

Als je maar één apparaat hoeft aan te sluiten, steek je de HDMI-kabel rechtstreeks in de Arcana en klaar ben je. Aangezien dat niet realistisch is en je waarschijnlijk meer dan één apparaat in je opstelling hebt, ondersteunt de Arcana HDMI-switches tussen de box en je tv. Ik kon mijn bestaande Caavo Control Center integreren en zonder problemen de volledige functionaliteit van de afstandsbediening gebruiken.

hdfury arcana-update

Mogelijk moet u ook uw 4K UHD Blu-ray-speler opnieuw configureren om de juiste audiobitstream naar uw soundbar te sturen. Mijn Sony UBP-X800-speler was standaard ingesteld op PCM 7.1-geluid (wat nog steeds beter is dan ik zonder de Arcana kreeg), maar een snelle trip naar de instellingen loste het op. Het enige wat ik hoefde te doen, was BD Audio Mix uitschakelen om de speler te vertellen dat de Arc de audiodecodering zou afhandelen.

Kleine minpuntjes bederven de show niet

Ik heb een paar eigenaardigheden ervaren met mijn setup die je ook zou kunnen tegenkomen, maar niets was een deal-breaker. Elke keer dat ik mijn systeem inschakel, verschijnt er gedurende enkele seconden een bericht van de Arcana onderaan het tv-scherm. () Ook als ik een programma in sommige apps afspeel of stop, wordt het scherm een ​​seconde of zo zwart. Ik heb verschillende instellingen op de Arcana geprobeerd om het te repareren, maar niets heeft geholpen, dus het kan aan mijn Caavo liggen. Het is in ieder geval een kleine overlast.

sonos arc met samsung q7-serie qled

Ik verloor ook de mogelijkheid om de Sonos Arc te bedienen met mijn Caavo-afstandsbediening. Mijn Samsung-tv herkent de Arc niet als een ontvanger, zoals toen de luidspreker rechtstreeks op een HDMI-poort op de set was aangesloten, dus de tv denkt dat ik de interne luidsprekers bedien (en geeft “TV-luidspreker” weer op het scherm ). Ik hoefde alleen maar de Caavo-afstandsbediening opnieuw te configureren om het volume van de Arc te regelen in plaats van dat van de tv. Dat duurde seconden in de Sonos-app.

Ik gebruik de Arcana nu een paar weken als onderdeel van mijn thuisbioscoopopstelling en ik heb geen problemen gehad met de connectiviteit. Ik hoef ook geen instellingen aan te passen of ergens mee te rommelen. Als ik mijn Caavo aanzet, stuurt de Arcana de juiste signalen, en als ik een Atmos-film of -show afspeel, verschijnt het Dolby Atmos-logo en krijg ik volledig lossless geluid uit mijn Blu-ray-speler. Het is iets moois om te zien. En hoor.

0 Shares:
You May Also Like