Google-functies voor slimme luidsprekers verdwijnen na uitspraak Sonos-patent

google nest audio with google nest mini

Het regelen van het volume van Nest-speakergroepen is nu nog moeilijker geworden nadat Google een sleutelronde verloor in een patentgeschil met Sonos, en gebruikers van Nest-speaker zijn – begrijpelijkerwijs – gek.

Op het Nest-communityforum heeft Google gebruikers donderdag laten weten dat het “enkele wijzigingen” zou aanbrengen in de functionaliteit van de luidsprekergroep, waarvan de grootste is dat je het volume van de luidsprekers in Google-luidsprekergroepen afzonderlijk moet aanpassen in plaats van te gebruiken een schuifregelaar voor groepsvolume.

Een andere grote verandering voor Google-gebruikers van slimme luidsprekers is dat ze de fysieke volumeknoppen op hun telefoons niet kunnen gebruiken om het volume van luidsprekergroepen te wijzigen.

De wijzigingen in de luidsprekergroep zijn van toepassing op gebruikers die “het volume willen regelen in de Google Home-app, met de stem met de Google Assistent of rechtstreeks op je Nest Hub-display”, aldus Google.

Anders zouden luidsprekergroepen moeten “blijven functioneren zoals verwacht”, tenzij u “andere merken op Cast-gebaseerde apparaten” gebruikt, zoals JBL of Lenovo, in welk geval hun firmware mogelijk moet worden bijgewerkt.

Google voegde eraan toe dat een “klein aantal gebruikers” kan worden gevraagd om de “Device Utility-app” (of DUA) te gebruiken om de benodigde updates te installeren.

De abrupte verdwijning van de volumefuncties van groepsluidsprekers kwam nadat (zoals beschreven door The New York Times) de United States International Trade Commission donderdag oordeelde dat Google vijf Sonos-patenten had geschonden met betrekking tot genetwerkte en gesynchroniseerde thuisluidsprekers, een geschil dat al jaren broeit. Sonos klaagde Google voor het eerst aan vanwege zijn patenten in 2020.

Google wordt nu geconfronteerd met een importverbod op producten die de patenten van Sonos schenden (inclusief Google Nest-smartspeakers en Chromecast-streamingapparaten, allemaal geïmporteerd uit China), dat binnen 60 dagen na de uitspraak van kracht zou kunnen worden.

In een verklaring per e-mail aan TechHive merkte de Chief Legal Officer van Sonos, Eddie Lazarus, op dat Google “productfuncties kan degraderen of elimineren op een manier die het invoerverbod dat de ITC heeft opgelegd omzeilt”, eraan toevoegend dat Google “kan – zoals andere bedrijven al hebben gedaan —een eerlijke royalty betalen voor de technologieën die het zich heeft verduisterd.”

In een reactie zei een Google-woordvoerder in een verklaring: “Hoewel we het niet eens zijn met” [the] besluit, waarderen we dat de International Trade Commission onze gewijzigde ontwerpen heeft goedgekeurd en we verwachten geen gevolgen voor ons vermogen om onze producten te importeren of te verkopen. We zullen verdere beoordeling zoeken en ons blijven verdedigen tegen de frivole beweringen van Sonos over ons partnerschap en intellectueel eigendom.”

Ondertussen luchtten gebruikers op het Nest-forum van Google over het feit dat ze in het kruisvuur waren betrapt.

“Dit is niet ok”, schreef een gebruiker. “Volledig ontkent waarom [I] gekocht in Google-luidsprekers voor het huis. Ik geloof dat een korting op zijn plaats is, uw apparaten werken niet meer zoals geadverteerd en verkocht. Ik zal het ergens anders moeten zoeken.”

“Dus je bent aangeklaagd door Sonos en wij betalen de prijs?” schreef een andere gebruiker.

In afwachting van een presidentiële herziening van het handelsverbod, zal Google vermoedelijk werken aan manieren om de volumeregeling van de groepsluidspreker weer in te schakelen op een manier die inbreuken op Sonos-patenten voorkomt.

Een andere optie is natuurlijk dat Google gewoon een royaltyvergoeding aan Sonos ophoest.

Google had geen commentaar over wanneer de schuifregelaar voor het volume van de groepsluidspreker zou kunnen worden hersteld.

0 Shares:
You May Also Like