Geweldig geluid – onder de juiste omstandigheden

dali katch one opener

DALI (Danish Audiophile Loudspeaker Industries) doet zijn naam eer aan door fantastisch klinkende luidsprekers te maken, waaronder de onlangs geteste Rubicon 6. Het bedrijf heeft ook zijn tenen ondergedompeld in de pool van draadloze hoofdtelefoons met de IO-4 en IO-6, die Ik hou van zijn rijke, weelderige geluid.

Het is dus niet verwonderlijk dat DALI zich op het gebied van soundbars zou wagen. De Katch One is gebaseerd op de Katch Bluetooth-luidspreker van het bedrijf, die ik binnenkort zal beoordelen. Ondertussen heb ik wat tijd doorgebracht met de Katch One, en onder de juiste omstandigheden klinkt het uitstekend.

Functies

Verkrijgbaar in drie kleuren die passen bij verschillende decors, de Katch One is een slanke maar zeer hoge soundbar, die veel meer ruimte nodig heeft dan de meeste onder een tv. Met afmetingen van 33,9 x 6,5 x 2,7 inch (BxHxD) en een totaal gewicht van 8,2 pond, zijn de kast en het voorpaneel gegoten uit met glasvezel versterkt ABS, dat een zeer stijve structuur vormt die resonanties weerstaat als de drivers trillen.

dali katch een luchtstroom

Over de drivers gesproken, ze bevatten twee 0,8-inch dome-tweeters van zacht textiel met neodymium-magneten en vier 3,5-inch woofers met aluminium conus met een dop van textiel. Daarnaast zijn er vier passieve radiatoren met stalen conus van 4,5 inch in het basreflexsysteem. De ondiepe woofers zouden de volledige excursie van een conventionele woofer mogelijk maken door gebruik te maken van een speciaal ontworpen chassis, omgekeerd diafragma en aangepaste spider-ophanging.

Twee woofers en twee radiatoren zijn naar voren gericht met de tweeters, terwijl de andere twee woofers en radiatoren naar achteren zijn gericht. Dit ontwerp is bedoeld om de lage frequenties te versterken wanneer de soundbar op of bij een muur is gemonteerd. De Katch One wordt geleverd met korte leren riemen voor wandmontage, of u kunt de meer conventionele beugels aan de achterkant gebruiken. Als alternatief kunnen de meegeleverde voeten vrij op een oppervlak staan.

De drivers worden aangedreven door vier 50W klasse D-versterkers met een signaal-ruisverhouding van 100dB. Een krachtige DSP biedt een actieve crossover en werkt intern met een resolutie van 24 bits/96 kHz, hoewel het apparaat ingangen tot 24/192 kan accepteren (die worden gedownconverteerd naar 24/96). Volgens DALI: “Het overschot aan rekenkracht zorgt ervoor dat de DSP ingrijpt voordat de versterker of de stuurprogramma’s te lang worden, en geeft het tegelijkertijd de mogelijkheid om volledig hands-off te gaan, waardoor de stuurprogramma’s een coherent en onvervormd geluid kunnen leveren. audiosignaal.” Al met al ondersteunen de drivers, versterker en DSP een frequentierespons van 46Hz tot 25kHz (±3 dB) en een maximale output van 101dB SPL.

Daarnaast biedt de DSP twee geluidsmodi: Focus en Wide. De Focus-modus levert een gefocust stereosignaal, terwijl de Wide-modus het geluid zou uitbreiden tot buiten de fysieke afmetingen van de kast.

dali katch one back

Aansluitingen omvatten één HDMI-ingang, die normaal gesproken wordt aangesloten op de HDMI ARC-ingang van een tv, terwijl bronapparaten zoals een streamingbox, disc-speler en/of gameconsole zijn aangesloten op de andere HDMI-ingangen van de tv. Zoals u wellicht weet, staat ARC voor Audio Return Channel, dat audio van die ingang terugstuurt langs de kabel die normaal gesproken audio- en videosignalen naar de tv brengt van zoiets als een AV-ontvanger. In dat geval wordt het geluid van de ingebouwde apps van de tv en de draadloze tuner via dezelfde kabel teruggestuurd naar de AVR.

Met de Katch One werkt de HDMI ARC-ingang van de tv echter als een audio-uitgang, waarbij audio naar de soundbar wordt verzonden vanaf de andere HDMI-ingangen, evenals de interne apps en tuner van de tv. Helaas betekent dit dat de ARC-ingang van de tv niet kan worden gebruikt voor een bronapparaat, en in sommige gevallen is de ARC-ingang de HDMI-ingang met de hoogste bandbreedte van de tv. Het is ook mogelijk dat sommige tv’s de audio van andere HDMI-ingangen niet naar de ARC-uitgang leiden. Het is ook vermeldenswaard dat de Katch One de versie met hogere bandbreedte van ARC – eARC – die te vinden is op de nieuwste smart-tv’s niet ondersteunt (klik hier voor een diepere verkenning van de twee standaarden).

dali katch one verbindingen

Als je tv een ARC-ingang heeft, moet de audio-uitgang worden ingesteld op stereo of PCM, aangezien de Katch One geen Dolby Digital- of DTS-decoder heeft. Als de tv CEC (Consumer Electronics Control) biedt, kun je de basisfuncties van de Katch One (volume, dempen, aan/uit) bedienen met de afstandsbediening van de tv.

Andere aansluitingen zijn onder meer twee Toslink optische digitale audio-ingangen, een met het label TV en de andere met het label Optical. Wat is het verschil? De optische ingang van de tv schakelt de soundbar automatisch in en selecteert die ingang wanneer deze licht ontvangt, terwijl de andere wordt ingeschakeld en de ingang alleen selecteert wanneer deze een optisch audiosignaal ontvangt. Blijkbaar laten sommige cd-spelers en streamers de optische draaggolf aan, zelfs als er geen signaal is, terwijl tv’s de draaggolf alleen verzenden als ze een signaal verzenden.

Afronding van de fysieke verbindingen is een 3,5 mm stereo analoge ingang, een 3,5 mm subwooferuitgang die wordt aangesloten op een optionele sub, en een USB-C-poort die voornamelijk wordt gebruikt voor firmware-upgrades. Het kan ook worden gebruikt om een ​​Google Chromecast- of Amazon Echo-apparaat van stroom te voorzien, met spraakbesturing en ondersteuning voor TuneIn en Spotify en andere streamingdiensten.

De Katch One ondersteunt ook Bluetooth 4.0 met behulp van de AAC- en aptX-codecs. Dit kan worden gebruikt om verbinding te maken met een mobiel Bluetooth-apparaat of tv.

dali katch one controles

Gebruikersomgeving

De bovenkant van de Katch One bevat alle bedieningselementen en indicatoren aan boord. De centrale aan/uit-knop wordt omringd door vier kwartcirkelvormige LED’s die het volumeniveau aangeven, dat wordt geregeld met de “+” en “-” knoppen aan de rechterkant. De volgende knop schakelt tussen de Focus- en Wide-geluidsmodi, die worden aangegeven met twee LED’s. Links van de aan / uit-knop bevinden zich een Bluetooth-koppelingsknop en een bronselectieknop die door de ingangen bladert, die elk hun eigen LED-indicator hebben.

Zoals ik eerder al zei, wordt de Katch One automatisch ingeschakeld en selecteert hij de ingang die een signaal ontvangt op een van de optische ingangen. Maar het doet ook hetzelfde wanneer een van de ingangen, inclusief Bluetooth, een actief signaal ontvangt. U kunt deze functie desgewenst uitschakelen.

De meegeleverde afstandsbediening is vrij eenvoudig; het heeft slechts 10 knoppen. Bovenaan staan ​​aan/uit, dempen en geluidsmodus selecteren, daaronder het volume omhoog en omlaag. De vijf resterende knoppen selecteren direct een van de ingangen. De Bluetooth-knop heeft een dubbele functie als transportbesturing, waardoor je kunt spelen/pauzeren en naar het volgende of vorige nummer kunt gaan. De knoppen zijn gelijk met de behuizing zonder scheiding of tactiele differentiatoren, waardoor ze moeilijk te vinden zijn op het gevoel.

dali katch one afstandsbediening

De gebruikersinterface heeft één grote tekortkoming: de enige manier om de status van de soundbar te zien is aan de bovenkant, die min of meer onzichtbaar is vanaf een typische luisterpositie. Veel soundbars hebben een alfanumeriek display dat tijdelijk het volume, de invoer en andere informatie weergeeft via de grille aan de voorkant, maar de Katch One heeft die specifieke functie niet. Ik merkte dat ik er vaak naar verlangde.

Prestatie

Ik begon door de Katch One op een standaard onder en voor mijn slaapkamer-tv te plaatsen en de optische audio-uitgang van de tv aan te sluiten op de optische ingang van de soundbar. Zoals beloofd, toen ik de tv aanzette, ging de soundbar aan en schakelde ik over naar die ingang.

TV-audio klonk redelijk schoon, open en helder, maar er was niet veel bas. Ik vermoed dat dat komt omdat er geen plaats was om de Katch One tegen een muur te plaatsen, waarvoor hij is ontworpen. In mijn kamer stond het tegen een apparatuurkast met glazen deuren, maar een van de deuren ontbreekt, dus er was geen continu vaste ondergrond direct erachter.

dali katch een bandjes

Voor mijn formele luisterplezier speelde ik muziek uit de Tidal Master-bibliotheek van mijn iPhone XS via Bluetooth. Vanaf de locatie op de standaard voor de tv was het geluid behoorlijk slap, dus ik probeerde het bovenop de Harman Kardon Enchant 800-soundbar te plaatsen die veel dichter bij de tv zit. Dat plaatste de Katch One direct voor het tv-scherm, wat de geluidskwaliteit sterk verbeterde. Maar de soundbar blokkeerde ook een kwart van het tv-scherm, dus ik kon hem in deze stand niet gebruiken om tv te kijken.

Ik begon met “Wat is er met onze liefde gebeurd?” van het nieuwe album van countryrocker Margo Price. Terwijl ik heen en weer schakelde tussen de Focus- en Wide-modus, merkte ik dat het geluidsbeeld absoluut beperkt was tot de kast in de Focus-modus, en het geluid was wat dun met een anemische bas, maar de zang was behoorlijk uitgesproken. Door over te schakelen naar de Wide-modus, opende het geluid aanzienlijk met meer bas, hoewel de zang een beetje terugliep. Het geluidsbeeld was iets breder, maar niet dramatisch. Toch klonk de Wide-modus veel beter dan Focus, dus ik gebruikte hem voor de rest van mijn luisteren.

dali katch one levensstijl

Even terzijde: ik heb beide modi geprobeerd terwijl ik tv keek, en ik hoorde helemaal geen verschil tussen beide. Misschien komt dat omdat de soundbar vrijstaand stond en niet tegen een muur.

De volgende was “Pili Pili” van Polo en Pan van hun album . Dit instrumentale elektronische wereldmuzieknummer klonk mooi en schoon op de Katch One met een goede beeldvorming en bas, evenals een uitstekende afbakening tussen secties met weinig en veel galm. Over het algemeen was het geluid een beetje helder.

Voor wat funk en R&B heb ik “Right Place Wrong Time” gemaakt, zoals opgenomen door Maceo Parker voor zijn album. Wide-modus was zeer effectief op dit nummer en wierp een soundstage die veel breder was dan de kast. Het algehele geluid was schoon en helder met geweldige beeldvorming, goede zang en een matige basaanwezigheid.

dali katch one woofer cutaway

Ik ben dol op het album van jazzbassist en componist Misha Mullov-Abbado, dus ik luisterde naar het nummer “Little Vision” voor deze recensie. De Katch One klonk schoon en goed uitgebalanceerd met een geweldige weergave van de akoestische bas, altsax en piano. Zoals eerder neigde het algehele geluid enigszins naar de positieve kant.

Ik ging verder met klassiek en speelde het derde deel van Stravinsky’s Psalmensymfonie, uitgevoerd door de San Francisco Symphony onder leiding van Michael Tilson Thomas. Zoals ik had verwacht, had de Katch One een open, schoon, enigszins helder geluid met goed weergegeven koor en orkest en goede lage orgeltonen.

Vergelijking met Harman Kardon Enchant 800

Zoals ik eerder al zei, had ik de Harman Kardon Enchant 800-soundbar bij de hand (hier besproken), en ik begon hem te gebruiken als standaard voor de Katch One. Ik heb ook het geluid van de twee soundbars vergeleken en ertussen via Bluetooth vanuit Tidal geschakeld. Ik kon ze niet echt vergelijken voor tv-geluid, omdat de Katch One een deel van het scherm blokkeerde en het verwisselen van optische kabels behoorlijk onhandig is.

In alle gevallen klonk de Enchant 800 wat donkerder en een beetje ingesloten, hoewel hij vaak ook vloeiender was. Op een paar nummers was de bas enigszins overbelast, vooral akoestische bas. Interessant genoeg was de bas iets meer naar voren op de Stravinsky. Maar deze verschillen waren over het algemeen relatief klein.

Waar het op neerkomt:

Er is veel leuks aan de DALI Katch One, maar alleen onder bepaalde omstandigheden. Hij is veel groter dan de meeste soundbars, dus je moet er voldoende ruimte onder de tv voor hebben. En het moet tegen een muur of een ander groot, plat oppervlak worden geplaatst om op zijn best te klinken; het klinkt behoorlijk slap als het los van de muur staat.

Met de juiste plaatsing is het geluid schoon, open en goed uitgebalanceerd, hoewel het een beetje aan de positieve kant is. Ter vergelijking: de Harman Kardon Enchant 800 klinkt over het algemeen donkerder en enigszins gesloten. Aan de andere kant is de Harman Kardon erg slank, waardoor hij gemakkelijk onder de meeste tv’s past, en hij heeft een alfanumeriek display achter het roosterdoek aan de voorkant dat tijdelijk onthult eventuele statuswijzigingen zoals volume.

dali katch one levensstijl

Dan is er nog het prijskaartje. De Katch One-lijst voor $ 999, terwijl de adviesprijs van de Enchant 800 iets minder dan $ 700 is, maar op het moment van schrijven is hij te koop voor $ 280 op Amazon en elders. En natuurlijk zijn er veel goede soundbars op de markt die een fractie van $ 1.000 kosten, waarvan sommige zelfs een draadloze subwoofer bevatten (inclusief de LG SN8YG die hier eerder deze week werd besproken).

Als je voldoende muurruimte onder je tv hebt en je houdt van elegant Deens design, dan is de DALI Katch One een uitstekende soundbar. Hij kan ook zonder tv als Bluetooth-speaker worden gebruikt. Aan de andere kant is het erg duur, en er zijn veel van dergelijke producten die heel goed presteren voor veel minder. Bovendien hebben de meeste van hen niet veel ruimte onder de tv nodig en hoeven ze ook niet tegen een muur te worden geplaatst om op hun best te klinken. Of de Katch One geschikt voor u is, hangt af van uw omstandigheden, dus de beslissing is aan u.

0 Shares:
You May Also Like