Gegevens herstellen van een Macbook Air: verschillende gevallen gedekt

MacBook Air-gegevensherstel is eenvoudig genoeg als alles werkt zoals bedoeld. Maar wat als je MacBook niet opstart? Of is uw schijf ernstig beschadigd? Of erger nog: wat als je MacBook Air helemaal dood is?

Er zijn manieren om al deze problemen te omzeilen… Maar als u de juiste methode kent om uw MacBook Air in uw specifieke situatie te herstellen, wordt het een stuk eenvoudiger. In dit artikel leren we u hoe u uw MacBook Air-gegevens kunt herstellen, ongeacht de staat ervan. Lees verder.

Welke opslagopties zijn er op een Macbook Air

Als je een Macbook Air hebt, is de kans groot dat deze een in de fabriek geïnstalleerde SSD heeft, hoewel eerdere versies de meer traditionele HDD hadden. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar het belangrijkste verschil met betrekking tot MacBook Air-herstel ligt in hoe het zich gedraagt ​​​​wanneer je bestanden verwijdert.

Laat het me uitleggen.

Als je een bestand op een harde schijf van een MacBook Air verwijdert, wordt het niet meteen gewist. In plaats daarvan “oormerkt” de harde schijf de gegevens als “free ruimte” die door nieuwe gegevens kan worden gebruikt. Voordat nieuwe gegevens naar die ruimte worden geschreven, kunnen we de oude gegevens nog ophalen.

Aan de andere kant gebruikt SSD de TRIM-opdracht, een tool die het verwijderen van gegevens optimaliseert. Wanneer het is ingeschakeld, geeft macOS uw SSD de opdracht om het bestand te wissen zodra u het verwijdert. Als u niet snel handelt, neemt de kans op succesvol herstel af.

Dit is de reden waarom het gemakkelijker wordt geacht om een ​​MacBook Air-harde schijf te herstellen dan een SSD.

De TRIM-opdracht is standaard ingeschakeld op in de fabriek geïnstalleerde SSD’s. Als u deze opdracht wilt uitschakelen, start u de Terminal-app (Finder > Toepassingen > Hulpprogramma’s) en typt u de volgende opdracht hit return:

sudo trimforce disable

Hieronder staat een tabel met MacBook Air-modellen samen met hun opslagtype en TRIM-ondersteuning:

Model Opslag type Heeft TRIM?
MacBook Air M2 (2022) SSD Ja
MacBook Air M1 (2020) SSD Ja
MacBook Air Retina (2020) SSD Ja
MacBook Air-netvlies (2019) SSD Ja
MacBook Air-netvlies (2018) SSD Ja
MacBook Air (2017) SSD Ja
MacBook Air 7.2 (2015) SSD Ja
MacBook Air 7.1 (2015) SSD Ja
MacBook Air 6.2 (2014) SSD Ja
MacBook Air 6.1 (2014) SSD Ja
MacBook Air 6.2 (2013) SSD Ja
MacBook Air 6.1 (2013) SSD Ja
MacBook Air 5.2 (2012) SSD Ja
MacBook Air 5.1 (2012) SSD Ja
MacBook Air 4.2 (2011) SSD Ja
MacBook Air 4.1 (2011) SSD Ja
MacBook Air 3.2 (2010) SSD Ja
MacBook Air 3.1 (2010) SSD Ja
MacBook Air 2 (2009) HDD of SSD Ja

Gegevens herstellen van een MacBook Air

Afhankelijk van de staat van uw apparaat zijn er verschillende manieren om gegevens van een MacBook Air te herstellen. Hieronder bieden we u methoden om gegevens te herstellen van niet-opstartbare, ernstig beschadigde en zelfs dode MacBook Air-apparaten.

Als je MacBook Air helemaal in orde is en je zojuist je bestanden per ongeluk hebt verwijderd, hebben we daar ook een methode voor. Lees verder.

1. Herstel verwijderde bestanden met behulp van Data Recovery Software

Software voor gegevensherstel is een krachtig hulpmiddel waarmee gebruikers gegevens rechtstreeks uit het bestandssysteem kunnen extraheren, tijdens het venster waarin uw oude gegevens zijn overschreven maar nog niet zijn gewist.

Er zijn een aantal software voor gegevensherstel om online uit te kiezen, maar we zullen gebruiken Disk Drill voor dit artikel. Het is zeer effectief en supergemakkelijk te gebruiken, zelfs voor beginners – we gebruikten ook Disk Drill om gegevens van een MacBook Pro te herstellen in een ander artikel. U kunt het als volgt gebruiken om verwijderde bestanden van uw MacBook Air te herstellen:

Stap 1. Downloaden en installeer Disk Drill in je MacBook Air.

Stap 2. Start Disk Drill (Finder > Toepassingen).
Disk Drill-pictogram in Finder

Stap 3. Selecteer in het Disk Drill-venster je systeemschijf – deze moet worden gelabeld als “Apple SSD” of iets dergelijks. Klik vervolgens op “Zoeken naar verloren gegevens”
Disk Drill systeem schijf selectie venster

Stap 4. Zodra de scan is voltooid, klikt u op “Gevonden items bekijken” om een ​​voorbeeld van de herstelbare bestanden te bekijken.
Disk Drill scanscherm

Stap 5. Gebruik de zoekbalk in de rechterbovenhoek van het scherm om uw bestand te zoeken op naam of extensie.
Disk Drill scanresultaten venster

Stap 6. Klik op de oogknop naast de bestandsnaam om een ​​voorbeeld van het bestand te bekijken. De bestandsnaam is mogelijk gewijzigd tijdens het scanproces.
Disk Drill voorbeeldvenster

Stap 7. Vink het selectievakje naast de naam van het herstelbare bestand aan voordat u op “Herstellen” klikt. U kunt ook op “Alles herstellen” klikken
Herstel knop in Disk Drill scanresultaten venster

Stap 8. U wordt gevraagd om de doelmap voor uw herstelde bestand(en) te kiezen. Deze map moet zich op een ander station bevinden om te voorkomen dat bestaande gegevens worden overschreven.
Optie om de doelmap te kiezen in het dialoogvenster Disk Drill

Disk Drill Basic voor Mac biedt niet: free gegevensherstel, maar u kunt een voorbeeld van zoveel bestanden bekijken als u wilt. Dit is super handig om (1) te bevestigen dat uw bestanden te redden zijn en (2) het identificeren van de bestanden die u wilt herstellen – er zijn gevallen waarin software voor gegevensherstel de exacte bestandsnamen niet kan achterhalen.

2. Gegevens herstellen van niet-opstartbare MacBook Air met Disk Drill

Als je MacBook Air weigert op te starten, kun je in plaats daarvan opstarten in macOS vanaf een externe USB. Op die “draagbare” kopie van macOS kunnen we dan Disk Drill downloaden en installeren en het gebruiken om je interne schijf te scannen.

Het kost wat voorbereiding om macOS op een USB te installeren, maar maak je geen zorgen – we doorlopen elke stap hieronder (met screenshots):

Stap 1. Sluit uw externe opslagapparaat aan op een werkende MacBook. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om je macOS en je back-up op te slaan.

Stap 2. Ga naar Schijfhulpprogramma (Finder > Toepassingen > Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma)Disk Drill-pictogram in Finder

Stap 3. Klik op de zijbalkknop in de rechterbovenhoek van het venster Schijfhulpprogramma en klik vervolgens op ‘Alle apparaten weergeven’.
Toon alle apparaten gemarkeerd in het venster Schijfhulpprogramma

Stap 4. Klik in de linkerzijbalk op de externe schijf. Klik vervolgens op “Wissen”.Wis-knop in het venster Schijfhulpprogramma

Stap 5. In het dialoogvenster wordt u gevraagd uw schijf een naam te geven. Zorg er ook voor dat u AFPS selecteert voor het formaat en GUID-partitie voor het schema voor compatibiliteit met macO’s.Opties om naam, formaat en schema te wijzigen in het dialoogvenster Schijfhulpprogramma

Stap 6. Download vanuit de App Store het macOS Monterey-installatieprogramma (of uw voorkeursversie), maar installeer het nog niet.MacOS Monterey in de App Store

Stap 7. Ga na het downloaden naar Finder > Toepassingen. Dubbelklik vervolgens op het pictogram van het installatieprogramma om het uit te voeren.MacOS Monterey-installatieprogramma in Finder

Stap 8. Klik op “Doorgaan”.Doorgaan-knop in MacOS-installatievenster

Stap 9. Klik eenmaal op “Akkoord” in het hoofdvenster en nogmaals in het bevestigingsvenster.Akkoordknop in MacOS-installatievenster

Stap 10. Klik op “Alle schijven weergeven …”Akkoordknop in MacOS-installatievenster

Stap 11. Selecteer de “Monterey USB”-schijf die we eerder hebben geformatteerd en klik vervolgens op “Doorgaan”.Toon alle schijven knop in MacOS installatievenster

Stap 12. Selecteer uw profiel en klik vervolgens op “Installeren”.Bestemmingsmap selecteren in MacOS-installatievenster

Stap 13. Nadat de installatie is voltooid, sluit u uw Mac af en houdt u de aan / uit-knop ingedrukt totdat u ‘Opstartopties laden’ ziet. U kunt dan kiezen vanaf welke schijf u wilt opstarten.

Deze instructie is van toepassing op M1- en M2-Macs. Voor op Intel gebaseerde Macs kun je de Option- (⌥) of Alt-toets ingedrukt houden direct nadat je je laptop hebt aangezet.

Stap 14. Eenmaal opgestart, download en installeer Disk Drill (Finder > Toepassingen). Volg de standaardprocedure die in het vorige gedeelte is ingesteld om een ​​back-up van uw gegevens te scannen en op te slaan. Merk op dat Disk Drill in dit geval je interne schijf zal herkennen als een externe schijf.

3. Herstel gegevens van ernstig beschadigde MacBook Air harde schijf of SSD

DIY-methoden voor gegevensherstel hebben hun eigen beperkingen. Als uw harde schijf of SSD fysiek beschadigd is, raden we u aan deze naar een professioneel gegevensherstelcentrum te sturen voor schade- en kostenbeoordeling. Hun specialisten hebben de juiste tools en ervaring om u te helpen in situaties van extreem gegevensverlies.

4. Gegevens herstellen van een dode MacBook Air

De enige trefzekere manier om gegevens van een dode MacBook Air te herstellen, is door deze gegevens op te halen uit een Time Machine-back-up. Voor deze methode moet u Time Machine vooraf hebben ingesteld en toegang hebben tot een andere Mac (Windows-computers ondersteunen de HFS+- en APFS-indelingen niet).

Als u uw Time Machine-back-upschijf aansluit op een andere Mac, zou u via de Finder toegang moeten hebben tot de inhoud. Hier is hoe:

Stap 1. Sluit uw Time Machine-back-upschijf aan op een werkende Mac.

Stap 2. Open Finder en selecteer vervolgens uw Time Machine-back-upschijf in de linkerzijbalk.

Stap 3. Dubbelklik op “Backups.backupdb” en dubbelklik vervolgens op de map met de naam van uw Mac.

Stap 4. Op deze locatie ziet u mappen die zijn gelabeld met hun respectievelijke back-updatums. U kunt door deze mappen bladeren om de bestanden te vinden die u nodig hebt.

0 Shares:
You May Also Like