Gegevens herstellen van een gewiste harde schijf op Mac…

Het per ongeluk wissen van belangrijke bestanden op je Mac is niet per se een fatale fout – hoewel het er gemakkelijk op kan lijken als het je overkomt. Zolang je geen volledige formattering hebt gedaan en de schijf niet fysiek is beschadigd, is de kans groot dat je een gewiste Mac-harde schijf kunt herstellen – zo niet volledig, dan in ieder geval gedeeltelijk.

Er zijn verschillende oplossingen op de markt die u kunnen helpen uw gegevens te herstellen. Time Machine is rechtstreeks in je besturingssysteem ingebouwd en er zijn ook tools zoals Disk Drill.

Hoe wist Schijfhulpprogramma gegevens?

Schijfhulpprogramma is de belangrijkste schijfbeheertoepassing op macOS en kan u helpen bij verschillende taken met betrekking tot uw schijven, inclusief het volledig wissen ervan. De applicatie heeft vier beveiligingsniveaus als het gaat om het wissen van gegevens:

Snelst, snel, veilig, meest veilig.

Als u iets boven ‘Snelste’ heeft gebruikt om uw gegevens te wissen, krijgt u deze niet meer terug. Gelukkig is “Snelst” de standaardinstelling, dus als je het niet hebt gewijzigd, heb je nog steeds een goede kans om te herstellen wat je bent kwijtgeraakt.

beveiligingsopties op mac

Gegevens die zijn gewist met de instelling “Snelst” zijn niet echt fysiek van de schijf verdwenen. In plaats daarvan markeert het programma eenvoudig alle sectoren die door uw gegevens worden gebruikt als ongebruikt, waardoor toepassingen er vrijelijk overheen kunnen schrijven. Zolang er geen andere applicaties uw gegevens hebben vervangen, zijn ze er nog steeds – alleen niet onmiddellijk toegankelijk via de interface van uw besturingssysteem.

En hoewel dit betekent dat u uiteindelijk een per ongeluk gewiste harde schijf kunt herstellen, heeft dit wel een paar kanttekeningen. Het meest opvallende is dat u onmiddellijk moet stoppen met het gebruik van de schijf nadat deze is gewist. Hoe langer u het blijft gebruiken, hoe meer van de oorspronkelijke gegevens worden overschreven. Dit zal ook niet op een gecontroleerde, sequentiële manier gebeuren. Toepassingen zullen om optimalisatieredenen naar verschillende delen van de schijf schrijven.

Dit betekent dat elke keer dat er naar de schijf wordt geschreven, dit niet alleen een of twee bestanden beschadigt – de nieuw geschreven gegevens kunnen over de hele schijf worden verspreid, waardoor tientallen bestanden tegelijk worden beïnvloed.

En hoewel dit bij sommige formaten (zoals afbeeldingen en video’s) misschien geen probleem is, is het bij andere een serieus probleem. Een binair bestand wordt meestal volledig onbruikbaar als er slechts één byte van wordt gewijzigd.

Gegevens herstellen van een gewiste externe harde schijf op een Mac

Als uw schijf is gewist met de snelste methode, kunt u proberen deze te scannen met software voor gegevensherstel, zoals: Disk Drill. Houd allereerst je schijf losgekoppeld terwijl je Disk Drill download en instelt. Zorg ervoor dat je Disk Drill op een andere schijf installeert dan degene die wordt beïnvloed. Sluit hem pas op de computer aan als u klaar bent om met het herstelproces te beginnen. Onthoud dat sommige toepassingen ongezien naar de drive-in kunnen schrijven, zelfs zonder expliciete actie van uw kant.

  Sluit de schijf aan op uw Mac met behulp van de meegeleverde kabel. Start Disk Drill. U krijgt een lijst te zien met schijven die momenteel op uw Mac zijn aangesloten.mac-schijven in schijfoefening
  Kies degene die u wilt herstellen, selecteer Alle herstelmethoden en klik op Zoeken naar verloren gegevens.zoeken naar verloren gegevens in schijfoefening
  Vink het vakje aan voor elk bestand of elke map die u wilt herstellen, klik vervolgens op Herstellen en selecteer de locatie waar u uw herstelde gegevens wilt opslaan. De enige belangrijke overweging hier is om een ​​aparte schijf te gebruiken voor het opslaan van uw herstelde gegevens.bestanden herstellen in schijfoefening

Wat te doen als u per ongeluk uw opstartschijf op uw Mac hebt gewist

Als u uw opstartschijf verwijdert, kan uw Mac mogelijk niet meer opstarten. Het is een fout waar onervaren gebruikers bijzonder vatbaar voor zijn, omdat ze de implicaties van deze actie vaak niet beseffen.

Als je per ongeluk je opstartschijf op je Mac hebt gewist via het opstarten van de herstelmodus, raak dan niet in paniek. Ook al is het een grotere puinhoop om te ontwarren, het is nog steeds mogelijk dat u uw gegevens terugkrijgt.

Methode 1: Gebruik Disk Drill in Herstelmodus

Disk Drill kan gemakkelijk worden gebruikt in de herstelmodus. Deze aanpak is een geschikte optie wanneer u uw schijf in een noodgeval snel wilt herstellen zonder te hoeven rommelen met extra hulpmiddelen zoals het maken van een opstartbare USB-drive.

  Houd Command + R ingedrukt terwijl uw Mac wordt ingeschakeld om deze in de herstelmodus te starten. Houd de aan/uit-knop ingedrukt als je een M1 Mac gebruikt. Als je eenmaal binnen bent, start je Terminal vanuit het menu Hulpprogramma’s.open terminal in herstelmodus op mac
  Voer de volgende opdracht in het Terminal-venster in en druk op Enter:

  sh <(curl http://www.cleverfiles.com/bootmode/boot.xml)

  terminal-opdracht in herstelmodus op mac

  Disk Drill zou nu moeten downloaden. Zodra dat is gebeurd, start u het gewoon en volgt u de stappen die we in de vorige sectie hebben beschreven om uw bestanden te herstellen. Houd er rekening mee dat voorvertoningen worden uitgeschakeld wanneer u zich in de herstelmodus bevindt. bestanden herstellen met schijfoefening in herstelmodus op mac

Methode 2: Gebruik een opstartbare macOS-schijf

Als alternatief kunt u een opstartbare macOS-schijf gebruiken. Het in de buurt houden van een opstartbare schijf is goed voor dit soort situaties, omdat het je in staat stelt het herstelproces te starten zonder extra instellingen (behalve het installeren van Disk Drill).

  Downloaden macOS Monterey. Sluit een USB-station aan op uw computer. Houd er rekening mee dat de inhoud van de schijf volledig wordt gewist. Ga naar Toepassingen, klik met de rechtermuisknop op “Install macOS Monterey” en selecteer Show Package Contents. Ga naar Bronnen. Open een nieuw Terminal-venster. Type:

  sudo <path to macOS Monterey installation package> --volume <path to USB drive>

  Bijvoorbeeld:

  sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/Untitled

  Druk op Enter – u wordt gevraagd uw beheerderswachtwoord op te geven. Bevestig de vraag. Nadat de installatie is voltooid, heb je een opstartbaar macOS Monterey USB-installatiestation. Sluit het aan op uw computer en start het opnieuw op. Als je eenmaal binnen bent, installeer Disk Drill. Raadpleeg dan de “Hoe gegevens te herstellen van een gewiste externe harde schijf op een Mac” sectie hierboven voor instructies over het herstellen van je bestanden met Disk Drill.

Methode 3: Gebruik een Time Machine-back-up

Het herstellen van een back-up van Time Machine is een goede optie voor diegenen die hun gegevens met minimale moeite willen herstellen, maar is een beetje beperkt in termen van controle over het herstelproces in vergelijking met de andere opties die we hierboven hebben beschreven. Als u een volledige schijf van een Time Machine-back-up wilt herstellen, moet u deze stappen volgen:

  Sluit de externe harde schijf met een Time Machine Backup aan op je Mac. Start uw Mac opnieuw op en houd Command + R ingedrukt. Als u een M1-Mac gebruikt, houdt u de aan/uit-knop ingedrukt. Als je eenmaal op het scherm macOS-hulpprogramma’s bent, selecteer je Herstellen vanuit Time Machine-back-up.herstellen vanaf tijdmachine in herstelmodus
  Selecteer de back-up die u wilt herstellen en klik op Doorgaan. Uw Mac begint de geselecteerde back-up te herstellen en start vervolgens opnieuw op.

Conclusie

Zolang je weet wat je doet en de tijd hebt genomen om jezelf van tevoren met de juiste middelen voor te bereiden, is het per ongeluk wissen van een schijf op je Mac iets dat mogelijk ongedaan kan worden gemaakt met minimale schade op de lange termijn. Het belangrijkste is dat u onmiddellijk stopt met het gebruik van de schijf en dat u ten minste één hersteltool beschikbaar en gebruiksklaar hebt.

0 Shares:
You May Also Like