Gegevens herstellen van een APFS-harde schijf op Mac: een volledige gids

Apple File System (APFS) is een eigen bestandssysteem dat door Apple is geïntroduceerd tijdens de runtime van macOS Sierra. Hoewel APFS over het algemeen beter is ontworpen om te beschermen tegen corruptie en gegevensverlies, moet u toch oppassen voor de gebruikelijke boosdoeners, zoals softwareproblemen, virusaanvallen, defecte hardware en onbedoeld wissen of formatteren.

In dit artikel leggen we het APFS-gegevensherstel voor harde schijven op Mac uit met een stapsgewijze handleiding en gemakkelijk te volgen schermafbeeldingen. Lees verder.

Wat is een APFS-bestandssysteem?

Laten we, om deze vraag te beantwoorden, eerst begrijpen wat een “bestandssysteem” is. Het is gewoon hoe een schijf zijn bestanden en mappen organiseert. Een APFS (Apple File System) is een relatief nieuw systeem dat exclusief is gebouwd door en voor Apple-machines, en het zou veel sneller en efficiënter, veiliger en gemakkelijker te back-uppen moeten zijn.

Het is geoptimaliseerd voor solid-state schijven (SSD), hoewel het op gewone traditionele media zoals harde schijven, externe flash-opslag, enz. probeert gegevens te herstellen van een SSD, ga naar deze sectie van het artikel.

Veelvoorkomende problemen met APFS-volumes

APFS is een van de beste bestandssystemen tot nu toe omdat het efficiënt en betrouwbaar is. Het is echter een relatief jonge technologie met een paar problemen die moeten worden opgelost.

1. Gegevensbrekend probleem met APFS-geformatteerde Sparse Disk Images

Voor de meeste gebruikers is dit een kleine bug die hen hoogstwaarschijnlijk nooit zal treffen. Voor degenen die echter vaak schijven klonen met behulp van schaarse schijfkopieën, kan het onwetend zijn van dit probleem een ​​hartverscheurend geval van gegevensverlies veroorzaken. Laat het me uitleggen.

Een schijfkopie is een zachte kopie van een computerbestand van een schijfvolume of een gegevensopslagapparaat. Het is in wezen een “kloon” die u als virtuele schijf kunt mounten. Een “dunne schijfkopie” is een schijfkopie die groeit en krimpt met de gegevens die u erop schrijft.

Als u slechts 100 GB aan gegevens wilt klonen, is die schaarse schijfkopie slechts 100 GB groot. Het wordt ook beperkt door de werkelijke grootte van het onderliggende volume – dus je kunt natuurlijk geen 100 GB klonen in een volume van 50 GB.

Hierin ligt de bug (ontdekt door Mike Bombich, eigenaar van Carbon Copy Cloner). Als u probeert om gegevens op een schaarse schijfkopie te klonen met APFS-formattering, zal het u niet vertellen of u de limiet van het onderliggende volume al hebt bereikt. Het zal het kloonproces schijnbaar probleemloos voortzetten. Zelfs checksums geven niets alarmerends weer.

We ontdekten deze week een mogelijk fout in gegevensverlies in macOS met APFS-geformatteerde schijfkopieën. Als u gebruikmaakt van schijfkopieën in uw back-ups, vindt u hier meer informatie: https://t.co/YwmKwRRrj8

— Bombich-software (@bombichsoftware) 15 februari 2018

Wanneer u echter probeert de bestanden te openen, zult u merken dat de gegevens die u probeerde te klonen voorbij de limiet allemaal beschadigd zijn. Omdat u niet werd geïnformeerd dat u de drempel overschreed, kloonde u uw gegevens in feite ‘in de leegte’.

2. Time Machine-incompatibiliteit met HFS+

Dit is een andere bug die slechts een minderheid van de gebruikers zal treffen, maar het is echt niet leuk voor hen. Time Machine is een back-uphulpprogramma dat standaard is ingebouwd in Apple-machines. Het kan niet alleen lokale “snapshots” maken die u toegang geven tot eerdere tijdlijnen van uw machine, het kan ook alles op uw systeem kopiëren.

Als je macOS Sierra en hoger gebruikt, kun je APFS gebruiken, dat sterk is geoptimaliseerd voor klonen en snapshots.

Als u echter een Time Machine-back-up hebt gemaakt terwijl u nog HFS+ gebruikte, kunt u deze niet naar APFS converteren zonder uw gegevens te wissen of de schijf te formatteren. Dit komt simpelweg door structurele verschillen met de bestandssystemen.

Gegevens herstellen van APFS-harde schijven

APFS is efficiënter in het opruimen van gegevens (meer hierover hieronder), waardoor het iets moeilijker te herstellen is. Gelukkig, zolang je geen van de gegevens die je wilde herstellen met nieuwe bestanden hebt overschreven, kun je een tool voor gegevensherstel gebruiken zoals Disk Drill om uw bestanden volledig intact terug te krijgen. Hier is hoe:

Stap 1: Zorg ervoor dat uw schijf is gedecodeerd. Ga hiervoor naar het Apple-menu in de linkerbovenhoek van uw scherm en klik vervolgens op Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > tabblad FileVault. Als FileVault is uitgeschakeld, gaat u verder met stap 3.
venster met systeemvoorkeuren met een aanwijzer naar het pictogram voor beveiliging en privacy

Stap 2:Als FileVault is ingeschakeld, betekent dit dat uw gegevens zijn versleuteld. Om het te decoderen, klikt u op het slotpictogram en voert u uw wachtwoord in om uw instellingen te wijzigen. Klik vervolgens op “FileVault uitschakelen…”

Stap 3: Nu uw schijf is gedecodeerd, kunnen we doorgaan met gegevensherstel. Downloaden en installeer Disk Drill.

Stap 4:Zorg ervoor dat uw APFS-harde schijf is aangesloten en start vervolgens Disk Drill door Spotlight Search (CMD + Space) te gebruiken of door naar Finder > Toepassingen > Disk Drill te gaan.
toepassingenmapvenster met een aanwijzer naar de schijfboor-app

Stap 5:Klik op het APFS-volume (of de hele schijf) waarop u het herstel wilt uitvoeren en selecteer vervolgens de scanmethode van uw voorkeur – laten we voor dit voorbeeld Alle herstelmethoden kiezen. Klik vervolgens op “Zoeken naar verloren gegevens”.

Op dit moment is het proces hetzelfde voor harde schijven en solid-state schijven. Het enige verschil zit in de voorbereiding. Nogmaals, als je een SSD probeert te herstellen, ga dan naar dit gedeelte van het artikel.

schijf boorvolume selectievenster met een aanwijzer naar een APFS-volume

Stap 6:Wacht tot Disk Drill het scanproces voltooit en klik vervolgens op Gevonden items bekijken. Als je specifieke bestanden wilt herstellen, kun je beginnen met het bladeren door de bestanden die Disk Drill al heeft gevonden door op een van de bestandstypecategorieën te klikken.
schijf boor hersteld bestandscategorie venster met een aanwijzer naar de knop gevonden items beoordelen

Stap 7:Op dit moment is het een goed idee om een ​​voorbeeld van uw bestanden te bekijken. Gelukkig laat Disk Drill je zoveel bestanden voorvertonen als je wilt free – zweef gewoon over een specifiek bestand en klik op de oogknop die verschijnt.
schijf boor bestandsselectievenster met een zwevend bestandsvoorbeeldvenster

Stap 8:Als u specifieke bestanden wilt herstellen, vinkt u de vakjes aan naast de bestanden die u wilt herstellen en klikt u op Herstellen. Als u alle bestanden wilt herstellen, laat u alle vakken zwart en klikt u op Herstellen.
schijf boorbestand selectievenster met een aanwijzer naar de herstelknop

Stap 9:Kies in de pop-up die verschijnt de doelmap voor uw herstelde gegevens en klik vervolgens op OK om het herstelproces te starten.

Disk Drill Basic voor Mac vereist een premium abonnement om bestanden te herstellen, maar het biedt: free onbeperkte voorvertoningen – een superbelangrijke functie om ervoor te zorgen dat uw gegevens veilig kunnen worden hersteld met doe-het-zelfsoftware. Als u geen voorbeeld van uw bestanden kunt bekijken, moet u uw schijf naar een professioneel gegevensherstelcentrum om verdere complicaties te voorkomen.

Is het mogelijk om gegevens te herstellen van een SSD die is geformatteerd naar APFS?

Het is mogelijk, onder één voorwaarde: dat de TRIM-functie die op SSD’s is geïnstalleerd, uw gegevens nog niet heeft gewist. Laat me het uitleggen: bij het verwijderen van bestanden op een SSD, verplaatst een proces genaamd Garbage Collection uw bestaande gegevens om ongeldige of ongewenste gegevens te verwijderen. Om dit te doen, moet het op de achtergrond werken om te bepalen welke gegevens als “ongeldig” worden beschouwd.

De meeste moderne SSD’s kunnen de TRIM-opdracht aanroepen – telkens wanneer u een bestand verwijdert, stuurt TRIM informatie naar uw SSD en laat het weten dat die gegevens ongeldig zijn. Dit maakt het afvalinzamelingsproces veel efficiënter.

Als gevolg hiervan presteren SSD’s veel sneller, maar maken ze het moeilijker om gegevens te herstellen in vergelijking met harde schijven en andere traditionele media. Gelukkig is het niet onmogelijk.

Als u bestanden van uw SSD moet herstellen, hebben we een hele stapsgewijze handleiding over het proces geschreven: Hoe verwijderde gegevens van SSD op Mac te herstellen.

0 Shares:
You May Also Like