Focal On Wall-luidsprekers: het beste voor in-wall-luidsprekers?

Focal On Wall 302 loudspeakers

Moderne tv’s met groot scherm zien er geweldig uit als ze aan de muur zijn gemonteerd, maar velen zijn van mening dat het plaatsen van omvangrijke torenluidsprekers – of zelfs grote boekenplankmodellen – de visuele esthetiek van een thuisbioscoop bederft.

Maar hoe kun je anders een hifi-sonische ervaring bereiken die past bij de visuele pracht die een geweldige tv kan leveren? Je zou luidsprekers kunnen kopen die ontworpen zijn om in de muur te passen, maar je moet een op maat gemaakte installateur een bootlading geld betalen om die klus te klaren, of – een nog duurder vooruitzicht – helemaal opnieuw een thuisbioscoop bouwen. De Franse luidsprekerfabrikant Focal zegt dat hij het perfecte en goedkopere alternatief heeft: monteer zijn ultradunne luidsprekers uit de On Wall 300-serie aan de muur.

Er zijn twee modellen in de serie: de On Wall 301 (hieronder weergegeven) en de grotere On Wall 302 (gepresenteerd bovenaan dit verhaal). De luidsprekers in beide series zijn iets meer dan 3,5 inch diep, dus ze steken maar een klein beetje uit het scherm van je tv. U kunt een derde apparaat kopen om te gebruiken als een centraal kanaal dat horizontaal onder uw tv is georiënteerd. Focal zegt dat de On Wall 301 perfect is voor televisies tot 60 inch, terwijl de On Wall 302 er goed uitziet naast grotere sets. Ze zijn verkrijgbaar met een satijnzwarte of glanzend witte afwerking.

op de muur 301

Voor surround-kanalen kunt u extra On Wall-luidsprekers gebruiken, ofwel aan de muur gemonteerd (de hardware daarvoor is inbegrepen) of op Focal’s optionele stands. Als u op zoek bent naar het volledige thuisbioscoopeffect met luidsprekers die de hoogte-signalen in Dolby Atmos- of DTS:X-filmsoundtracks kunnen reproduceren, stelt Focal voor om zijn nieuwe 300-serie inbouwluidsprekers in het plafond te installeren.

De On Wall 301 is geconfigureerd met een paar 4-inch mid-bass drivers die aan weerszijden van een 1-inch aluminium/magnesium tweeter zijn gemonteerd. De behuizing is een basreflexontwerp met poorten aan beide uiteinden van de kasten, die 31,5 x 6,125 x 3,562 inch meten (HxBxD wanneer verticaal georiënteerd, dus een luidspreker die als een middenkanaal is geïnstalleerd, zou 6,125 inch hoog zijn). De luidsprekers bieden een frequentierespons van 53Hz – 28kHz (+/- 3dB), met een crossover bij 2500Hz. Focal raadt aan deze 8-ohm (nominaal) luidsprekers aan te sturen met een versterker van 25 tot 130 watt (minimale impedantie is 5,5 ohm).

De grotere On Wall 302 heeft vier dezelfde mid-bass drivers, met twee aan weerszijden van een 1-inch aluminium/magnesium tweeter, wederom in een basreflexkast met poorten aan beide eindkappen. De grotere On Wall 302 is 49.187 hoog wanneer hij verticaal wordt gemonteerd, maar de andere afmetingen zijn hetzelfde als de kleinere serie. De specificaties van de frequentierespons, crossover en nominale impedantie zijn hetzelfde als die van de kleinere luidspreker, maar Focal raadt aan om hem te koppelen met een versterker die 40 tot 180 watt kan leveren. Focal vervaardigt zijn drivers in Frankrijk.

De On Wall 301 weegt 13 pond met zijn magnetische grill op zijn plaats, terwijl de On Wall 302 26,45 pond weegt. Zoals eerder vermeld, wordt alle hardware die nodig is om de On Wall-luidsprekers te monteren in de doos geleverd, en Focal zegt dat het werk gemakkelijk te doen is en daarna gemakkelijk aan te passen. Voor die situaties waarin wandmontage gewoon niet mogelijk is, biedt het bedrijf optionele stands aan voor $ 490 per paar. (We gaan ervan uit dat een horizontaal georiënteerde luidspreker die als middenkanaal wordt gebruikt, aan de muur moet worden gemonteerd of voor en op hetzelfde oppervlak als de tv moet worden geplaatst, of u kunt misschien twee standaards gebruiken).

Focal is een high-end merk, dus deze luidsprekers zijn niet goedkoop: de On Wall 301 kost $ 990 per stuk ($ 1.980 per paar) en de On Wall 302 kost $ 1.490 per stuk ($ 2.980 per paar).

Focal’s On Wall-luidsprekers zijn in september verkrijgbaar in de VS. U kunt meer over hen vinden op de website van Focal.

0 Shares:
You May Also Like