Focal On Wall 301 luidspreker review: Thin is zeker in

Focal On Wall 301 loudspeakers

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Uitstekende prestaties, met een frequentierespons van 53 Hz tot 28 kHz Mooie kasten die slechts 3,5 inch diep zijn Kan aan de muur worden gemonteerd of op optionele vloerstandaards

nadelen

Luidsprekerkabelaansluitingen kunnen problematisch zijn, vooral bij gebruik van Focal’s vloerstandaards. Sommige mensen houden niet van basreflexontwerpen (we hebben geen klachten over de basprestaties van deze luidsprekers)

Ons oordeel

Iedereen die op zoek is naar krachtige luidsprekers die hun thuisbioscoop niet zullen overnemen, zou de Focal On Wall 301 moeten overwegen. Ze leveren een groot, prachtig geluid uit ongelooflijk onopvallende kasten.

Prijs bij beoordeling

$ 799,00 per stuk; optionele vloerstandaards zijn $ 399 per paar (verkoopprijzen geldig tot 30 april 2022)

Beste prijzen vandaag

Omdat flatscreen-tv’s steeds dunner zijn geworden, zijn conventionele luidsprekers er steeds dikker uit gaan zien. De Focal On Wall 301 (en hun grotere broer of zus, de On Wall 302) tegengaan die trend met hoge maar verbazingwekkend onopvallende kasten die slechts 3,5 inch diep zijn. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze luidsprekers ontworpen om aan de muur te hangen. Als dat niet mogelijk is vanwege de constructie van uw tv-kamer, biedt Focal optionele stands – en zo is deze beoordeling uitgevoerd.

Luidsprekers zijn natuurlijk niet groter geworden, maar ontwerpers kunnen alleen zoveel doen om de wetten van de fysica te buigen – tenminste als het gaat om basrespons. Exotische materialen die worden gebruikt bij de constructie van spreekspoelen en kegels, krachtigere magneten en goedkopere elektronica hebben er allemaal toe bijgedragen dat kleinere luidsprekers groots geluid konden produceren. De productie in China helpt ondertussen de prijzen laag te houden. Maar woofers moeten veel lucht verplaatsen om een ​​diep bevredigende bas te produceren, en dat vereist het gebruik van grote kasten – of het inzetten van een boxy-subwoofer, wat zijn eigen reeks esthetische uitdagingen met zich meebrengt.

Focal On Wall 301 gemonteerd naast een tv

brandpunt

De ontwerpers van de Focal On Wall 301 hanteerden een alles-van-de-boven-benadering – met één uitzondering: luidsprekers uit de Focal 300-serie worden gebouwd in Focal’s winkel in Frankrijk, niet in China. Het model 301 maakt gebruik van een paar Focal’s 4-inch Flax Sandwich Cone-drivers. Deze mid-basdrivers zijn gemaakt van vlasvezels die zijn ingeklemd tussen twee lagen glasvezel. Ze zijn aan weerszijden van een 1-inch aluminium/magnesium omgekeerde dome-tweeter gemonteerd.

Focal zegt dat deze constructie resulteert in een stijf diafragma met een hoge interne demping, wat resulteert in een neutraal klinkende driver. De On Wall 301 heeft een frequentierespons van 53Hz–28kHz (+/- 3dB), met een crossover bij 2500Hz. De fabrikant raadt aan om deze 8 ohm (nominaal) speakers aan te sturen met een versterker van 25 tot 130 watt (minimale impedantie is 5,5 ohm).

Configuratie van driver en kast

Focal 301 driver close-up

Michael Brown/Gieterij

De twee mid-bass drivers en de tweeter zijn gemonteerd in een basreflexkast – met poorten aan de bovenkant en onderkant – die 31,5 inch hoog is wanneer ze verticaal worden gemonteerd (een sjabloon en de vereiste montagehardware zijn inbegrepen in de doos). Zorg ervoor dat u in de noppen achter uw gipsplaat boort; elke luidspreker weegt 13 pond. Als alternatief kunt u Focal’s stevige vloerstandaards kopen.

De kasten zijn 6,125 inch breed (dat is 6,125 inch hoog als je er een horizontaal monteert als een middenkanaal onder je tv). Maar zoals eerder vermeld, zijn ze slechts 3,5 inch diep. Als zodanig mogen ze niemands zichtlijn naar het scherm blokkeren, tenzij ze ver van de as zitten, zodat ze toch geen goede entertainmentervaring zouden hebben. Stoffen roosters bedekken en bieden een zekere mate van bescherming aan de chauffeurs, en blijven op hun plaats met behulp van magneten. De kasten die Focal ter beoordeling stuurde, werden afgewerkt met een prachtig glanzend wit; satijn zwart is de andere keuze.

Als u op zoek bent naar een surround-soundconfiguratie met bijpassende klankkleur, kunt u een tweede paar van de On Wall 301 aan de muur of op standaards achter in uw thuisbioscoop plaatsen. De standaards verhogen de bovenkant van de luidsprekers tot een hoogte van 46 inch, waardoor de drivers ongeveer op gelijke hoogte komen met de oren van een persoon van gemiddelde lengte. Voor meeslepende audio met Dolby Atmos- of DTS:X-soundtracks raadt de fabrikant aan om zijn Focal 300-serie In Wall-luidsprekers in uw plafond te installeren.

Montagebeugel op een Focal 300-standaard

Michael Brown/Gieterij

Focal On Wall 300 stands

De vloerstandaards van Focal zijn extreem stabiel, met zware voetstukken van iets minder dan 14 inch in het vierkant. De standaards zijn uitgerust met hetzelfde type haken die je aan de muur monteert, waardoor ze relatief eenvoudig te installeren zijn. Dat gezegd hebbende, kan ik niet zeggen dat ik een fan ben van de rest van hun ontwerp. De vierkante schacht die uit elke voet omhoog komt, hakt zo dicht tegen de achterkant van de gemonteerde luidspreker aan dat ik moeite had om de QED Reference XT40-luidsprekerkabels aan te sluiten die ik wilde gebruiken – er was gewoon niet genoeg ruimte voor de bananenstekkers van de kabels.

De verticale assen zijn hol en er is een uitsparing waar je de kabel heen en weer door kunt leiden, waarbij de draden worden verborgen totdat ze uitkomen bij de verbindingsposten van de luidsprekers. Maar de banaanstekkers zouden niet in het kanaal passen. Als je deze luidspreker toch aan de muur monteert, raad ik aan om inbouwdozen te installeren voor je luidsprekerkabelverbindingen.

Het gebruik van blote luidsprekerkabel was in mijn scenario misschien een betere oplossing geweest, maar ik wilde geen nieuwe draad doorknippen alleen voor deze beoordeling, terwijl de kabels die ik al had verder prima in orde waren. Zoals je op de foto’s zult zien, verhinderden de bananenstekkers dat ik de luidspreker aan de haken van de standaarden kon bevestigen, waardoor de luidsprekers een heel klein beetje naar boven wezen. Dit was niet genoeg om de prestaties van de luidsprekers te beïnvloeden, maar op die manier zou ik er niet mee willen leven. Ja, ik ben hier aan het klooien, en mijn mening over de stands van Focal speelt geen rol in mijn uiteindelijke mening over de luidsprekers zelf. Maar dit is iets waarvan ik dacht dat potentiële kopers dit zouden willen weten.

Focal 301 profiel

Michael Brown/Gieterij

Focal On Wall 301 audioprestaties

Ik ontving een paar Focal On Wall 301, dus ik evalueerde de luidsprekers met muzikale selecties, niet met film- of tv-entertainment. De apparatuur die voor deze beoordeling werd gebruikt, was een Cambridge Audio CXA60 tweekanaals versterker van 60 watt per kanaal en een Cambridge Audio CXN V2-netwerkaudiostreamer. Ik heb muziek gestreamd, meestal in hoge resolutie, maar minimaal in cd-kwaliteit, van de muziekstreamingdienst Qobuz.

Gezien de geringe diepte van de behuizingen van de On Wall 301, kan ik me voorstellen dat de meeste mensen zich afvragen wat de basprestaties zijn. Om die reden was het eerste nummer dat ik in de rij zette voor mijn luistertests “Fabio & Liberace” van Paul Thorn, van het album van de Americana-artiest. De kickdrum waarmee dit nummer wordt geopend, heeft grote gebreken aan het licht gebracht in verschillende luidsprekers die ik heb beoordeeld. Ik speelde het vele jaren geleden op een paar computerluidsprekers en ik dacht dat ze zichzelf aan stukken zouden schudden. De On Wall 301 had geen probleem om die lage frequenties of de elektrische baslijn die snel volgt weer te geven.

Focal 301 op standaard luidsprekeraansluitingen

Michael Brown/Gieterij

Vervolgens luisterde ik naar “Don’t Change Horses in the Middle of the Stream”. Dit nummer van het album uit 1974 van Tower of Power bevat de magnifieke blazerssectie van de band en het waanzinnig ingewikkelde drumwerk van David Garibaldi, evenals de stijgende zang van Lenny Williams. De On Wall 301 heeft elk van deze elementen duidelijk weergegeven. Het was gemakkelijk om de saxofoons van de trompet en trombones te onderscheiden, en ik hoorde Garibaldi’s drumstokken op elk vel en elk bekken slaan. Even belangrijk was dat ik de microseconden stilte kon horen die elke beat scheidde.

Een beetje verkenning op Qobuz hielp me een live-opname te ontdekken van Weather Report met “Birdland” op hun album. De service biedt deze stream gecodeerd in 24-bit/96kHz-vorm en het is verbluffend in termen van zijn rauwe energie. De geweldige line-up van de band omvatte Jaco Pastorius op bas, Wayne Shorter op sax, Peter Erskine op drums en – natuurlijk – Joe Zawinful op keyboards. Ook hier kon ik door te luisteren op de Focal On Wall 301 elk instrument uitkiezen voor nader onderzoek.

Ik sloot mijn tijd af met de Focal On Wall 301 terwijl ik luisterde naar het man / vrouw-duo van Watchhouse (voorheen Mandolin Orange). Ik zag deze groep vorige maand nog live in een kleine zaal, en Qobuz biedt hun titelloze album aan, gecodeerd in 24-bit/96kHz-resolutie. Toen ik naar het klagende liefdeslied ‘Lonely Love Affair’ luisterde, was ik ontroerd door de manier waarop de sprekers de zang van het paar produceerden, de treurige viool van Emily Frantz en het meesterlijke werk van Andrew Marlin op de mandoline.

Waardige probleemoplossers

Als u op zoek bent naar luidsprekers van hoge kwaliteit die uw thuisbioscoop niet zullen domineren, zijn de Focal On Wall 301 een geweldige oplossing, zelfs als u ze niet aan de muur hangt. Hoewel -wall-luidsprekers volledig in de omgeving van uw huis zullen verdwijnen, is het installeren ervan een grote onderneming die u het beste aan de profs kunt overlaten – en dat zal op zich al een flinke kostenpost zijn. Als je de On Wall 301 niet wilt ophangen, kun je ze op vloerstandaards monteren (ja, ik weet dat ik daarover heb geklaagd, maar de problemen die ik tegenkwam zullen minder een probleem zijn voor iedereen die ze permanent installeert). Hoe dan ook, dit zijn prima luidsprekers die redelijk geprijsd zijn, vooral nu ze deze maand in de uitverkoop zijn.

0 Shares:
You May Also Like