Fluance Reference Surround Sound Home Theater 5.0 review

Fluance 5.0 Reference Series Speaker System

De ingebouwde luidsprekers van je tv kunnen het niet redden. Zelfs premium soundbars kunnen niet tippen aan de ultieme ervaring van discrete surround-sound-luidsprekers. En als het gaat om hoge prestaties in een hoogwaardig surround-pakket, is Fluance’s Reference 5.0 Surround Sound Home Theater 5.0-kanaals luidsprekersysteem een ​​van de meest aantrekkelijke pakketten die je kunt vinden voor minder dan $ 1.000.

Het in Canada gevestigde Fluance is bekend bij ervaren thuisbioscoopliefhebbers en muziekliefhebbers, ook al vind je hun waren niet bij BestBuy. Fluance-uitrusting is alleen online beschikbaar – op de eigen site van het bedrijf en bij Amazon – en ze geven je een risicovrije, 30 dagen durende thuisproef.

Dit systeem bestaat uit vijf luidsprekers: twee XL8F vloerstaande torenluidsprekers; twee XL8S boekenplankluidsprekers; en een XL8C-centerkanaalluidspreker. Er zit geen subwoofer in deze bundel met vijf luidsprekers (vandaar de nul in de productnaam), hoewel je Fluance’s 10-inch sub voor $ 200 kunt toevoegen. Verwijder niet-productlink, of het 12-inch model voor $ 300Verwijder niet-product link, naar uw winkelwagentje voordat u afrekent. U moet ook voor versterking zorgen in de vorm van een A/V-ontvanger.

Bouwkwaliteit

Fluance’s Reference Series-luidsprekers zijn verkrijgbaar in zwart essenfineer (de kleur van mijn recensie-opstelling) of natuurlijk walnoot. Het houtnerffineer van Fluance is uitstekend. Het fineer geeft je de hint van een echt houten kast met prachtige nerfpatronen. Er zijn geen zichtbare naden op de hoeken of herhalende nerfpatronen die wijzen op goedkoop fineer.

Het hoogwaardige houtnerffineer heeft geen direct zichtbare naden op de hoeken.

Er is inderdaad goedkoop aan deze speakers. De kasten zijn inert en goed geschoord. Een stevige kast helpt ongewenste trillingen te verminderen. Door mijn knokkels hard over de kasten van de luidsprekers te wikkelen, werden geen openlijk holle gebieden onthuld. Probeer die eenvoudige test met een deel van de concurrentie voor deze prijs en je zult waarschijnlijk een minder bevredigende ervaring hebben.

Elk luidsprekermodel in de Reference-serie heeft een prachtig gebogen kastontwerp. De functie van het gebogen ontwerp is zowel esthetisch als praktisch. Door de curve lijken de luidsprekers kleiner in de kamer, en in combinatie met solide dempingsmaterialen zal de niet-parallelle kast eventuele staande golven tegengaan die de drivers in de kast produceren.

De roosters aan de voorkant worden magnetisch bevestigd – nog een waardevol detail. Als je de grille eraf wilt halen tijdens je luistersessies, zijn er geen plastic haringen om mee te worstelen of per ongeluk af te breken. Zonder twijfel krijgt Fluance een welverdiende “A” voor zowel bouwkwaliteit als esthetiek.

Ontwerp en specificaties

De XL8F-luidspreker die de opstelling verankert, is geen lichtgewicht. De toren van 48,7 pond is een driewegontwerp met een 1-inch neodymium gebalanceerde zijden dome-tweeter geflankeerd door twee 6,5-inch geweven glasvezelcomposietdrivers met butylrubberen randen in een MTM (configuratie voor midrange-tweeter-midrange). De drivers worden gekruist op respectievelijk 3kHz en 100Hz. Verborgen onder de kast is een naar beneden gerichte 8-inch met polymeer behandelde driver met hoge uitslag. De totale behuizing is geventileerd met twee poorten aan de achterkant.

Detailaanzicht van de drivers van geweven glasvezelcomposiet met butylrubberen rand.

De XL8F is geschikt voor weergave tot 35 Hz (-6dB). Uit metingen blijkt dat je een behoorlijk goede bas krijgt; desalniettemin zou je ook wat ruimtewinst moeten verwachten om de onderkant te ondersteunen. Ik vond de lage tonen van de XL8F verrassend bevredigend op een breed scala aan muziek, en dat het een goede punch afleverde wanneer daarom werd gevraagd. Als je echt hunkert naar ondergrondse bas, wil je uiteindelijk een subwoofer aan je opstelling toevoegen.

De XL8S-boekenplankluidsprekers wegen maar liefst 11,35 pond, maar hun voetafdruk is slechts 11,4 x 8,1 x 9 inch (HxBxD). De boekenplankmodellen gebruiken dezelfde zijden-dome-tweeter als in de XL8F-toren. De tweeter wordt geflankeerd door een kleinere, 5,25 inch geweven glasvezel composiet driver met butylrubber randen. De XL8S heeft twee kleine poorten aan de voorkant onder weerszijden van de tweeter.

De Reference-serie zijden dome-tweeter.

Fluance’s XL8C-middenkanaal van 15 pond is een horizontaal MTM-ontwerp. De middenluidspreker flankeert de zijden dome-tweeter met dubbele 5,25-inch woofers van geweven glasvezelcomposiet. De primaire taak van een middenkanaalluidspreker is het weergeven van dialogen in meerkanaalsfilms of programma’s waarvan de audio voor meer dan twee stereokanalen is gemixt. Een goede middenkanaalluidspreker zal niet alleen de verstaanbaarheid van dialogen op de middelste stoel verbeteren, maar zal hetzelfde doen op een hele bank of zelfs de hele kamer. De XL8C bewees zichzelf als een solide performer, en in mijn opstelling gaf hij de dialoog consequent begrijpelijk weer.

Voor degenen die hun luidsprekers liever aan de muur bevestigen, worden zowel het Fluance XLBC-middenkanaal als de XL8S-boekenplankluidsprekers geleverd met geïntegreerde beugels. Als u geïnteresseerd bent in het uitbreiden van uw Fluance-setup om Dolby Atmos, DTS:X of Auro-3D te ondersteunen, zullen deze beugels u ook dekken voor een meeslepende audio-opstelling. Je kunt alles lezen over die meeslepende audioformaten in dit andere TechHive-verhaal.

Een waarschuwing als u besluit deze luidsprekers te monteren: gezien hun robuuste bouwkwaliteit, moet u ervoor zorgen dat ze worden aangesloten op een nop. Je zou niet willen dat ze vallen, en je zou niet willen dat iemand gewond raakt als ze dat wel zouden doen.

Waarschuwing voor installatie- en faseproblemen met kamercorrectiesoftware

Ik heb het Fluance Reference 5.0 Surround Sound-luidsprekersysteem gekoppeld aan Denons vlaggenschip AVR-X8500H 13.1-kanaals A/V-ontvanger. Bronnen waren onder meer mijn Oppo UDP-203 universele schijfspeler, een AppleTV 4K en een Roon Nucleus-muziekserver, die ik heb aangesloten via de Roon-ready Oppo. Tidal en Apple Music waren mijn bronnen voor het streamen van muziek.

Elke keer dat je de plaatsing van de luidsprekers evalueert, raad ik je aan te beginnen met tweekanaalsmuziek die je heel goed kent en die sterke zang en stevige baslijnen heeft. Holly Cole is een van mijn favoriete keuzes voor deze taak.

Luisteren naar tweekanaalsmuziek is de sleutel die u zal helpen de juiste plaats in uw kamer te ontgrendelen waar het luidsprekerbeeld en de baslijnen het beste klinken. Hoe meer luidsprekerkanalen u toevoegt aan uw luisterervaring, hoe minder gevoelig u wordt voor de kritische plaatsing van de rechter- en linkerluidsprekers. Ik heb uiteindelijk de XL8S-torenluidsprekers ongeveer 40 inch in de kamer geplaatst vanaf de voormuur en ongeveer 48 inch van beide zijwanden.

Als je een A/V-receiver met kamercorrectie hebt, let dan op: Toen ik Audyssey Room Correction op de Reference Series 5.0-luidsprekers via mijn Denon AVR-X8500H uitvoerde, kreeg ik een fasefout op elk van de XL8 Tower- en XL8-boekenplankluidsprekers, maar op de middenkanaalluidspreker. Al mijn connecties waren correct, dus dit zette me voor een raadsel.

De luidsprekers uit de Reference-serie worden geleverd met hoogwaardige vijfvoudige inbindposten.

Na het probleem met het luidsprekerontwerpteam van Fluance te hebben besproken en ook de kennisbank van Denon over Audyssey te hebben geraadpleegd, hebben de luidsprekerontwerpingenieurs van Fluance bevestigd dat dit een bewuste ontwerpkeuze is om faseproblemen op het crossover-netwerk aan te pakken. De praktische toepassing is eenvoudig: als u Audyssey Room Correction op de Reference Series-luidsprekers gebruikt, kunt u een fasefoutwaarschuwing verwachten. Nadat u de polariteit van uw kabels opnieuw heeft bevestigd, hoeft u alleen maar tegen Audyssey te zeggen dat hij de fout moet negeren en de rest van de kalibratie moet voltooien. Als je meer wilt weten over hoe je Audyssey Room Correction kunt optimaliseren, kun je hier mijn Audyssey-optimalisatiehandleiding bekijken.

Luistertests

Ik ben in de loop der jaren erg vertrouwd geraakt met verschillende Fluance-luidsprekermodellen en de Reference-serie stelde niet teleur. Over het algemeen speelde deze opstelling groter dan waartoe het recht had. De sprekers wierpen een groot beeld op en sloegen de plank mis met het timbre van zang en instrumenten. Het waren constant vlotte artiesten die uitblonken in het creëren van een omhullend, naadloos geluidsbeeld terwijl de luidsprekers mijn kamer in verdwenen. Dynamiek was solide, hoewel de Reference-serie geen microdynamica reproduceerde waar duurdere luidsprekers op schitteren. Ik had het gevoel dat de bovenkant een van die gebieden was waar de Reference Series een schot in de roos was. De glans en schittering van bekkens ontbrak ultiem realisme. Om heel eerlijk te zijn, dit is niet een gebied waar een luidspreker voor deze prijs zal uitblinken.

Detailaanzicht van de hardware voor wandmontage aan de achterkant van de boekenplankluidspreker.

De opening van is een surround-sound spektakel. De agressieve surround-mix begon met het Warner Brothers-logo naadloos aan weerszijden van mij. De Fluance Reference-opstelling deed Yeoman’s werk om de brouwende storm op te roepen.

Het gerommel van de donder was goed weergegeven waar het telde – zelfs zonder onderzeeër. Toen de Dooddoeners tevoorschijn kwamen als zwarte rooksporen van Voldemorts gezicht in de wolken en door de straten van Londen en door gebouwen vlogen, maakte het Reference Surround Sound-systeem het gemakkelijk om de plaatsing van elk rookspoor in een schijnbaar driedimensionale ruimte om me heen te volgen. Toen de Dooddoeners in een spiraal rond de Millenniumbrug draaiden en deze veroorzaakten, deed het systeem prima werk met behoud van de precieze details en dynamiek van de brekende staalkabels.

is een andere film die uw systeem een ​​audiotraining zal geven. In de openingsscènes van deze dystopische film hallucineert Max de gezichten en stemmen van de mensen die hij niet kon redden toen de wereld instortte. Fluance’s luidsprekers weergalmden die etherische stemmen op overtuigende wijze door de kamer. Het gebruik van Dolby Surround of Auro 3D-upmixer met de Fluance Reference-luidsprekers leverde een angstaanjagend goed werk om die vijf luidsprekers om te zetten in een pseudo-meeslepende audio-ervaring.

Het Fluance Reference Surround Sound Home Theater 5.0-kanaals luidsprekersysteem levert ook ongelooflijk bevredigende dynamiek. Terwijl Max probeert te ontsnappen uit het hol van Immortan Joe, ontketenen de luidsprekers een onophoudelijke sonische aanval van alle kanten. En toen Furiosa haar War Rig rechtstreeks in de woedende storm van zand en EF5-tornado’s leidde, ontketende het systeem een ​​volledige sonische aanval in mijn kamer. Tv-speakers of soundbars zouden om genade hebben geschreeuwd als ze zo’n taak hadden gekregen.

Het XL8C middenkanaal bleef niet achter in de actie. De dialoog was altijd sterk en begrijpelijk. Als u een grote bank heeft, zult u blij zijn te weten dat het middenkanaal ook uitstekend werk heeft geleverd om de verstaanbaarheid van een reeks stoelen te verbeteren.

Er zijn vier gebieden waar het Fluance Reference Surround Sound Home Theater 5.0-kanaals luidsprekersysteem wat rimpels vertoonde. Eerst en vooral hebben de XL8F-torens last van een lobing-effect wanneer je van een zittende naar een staande positie gaat of als je door de kamer loopt. Het geluid zal iets veranderen als je heel goed oplet. Ik pluk neten hier, maar het zal waarneembaar zijn voor goed getrainde oren.

Ten tweede zou het geen verrassing moeten zijn dat er een vleugje boxiness is, en de bovenkant kan niet tippen aan de details, lucht en prestaties die meer exotische tweetermaterialen en ontwerpen zullen leveren. Ten derde, hoe geweldig deze luidsprekers ook zijn om dynamiek en detail te leveren, het kan bombastisch lijken in vergelijking met duurdere systemen.

Tot slot, en niet verwonderlijk, hoewel de Fluance-opstelling op zoveel gebieden verrassend bevredigend is, moet je een subwoofer aan de configuratie toevoegen als je die diepste tonen wilt horen – zoals het 12Hz-gerommel in de soundtrack.

Kleine rimpels terzijde, de Fluance-opstelling was overal een solide performer.

Gevolgtrekking

Als je serieus bezig bent met muziek, films en audiovisueel entertainment, is er geen vervanging voor een surroundsysteem met discrete luidsprekers. En als uw budget beperkt is tot $ 1.000, zou Fluance’s Reference Surround Sound Home Theater 5.0-kanaals luidsprekersysteem op uw ultrakorte lijst moeten staan ​​voor een auditie binnenshuis.

De bouwkwaliteit van dit systeem is subliem en de prestaties overtreffen wat je normaal gesproken voor deze prijs aantreft. Kortom, Fluance biedt prestaties met een hoog octaangehalte in een zeer betaalbaar pakket.

0 Shares:
You May Also Like