Fluance Ai61 review: veelzijdige, hoogwaardige Bluetooth-luidsprekers

fluance si61 dark wood white

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Bluetooth, analoge, digitale en USB-connectiviteitZeer goede sonicsAantrekkelijk ontworpen

nadelen

Geen gebalanceerde analoge audio-ingang

Ons oordeel

Deze veelzijdige luidsprekers klinken goed en kunnen op bijna alles worden aangesloten. Een interne DSP laat je EQ naar smaak proeven, en de componenten binnenin zijn van topklasse. Ze zijn zelfs betaalbaar in het grote audioschema.

Fluance maakt goede audioapparatuur betaalbaar. De hier beoordeelde Ai61 Bluetooth-boekenplankluidsprekers kosten $ 300, maar waren concurrerend met mijn $ 400 Yamaha HS5 (5-inch) studiomonitors terwijl ze meer veelzijdige connectiviteit bieden.

Ontwerp en specificaties

De Ai61-kasten zijn iets groter dan de typische boekenplankluidspreker, met afmetingen van 13,1 x 7,8 x 9,2 inch (hxbxd). Dat komt door de fors-voor-zijn-klasse 6,5-inch geweven composiet woofers in de kasten. Ik moest de EQ van de Ai61 een beetje aanpassen (verhogen van de bas) naar smaak, maar zei dat woofers geen moeite hadden om het bij te houden toen ik dat deed. Houd er rekening mee dat er een aanbevolen inloopperiode van 10 tot 12 uur is voor de buitenring van butylrubber van de woofer, dus draai ze niet meteen uit de doos. Wat er precies zou gebeuren, kan ik je niet vertellen, maar het is er.

De 1,0-inch zijden zachte dome-tweeters zijn ferrovloeistof gekoeld als je geïnteresseerd bent in dat soort informatie. Doe jezelf een plezier: vergeet de boutique mumbo-jumbo en luister eerst wanneer je audioapparatuur koopt.

Tussen de tweeters en woofers, die op 2,8 kHz worden gekruist, claimt Fluance een totaal frequentiebereik van 32 Hz tot 20 kHz. De output heeft een dynamisch bereik van 92 dB, met een signaal-ruisverhouding van 104 dB en een vervorming van 0,4% bij de nominale output. Dat zijn zeer goede specificaties, zo niet helemaal in high-end audiofiel gebied. In de praktijk hoor je geen ruis of vervorming, tenzij je een supermens bent – of een hond.

luidspreker achter fluance ai61

De rechter (actieve) luidspreker bevat de elektronica en bedieningselementen, waaronder een klasse D-stereoversterker van 50 watt per kanaal, een DAC voor digitaal-naar-audioconversie, een DSP voor EQ-klusjes en een Bluetooth 5.0-chip ( een van de vele upgrades van de Fluance Ai60 die we vorig jaar rond deze tijd hebben beoordeeld). Met een multifunctionele draaiknop/knop op deze luidspreker kunt u van ingang wisselen en het volume regelen. Een infraroodontvangerlens accepteert opdrachten van de afstandsbediening van de Ai61.

De achterkant van de actieve luidspreker is nog drukker: er is een USB-C-poort (nog een upgrade), een Toslink optische digitale audio-ingang, RCA analoge ingangen en een 3,5 mm subwoofer-uitgang die is gekruist op 80 Hz. Er zijn verbindingsposten die banaanstekkers accepteren, om de rechterluidspreker op de linker aan te sluiten, en de aan / uit-schakelaar en de AC-poort bevinden zich hier ook.

De linker (passieve) luidspreker heeft hetzelfde type bindingsposten om signalen van de actieve luidspreker te ontvangen, en dat is alles. Het enige dat aan de mix ontbreekt, zijn de gebalanceerde analoge audio-aansluitingen die je op sommige duurdere apparatuur aantreft, maar dat is niet onredelijk voor deze prijs.

Met de kleine, houtskoolkleurige afstandsbediening kun je de Ai61 aan- en uitzetten; pas het volume, de hoge tonen en de lage tonen aan (+/- 5); verander de bron; dempen afspelen; een Bluetooth-bron koppelen; speel pauze; vooruit/achteruit overslaan; en pas de LED-indicator aan de voorkant van de actieve luidspreker aan of schakel deze uit.

afstandsbediening ai61

De Ai61 is verkrijgbaar in een donkere afwerking met een witte of zwarte voorkant, of een lichte afwerking met een witte voorkant. Een netsnoer en twee meter lange vertinde, blanke draden voor het aansluiten van de twee luidsprekers zijn inbegrepen. De Ai61 wordt geleverd met twee jaar garantie.

Prestaties en geluidskwaliteit

Ik zette de $ 300 Ai61 tegenover zowel mijn $ 800 Yamaha HS8 (8-inch woofers/75 watt per kanaal) en $ 400 HS5 (5-inch woofers/45 watt per kanaal). De Fluance hield zich staande, hoewel er een groot verschil was in het middenbereik. Ik zou het drukker willen noemen dan dat van de Yamaha’s en meer in lijn met het geluid van JBL, zij het wat minder schel en vermoeiend voor het oor.

Het algemene oordeel was gelijk verdeeld over twee luisteraars. Ik hield van de Yamaha (duh, daarom bezit ik ze); mijn kamergenoot hield van de Fluance, hoewel het een close call was. Haar mening werd sterk beïnvloed door mijn EQ’ing van de Ai61 tot maximale hoge tonen, maximale bas. Met de standaard bas- en treble-instellingen deed de subbas op Young Jeezy het niet helemaal, en het algehele geluid leek net iets minder levendig dan de concurrentie.

Stereoscheiding was redelijk goed, hoewel Fluance geen overspraakmetingen gaf. Ik had geen problemen met de breedte van het geluidsveld; dat wil zeggen, de plaatsing van verschillende instrumenten en onderdelen in de stereomix.

Dat zijn natuurlijk subjectieve meningen; de Ai61 klinkt volgens zowat elke standaard erg goed.

fluance ai61 donker hout zwart

Voor de lezers die erom vroegen, ik gebruik een Google Pixel 4 voor Bluetooth-overdracht. De muziek die ik gebruik voor evaluaties van thuisaudio loopt uiteen, van AC/DC tot het London Symphony Orchestra. Om te testen met andere ingangen, gebruik ik een Focusrite Clarett 4Pre Thunderbolt-audio-interface die draait op 44,1 kHz. Eén set uitgangen wordt gebruikt voor de testluidsprekers en een andere voor de vergelijkingsluidsprekers. iTunes op een MacBook Air wordt gebruikt voor het afspelen.

Gevolgtrekking

Waar het op neerkomt, is altijd hoeveel ik ervan geniet om gewoon achterover te leunen en te luisteren, en vervolgens hoe goed ik instrumenten kan uitkiezen wanneer ik een opname ermee mix. Ik zou de Ai61 een A geven in de eerste categorie en een B in de laatste. Dat is vergeleken met mijn Yamaha-monitoren, die ik zou beoordelen als een A+/A. Kortom, de Ai61 zijn hele fijne speakers die je boekenplank trots zullen doen.

0 Shares:
You May Also Like