Fluance Ai60 Bluetooth-luidsprekerreview: groot en de baas!

fluance ai60 opener

Sinds 1999 heeft het Canadese audiobedrijf Fluance een reputatie opgebouwd voor hoogwaardige, hoogwaardige passieve luidsprekers, draaitafels en wat het ‘muzieksystemen’ noemt: Bluetooth-luidsprekers met eigen voeding. Vorig jaar heb ik de Fluance Fi20 beoordeeld, een kleine, draagbare Bluetooth-luidspreker met 360-graden geluidsstraling en unieke styling, maar het rijke geluid werd ontsierd door overdreven en opgeblazen bas.

Toen de Fluance Ai60 bij mij aan de deur verscheen, was ik blij te zien dat het pakket een paar boekenplankluidsprekers bevat met een meer conventioneel 2-weg ontwerp met behoud van het op zichzelf staande karakter van een zogenaamd muzieksysteem. Het is niet draagbaar zoals de Fi20, maar het klinkt orden van grootte beter.

fluance ai60 levensstijl

Functies

Elke Ai60-luidspreker meet 13,1 x 7,8 x 9,2 inch (HxBxD) en het paar weegt in totaal 29,3 pond. De rechterluidspreker bevat alle elektronica – voeding, eindversterker, DAC, Bluetooth-transceiver, enz. – terwijl de linkerluidspreker volledig passief is. U verbindt de verbindingsposten van de twee luidsprekers met de meegeleverde 8-voet, 18-gauge kabel, of u kunt desgewenst een andere luidsprekerkabel gebruiken.

Elke luidspreker is een 2-weg ontwerp met een 1-inch zijde-dome, ferrovloeistof-gekoelde tweeter in een ondiepe golfgeleider en een 6,5-inch geweven glasvezel composiet woofer met butylrubber randen, beide in een afgesloten akoestisch geveerde kast. (De overigens vergelijkbare Ai40 heeft een 5-inch woofer.) De frequentierespons is gespecificeerd van 35Hz tot 20kHz (±3 dB) met een bruikbare output onder 35Hz (zie Fig. 1) en een THD (totale harmonische vervorming) van

fluance ai60 fig1

De frequentierespons van de Ai60 is behoorlijk indrukwekkend, van 35 Hz tot 20 kHz (± 3 dB).

De specificaties verwijzen naar de frequentierespons als “DSP Virtual Sound”. Toen ik vroeg wat dat betekent, antwoordde het bedrijf: “We gebruiken psycho-akoestiek om precieze harmonischen te berekenen die gerelateerd zijn aan de fundamentele tonen van geluid. Wanneer deze harmonischen worden gecombineerd, ontstaat het effect van lagere, diepere frequenties. Dit is een van de manieren waarop we onze DSP gebruiken.” Ik weet niet zeker over welke berekeningen ze het hebben, aangezien de harmonischen al in het geluid aanwezig zijn.

De klasse-D eindversterker in de rechterluidspreker levert in totaal 100 watt RMS continu vermogen – 50 W aan elke luidspreker. Een Cirrus Logic CS8416 DAC doet de digitaal-naar-analoog conversie, en 18-gauge interne bedrading zou de signaalverslechtering in de luidspreker verminderen.

De primaire invoer is Bluetooth 4.2 met ondersteuning voor de aptX-codec en de A2DP- en AVRCP-profielen. De fysieke ingangen op de rechterluidspreker omvatten TosLink digitale optische (die alleen PCM ondersteunt, geen Dolby Digital of DTS bitstreams), Micro USB en een paar lijnniveau RCA L/R analoge connectoren. (Om de Ai60 met een draaitafel te gebruiken, zoals te zien is op veel van de promofoto’s van het bedrijf, heb je een phono-voorversterker nodig, die een extern apparaat kan zijn of in de draaitafel kan worden ingebouwd, samen met een RCA-naar-RCA-kabel.) aan de bindingsposten, heeft de rechterluidspreker ook een subwooferuitgang voor het geval u een sub aan het systeem wilt toevoegen. Het systeem speelt geen audio af via Wi-Fi.

fluance ai60 aansluitingen

Gebruikersomgeving

Een multifunctionele knop aan de voorkant van de rechterspeaker zet de stroom aan en uit en regelt het volume. Door op de knop te drukken, bladert u door de ingangen, die worden aangegeven door een veelkleurige LED ernaast. Op de achterkant van de rechterluidspreker start een knop Bluetooth-koppeling.

De meegeleverde afstandsbediening is vrij eenvoudig. Het biedt aparte knoppen voor aan/uit, mute, ingangsselectie, LED-helderheid, hoge tonen omhoog/omlaag en bas omhoog/omlaag. Daarnaast is er een afspeel-/pauzeknop die ook Bluetooth-koppeling reset, en een ring rond die knop zorgt voor volume omhoog/omlaag en nummer vooruit/achteruit springen.

Een punt over de bas- en treble-regelaars. Ze bieden zes stappen van cut of boost, maar er is geen visuele indicatie van de instelling, behalve wanneer u de maximale of minimale instelling bereikt (de LED knippert twee keer rood) en wanneer u de 0-instelling bereikt (de LED knippert de bronindicator twee keer kleuren). Ik wou dat de Ai60 een app had die nauwkeurigere visuele feedback op deze EQ-instellingen mogelijk maakte. Ik vermoed ook dat de stappen in dB zijn, maar dit is niet gespecificeerd.

Als je graag spraakbesturing gebruikt, kun je de Ai60 koppelen met een Amazon Alexa-apparaat of een Google Home-apparaat via een Google Chromecast Audio. De meegeleverde handleiding zegt hier niets over; om te leren hoe, ga naar het YouTube-kanaal van Fluance en zoek naar de video over het instellen van de Ai40 (de kleinere broer of zus van de Ai60) met Chromecast, Google Home en Amazon Alexa.

fluance ai60 draaitafel

Prestatie

Ik plaatste de Ai60-speakers bovenop mijn hoofdspeakers in de hoofdslaapkamer, waarbij ik de hoofdspeakers als standaards gebruikte, en ik kroop in de Ai60s om een ​​gelijkzijdige driehoek te vormen met mijn hoofd in de luisterpositie. Toen ik de verbindingsposten van de luidsprekers met de meegeleverde kabel verbond, merkte ik dat de posten op de actieve luidspreker zich net boven de AC-voedingsconnector en net onder de subwooferuitgang bevinden. Omdat ik geen sub gebruikte, heb ik de kabel van boven de palen aangesloten om te voorkomen dat de kabel in de buurt van de AC-stroomkabel komt.

Zoals gewoonlijk gebruikte ik de Tidal Master-bibliotheek van mijn iPhone XS als bronmateriaal. Ik begon met “Enigma” van het nieuwe album van Lady Gaga. Het algehele geluid was uitstekend, met geweldige beeldvorming en superheldere zang. De bas was diep en krachtig – misschien een beetje overdreven, dus ik zette de basregelaar een paar klikken lager dan 0. De bas was nog meer uitgesproken op “Look Long” van het gelijknamige album van Indigo Girls. Dit nummer begint met veel bas, wat overweldigend was op de Ai60, dus ik zette het nog een klik af. De bas klonk nog een beetje onduidelijk, wat op basis van andere nummers waar ik naar luisterde waarschijnlijk in de mix zat. De zang, gitaren en drums waren allemaal duidelijk en goed gedefinieerd, met slechts de minste hint van midrange-tekortkoming.

Terwijl ik in het folkachtige domein bleef, luisterde ik naar “Time is on My Side” van John Batdorf en James Lee Stanley. Dit is een van mijn favoriete albums van de laatste tijd, met deuntjes uit de Rolling Stones-catalogus, creatief opnieuw bedacht door het singer/songwriter-duo. Dit is ook het enige nummer dat ik speelde dat niet uit Tidal’s Master-bibliotheek komt – het wordt aangeduid als “HiFi” – maar de opnamekwaliteit is niettemin fantastisch. Op de Ai60 was het geluid schoon en open met uitstekende zang en gitaren. De diepe bas was behoorlijk indrukwekkend, hoewel misschien een beetje overdreven.

fluance ai60 subwoofer

Wat jazz betreft, speelde ik “Tour of Fourths” van Bob James en Kirk Whalum met volledige big band, die werd opgenomen in 1996 en geremasterd in 2019. Zoals ik had verwacht, vertoonde de Ai60 een superhelder en open geluid met een uitstekend, zeer samenhangend geluidsveld en uitstekende beeldvorming. De lage bas was behoorlijk indrukwekkend – in dit geval niet overdreven – en de hoge tonen waren sprankelend schoon. Elk instrument en elke sectie werd kunstig weergegeven.

Voor wat orkestmuziek luisterde ik naar het vierde deel (March to the Scaffold) van Berlioz, zoals uitgevoerd door de Münchener Philharmoniker onder leiding van Sergiu Celibidache. Ik ben redelijk bekend met dit stuk, omdat ik de bastrombone- en tuba-partijen met verschillende orkesten heb gespeeld. Het heeft een breed dynamisch bereik, wat de Ai60 met zelfvertrouwen weergaf: de stille gedeelten waren delicaat, terwijl de luide passages vol en rijk waren zonder opstoppingen. Alle instrumenten en secties klonken geweldig – ik hield vooral van de knallende pedaaltonen van de bastrombone!

Ten slotte heb ik “A New Home” van het soundtrackalbum voor . Net als voorheen klonk de Ai60 mooi schoon met een goed dynamisch bereik en duidelijk weergegeven instrumenten. De bas was diep en goed in balans.

fluance ai60 half gehoekt

Vergelijking met KEF LSX

Het enige vergelijkbare product dat ik ter vergelijking bij de hand had, was een paar KEF LSX Bluetooth-luidsprekers, die ik in juni 2019 heb getest. Die luidsprekers zijn ongeveer half zo groot als de Ai60s, ze zijn geporteerd in plaats van verzegeld, en ze gebruiken een coaxiale driver: een 0,75-inch aluminium dome-tweeter in het midden van een 4,5-inch magnesium/aluminium-conuswoofer. De frequentierespons is gespecificeerd van 54, 59 of 69Hz (afhankelijk van de Bass Extension-instelling in de bijbehorende app) tot 28kHz (±3 dB).

Over de app gesproken, deze biedt veel meer controle over de tonaliteit van de LSX dan de eenvoudige bas/treble-regelaars van de Ai60. Bovendien zijn beide LSX-luidsprekers draadloos zonder dat er een kabel tussen nodig is, wat betekent dat ze allebei op een stopcontact moeten worden aangesloten. Een ander verschil is dat de LSX rechtstreeks muziek kan streamen van online providers Tidal en Spotify, evenals lokale NAS-schijven of computers via DLNA en AirPlay 2 via het wifi-thuisnetwerk; de Ai60 heeft geen Wi-Fi-mogelijkheden. Misschien wel het belangrijkste is dat het LSX-systeem ongeveer vier keer zoveel kost als de Ai60.

Ik plaatste de LSX-luidsprekers bovenop de Ai60s in dezelfde toespoorhoek en ik zette de Bass Extension op de Enhanced-instelling om 54 Hz te bereiken, hoewel dat nog steeds een half octaaf hoger is dan de 35 Hz van de Ai60. Bovendien zorgde ik ervoor dat de andere bedieningselementen werden aangepast om de prestaties in die kamer te optimaliseren. Dankzij de gebruikersinterface van Tidal kon ik tijdens elk nummer gemakkelijk tussen beide schakelen.

Over het algemeen klonk de LSX geweldig, maar iets kleiner dan de Ai60, en de bas was niet zo diep of uitgesproken, wat niet verwonderlijk is. Het geluid was over het algemeen ook zachter en rijker. Het had een enigszins versluierde kwaliteit op de Berlioz, en de zang was wat meer naar voren op het Indigo Girls-deuntje. Ik merkte een zeer licht gesloten lager middenbereik op de Lady Gaga-track op, maar ik weet zeker dat dit alleen duidelijk zou zijn in een directe A / B-vergelijking zoals ik die heb uitgevoerd

Bottom Line

Na mijn ervaring met de Fi20 had ik niet verwacht dat ik zo onder de indruk zou zijn van de Ai60. Maar nadat ik er een tijdje naar had geluisterd, was mijn houding een 180 – ik werd weggeblazen! Het geluid is schoon en open met sprankelende hoge tonen, heldere middentonen en verrassend diepe, krachtige bas. Soms leek het middenbereik een beetje gebrekkig, maar niet altijd. Het geluidsbeeld is samenhangend, hoewel het niet verder reikt dan de kasten, en de beeldvorming is erg goed.

Over het algemeen klinkt de KEF LSX vloeiender en rijker dan de Ai60, en biedt hij veel meer toonregeling vanuit zijn app. Maar het graaft lang niet zo diep, en het was ooit zo licht versluierd op sommige sporen. Bovendien is de Ai60 twee keer zo groot als de LSX, dus als je kleine luidsprekers nodig hebt om in de buurt van een computer te zitten, past de KEF beter.

Voor een cent van minder dan $ 300 is de Fluance Ai60 een geweldig koopje. Als je iets kleiners wilt, kun je kiezen voor de Ai40 met een 5-inch woofer en 70W-versterker voor $ 100 minder; het is gespecificeerd om te reiken tot 40 Hz, wat nog steeds redelijk goed is. Maar als je ruimte hebt voor deze luidsprekers, betwijfel ik of je beter geluid uit Bluetooth-luidsprekers zult vinden voor minder geld.

0 Shares:
You May Also Like