Flo by Moen Smart Water Shutoff review: de hoge prijs van preventie

Water is een kostbare en dure hulpbron, maar het kan een verderfelijke bedreiging vormen als het op de verkeerde plaatsen in uw huis verschijnt, vooral op een ongecontroleerde manier. Ik heb de Flo by Moen Smart Water Shutoff de afgelopen maanden getest en kan zeggen dat het me veel tijd en geld had bespaard als ik het enkele jaren geleden had geïnstalleerd. Maar het is niet perfect. En het is zeker niet goedkoop.

In zijn meest elementaire vorm zal de Flo van Moen een waterlek detecteren en u waarschuwen. Het zal ook uw hoofdwatertoevoer afsluiten in het geval van een catastrofale gebeurtenis, zoals een gesprongen leiding. Dat is een scenario dat ik persoonlijk heb meegemaakt. Een pijp in het plafond van mijn garage bevroor en barstte op een winter, terwijl mijn vrouw en ik op reis waren. Enkele dagen later kwamen we terug en ontdekten dat het interieur van onze hele garage verwoest was, met water dat nog steeds uit een minder dan 2,5 cm lange spleet in een koperen pijp in het plafond spuwde.

Elke vierkante centimeter gipsplaat was kletsnat, met zoveel water in het plafond dat het leek alsof het binnen regende (zie foto hieronder). Bijna alles wat we in de garage hadden opgeslagen, inclusief wat antieke meubels, elektrisch gereedschap voor houtbewerking en tuingereedschap, was vernield. Ook de garagedeuropeners en alle verlichtingsarmaturen moesten worden vervangen. Onze laatste verzekeringsclaim bedroeg meer dan $ 28.000, en het duurde maanden om alles uitgedroogd en vervangen te krijgen. Als we toen een slim ventiel hadden laten plaatsen, was er veel minder schade geweest.

garage overstromingsschade 3

Wat de Flo van Moen is

De Flo van Moen bestaat uit een gemotoriseerde klep die u installeert op de hoofdwatertoevoerleiding (1,25 inch of kleiner) die uw huis binnenkomt. U kunt dit zelf doen, als u zich op uw gemak voelt bij het doorsnijden van de leiding die uw huis van water voorziet, maar Moen raadt professionele installatie aan. Ik wilde geen enkel risico nemen, dus stuurde Moen een professionele loodgieter voor de klus (installatie is niet inbegrepen in de prijs van $ 499 van het product).

De Flo van Moen heeft een 2,4 GHz wifi-adapter aan boord, dus het is essentieel dat je een sterke draadloze router hebt die je netwerk buitenshuis kan uitbreiden. In mijn geval heb ik een Linksys Velop mesh wifi-systeem met drie knooppunten, met een toegangspunt in de hoofdslaapkamer. De hoofdwatertoevoerleiding bevindt zich aan de andere kant van een van de slaapkamermuren, dus mijn wifi-signaal was sterk genoeg om de klep te onderhouden (er is geen bedrade Ethernet-optie).

Je hebt ook een stopcontact in de buurt van je toevoerleiding nodig om de gemotoriseerde klep van de Flo by Moen en de wifi-adapter van stroom te voorzien. De Flo by Moen Smart Water Shutoff slimme klep is volledig weerbestendig en heeft een inline power brick, zodat de elektrische stekker aan het uiteinde gemakkelijk in een bubbel-type buitenbakdeksel past. Ik heb ervoor gekozen om het aan te sluiten op een stopcontact in de buitenkast waar mijn tankloze boiler is geïnstalleerd.

Als uw huis geen buitenstopcontact in de buurt heeft, moet u uitzoeken hoe u de klep van stroom wilt voorzien. Als u besluit een stopcontact te installeren, zorg er dan voor dat u een GFCI-model (aardlekschakelaar) gebruikt voor uw eigen bescherming. Als alternatief biedt Moen een gecertificeerd verlengsnoer van 25 voet voor $ 12 (je kunt er maximaal vier samen gebruiken als dat echt nodig is).

Flo 25-voet verlengsnoer

Wat de Flo van Moen doet

Sensoren in de Flo by Moen Smart Water Shutoff meten de waterdruk, de watertemperatuur en – terwijl het water door de klep stroomt – de snelheid waarmee het water stroomt (gemeten in gallons per minuut). De klep voert ook een dagelijkse “gezondheidstest” uit, waarbij hij de watertoevoer van uw huis afsluit en vervolgens controleert op een daling van de waterdruk die erop zou kunnen wijzen dat water uw leidingen ergens buiten de klep verlaat. De test wordt meestal midden in de nacht of op een ander moment uitgevoerd wanneer de algoritmen van Moen hebben ontdekt dat je normaal gesproken geen water laat lopen. Als je een kraan opendraait, een toilet doorspoelt, of wat dan ook terwijl de test aan de gang is, stopt de test en gaat de klep weer open, dus je hebt er geen last van.

flo bedieningspaneel

Al deze informatie wordt naar de cloud gestuurd en weer terug naar de Flo by Moen-app op je Android- of iOS-apparaat. Een aantal scenario’s kan ertoe leiden dat die metingen uit de hand lopen: Stel dat de waterdruk te laag wordt, wat aangeeft dat er een probleem kan zijn met de waterbron; of te hoog, waardoor uw waterleidingen onder druk komen te staan; het water wordt te koud, waardoor uw leidingen kunnen bevriezen (een bevroren leiding zorgt ook voor waterdruk); of water stroomt met een gewoonlijk hoge snelheid, wat wijst op de mogelijkheid van een gebroken leiding. Dergelijke gebeurtenissen zouden ertoe leiden dat de servers van Moen een pushmelding naar de app zouden sturen.

Als het water te snel of te lang stroomt, krijg je ook een robo-oproep van het hoofdkantoor van Moen om je te waarschuwen dat er een probleem is en dat het Flo by Moen-apparaat je waterleiding automatisch afsluit als je niet reageert. Als je op dat moment thuis bent en weet dat er niets aan de hand is, bijvoorbeeld omdat je je tuin hebt besproeid of je auto hebt gewassen, kun je eenvoudig op 2 op het toetsenbord van je telefoon drukken om de uitschakeling twee uur uit te stellen. Als je niet thuis bent en denkt dat er een catastrofaal probleem is, kun je de klep vanuit de app sluiten of een paar minuten wachten en Moen het voor je laten doen.

Als ik een slimme klep zoals de Flo van Moen had laten installeren toen mijn pijp barstte, is het bijna zeker dat ik de hoeveelheid schade aan mijn garage en de inhoud ervan had kunnen beperken. Het is echter moeilijk om precies te zeggen hoe minder schade het lek zou hebben veroorzaakt, omdat de klep niet onmiddellijk reageert. En dat zou je ook niet willen, omdat je anders gek zou worden van valse alarmen. Zoals het nu is, heb ik er een aantal meegemaakt tijdens mijn test van enkele maanden met Flo by Moen, vooral omdat ik gedurende het grootste deel van die tijd geen programmeerbare irrigatiecontroller voor mijn landschapsarchitectuur had.

Het algoritme van Moen is gebaseerd op voorspelbare patronen en ik heb de neiging om willekeurig te zijn als het gaat om het besproeien van mijn landschap. Mijn huis staat in het midden van een perceel van vijf hectare (onderverdeeld van een perceel van 10 hectare dat ooit een melkveebedrijf was). Ik heb geen traditioneel gazon, maar ik heb wel veel bomen, rozenstruiken en struiken. Vroeger gaf ik deze water met een druppelirrigatiesysteem, maar grondeekhoorns kauwden gaten in de plastic slangen. Ik geef nu water met een sproeier die aan een slang is bevestigd totdat ik een meer permanente, eekhoornbestendige oplossing kan bedenken. Ik probeer eraan te denken om de Flo van Moen in de “slaap”-modus te zetten voordat ik dit doe, om te voorkomen dat de klep de robo-oproep activeert, maar dat lukt niet altijd.

flo geïnstalleerd

Als je weet dat je een tijdje van huis zult zijn – bijvoorbeeld op vakantie – en helemaal niet veel water zult gebruiken, kun je de Flo by Moen in de “weg”-modus zetten. In deze toestand zal de klep veel sneller reageren op abnormale gebeurtenissen.

De Flo by Moen-app

Het slimme ventiel is slechts de helft van het verhaal van Flo by Moen. U kunt de Flo by Moen-app gebruiken om doelen voor waterverbruik in te stellen en uw waterverbruik dagelijks, wekelijks en maandelijks te volgen ten opzichte van die doelen. De app geeft waarschuwingen wanneer er een hoog of langdurig waterverbruik is, wanneer lekken worden gedetecteerd, wanneer de klep offline gaat (zoals bijvoorbeeld kan gebeuren tijdens een stroomstoring) en voor andere belangrijke gebeurtenissen. Deze waarschuwingen worden samen met de resultaten van de dagelijkse gezondheidstests vastgelegd in een activiteitenrapport.

Het is echter belangrijk op te merken dat Moen je niet precies kan vertellen waar het water vandaan komt. Tijdens mijn evaluatie meldde de Flo van Moen nauwkeurig een klein lek in mijn leidingsysteem, maar het was aan mij om het op te sporen. De boosdoener was een versleten klep op het toilet in mijn gastenbadkamer, maar aangezien de badkamer direct naast mijn thuiskantoor is, had ik het toilet horen lopen nog voordat Moen het probleem meldde. Het vinden van een lekkende binnenkraan zou waarschijnlijk ook niet zo moeilijk te vinden zijn, maar een lekkend slangslab buiten het huis zou veel moeilijker te lokaliseren zijn.

flo stroomindicator

Wanneer u de Flo by Moen Smart Water Shutoff installeert, zal de app u vragen om een ​​profiel van uw huis op te bouwen door vragen te beantwoorden over de grootte van uw huis, hoeveel verdiepingen het heeft, welke voorzieningen het heeft (zoals het aantal badkuipen en douches, en als je een zwembad of een bubbelbad hebt), als je een vaatwasser hebt, als je koelkast is uitgerust met een ijsmachine, en zelfs als je een tankloze boiler hebt. Vervolgens wordt een doel voor watergebruik voorgesteld. Met twee mensen die in mijn huis woonden, stelde de Flo by Moen-app een doel van 240 gallons per dag voor. Dat komt overeen met de schatting van de US Geological Survey van 80 tot 100 gallons waterverbruik per persoon per dag, maar ik ontdekte dat mijn huis routinematig meer gebruikt dan dat op de dagen dat ik mijn landschap water geef. U kunt uw eigen doel stellen op wat u denkt dat gepast is en het dienovereenkomstig volgen.

Het optionele FloProtect abonnement

Moen biedt een optionele abonnementsservice, FloProtect ($ 5 per maand), die nog dieper inzicht geeft in uw waterverbruik. Het biedt ook vier andere voordelen. De primaire functie, genaamd Fixtures (die nog in bèta is), belooft je waterverbruik te analyseren, wat het veel gemakkelijker zou moeten maken om je waterverbruiksdoelen te halen. Fixtures analyseert de patronen van de waterstroom om vast te stellen hoe uw water wordt gebruikt: Hoeveel liter wordt er gebruikt om toiletten door te spoelen; hoeveel er door uw kranen, douches en badkuipen stroomt; hoeveel water uw apparaten (wasmachine, vaatwasser) gebruiken; en hoeveel gallons worden gebruikt voor irrigatie.

flo armaturen

Het algoritme was in het begin niet erg handig en zou het grootste deel van mijn waterverbruik in de categorie “overig” gooien. Maar nadat ik de app had geholpen bij het identificeren van mijn verbruikspatronen – de app werkt je waterverbruik elk uur bij en je kunt elke gebeurtenis opnieuw classificeren – werd het al snel nauwkeuriger. Het is nog steeds niet perfect, maar het komt aardig in de buurt, en het hielp me beseffen dat ik waarschijnlijk te veel water verspilde aan irrigatie.

Het abonnement van $ 60 per jaar geeft je ook recht op een vergoeding van het eigen risico van de verzekering van je huiseigenaren als je een verlies door waterschade lijdt (maximaal $ 2500 en met een aantal andere beperkingen waarover je hier meer kunt lezen). De rest van de voordelen zijn een beetje squisier: u krijgt twee jaar extra productgarantie (een garantie van één jaar is standaard), u kunt een op maat gemaakte brief aanvragen om aan uw verzekeringsmaatschappij te presenteren die u mogelijk in aanmerking komt voor een korting op uw premie (als uw verzekeringsmaatschappij een dergelijke korting biedt), en u komt in aanmerking voor proactieve monitoring door een “waterconciërge” die oplossingen voor uw waterproblemen kan voorstellen.

Is de Flo van Moen een waardevolle investering?

De Flo by Moen Smart Water Shutoff by Moen is niet de duurste automatische waterafsluitklep op de markt. Phyn Plus kost $ 850, en Buoy kost $ 515, plus een verplicht abonnement van $ 18 per maand na het eerste jaar (we hebben sindsdien de Phyn Plus beoordeeld en vinden het beter; we hebben Buoy niet beoordeeld, dat nu eigendom is van Resideo ). Maar $ 499 is een aanzienlijke investering. Het is ook vermeldenswaard dat Flo niet Moen nu sensoren biedt die de aanwezigheid van water direct detecteren waar het niet zou moeten zijn, zoals op de vloer van een overlopende gootsteen, badkuip of toilet; of van een lekkende of defecte vaatwasser, wasmachine of warmwaterboiler. We hebben sindsdien de Flo by Moen Smart Water Detector beoordeeld en vonden het leuk, maar we konden niet evalueren hoe goed de twee producten samenwerken, omdat we sindsdien de slimme afsluitklep hebben geïnstalleerd. En er kan veel water uit een gesprongen leiding ontsnappen voordat de Flo alarm slaat of zelf ingrijpt als je dat niet doet.

Aan de andere kant lopen de meeste huizen een veel groter risico op waterschade dan op brand, weer of aardbevingen. Het detecteren en stoppen van een catastrofaal waterlek kan u veel geld besparen, afhankelijk van uw eigen risico; misschien nog belangrijker, het kan het verlies van persoonlijke bezittingen en de enorme verstoring van uw leven die een gesprongen waterleiding kan veroorzaken, voorkomen. Door kleinere lekken op te sporen, kunt u ook geld besparen op uw maandelijkse waterrekening; om nog maar te zwijgen van het verminderen van uw impact op het milieu.

0 Shares:
You May Also Like