Fire TV Stick en Fire TV Stick Lite review: precies wat je verwachtte

ftvstickhero

Met Amazon’s nieuwe Fire TV Stick en Fire TV Stick Lite kost het niet veel tijd om te begrijpen waar het allemaal om draait.

De $ 40 Fire TV Stick van de derde generatie is een achterstallige upgrade naar Amazon’s bestverkochte streamingspeler, waarbij de vier jaar oude processor wordt vervangen door een veel snellere. De $ 30 Fire TV Stick Lite is ondertussen een naakte poging om prijspariteit te bereiken met Roku’s budget Express-streamer, met dezelfde prestaties als de standaard Stick, maar een groot compromis met de afstandsbediening: er zijn geen tv-volume- of aan / uit-knoppen aan boord.

Van de twee is de Fire TV Stick veel gemakkelijker aan te bevelen dan de Lite-versie. Ik heb het al eerder gezegd, maar het hebben van tv-bedieningen ingebouwd in de afstandsbediening is echt de extra $ 10 waard.

Of de nieuwe Fire TV Sticks het waard zijn om te kopen boven andere budgetstreamers, is moeilijker te zeggen, omdat Amazon later dit jaar een grote software-revisie aan het voorbereiden is. We zullen deze beoordeling bijwerken nadat de software is aangekomen. Voor nu kunnen degenen die genieten van de Fire TV-ervaring meer van hetzelfde verwachten – net zonder zoveel verkeersdrempels onderweg.

Vergelijkbare sticks

Naast elkaar gehouden, zien de nieuwe Fire TV Stick en Fire TV Stick Lite er identiek uit. Beide kunnen rechtstreeks worden aangesloten op de HDMI-poort van uw tv (een korte verlengkabel wordt meegeleverd als u meer ruimte rond de tv nodig hebt), en beide hebben een quad-core 1,7 GHz-processor, 1 GB RAM, 8 GB opslagruimte en dual-band wifi. Fi 5 ondersteuning. Hoewel de twee sticks geen extra poorten hebben dan micro-USB voor stroomvoorziening, zou een goedkope USB-OTG-kabel USB-sticks en andere USB-accessoires mogelijk maken.

Qua prestaties zijn ze een grote verbetering ten opzichte van de vorige Fire TV Stick (die voor het eerst werd gelanceerd in 2016), met veel kortere laadtijden en minder schokkerig scrollen door menu’s, en ze brengen de snelheid ongeveer gelijk aan die van andere budgetstreamers . Roku-apparaten voelen over het algemeen wat sneller aan, al was het maar omdat ze beter zijn in het weergeven van gedeeltelijke menu’s of het laden van pictogrammen in plaats van slechts even vast te lopen, maar qua laadtijden is het eigenlijk een wassen neus.

ftv-sticks

Beide Fire TV-sticks kunnen ook 1080p-video leveren en ondersteunen een hoog dynamisch bereik in de HDR10-, HDR10+- of HLG-formaten, hoewel geen van beide 4K-video of Dolby Vision HDR ondersteunt. (Je moet voor die functies overstappen op Amazon’s $ 50 Fire TV Stick 4K.)

Het enige andere verschil op het specificatieblad is op het audiofront: waar de Fire TV Stick decodering ondersteunt voor Dolby Atmos, Dolby Digital/Digital+ en DTS, ondersteunt de Fire TV Stick Lite alleen passthrough voor die formaten.

Dat gezegd hebbende, zal het gebrek aan Dolby-decodering van de Lite in de meeste gevallen niet uitmaken. Ik kon de objectgebaseerde audio van Atmos horen terwijl ik Netflix op beide apparaten keek; en als je op zoek bent naar een Atmos-soundbar, is de kans groot dat je er ook een 4K-tv bij hebt. Dan is de Fire TV Stick 4K sowieso een betere optie.

Verschillende afstandsbedieningen

Het grotere verschil tussen de 2020 Fire TV Stick en de Fire TV Stick Lite zit in hun afstandsbedieningen. Hoewel de Fire TV Stick van de derde generatie tv-volume- en stroomregelingen op de afstandsbediening heeft, heeft het Lite-model dat niet.

ftvstickafstandsbedieningen

Amazon is trots op die tv-bedieningselementen, die een breed scala aan televisies, soundbars en A/V-ontvangers via infraroodcommando’s ondersteunen. Heb je een geluidsinstallatie met een eigen IR-ontvanger, dan kun je de Fire TV zo instellen dat hij het volume onafhankelijk van de tv regelt, en daarnaast kun je HDMI-CEC gebruiken om alles in harmonie te regelen.

Nogmaals, met gevoel: het is fijn om die bedieningselementen op één afstandsbediening te hebben. Op de Fire TV Stick Lite bleef ik naar volumeknoppen grijpen die er niet waren, en het was een onbeleefd ontwaken om naar een aparte tv-afstandsbediening te reiken.

Het Lite-model heeft zijn eigen unieke afstandsbedieningsknop die de Fire TV Channel Guide start, die een rastergids weergeeft voor ondersteunde services zoals AT&T TV Now, Philo, Sling TV, YouTube TV en Amazon’s Fire TV Recast DVR. Maar voor de meeste mensen is dat geen waardige afweging, vooral omdat je altijd de Alexa-spraakbedieningsknop van de afstandsbediening kunt gebruiken om de gids te openen of rechtstreeks op specifieke kanalen af ​​te stemmen.

ftvgids

Zelfde software (voorlopig)

Dit is het deel van de recensie waar de dingen een beetje squishy worden. Toen Amazon zijn nieuwe Fire TV Sticks aankondigde, toonde het een nieuw menusysteem dat meer gestroomlijnd is dan het huidige.

Maar dat is niet het menu dat Amazon vandaag verzendt. In plaats daarvan is het dezelfde oude chaos die de Fire TV-ervaring sinds eind 2016 definieerde. Onder het hoofdmenu en aanbevolen inhoud krijg je een rij voor recente apps en recent bekeken Prime-inhoud, een sorteerbare rij favoriete apps, en vervolgens een uitgebreide lijst met aanbevelingen met een grote nadruk op Amazon’s Prime Video en IMDb TV-diensten.

ftvhome

Nu staat het vast dat ik deze interface in het verleden leuk vond. Het is op zijn minst interessanter dan de benadering van Roku, die geen enkele poging doet om iets anders aan te bevelen dan gratis, door advertenties ondersteunde video.

Maar zoals ik in mijn Roku Ultra-recensie schreef, zijn apparaten zoals de nieuwe Chromecast met Google TV, TiVo Stream 4K en Apple TV 4K allemaal beter in het omgaan met te veel streamingdiensten. Net als Amazon proberen ze allemaal een enkel menu voor inhoud te bieden in plaats van je in veel verschillende apps te laten springen, maar ze zijn meer georganiseerd, beter aanpasbaar en minder bevooroordeeld ten opzichte van bepaalde bronnen van inhoud.

ftvui1

Hier is een eenvoudig voorbeeld van waar Fire TV tekortschiet: op mijn startscherm staat een rij met de naam ‘Science Fiction’ met films als , , , en , maar op het startscherm wordt geen informatie weergegeven over waar die films beschikbaar zijn. Daarvoor moet je op elk item klikken, waaruit blijkt dat een Showtime-abonnement vereist is (dat Amazon verkoopt), een huur is (ook verkocht door Amazon) en op Hulu staat. Wat lijkt op een poging om streaming te begrijpen, is eigenlijk gewoon een manier om je te verkopen. Met de nieuwe Chromecast en TiVo Stream 4K kun je daarentegen aanpassen welke services op het startscherm worden weergegeven, zodat je geen aanbevelingen krijgt van services waarvoor je nog niet betaalt.

ftvui3

Ondertussen blijft de Alexa-zoekfunctie van Amazon irrelevante resultaten retourneren voor zoekopdrachten naar genres zoals ‘nieuwe komedies’ of ‘klassieke sci-fi’, dus je kunt op die manier niet echt door de streamingopties bladeren. Gezien al het andere dat Alexa kan doen op Fire TV-apparaten – van het starten van muziek- en video-inhoud tot het bedienen van slimme apparaten voor thuisgebruik – is zoeken een ongebruikelijk zwak punt, vooral in vergelijking met Siri op Apple TV en Google Assistant op de nieuwe Chromecast.

ftv zoeken

Of dit met de nieuwe interface zal veranderen, is onduidelijk, omdat Amazon er nog niet genoeg van heeft laten zien. We kunnen alleen maar hopen dat het niet alleen een nieuwe verflaag is over langdurige gebreken.

Andere ontbrekende stukken

Het andere grote probleem met Fire TV-apparaten op dit moment is dat geen van hen HBO Max of Peacock ondersteunt vanwege Amazon’s aanhoudende vervoersgeschillen met respectievelijk WarnerMedia van AT&T en NBCUniversal van Comcast. Hoewel je nog steeds HBO op de Fire TV Sticks kunt bekijken via andere methoden – met een Amazon Channels-abonnement, via live tv-services zoals YouTube TV en Hulu + Live TV, of met zelfstandige abonnementen via de HBO-app – krijg je niet de uitgebreide Max-catalogus en Peacock is helemaal niet beschikbaar op het platform. Het is mogelijk om HBO Max en Peacock op Fire TV-apparaten te sideloaden, maar gebruikers hoeven niet door die hoepels te springen.

Terwijl ik aan het razen ben: het is tijd om te stoppen Amazon een pasje te geven voor het niet ondersteunen van privé-koptelefoonluisteren. Apple TV en de nieuwe Chromecast ondersteunen beide Bluetooth-koptelefoons of -oordopjes, en de mobiele app van Roku ondersteunt Bluetooth of bedrade hoofdtelefoons. Sommige Roku-spelers hebben zelfs koptelefoonaansluitingen ingebouwd in hun afstandsbedieningen. Hoewel Fire TV-apparaten technisch gezien verbinding kunnen maken met Bluetooth-koptelefoons, bieden ze geen manier om het volume aan te passen zonder uitgebreide tijdelijke oplossingen.

Een solide budgetstreamer met problemen

De nieuwe Fire TV Stick heeft nog steeds zijn voordelen. Alleen Roku biedt streaming-spelers tegen vergelijkbare prijzen, en de frequente verkoopprijzen van Amazon maken de Fire TV Stick vaak nog goedkoper. Alexa opent enkele spraakbesturingsmogelijkheden die niet bestaan ​​op goedkope Roku-streamers, zoals het lanceren van live tv-kanalen of het bedienen van slimme apparaten voor thuisgebruik. Het is ook een leuke manier om toegang te krijgen tot bepaalde draadloze DVR-oplossingen, waaronder Channels DVR en Amazon’s Fire TV Recast, die geen van beide door Roku worden ondersteund.

Maar het voelt ook als een streamingapparaat dat vastzit in het ongewisse, zonder de app-gerichte eenvoud van Roku-spelers of de elegante uniforme streaminggids van de nieuwe Chromecast met Google TV. We zullen moeten afwachten of de grote interface-upgrade van dit jaar de Fire TV in een duidelijkere richting zal duwen.

Hoe dan ook, denk lang en hard na voordat u bezuinigt op de Fire TV Stick Lite en zijn inferieure afstandsbediening. Dat is iets dat geen enkele software-update kan oplossen.

0 Shares:
You May Also Like