Fire TV: de ultieme gids met tips en trucs

Fire TV Stick 4K Max

Zoals bij veel andere streaming-spelers, zijn de beste eigenschappen van Amazon’s Fire TV-apparaten niet meteen duidelijk.

U kent misschien de basisprincipes van het starten van apps en het doorlezen van het startscherm, maar het is gemakkelijk om functies zoals de volglijst of het aanpasbare karakter van de live-kanaalgids van de Fire TV te missen.

Om te helpen, hebben we een gids samengesteld met de handigste tips over Fire TV-sticks, streaming-spelers en slimme televisies. Zelfs doorgewinterde experts moeten hier iets nieuws kunnen leren.

Stel uw apps in

Lijst met Fire TV-apps

Jared Newman / IDG

Bekijk de volledige lijst met apps: De bovenste rij van Amazon’s Fire TV-startscherm toont slechts zes van je favoriete apps. Om alle geïnstalleerde Fire TV-apps te zien, scrolt u naar de drie vierkanten aan de rechterkant van de bovenste rij en selecteert u vervolgens ‘Mijn apps’.

U kunt ook lang op de startknop van de afstandsbediening drukken en vervolgens ‘Apps’ selecteren. U kunt deze methode overal gebruiken, zonder eerst naar het startscherm terug te keren.

Herschik uw apps: Als u de volgorde van apps op uw Fire TV-startscherm wilt wijzigen, gaat u naar de volledige lijst met apps, selecteert u de app die u wilt verplaatsen, drukt u op de menuknop op de afstandsbediening en selecteert u ‘Verplaatsen’ of ‘Verplaatsen naar voren’.

Een app verwijderen of verbergen: Als u een Fire TV-app wilt verwijderen, gaat u naar de volledige lijst met apps, drukt u op de menuknop en selecteert u vervolgens ‘Verwijderen’.

U kunt ook “Verbergen voor uw apps” selecteren, waardoor het uit de lijst wordt verwijderd zonder het te verwijderen. Dit is ook handig voor het verbergen van Amazon-apps die u niet kunt verwijderen, zoals Luna en Amazon Live Shopping.

Kies verstandig de beste apps: Houd er bij het herschikken van apps rekening mee dat de zes apps die u bovenaan plaatst, een speciale status krijgen. Ze verschijnen boven aan je startscherm en sommige zullen zelfs dingen voorstellen om naar te kijken terwijl je eroverheen scrolt. Dit is een geweldige manier om snel aanbevelingen te krijgen van enkele van uw favoriete videobronnen. (Niet alle apps ondersteunen deze “app peek”-aanbevelingen, maar ik heb gemerkt dat Netflix, Prime Video, Disney+, Apple TV+ en Paramount+, HBO Max allemaal goed werken.)

Vuur TV

Jared Newman / IDG

Apps op afstand installeren: Voor een snellere manier om nieuwe apps te installeren, ga je naar de online app store van Fire TV op je computer, waar je op afstand door apps kunt bladeren, zoeken en installeren. Als je meerdere Fire-apparaten hebt, zorg er dan voor dat je je Fire TV kiest in de lijst “Leveren aan” voordat je gaat installeren.

Extra profielen aanmaken: Om van profiel te wisselen of een nieuwe toe te voegen, klikt u op het profielpictogram helemaal links op de werkbalk. Elk gezinslid kan dan zijn eigen favoriete apps en gepersonaliseerde aanbevelingen hebben, en u kunt kindspecifieke profielen maken met inhoud die geschikt is voor de leeftijd en een optionele pincode.

Opslagruimte vrijmaken: Als u alle geïnstalleerde apps wilt zien, of ze nu verborgen zijn in de hoofdapp-lijst of niet, scrolt u naar de onderkant van uw lijst met apps en klikt u op ‘App-bibliotheek’ en selecteert u vervolgens ‘Geïnstalleerd op deze tv’. Dit laat je alles zien dat ruimte in beslag neemt, dus je kunt op de menuknop klikken en degene die je niet meer gebruikt verwijderen.

Fire TV Stick 4K Max-afstandsbediening

Jared Newman / IDG

Snelkoppelingen op de afstandsbediening gebruiken: Geen gebrek aan respect voor het richtingspad van de afstandsbediening, maar je kunt ook andere knoppen gebruiken om iets sneller te navigeren:

Druk op Home om terug te gaan naar de bovenkant van het startscherm. Druk op Terug om naar het begin van het huidige menu te gaan. Druk op Menu op een item op het startscherm voor snelle afspeelopties. Druk in de livegids op FF of RW om vooruit of één dag terug. Tik op de Alexa-knop voor snelle links naar slimme huisbedieningen, het weer en je Amazon-videobibliotheek.

Zet Alexa aan het werk: Spraakbesturing is vaak de meest efficiënte manier om Amazon’s Fire TV Stick te gebruiken. Probeer de spraakafstandsbediening ingedrukt te houden en de volgende opdrachten te gebruiken:

“Kijk maar [show name]””Launch [app name]””Laat het me zien [genre name]””Luisteren naar [album, song, or artist]””Speel iets af op Netflix” “Wat is er vanavond op tv?” “Toon mijn kijklijst.” “Vijf minuten vooruitspoelen.” Stem af op [live channel name]” (Dit werkt met Hulu + Live TV, YouTube TV, Sling TV, verschillende gratis streamingdiensten en over-the-air-kanalen met een Fire TV Edition smart TV of Fire TV Recast.)

Je kunt Alexa ook vragen om basisvragen te beantwoorden, zoals het weer of sportuitslagen, en om slimme apparaten voor thuisgebruik te bedienen.

Ga handsfree met Alexa: Als je een Amazon Echo-speaker hebt, kun je de Fire TV ook met alleen je stem bedienen. Ga in de Alexa-app voor iOS of Android naar Meer > Instellingen > TV en video, selecteer vervolgens “Fire TV” en tik op “Koppel je Alexa-apparaat”. Selecteer uw Fire TV in de lijst en kies vervolgens de Echo-luidspreker die u eraan wilt koppelen. (Een dergelijke installatie is niet nodig op Amazon’s Fire TV Cube en Fire TV Edition-televisies met Alexa ingebouwd.)

Je kunt Alexa vervolgens vragen om inhoud op de Fire TV af te spelen, maar ook om af te spelen, te pauzeren, vooruit te spoelen en terug te spoelen.

Gebruik de livegids: Ga naar het gedeelte ‘Live’ van het startscherm en je kunt zien wat er live wordt gestreamd op services zoals YouTube TV, Sling TV, Philo en Pluto TV. (Sommige nieuwere Fire TV-afstandsbedieningen hebben ook een speciale gidsknop.) Eenmaal in de gids kun je kanalen als favorieten markeren door op de menuknop te drukken en vervolgens op “Toevoegen aan favoriete kanalen” te klikken.

Live-gids voor Fire TV

Jared Newman / IDG

Om de gids verder aan te passen, scrolt u naar de onderkant van het Live-menu en selecteert u vervolgens ‘Live tv-bronnen’. Hier kunt u wisselen welke videobronnen in de gids worden weergegeven.

Doorzoek suggesties: Een van de grootste ergernissen van Fire TV is de manier waarop het inhoud op het startscherm aanbeveelt zonder de bron te vermelden, waardoor het moeilijk te zeggen is of je nog een abonnement of huurprijs nodig hebt om te kijken. Als tijdelijke oplossing kunt u bij deze suggesties op de menuknop klikken. Als u de optie “Nu kijken met …” in de rechterbenedenhoek ziet, betekent dit dat u de inhoud in een van uw geïnstalleerde apps kunt openen.

Dit is geen onfeilbare oplossing – het lijkt niet te werken als er meerdere gratis weergave-opties beschikbaar zijn – maar het is sneller dan doorklikken naar een apart menu voor elke aanbeveling.

Zoek iets nieuws

Fire TV-kijklijst

Jared Newman / IDG

Gebruik de volglijst: Als je iets interessants op het startscherm vindt, maak er dan een bladwijzer van door op de menuknop van de afstandsbediening te drukken en vervolgens ‘Toevoegen aan volglijst’ te selecteren. U kunt ook dingen aan de volglijst toevoegen vanuit zoekresultaten. Om je volglijst te zien, ga je naar Zoek> Bibliotheek en kijk je helemaal bovenaan.

Blader op genre: Als je in de stemming bent voor een specifiek soort film of show, scrol je naar het tabblad Zoeken van Fire TV en scrol je helemaal naar beneden voor een lijst met genres.

Vind gratis spullen: Het tabblad Zoeken van Fire TV heeft ook een gedeelte alleen voor door advertenties ondersteunde films, shows, kanalen en apps. Bekijk het door naar Zoeken > Gratis te gaan.

Draai het filter “Free to Me” om: Voor een nog betere manier om dingen te vinden die niet extra kosten, ga je naar Zoek > Films of Zoek > Tv-programma’s en klik je op de filteroptie ‘Gratis voor mij’. Dit levert een reeks aanbevelingen op die gratis zijn bij advertenties of onderdeel zijn van uw bestaande abonnementen. U kunt ook zoeken naar de kop ‘Van uw abonnementen’ terwijl u op genre bladert.

Brand TV's "Gratis voor mij" filter

Jared Newman / IDG

Pas deze instellingen aan

Dialoog beter hoorbaar maken: Navigeer naar Instellingen > Display & Geluiden > Audio > Geavanceerde audio en je zult de instellingen voor Volume Leveler en Dialogue Enhancer van Fire TV vinden. De eerste zal proberen het volume consistent te houden voor alle inhoud en apps, terwijl de laatste zal proberen het spraakvolume te verhogen.

A/V-apparatuur bedienen: Om externe soundbars en A/V-ontvangers te bedienen via de infraroodzender van de Fire TV-afstandsbediening, ga je naar Instellingen > Apparatuurbediening > Apparatuur beheren > Apparatuur toevoegen. Selecteer uw luidsprekermerk en volg de aanwijzingen op het scherm. (Merk op dat als je de luidsprekers van je tv gebruikt of een geluidssysteem hebt aangesloten via HDMI-CEC, de Fire TV alles automatisch moet instellen.)

Bedieningsmenu voor brand TV-apparatuur

Jared Newman / IDG

Stem af op kabelzenders: Ben je nog steeds geabonneerd op kabel naast je streamingconfiguratie? In hetzelfde menu “Apparatuur toevoegen” als hierboven, kun je Alexa programmeren om live-kanalen op je kabel- of satellietdecoder te starten. Selecteer gewoon “Kabel” of “Satelliet” in dit menu en volg de aanwijzingen op het scherm. U kunt dan dingen zeggen als “afstemmen op ESPN” met behulp van de spraakafstandsbediening.

Automatisch afspelen uitschakelen voor trailers: Vind je het niet leuk hoe het Fire TV-startscherm video’s begint af te spelen vanuit de functiecarrousel bovenaan? Ga naar Instellingen > Voorkeuren > Aanbevolen inhoud en schakel vervolgens ‘Automatisch afspelen van video toestaan’ uit. Als alternatief kunt u Audio afspelen toestaan ​​uitschakelen om de trailers zonder geluid te zien. (Helaas werkt dit niet voor trailers die verderop in het scherm automatisch worden afgespeeld.)

Een foto-screensaver instellen: Om uw Fire TV een persoonlijker tintje te geven, kunt u proberen afbeeldingen die naar Amazon Photos zijn geüpload in te stellen als uw screensaver. Ga naar Instellingen > Weergave en geluiden > Screensaver, klik op ‘Verzameling’ en kies vervolgens een album, een persoon of een plaats. U kunt vanuit dit menu ook andere instellingen voor diavoorstellingen aanpassen, zoals snelheid, shuffle en starttijd.

Verminder en monitor uw datagebruik: Voor degenen die ongelukkig genoeg zijn om datalimieten op hun internetservice te hebben, biedt de Fire TV enkele hulpmiddelen om het hoofd te bieden. Ga naar Instellingen > Voorkeuren > Gegevensbewaking en stel Gegevensbewaking in op Aan. Je ziet dan opties om de videokwaliteit in Amazon Video te verminderen en een gebruikswaarschuwing te maken. (Houd er rekening mee dat dit de videokwaliteit in andere apps niet vermindert.)

Beperk de gegevensverzameling van Amazon: Wil je niet dat Amazon je Fire TV-activiteit gebruikt voor marketingdoeleinden? Navigeer naar Instellingen > Voorkeuren > Privacy-instellingen en schakel vervolgens ‘Gebruiksgegevens apparaat’ en ‘Verzamel app-gebruiksgegevens’ uit. U kunt vanuit dit menu ook de gerichte advertenties van Amazon (of ‘Op interesses gebaseerde advertenties’) uitschakelen.

Fire TV-privacyinstellingen

Jared Newman / IDG

Meer leuke trucs

Bluetooth-hoofdtelefoon gebruiken: Om privé luisteren in te stellen via een Bluetooth-hoofdtelefoon of -oordopjes op Fire TV, ga je naar Instellingen> Controllers en Bluetooth-apparaten> Andere Bluetooth-apparaten. Zorg ervoor dat uw hoofdtelefoon in de koppelingsmodus staat en selecteer vervolgens ‘Bluetooth-apparaten toevoegen’ om ze te koppelen. U kunt vervolgens de Fire TV-afstandsbediening gebruiken om het volume te regelen.

Sluit USB-accessoires en een ethernet-aansluiting aan: Hoewel u geen USB-poorten van volledige grootte zult vinden op de huidige Fire TV-apparaten, kunt u er een toevoegen met een goedkope USB OTG-kabel en voedingsadapter. Hiermee sluit je USB-sticks, toetsenborden en gamecontrollers aan. Je kunt ook een micro-USB-hub met een ethernetpoort aansluiten als alternatief voor Amazon’s officiële Fire TV-ethernetadapter.

Verwacht alleen niet dat elk accessoire vlekkeloos werkt. Ik heb ontdekt dat oudere Xbox- en PlayStation-gamecontrollers geen verbinding konden maken en dat een USB-harde schijf met hoge capaciteit ervoor zorgde dat de Fire TV Stick 4K spontaan opnieuw opstartte.

Maak enkele automatiseringen: Wil je dat je Fire TV-apparaat elke ochtend een specifiek kanaal begint af te spelen? Hoe zit het met het instellen van een slaaptimer die u kunt activeren met een spraakopdracht? Door de functie Routines van de Alexa-app te gebruiken, kun je je Fire TV-apparaat allerlei leuke dingen laten doen.

Je vindt routines onder het gedeelte ‘Meer’ van de Alexa-app. Druk op de knop “+” om een ​​routine te maken en gebruik vervolgens de knop “Wanneer dit gebeurt” om een ​​trigger in te stellen, zoals een specifieke zin of tijd van de dag. In het menu “Actie toevoegen” vind je een sectie voor acties op je Fire TV-apparaat.

Fire TV-routines in de Alexa-app

Jared Newman / IDG

Chatten op het grote scherm: Heb je een Fire TV Cube of Fire TV Edition smart TV van de tweede generatie? Door een USB-webcam aan te sluiten, kun je videogesprekken voeren via je televisie, met Amazon’s Alexa-oproepservice of met Zoom. Bekijk de instructies van Amazon voor meer informatie.

Controleer uw abonnementen: Amazon maakt het aanmelden voor abonnementen uiterst eenvoudig op Fire TV, met slechts een paar klikken tussen jou en de reeks Prime Video Channels-add-ons. Maar wanneer het tijd is om die abonnementen op te zeggen, kunt u dit niet via het apparaat zelf doen. Grappig hoe dat werkt.

Bekijk deze pagina op de Amazon-website om te zien waarop u zich via Amazon hebt geabonneerd. Dit dekt niet noodzakelijk alles waarvoor u zich hebt aangemeld via uw Fire TV-apparaat, maar het toont alle abonnementen die door Amazon zelf worden beheerd. Raadpleeg dit artikel voor meer hulp bij het elders controleren van uw abonnementen.

0 Shares:
You May Also Like