EU lanceert antitrustonderzoek gericht op Alexa, Google Assistant en Siri

amazon echo dot and google nest mini

Zijn spraakassistenten zoals Amazon’s Alexa, Apple’s Siri en Google Assistant de concurrentie verstikken wanneer ze je alleen muziek laten streamen van een enkele service, of wanneer ze je standaard naar een specifieke winkelsite sturen?

Het is een terechte vraag, en een die de regelgevers van de Europese Unie willen beantwoorden als onderdeel van een “grootschalig” antitrustonderzoek, meldt Bloomberg.

De Europese Commissie heeft donderdag het massale onderzoek aangekondigd, waarbij EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager waarschuwde voor een “ernstig risico” dat Alexa, Siri, Google Assistant en soortgelijke stemassistenten “grote bedrijven” zoals Amazon, Apple en Google zouden kunnen helpen “duw markten voorbij het omslagpunt waar concurrentie verandert in monopolie.”

EU-regelgevers, die naar verwachting meer dan 400 bedrijven zullen onderzoeken als onderdeel van het onderzoek, zullen zich concentreren op hoe gebruikers van Alexa, Google Assistant en andere stemassistenten vaak “een optie krijgen” in plaats van een volledige lijst van concurrerende keuzes, volgens Bloomberg.

Als een bepaalde stemassistent de neiging heeft om zijn eigen producten en diensten te prefereren boven die van een concurrent, “kan dat leiden tot de snelle opkomst van dominante digitale ecosystemen en poortwachters en kan dit leiden tot kantelrisico’s”, vervolgt Bloomberg.

Men hoeft niet al te hard te zoeken om voorbeelden te vinden van stemassistenten die gebruikers naar hun eigen diensten shunten. Als je Alexa vraagt ​​om wasmiddel te kopen, plaatst ze de bestelling standaard in je Amazon-winkelwagentje. Apple is ondertussen pas onlangs begonnen (zij het als onderdeel van een bètaversie) om muziekstreamingservices van derden toe te staan ​​op de door Siri aangedreven HomePod, die vroeger deuntjes uitsluitend op Apple Music afspeelde. En als je de Google Assistent vraagt ​​waarom dinosaurussen zijn uitgestorven, krijg je het antwoord via Google Zoeken, niet via Bing of DuckDuckGo.

Naast de kwestie van keuze, merkt Bloomberg op dat het EU-onderzoek ook zal onderzoeken of de gegevens die door stemassistenten over hun gebruikers worden verzameld, bedrijven een oneerlijke voorsprong op de concurrentie kunnen geven.

Het was pas vorig jaar dat privacy een explosief probleem werd voor wat betreft stemassistenten, waarbij Amazon, Apple en Google allemaal duidelijk maakten wie er meeluisterde met stemopnames van Alexa, Siri en Google Assistant-query’s. Die controverses leidden tot de langverwachte uitrol van meer gedetailleerd privacybeleid en -instellingen, waardoor gebruikers zich konden aanmelden voor ‘menselijke beoordeling’ van opnamen van stemassistenten door derden.

Misschien zal dit nieuwe EU-onderzoek leiden tot soortgelijke hervormingen als het gaat om het openen van slimme platforms, waardoor concurrentie wordt aangemoedigd in plaats van onderdrukt.

0 Shares:
You May Also Like