Er is veel leuks aan deze hoofdtelefoon

zvox av50 table primary

Zvox, vooral bekend van soundbars en soundbases, heeft zijn productassortiment uitgebreid met Bluetooth-hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking (ANC) en zelfs hoortoestellen. Dus besloot ik om de AV50-hoofdtelefoon te bekijken, die wordt aangeprezen als ‘s werelds eerste hoofdtelefoon die is ontworpen voor gebruikers van 55 jaar en ouder.

De functie die specifiek op die doelgroep is gericht, is veel subtieler dan ik had verwacht, maar het algehele geluid is in ieder geval uitstekend.

Functies

De AV50 is relatief klein en lichtgewicht met een gewicht van slechts 8,1 gram, en hij kan worden opgevouwen tot een kleine harde koffer voor op reis. Enkele dynamische drivers maken gebruik van neodymiummagneten en bereiken een gespecificeerd frequentiebereik van 15Hz tot 23kHz (±4dB).

zvox av50 levensstijl1

Bluetooth 4.1 biedt draadloze connectiviteit met behulp van de aptX-, AAC- en SBC-codecs, evenals A2DP-, AVRCP-, HFP- en HSP-profielen. Het wordt ook geleverd met een 3,5 mm-kabel voor een bekabelde verbinding.

Actieve ruisonderdrukking (ANC) genereert geluid dat 180 graden uit fase is, waarbij het omgevingsgeluid wordt opgevangen door twee ingebouwde microfoons, waarbij beide signalen worden gemengd om het niveau van het omgevingsgeluid te verminderen door middel van fase-omgekeerde annulering. In tegenstelling tot andere ANC-hoofdtelefoons, moet de AV50 volledig zijn ingeschakeld om de ruisonderdrukking te activeren. Ik heb liever de optie om ANC in te schakelen zonder Bluetooth in te schakelen om te genieten van wat rust en stilte zonder audio terwijl ik minder stroom van de batterij nodig heb. Om de levensduur van de batterij te verlengen, luister je naar audio zonder ANC.

De functie die specifiek op oudere gebruikers is gericht, heet AccuVoice, die in combinatie met ANC werkt. Het beweert stemmen te verbeteren en ongewenste ruis te verminderen, zodat u dialogen beter begrijpt zonder het volume te hoeven verhogen. Het verhoogt met name het niveau zachtjes en comprimeert de dynamiek van frequenties van 500 tot 3.000 Hz. Dit is het frequentiebereik van spraakmedeklinkers, die cruciaal zijn voor de verstaanbaarheid. Helaas kunt u ANC AccuVoice niet inschakelen; Ik wou dat dat een optie was.

zvox av50 hoesje

Zoals vrijwel alle Bluetooth-hoofdtelefoons, kan de AV50 worden gebruikt met een mobiele telefoon om oproepen te beantwoorden en met bellers te spreken met behulp van een ingebouwde microfoon in de rechteroorschelp. Die microfoon is onafhankelijk van de twee microfoons die door het ANC-systeem worden gebruikt.

De oplaadbare batterij gaat tot 12 uur mee met Bluetooth en ANC ingeschakeld; als u ANC uitschakelt, wordt de levensduur van de batterij verlengd tot 18 uur. Met een bekabelde verbinding en ANC gaat de batterij tot 15 uur mee, maar zonder ANC trekt een bekabelde verbinding de batterij helemaal niet leeg. Het duurt ongeveer twee uur om een ​​volledig lege batterij weer op te laden.

Gebruikersomgeving

Vier knoppen onderaan de achterkant van de rechter oorschelp bieden alle bedieningselementen. Een multifunctionele knop wordt geflankeerd door + en – knoppen, die hoger zijn dan de multifunctionele knop, waardoor ze gemakkelijk op het gevoel te vinden zijn. De multifunctionele knop zet de stroom aan en uit, start Bluetooth-koppeling en beantwoordt en verbreekt telefoongesprekken. De + en – knoppen regelen het volume en gaan naar het volgende of vorige nummer.

De vierde knop staat los van de andere drie. Het zet ANC/AccuVoice aan en uit.

Aan de onderkant van de rechter oorschelp zit een 3,5 mm jack voor een bekabelde verbinding met het bronapparaat. Via een mini-USB-poort aan de onderkant van de linkeroorschelp kun je de batterij opladen. Ten slotte geeft een veelkleurige LED tussen de ANC en andere knoppen de status van koppelen, ANC en Bluetooth aan. Een blauwe LED naast de USB-poort geeft de oplaadstatus aan.

zvox av50 bedieningselementen

Prestatie

De AV50 voelt wat dun aan en de oorschelpen zijn relatief klein, maar ik heb ze na wat gedoe goed over mijn oren kunnen zitten. Vreemd genoeg veroorzaakte het aanpassen van de positie van de oorschelpen op mijn hoofd tijdens het afspelen van muziek met ANC aan wat gekraak en vervorming, maar niet met ANC uit.

Omdat AccuVoice bedoeld is om stemmen duidelijker te maken, heb ik me gericht op muziek met zang. Luisterend naar Tidal Master-tracks (ongecomprimeerd of verliesloos gecomprimeerde audio met hoge resolutie), begon ik met “I Got Rhythm” van Diana Krall en Tony Bennett. Ik kon niet veel verschil horen tussen ANC/AccuVoice aan en uit. De zang was schoon en goed gedefinieerd, de piano was helder en natuurlijk en de drumborstels waren helder.

Hetzelfde gold voor “Green Flower Street” van het album van Donald Fagen. De zang was iets meer aanwezig met ANC/AccuVoice aan, en het algehele geluid was wat warmer en hoger in niveau, maar het verschil was subtiel.

Marvin Gaye’s klassieker “What’s Going On” van het gelijknamige album klonk geweldig. Met ANC/AccuVoice aan was de leadzang iets meer aanwezig en meer naar voren, en het algehele geluid was een beetje rijker met een stevigere bas.

zvox av50 levensstijl

“Free Man in Paris” van Joni Mitchell’s album k was vrijwel hetzelfde. Met ANC/AccuVoice aan was het algehele geluid rijker, de bas groter en de zang iets meer aanwezig. Aan of uit, het nummer klonk uitstekend.

Ik ging verder met klassieke muziek en luisterde naar Cecelia Bartoli die Nell’ attendere mio bene uit de opera van Nicola Porpora op het album zong met Il Giardino Armonico onder leiding van Giovanni Antonini. Met ANC/AccuVoice aan was het algehele geluid een tikje warmer en rijker, en de zang was iets meer naar voren, maar het verschil tussen ANC/AccuVoice aan en uit was heel subtiel.

Ten slotte nam ik de AV50 mee op een rit in mijn buurt om de ruisonderdrukking te testen in een enigszins lawaaierige omgeving. De akoestische isolatie van de oorkussens is redelijk goed en ANC is uitstekend, waardoor het niveau van omgevingsgeluid aanzienlijk wordt verminderd. Zoals eerder, met ANC aan, was de zang iets meer aanwezig en vooruitstrevend, en het algehele niveau leek wat hoger, maar het was geen dramatisch verschil.

Concurrerende vergelijking

Ik heb de prestaties van de AV50 vergeleken met de Edifier W860NB, die ik hier heb getest, omdat hij in dezelfde prijsklasse zit. Ik heb hem ook vergeleken met de Sony WH-1000XM3, hier besproken, ook al is de koptelefoon van Sony twee keer zo duur als de AV50. Voor deze vergelijking was ANC de hele tijd ingeschakeld en ik paste het niveau in elke hoofdtelefoon zo goed mogelijk op het gehoor aan.

zvox av50 opener

Luisterend naar “Time Out of Mind” van het album van Steely Dan, klonk de Edifier slanker en ingetogener, en de bas was enigszins ingetogen. De Zvox klonk rijker en warmer, en de bas was misschien net een tikkeltje overgebalanceerd. De Sony was nog rijker, met de basdrum meer uitgesproken dan bij de andere twee koptelefoons.

De WH-1000XM3 was verreweg de meest comfortabele hoofdtelefoon om te dragen. Ook kraakten de Edifier en Sony niet bij het schudden van de oorschelpen. Een andere vergelijkende factor is de grootte van de zaak; de Zvox-koffer is de kleinste, waardoor je hem gemakkelijker in je handbagage kunt pakken. De Edifier-behuizing is de grootste, met de Sony in het midden.

Welk model uw voorkeur heeft, hangt af van uw smaak in audioweergave. Als je van een slanker geluid houdt, raad ik de Edifier W860NB aan (met ANC aan; het uitschakelen verslechtert de geluidskwaliteit aanzienlijk, zoals ik in mijn recensie bespreek). Maar als je naar een rijker geluid neigt, passen de Zvox en Sony daar goed bij.

Waar het op neerkomt:

De Zvox AV50 is een uitstekende draadloze ANC hoofdtelefoon. De geluidskwaliteit is rijk en helder en de ruisonderdrukking is zeer effectief. Ik vond de AccuVoice-functie een zeer subtiele verbetering van de vocale aanwezigheid en algehele rijkdom, maar lang niet zoveel als ik had verwacht. Het klinkt prima met ANC/AccuVoice uit, wat ik van veel ANC-koptelefoons niet kan zeggen.

Aan de andere kant voelt de bouwkwaliteit wat zwak aan, en het geluid knettert met ANC aan bij het verschuiven van de oorschelpen om een ​​goede pasvorm te krijgen. Eerder zei ik dat ik liever zou hebben dat de AccuVoice-functie onafhankelijk is van ANC, maar aangezien het effect ervan zo subtiel is, maak ik me daar niet meer druk om.

Voor een cent van minder dan $ 150 is de AV50 van grote waarde. Als je op zoek bent naar een over-ear ANC-koptelefoon, dan is deze het waard om serieus naar te luisteren.

0 Shares:
You May Also Like