Een videovoice-over kiezen (8 tips)

Dus je hebt een geweldig script voor je nieuwe uitlegvideo. Het enige dat je nu nog nodig hebt, is de perfecte voice-overartiest om je tekst te leveren. We zeggen ‘allemaal’, maar het vinden van de juiste voice-over artiest om de stem van uw merk te worden, kan een video maken of breken. Daarom hebben we deze 8 handige tips verzameld om je te helpen bij het kiezen van de juiste voice-over artiest voor je videoproject.

Het kiezen van de juiste voice-over kan een beetje een mijnenveld zijn. De subjectieve aard van hoe we elk stemmen anders interpreteren, maakt het er niet gemakkelijker op. Het zijdezachte van de ene persoon kan een spijker op een schoolbord zijn voor de andere. Maar als het gaat om het verkopen van een product, is het onmogelijk om iedereen tevreden te stellen.

Uiteindelijk hangt uw voice-over grotendeels af van het type product dat u promoot en het publiek waarop u zich richt. U hebt een voice-over nodig die uw publiek rechtstreeks aanspreekt om langdurige relaties op te bouwen die jarenlang hun vruchten zullen afwerpen.

Hier zijn de 8 belangrijkste factoren om in gedachten te houden bij het kiezen van een voice-over artiest voor je uitlegvideo.

1. Geslacht

Sommige producten die voor een specifiek geslacht zijn gemaakt, lenen zich natuurlijk voor een voice-over die representatief is voor dat publiek. In dat geval is uw beslissing gemakkelijk te nemen.

Toen Nike bijvoorbeeld hun assortiment dameskleding wilde promoten met een campagne die de innerlijke gedachten van vrouwen onthulde terwijl ze aan het sporten waren, was het een goed idee om te kiezen voor een ensemble van vrouwenstemmen dat zou resoneren met hun klantenbestand.

De samenwerking van NIVEA MEN met het Premier League-team, Liverpool FC, hanteert dezelfde principes. Wat is er mannelijker dan een groep voetballers die zich in de kleedkamer aan het verzorgen is terwijl een mannelijke voice-over een ironisch commentaar geeft op hun optreden?!

Wanneer uw product, merk of dienst neutraal is, wordt het selecteren van het geslacht van uw voice-over artiest natuurlijk minder eenvoudig. Gelukkig zijn er studies op dit gebied om uw keuze te informeren.

Uit een grootschalig onderzoek van AdWeek Media bleek dat 48% van de respondenten een mannenstem krachtiger vond. Nog eens 28% suggereerde dat een mannelijke stem “meer kans had om mij een auto te verkopen”. Terwijl 46% van de respondenten aangaf vrouwenstemmen rustgevender te vinden.

Veteraan voice-over artiest, Debbie Grattan, is het meestal eens met het laatste standpunt. “Omdat vrouwen van nature het meer verzorgende geslacht zijn, worden hun stemmen vaak gezien als een helper, meer medelevend, begripvol en niet-bedreigend”, zegt ze.

“Dit kan belangrijk zijn in instructievideo’s … maar ook in commerciële plekken (die een minder agressieve, meer overtuigende benadering overbrengen).”

2. Accent

Accenten kunnen ook een groot effect hebben op hoe goed uw voice-over bij uw publiek aanslaat. Nogmaals, het doel van het spel is om te streven naar herkenbaarheid. Als u bijvoorbeeld een lokaal bedrijf bent, wilt u zich waarschijnlijk richten op een voice-overartiest met een lokaal accent om het klantenbestand in uw plaats aan te spreken.

Bovendien, als je een nationale campagne probeert, is het een goed idee om een ​​voice-overartiest te selecteren die het land waarin je handelt het beste vertegenwoordigt. Daarom, als je in het VK woont, wil je waarschijnlijk een Britse voice-over gebruiken artiest of als u voornamelijk in de VS handelt, dan zal een Amerikaans accent aantrekkelijker zijn.

Interessant is dat regionale accenten ook bij ons verschillende reacties kunnen oproepen. In het Verenigd Koninkrijk staat het Schotse accent bijvoorbeeld al lang hoog in het vaandel in reclamekringen omdat het als betrouwbaar wordt beschouwd. In de VS wordt de warme klank van zuidelijke en Texaanse accenten vaak als vriendelijker beschouwd dan meer afgekapte noordelijke equivalenten.

Het is de moeite waard om het effect van accentbias te overwegen bij het plannen van uw voice-over. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van wanneer accenten goed zijn gebruikt:

Jack Daniel’s is het typische, volledig Amerikaanse whiskymerk. De makers van deze video hebben met hun voice-over gekozen voor meer dan een voorbijgaande knipoog naar de Tennessee-roots van het label.

De Britse bank First Direct is een wereld verwijderd van Jack Daniel’s. Carving een niche als een bank die de dingen anders doet, het nuchtere, Noord-Engeland accent van hun voice-over weerspiegelt dit perfect.

3. Stemgeluid

Zoals het oude gezegde luidt: ‘het gaat er niet om wat je zegt, maar hoe je het zegt.’ Je hebt misschien een geweldige marketingboodschap, maar het kan gemakkelijk aan dovemansoren gericht zijn, afhankelijk van de manier waarop het wordt afgeleverd.

Professor emeritus psychologie aan de UCLA, Albert Mehrabian, ontwikkelde een beroemde vuistregel die suggereerde dat slechts 7% van de betekenis in woorden zelf wordt gevonden, maar maar liefst 38% komt van de toon van de stem (de andere 55% komt van lichaamstaal, die is minder een zorg voor een voice-over).

Met andere woorden, het is belangrijk om je voice-over artiest voldoende richting te geven met betrekking tot de tone of voice die je wilt dat ze gebruiken. U wilt dat hun levering de toon van uw merk weerspiegelt en uw luisteraar ten goede beïnvloedt.

Als je merk ontspannen en informeel is, kun je je voice-over artiest de vrijheid geven om plezier te hebben. Terwijl, als uw bedrijf serieus zakelijk is, u uw boodschap in plaats daarvan beter op een duidelijke, gezaghebbende toon kunt overbrengen.

Deze video van de Britse bank TSB illustreert hoe een vrolijke en boeiende toon (evenals dat eerder genoemde Schotse accent!) een bankinstelling menselijker en toegankelijker kan laten klinken.

4. Snelheid & tempo

Het beoordelen van de snelheid en het tempo van uw voice-over is om verschillende redenen cruciaal. Eerst en vooral wil je dat je publiek je boodschap begrijpt, wat betekent dat je ze de tijd moet geven om te verwerken wat je overbrengt. Maar je wilt ook dat je verhaal in een tempo blijft doorgaan dat voldoende is om ze verslaafd en betrokken te houden.

Die balans vinden is geen sinecure!

Om dit goed te krijgen, komt het erop neer dat je het script aan je voice-over-artiest geeft. Een video van 90 seconden heeft bijvoorbeeld een serieus strak script nodig dat niet overladen is met informatie. De industriestandaard voor 60 seconden geanimeerde video is 130-140 woorden voice-over-tekst.

Het is natuurlijk van vitaal belang dat uw actie op het scherm overeenkomt met de voice-over. Uiteindelijk is het de taak van uw voice-over artiest om uw beelden een expositie of verdere betekenis te geven.

Deze uitlegvideo die we hebben gemaakt voor experts op het gebied van personeelsbeloningen, ebenefit Marketplace, illustreert hoe u uw punt in slechts 93 seconden bondig kunt overbrengen.

5. Voice over de reputatie/portfolio/demo’s van de artiest

Natuurlijk, hoe begin je zelfs maar de ene voice-over-artiest te verkiezen boven de andere? Nou, het is eigenlijk niet zo heel anders dan het kiezen van een nieuwe medewerker. Zelfs een vluchtige blik door de zoekmachines zal een groot aantal professionele voice-over artiesten en agentschappen opleveren.

Allereerst wil je naar voorbeelden van hun eerdere werk luisteren. Een goede voice-over artiest kan je een scala aan samples geven. Stem af op het soort werk dat ze eerder hebben gedaan en vraag jezelf af of hun oeuvre parallellen heeft met je eigen product of dienst.

Als dat niet het geval is, moet u beoordelen of ze een reeks verschillende stemwerk hebben afgehandeld. Kunnen ze de ene dag een directe infomerciale dialoog leveren en de volgende dag een expressief verhalend verhaal? Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn uitstekende eigenschappen om op te letten.

Het is toch leuk om een ​​aanbeveling te krijgen, niet? Net zoals u er niet voor zou kiezen om een ​​loodgieter in dienst te nemen die u niet is aanbevolen, waarom zou u dan een volslagen vreemde de voice-over van uw bedrijf toevertrouwen?

Dan kan het zinvol zijn om samen te werken met een videoproductiebureau. Ze hebben niet alleen een reeks artiesten in hun boeken waarvan ze kunnen instaan ​​voor de betrouwbaarheid, maar ze kunnen ook helpen om de lijst te verkleinen tot een artiest of artiesten waarvan ze denken dat ze bij je project passen.

Hier bij Wyzowl werken we met een breed scala aan ongelooflijk getalenteerde voice-over artiesten. Dat betekent dat we je kunnen matchen met een artiest die de essentie van je merkboodschap vat. Net zoals we deden voor Supportful:

6. Opnamekwaliteit van voice-over artiest

Tenzij je voice-over artiest met je de studio in kan gaan (en laten we eerlijk zijn, dit is een dure optie), is het waarschijnlijk dat ze op afstand zullen werken. Wat betekent dat je niet veel controle hebt over opnameparameters zoals de microfoon en opnameapparatuur.

U kunt echter wel wat te zeggen hebben over de verwerkingskeuzes.

Het kan bijvoorbeeld in uw eigen belang zijn om onbewerkt geluid te vragen. Vooral als je een professionele editor gaat inhuren om de video te mixen. Dingen zoals ruisonderdrukking en galm kunnen later worden toegevoegd, maar ze zijn veel moeilijker te verwijderen.

U moet ook duidelijk zijn over het bestandsformaat en de bitsnelheid waarin u uw audio wilt hebben. Standaardbestandsindelingen zijn WAV, MP3 en AIFF. Hoewel 44,1 KHz de erkende bitsnelheid is voor cd’s, zou alles dat overeenkomt met of hoger is dan die snelheid prima moeten zijn voor een uitlegvideo.

Bekijk de superieure geluidskwaliteit op de voice-over van deze typisch scherpe Guinness-advertentie van een paar jaar geleden:

7. Uw doelgroep

Je denkt misschien dat je een geweldige voice-over artiest hebt gevonden, maar zal je publiek het daarmee eens zijn? Stel dat uw doelgroep vrouwen van 35 tot 55 jaar oud is, dan is de kans groot dat u een voice-overartiest wilt die een beroep kan doen op die specifieke doelgroep. Dit is waar demografische tests echt nuttig kunnen zijn.

Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat je enorm veel tijd en geld aan onderzoek besteedt. Het hangt af van de reikwijdte en schaal van je video. Als u verwacht een beperkt publiek te bereiken, is een enquête onder een handvol mensen voldoende. Maar als je voor een doorlopende, nationale campagne gaat, is het de moeite waard om te investeren in een meer diepgaande publieksenquête.

Saga’s productassortiment, van vakanties tot verzekeringen, wordt rechtstreeks op de markt gebracht voor 50-plussers. Ze kwamen tot de opdracht om een ​​leeftijdsspecifieke voice-over te vinden toen ze de ervaren Britse acteur Larry Lamb inschakelden om deze video tot leven te brengen.

8. Geschiktheid op lange termijn

Wie kan het algehele succes en de levensduur van je video voorspellen? Het is zeker de moeite waard om vanaf het begin na te denken over het grotere geheel, als je kunt. Is de door u gekozen voice-over artiest bijvoorbeeld de juiste stem en persoonlijkheid om uw merkwaarden jarenlang te vertegenwoordigen?

Wij, als klanten, vormen een emotionele gehechtheid aan stemmen en als er eenmaal een associatie is gemaakt met een merk, is het heel moeilijk om die verbinding te verbreken. Als je in dat opzicht een reservoir aan vertrouwen hebt opgebouwd, dan wil je niet per se afwijken van wat mensen weten.

Dat is natuurlijk in de veronderstelling dat je voice-over artiest in de toekomst nog steeds aan het werk is. Als je een langdurige alliantie wilt vormen, dan is het essentieel om dit soort discussies vanaf het begin met je voice-over artiest te hebben.

Oké, het is dus niet strikt een voice-over, maar de stem van Harvey Keitel is een belangrijk onderdeel van zijn oprechte karakter, Winston Wolf. Waarvan de Britse verzekeraar Direct Line goed gebruik heeft gemaakt in een reeks even no-nonsense commercials.

Overzicht

Het kiezen van een voice-over voor een uitlegvideo is een grote beslissing. Maar het is niet onoverkomelijk. Hopelijk zal dit artikel je inspireren en je in staat stellen om de volgende stap te zetten. Het enige dat u hoeft te doen, is rekening houden met onze 8 essentiële tips wanneer u besluit ervoor te gaan:

GeslachtAccentTone of voiceSnelheid & tempoReputatie/portfolioOpnamekwaliteitDoelgroep Lange termijn geschiktheid

Nu je goed op weg bent om de juiste voice-overartiest voor je uitlegvideo te vinden, ben je misschien ook van plan om royalty-vrije muziek te gaan zoeken. Maar waar begin je? Vrees niet, we hebben u gedekt! Bekijk ons ​​artikel over de beste royaltyvrije muzieksites voor meer handige tips.

0 Shares:
You May Also Like