Een vastgelopen afdruktaak annuleren of verwijderen in Windows 10, 8.1 en 7

Wanneer u iets afdrukt vanuit uw Windows 10 Print Queue, wordt weergegeven welke documenten van de computer naar de printer zijn verzonden en wachten om te worden afgedrukt. Zodra het afdrukken is voltooid, wordt de afdrukwachtrij automatisch verlicht en wordt het afdrukken zeer efficiënt. Maar soms melden gebruikers The printer kan geen documenten afdrukken vanaf een computer omdat een afdruktaak vastzit in de afdrukwachtrij van Windows. Weinig anderen melden dat nadat een document met succes is afgedrukt, het niet uit de afdrukwachtrij wordt verwijderd. Deze vastgelopen afdruktaak kan niet worden geannuleerd of verwijderd en voorkomt dat verdere afdruktaken worden afgedrukt. Klikken op Annuleren op de taak in de wachtrij doet niets.

Hoe de printerwachtrij te wissen in Windows 10

Als u ook aan uw kant met hetzelfde probleem wordt geconfronteerd, hoeft u zich geen zorgen te maken. Volg gewoon de onderstaande stappen om de printerwachtrij op uw computer te wissen.

    Open het Configuratiescherm, klik op Apparaten en printers en selecteer de printer met een vastgelopen afdruktaak. Er verschijnt een venster met de lijst met afdruktaken. Selecteer de afdruktaak die u wilt annuleren of verwijderen. Klik met de rechtermuisknop om de vervolgkeuzelijst te openen en selecteer document annuleren. Als u de volledige afdrukwachtrij wilt annuleren, gaat u naar het tabblad PRINTER, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u alle documenten annuleren.

Start de print spooler-service opnieuw

Print spooler-service beheert alle afdruktaken op Windows 10-computers. Als de print spooler-service om welke reden dan ook vastloopt, kunt u te maken krijgen met afdrukproblemen of een afdruktaak die vastloopt. In dergelijke gevallen helpt het starten of herstarten van de print spooler-service het probleem op te lossen.

Druk op Sneltoets Windows + R, typ services.msc en klik op ok, hierdoor wordt de Windows-serviceconsole geopend, scroll naar beneden en zoek de print spooler-service, controleer de status (indien actief) en klik vervolgens met de rechtermuisknop op de print spooler-service selecteer opnieuw opstarten, als de print spooler-service niet is gestart, moet u de service en verander het opstarttype automatisch. Start uw pc opnieuw op en controleer of uw probleem is opgelost of niet.

De afdrukwachtrij handmatig wissen

Telkens wanneer u afdruktaken naar de printer verzendt, wordt er een bestand gemaakt in Windows. En als deze bestanden om de een of andere reden corrupt raken, kunt u problemen ondervinden bij het afdrukken van documenten. Om uw afdrukomgeving correct te resetten, verwijdert u deze afdruktaakbestanden handmatig en start u zowel de computer als de printer opnieuw op.

Schakel eerst de printer uit. Druk op de sneltoets Windows + S, typ services.msc en druk op de enter-toets. Hierdoor wordt de Windows-serviceconsole geopend, scrolt u omlaag en zoekt u naar Print Spooler. Klik met de rechtermuisknop op de Print Spooler-service en selecteer de knop Stop om Print Spooler uit te schakelen.

Open nu Verkenner met de sneltoets Windows + EGo naar C:\Windows\System32\spool\PRINTERS. U vindt de map met een logboek met documenten in de afdrukwachtrij. Druk op Ctrl + A op uw toetsenbord om alle bestanden in de map te selecteren en verwijder ze.

Open opnieuw het dialoogvenster Printer Spooler en zoek de print spooler-service. Klik met de rechtermuisknop en selecteer de Begin om de Printer Spooler in te schakelen. Zet uw printer aan en probeer een bestand af te drukken.

Afdrukwachtrij wissen met cmd

U kunt ook de afdrukwachtrij op Windows 10 wissen met behulp van de opdrachtprompt. Hier leest u hoe u de printerwachtrij wist met cmd.

Gebruik de sneltoets Windows + S en typ cmd, klik met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt en selecteer uitvoeren als beheerder, typ net stop spooler en druk op Enter op uw toetsenbord om de print spooler-service te stoppen. Kopieer en plak de onderstaande opdracht en druk op enter toets om de map Printers te legen

del %systemroot%\System32\spool\printers\* /Q

En tot slot, ren net start spooler opdracht om de print spooler-service te starten.

Sluit het opdrachtpromptvenster en start uw computer opnieuw op. Controleer nu of het probleem waarmee u werd geconfronteerd met de afdrukwachtrij zou moeten zijn opgelost.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like