Een sublieme muzikale ervaring wacht de welgestelde audiofiel

Astell&Kern SA700

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Uitstekende muzikale presentatie Superieur industrieel ontwerp, materialen en een coole LED-indicatorStreaming-opties in overvloed, waaronder aptX HD, DLNA en Open App

nadelen

Erg duurSpeler heeft de neiging om warm te worden

Ons oordeel

De combinatie van industrieel ontwerp, beeld en uitstekende sonics van de SA700 maken deze hoogwaardige digitale audiospeler tot een winnaar.

De nieuwe SA700 van Astell&Kern is een eerbetoon aan een van de originele digitale audiospelers met hoge resolutie (DAP’s) van het bedrijf, de AK120. Terwijl de SA700 een vrome knipoog naar het verleden geeft, is het een toekomstgericht statement-stuk met nauwgezette aandacht voor industrieel ontwerp en een geluid dat zo goed en zo verleidelijk is dat het misschien wel mijn favoriete high-res DAP tot nu toe is.

Een sublieme unboxing-ervaring

De Astell&Kern SA700 is gebouwd om een ​​zalige gebruikerservaring te bieden die begint met de verpakking. Als je een audio-nerd bent, weet ik zeker dat je een paar unboxing-video’s hebt bekeken. Astell&Kern’s SA700 unboxing-ervaring is gewoon subliem.

De ervaring begint met het nauwgezette rood-zwarte verpakkingsontwerp van de speler dat het glanzende rode Astell&Kern “A”-logo in folie tegen een matzwarte doos plaatst. Schuif de buitenste hoes eraf en til de doos op om de basis bloot te leggen waarop de SA700 rechtop staat. Het vestigt je aandacht op de speler als een tentoongesteld museumstuk.

Het rode logo en de zwarte doos van de SA700 zetten de toon voor het niet-industriële ontwerpkleurmotief van de speler.

Toen ik de speler voor het eerst in mijn handen hield, kon ik niet anders dan het solide, zware (10,68oz) en dichte gevoel opmerken dat de eersteklas bouwkwaliteit en materialen schreeuwde. Aan de buitenkant doet de SA700 denken aan het uiterlijk van de originele AK120, maar hij heeft een langere body (4,56 inch); een groter scherm (720 x 1280 versus 320 x 240); een opnieuw ontworpen volumeknop met LED-verlichte volumeregeling; en schuine hoeken (vs de afgeronde randen van het origineel). De gecombineerde grootte en het gewicht van de speler komen dicht in de buurt van de grenzen van wat ik zou beschouwen als een speler op zakformaat.

Eersteklas materialen, van binnen en van buiten

De buitenmaterialen van de speler zijn een combinatie van glas en roestvrij staal. De voorkant is helemaal van glas. De zijkanten en achterkant zijn van geborsteld roestvrij staal. De roestvrijstalen behuizing is niet helemaal oleofoob. Ik vond mijn vingerafdrukken op de achterkant van de speler.

De roestvrijstalen behuizing van de SA700 doet ook dienst als koellichaam. Ik merkte vaak dat de roestvrijstalen behuizing van de SA700 warm werd, vooral bij het afspelen van hi-res-bestanden met een hoofdtelefoon met hoge impedantie. Als ik mijn Focal Clear-hoofdtelefoon op een matig volume aanstuur, zou de behuizing van de SA700 warm aanvoelen. Zelfs met een gemakkelijker te besturen koptelefoon, zoals Astell&Kern’s eigen AK T9iE in-ears, werd de speler behoorlijk warm als ik hem in mijn jaszak hield. Moraal van het verhaal: Wees voorzichtig wanneer u deze speler in een ongeventileerde zak stopt.

Onder de motorkap is de SA700 de eerste DAP die twee van AKM’s AK4492ECB DAC’s gebruikt. Deze DAC decodeert native PCM-bestanden tot 32-bit/384kHz en heeft native DSD256-ondersteuning zonder conversie naar PCM.

sa700 presentatie

De SA700 is gericht op bekabelde en draadloze weergave. Je vindt zowel 3,5 mm ongebalanceerde als 2,5 mm gebalanceerde uitgangen. De speler ondersteunt aptX HD voor streaming met hoge resolutie tot 24-bits/48kHz. Ik heb aptX HD zonder problemen op mijn Bowers&Wilkins PX draadloze hoofdtelefoon bevestigd. De SA700 ondersteunt 802.11 b/g/n (alleen 2,4 GHz) Wi-Fi-verbindingen.

De levensduur van de batterij was gewoon geweldig voor een A&K-speler van dit formaat. Ik kon gemakkelijk een hele dag luisteren op de SA700 zonder op te laden. De 3.150mAh, 3.7V Li-Polymer batterij belooft tot 8.5 uur muziek bij standaard gebruik. Het inschakelen van EQ en het afspelen van bestanden met resoluties hoger dan 16-bit/44,1 kHz zal de batterij sneller leegmaken. Een volledige lading duurt ongeveer 4,5 uur.

De SA700 heeft 128 GB aan opslag aan boord. Als dat niet genoeg is, kun je een schuifdeur aan de onderkant van de speler openen en een microSD-kaart van 1 TB toevoegen.

Als je een Astell&Kern-speler koopt, koop je net zo goed een artistiek statement als een speler met hoge prestaties. Het bovengedeelte van het achterpaneel is omhuld met glas en heeft een kenmerkend kriskras patroon dat verandert en danst onder verschillende lichthoeken. De gekartelde volumeknop wordt geflankeerd door twee geribbelde armen. Als je naar de ribben in het licht kijkt en de speler op en neer kantelt, lijkt het door het dansende licht alsof er een mond open en dicht gaat boven en onder het oog van een cycloop.

De SA700 is ook een delicaat stukje kunst. Om uw gewaardeerde product in onberispelijke staat te houden, verkoopt Astell & Kern een beschermhoes van $ 169 in drie kleuren: neozwart, klaproosrood en viridiaangroen.

LED-verlichting

Als u de speler aanzet, gaat een rode LED-ring aan de onderkant van de volumeknop branden. De lichtzwaardrode LED-ring tegen het gitzwarte lichaam van de speler is gewoon cool. Als je de speler opstart, zie je dat het ontwerp en de kleurmotieven van de verpakking tot de gebruikersinterface samenkomen. Het openingsscherm is het Astell&Kern-logo in rood, bestaande uit geribbelde lijnen. Het rode en zwarte kleurenthema gaat door in de menu’s en gebruikersinterface van de speler.

De coole LED-ring rond de gekartelde volumeregeling geeft je visuele indicatoren over de s . van de speler

De LED-ring dient als visuele indicator voor verschillende contexten. Rood geeft aan dat u een 16-bits bestand afspeelt; groen, 24-bit; blauw, 32-bit en paars geeft DSD aan. Als je de LED-functie niet leuk vindt, kun je deze uitschakelen via het instellingenmenu. De led verandert tijdelijk van kleur als je het volume aanpast. De rode verzadiging van de LED neemt toe naarmate u het volume harder zet, en de verzadiging neemt af naarmate u het volume lager zet. De LED-kleur komt precies overeen met de kleurengrafiek die u op het scherm ziet – nog een voorbeeld van nauwgezette aandacht voor industrieel ontwerp. Ondanks al die aandacht voor detail won de SA700 terecht de 2020 IF World Design Award in de categorie producten.

Open app

Net als de A&K SR15 die ik eerder heb getest, ondersteunt de SA700 de nieuwe Open App-functie van Astell&Kern. Met Open App kun je meerdere muziekservices, waaronder Apple Music, op de speler installeren naast de meegeleverde Tidal en Deezer. Misschien wel het belangrijkste is dat Open App het luisteren naar muziekservices ondersteunt. U moet de Open App-versie van Tidal installeren om te profiteren van offline luisteren.

Hoewel de installatie van Open App onhandig is, is het één en klaar. Ik verwijs je naar mijn recensie van de SR15 voor meer details over het installeren van Open App.

Kracht en flexibiliteit

De SA700 is een ongelooflijk veelzijdige speler. Zoals alle Astell&Kern-spelers is de SA700 gebouwd voor netwerkstreaming. Met AK Connect kunt u muziekbestanden afspelen van DLNA-compatibele servers, muziek streamen vanaf de SA700 DLNA-compatibele clients en zelfs de SA700 gebruiken als afstandsbediening voor afspelen op afstand.

De rode verzadiging van de LED-ring verandert afhankelijk van het volumeniveau.

De speler wordt geleverd met een gratis, DLNA-compatibele, MQS-streamingserver voor Mac en Windows. De functierijke MQS-server scant uw computer op muziekbestanden en organiseert ze op artiest, album, genre, enzovoort. Zoals ik in eerdere Astell&Kern-recensies heb opgemerkt, moet u er rekening mee houden dat de MQS-server niet op uw netwerk verschijnt totdat het volledig klaar is met het scannen en indexeren van uw muziekbestanden, wat enkele minuten kan duren. Zodra het indexeren is voltooid, ziet u een groen lampje verschijnen op de interface van de app, zodat u weet dat deze klaar is.

De SA700 kan ook functioneren als een uitstekende draagbare DAC en hoofdtelefoonversterker voor uw computer. Sluit de speler aan en deze zal verschijnen als een audio-uitvoerapparaat.

In de mediamodus kunt u de SA700 net als elk ander USB-opslagapparaat koppelen om bestanden en muziek van en naar het apparaat over te brengen. Als je een Mac-gebruiker bent, moet je de gratis Android Transfer Utility downloaden om de SA700 te koppelen.

De SA700 biedt ook volledige ondersteuning voor Astell&Kern’s AK CD-Ripper voor het computervrij rippen van uw cd’s.

De kleurring van de SA700 verandert op basis van de bitdiepte van het bestand dat wordt afgespeeld.

Een zalige luisterervaring

Ik heb de SA700 getest met Focal Clear over-the-ear koptelefoon, B&W PX Wireless en de Astell&Kern AK T9iE koptelefoon. Het bronmateriaal omvatte voornamelijk high-res PCM- en DSD-tracks en muziek die via Tidal werd gestreamd.

De muzikale uitvoering van de SA700 was bedwelmend. Alles wat ik over het geluid van de SA700 zou kunnen beschrijven, kan worden samengevat door zijn voorliefde voor muzikaliteit. De presentatie van de speler was warm en vloeiend, zoals te zien is op Amy MacDonalds gitaar op ‘Run’ en pianonoten op Jun Fukamachi’s ‘Jour naissant’.

De SA700 kwam over als een gedetailleerde speler zonder ooit in de richting van een koude of analytische presentatie te gaan. Ik kon erin verdwalen en laag na muzikale laag terugtrekken. Goed geproduceerde albums zoals die van Michael Jackson en , en Sarah McLachlan’s genoot van het vermogen van de SA700 om nuances te onderscheiden binnen de complexiteit van de mixen. Zelfs toen ik mezelf mentaal probeerde voor te bereiden op een kritische luistersessie en het maken van aantekeningen, merkte ik dat ik vaak verdwaalde in de muziek.

De SA700 gaf me constant de indruk dat hij op mijn wenken geroepen klodders schone, onvervalste kracht had. Baslijnen waren puur en schoon op John Legend’s ‘Surefire’, Sara Bareilles’ ‘Brave’ en Rebecca Pidgeon’s ‘Spanish Harlem’. De SA700 beheerste de diepe bastonen van “Hair Up” van de film soundtrack en “Imagine the Fire” van de soundtrack en Sarah McLachlan’s “Fumbling Towards Ecstacy (Junior Boys Mix).”

De SA700 heeft zowel 3,5 mm ongebalanceerde als 2,5 mm gebalanceerde uitgangen.

De SA700 kan de hamer met autoriteit neergooien of de meest delicate tonen weven. Het ingewikkelde tapijt geweven door de violen en etherische koorstemmen in , zoals uitgevoerd door Nidarosdomens jentekor en TrondheimSolistene, waren puur geluk.

De SA700 vertoonde consequent een geluidsarme vloer. De zang van Ruth B op “Lost Boys” kwam voort uit een puur zwarte achtergrond, waardoor het gemakkelijk was om haar zang in het niets te horen wegsterven.

Luisteren naar Sarah McLachlan’s toonde de kracht van de speler in het weergeven van een diep en breed geluidsbeeld. De SA700 toverde een diepe, gelaagde ruimte met het publiek op een verzonken afstand van de zang van mevrouw McLachlan.

Een eersteklas muzikale ervaring

De SA700 van Astell&Kern is niet alleen een digitale audiospeler met hoge resolutie, het is een muzikale ervaring van vorm en functie. Het huwelijk van de speler met industrieel ontwerp, visuele motieven en uitstekende sonische geluiden maken het misschien wel mijn favoriete draagbare muziekspeler tot nu toe. Ik was constant onder de indruk van de articulatie, autoriteit en muzikaliteit van de SA700. Om dit allemaal te ervaren, moet je natuurlijk een aardige cent uitgeven: $ 1.299 om precies te zijn. Als muziek je ziel raakt en je verlangt naar een high-res DAP die je gewaardeerde high-end hoofdtelefoons zal laten zingen, geef de SA700 dan een dringende auditie. U zult niet teleurgesteld worden.

0 Shares:
You May Also Like