Een slimme oplossing voor de grootste energieverspiller van je huis

aquanta primary

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Bespaart geld en energieEenvoudig te installerenJe kunt het instellen en vergeten of je boiler micro-managen

nadelen

Vergelijkt uw energieverbruik niet met vergelijkbare huishoudens Optionele leksensor reageert een beetje traag (door ontwerp)

Ons oordeel

Het verwarmen van water is goed voor een groot deel van de energierekening van uw huis. Aquanta’s controller bespaart u geld door te anticiperen wanneer u warm water nodig heeft en uw boiler slechts lang genoeg aan te zetten om aan die behoefte te voldoen.

Aquanta kwam voor het eerst onder onze aandacht in 2014 met een heel eenvoudig maar heel slim idee: een apparaat dat je boiler regelt zodat het alleen warm water produceert wanneer je het nodig hebt, in plaats van 40 of 50 gallons water 24/7 warm te houden . Sindsdien heeft Aquanta voornamelijk met openbare nutsbedrijven gewerkt om zijn product in huizen te krijgen. Het bedrijf verkoopt zijn controller nu rechtstreeks aan consumenten, en na wat quality time met een review-eenheid te hebben doorgebracht, denk ik dat het een sterke waarde is.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie is het verwarmen van water goed voor ongeveer 18 procent van het energieverbruik van een huis. Dat maakt het de op één na grootste bijdrage aan uw energiegerelateerde energierekening (na verwarming en koeling), tegen een kostprijs voor het gemiddelde gezin van $ 400 tot $ 600 per jaar. Je kunt een conventionele tankboiler zien als een grote thermoskan. Het verwarmt 40 of 50 gallons water en streeft ernaar om al dat water warm te houden, zodat het beschikbaar is wanneer je het nodig hebt. Maar als je bent zoals de meeste mensen, heb je waarschijnlijk maar een paar keer per dag veel warm water: ‘s morgens om te douchen, ‘s avonds om de afwas te doen en misschien maar een paar keer per week om je vaatwasser te laten draaien en was je kleren.

Een oplossing zou zijn om uw conventionele tankboiler te vervangen door een tankloos model dat water op aanvraag verwarmt. De afdeling Energie schat dat die apparaten twee tot drie keer efficiënter zijn dan een tankboiler. Maar ze zijn niet alleen duur, je hebt waarschijnlijk zowel een professionele elektricien als een professionele loodgieter nodig om er een te installeren. Bovendien zegt het bureau dat u de aankoop- en installatiekosten misschien niet terugverdient via lagere energierekeningen voordat het apparaat verslijt en moet worden vervangen.

aquata geïnstalleerd

Vier bedieningsopties

Een Aquanta-controller kost $ 149 en je kunt hem zelf in ongeveer 20 minuten installeren. Er zijn modellen voor zowel elektrische als aardgas/propaanboilers, maar er is geen sanitair bij betrokken. Het apparaat biedt vier manieren om uw boiler te regelen, waarbij uw wens voor warm water in evenwicht wordt gebracht met energiebesparing. Aquanta Intelligence, de standaardkeuze, vertrouwt op een algoritme dat uw warmwaterverbruik analyseert en de boiler automatisch in- en uitschakelt. U kunt hier kiezen uit drie modellen: Minder Efficiënt, Efficiënt en Meest Efficiënt.

De tweede optie is het beste voor mensen die een strikt gereglementeerd schema volgen: u kunt timers instellen die de boiler op bepaalde tijden in- en uitschakelen. Deze optie is vergelijkbaar met de programmeerbare HVAC-thermostaten uit het Nest-tijdperk, omdat je één schema kunt maken voor elke dag van de week; een schema voor weekdagen en een ander voor het weekend; of een schema voor weekdagen, een tweede voor zaterdag en een derde voor zondag).

aquaanta com-kabel in controller

De derde optie is voor eigenaren van elektrische boilers wiens nutsbedrijf een “tijd van de dag” -tarief biedt dat elektriciteit duurder maakt tijdens piekuren en goedkoper tijdens daluren. Selecteer gewoon uw specifieke hulpprogramma in een vervolgkeuzemenu. Hierdoor gaat uw boiler alleen aan als de energiekosten lager zijn.

Ten slotte houdt een thermostaatregeling uw water op een bepaalde temperatuur. Dit is duidelijk de minst efficiënte methode, en het kan de temperatuur sowieso niet boven het mechanische instelpunt van de tank brengen, maar als je super kieskeurig bent over de watertemperatuur, is de optie er.

aquanta app planning

Als je nog meer energie wilt besparen, en je kunt het onthouden, kun je op een Afwezig-knop in de app tikken om de controller te vertellen dat hij de boiler moet uitschakelen omdat je niet thuis bent om warm water nodig te hebben. U kunt een Nu-instelling kiezen of een toekomstige tijd specificeren dat u weg zult zijn, en vervolgens aangeven hoe laat de Afwezigheidsperiode moet eindigen en het verwarmen van water moet worden hervat.

Dit is vooral handig wanneer u het huis verlaat voor een vakantie of een weekendje weg, omdat het algoritme van Aquanta niet snel genoeg kan reageren om te herkennen dat u niet de gebruikelijke hoeveelheid warm water gebruikt.

Als je verwacht dat er plotseling meer warm water nodig is dan normaal, kun je op een Boost-knop in de app klikken, specificeren wanneer de boost-periode moet beginnen (nu of in de toekomst) en hoe lang deze moet duren. Dit kan variëren van 30 minuten tot twee volle weken (een handige optie als u bijvoorbeeld langdurige gasten heeft).

Ik heb de Aquanta Intelligence-optie gebruikt tijdens mijn evaluatieperiode, die het percentage warm water bepaalt dat beschikbaar is op basis van metingen van een paar temperatuursensoren (daarover later meer). Het algoritme houdt ook rekening met tal van andere informatie, waaronder de capaciteit van de boiler, het aantal volwassenen en kinderen dat in huis woont en de armaturen en apparaten die warm water gebruiken (wasmachine, vaatwasser, eengreepskranen, enzovoort).

Onze Aquanta-ervaring

Ik was blij om te zien dat de temperatuur van mijn warm water niet veel schommelde. De app rapporteerde consequent de temperatuur binnen een bereik van ongeveer 126 graden Fahrenheit tot 134 graden F. Het laagste percentage dat ik ooit heb gezien bij het lezen van “warm water beschikbaar” was ongeveer 86 procent – en dat was op een dag dat we onze vaatwasser lieten draaien in de ochtend omdat we enkele tientallen potten hebben gewassen ter voorbereiding op het inblikken. Ik moet echter vermelden dat ik een aparte tankloze boiler heb voor de dubbele douche in mijn hoofdbadkamer. Mijn conventionele tankverwarming daarentegen voorziet mijn vaatwasser, wasmachine, gastenbadkamer met bad/douche en alle gootstenen in huis.

beschikbaarheid water en temp

De Aquanta-app geeft grafieken weer die uw energieverbruik weergeven op dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse basis, en dit kan worden gevolgd in thermen, BTU’s (British Thermal Units) of kWhs (kilowattuur). De app rapporteert ook uw gemiddelde dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse energieverbruik; uw laagste verbruik tijdens de opgegeven periode; en of uw verbruik stijgt of daalt.

Mijn wekelijkse rapporten geven aan dat mijn zwaarste gebruik plaatsvindt van vrijdag tot en met maandagochtend, wat logisch is omdat dat de dagen zijn dat mijn vrouw bij mij thuis is. Ze is de rest van de week op haar werk in San Francisco. We huren daar een appartement voor haar omdat het 180 mijl verderop is. Mijn warmwaterverbruik begint donderdag te stijgen als ik de was doe en de vaatwasser laat draaien voordat ze thuiskomt.

Wat de Aquanta-app doet, is deze rapportage in een zinvolle context plaatsen. Hoewel het verhelderend is om gebruikstrends te zien, zou ik nog meer geïnteresseerd zijn in hoe het warmwaterverbruik van mijn huishouden zich verhoudt tot huishoudens van vergelijkbare grootte. Gebruiken we min of meer de gemiddelde hoeveelheid energie om water te verwarmen? Om eerlijk te zijn, heeft Aquanta mogelijk nog niet een groot genoeg aantal gebruikers om een ​​dergelijke analyse te leveren. Misschien komt die functie later.

aquanta sensor op tandp overdrukventiel

Hoe het werkt

Dus, hoe doet de Aquanta zijn ding? De hoofdregeleenheid bevat twee temperatuursondes, een die u vastmaakt aan de koudwatertoevoer van de waterverwarmer en een die wordt vastgemaakt aan de temperatuur- en druk (T&P) overdrukklep. De laatste meet de temperatuur van het water in de tank en de eerste bepaalt hoeveel warm water beschikbaar is (een berekening die deels is gebaseerd op de grootte van de tank en hoe vaak er water door de leiding stroomt om deze bij te vullen). Geen van beide sondes is een instrument van laboratoriumkwaliteit, maar ze klaren de klus zonder een opdringerige installatie.

Aquanta biedt ook een optionele leksensor aan die u kunt aansluiten en in de opvangbak van de boiler kunt plaatsen. Als uw boiler uitvalt, verzamelt zich water in de afvoerbak en activeert de leksensor om een ​​pushmelding naar de Aquanta-app te sturen. Hetzelfde zal gebeuren als uw T&P-klep opent vanwege gevaarlijk oververhit water of te hoge druk in de tank (hoewel de T&P-klep op mijn tank was aangesloten om buiten het huis af te tappen). De controller moet echter uw boiler uitschakelen voordat deze uit de hand loopt.

aquanta leksensor

Als de sonde water detecteert, begint een te stil alarm op de besturingseenheid te piepen en waarschuwt de app je voor het lek (zelfs als de app niet open is). De sensor reageerde lang niet zo snel als de Flo by Moen- of Roost-leksensoren die ik eerder heb beoordeeld, maar het is nog steeds een goede koop voor een extra $ 25. (Nadat deze recensie was gepubliceerd, nam Matt Carlson, CEO van Aquanta, contact op om te zeggen dat de vertraagde rapportage van de leksensor inherent is: hij zal geen lek rapporteren totdat de sensor gedurende 30 seconden aan water is blootgesteld om valse alarmen te voorkomen .) Naast dat ze me sneller waarschuwen voor de aanwezigheid van water, kunnen deze twee apparaten ook andere omgevingscondities volgen, zoals omgevingstemperatuur en vochtigheid. Beide producten kosten twee keer zoveel als de add-on sensor van Aquanta.

Nadat je de Aquanta hebt geïnstalleerd en de sondes hebt aangesloten, verbind je de controller met je 2,4 GHz wifi-netwerk en installeer je de app op je smartphone (Android/iOS). Aquanta biedt haken aan IFTTT die u kunt gebruiken om andere slimme apparaten voor thuisgebruik te activeren. Een voorbeeld is om uw slimme lampen te laten knipperen of van kleur te veranderen als de controller een waterlek detecteert.

Waar het op neerkomt:

Als u een slimme woning aan het uitbouwen bent, zal de volgende boiler die u koopt waarschijnlijk een slim model zijn. Maar voor $ 149 kunt u profiteren van de geld- en energiebesparende voordelen van een slimme waterverwarmer met uw bestaande apparaat.

Er is ruimte voor verbetering in de app van Aquanta. Het stelt veel vragen over uw boiler en uw huishouden, waar het algoritme rekening mee houdt, maar ik zou graag een vergelijking zien van mijn warmwaterverbruik en energieverbruik met vergelijkbare gebruikers. De optionele leksensor heeft enkele beperkingen, maar hij is zo goedkoop dat ik hem aanraad om hem aan je bestelling toe te voegen.

0 Shares:
You May Also Like