Een prestatie-evaluatie van Dolby Atmos

sonos arc dolby atmos

Mike kreeg op dat punt te maken met een aantal belangrijke obstakels. Om te beginnen ondersteunt de Samsung Q7-serie 4K QLED-tv uit 2017 die hij tijdens zijn review gebruikte geen eARC, een nieuwere HDMI-functie die (onder andere) de overdracht van verliesvrije audio van een tv naar een soundbar aankan. Omdat de Dolby Atmos-metadata op een Blu-ray-schijf zich op de verliesvrije Dolby TrueHD-track van de schijf bevindt, kon Mike Atmos op de Arc, die slechts één HDMI-poort heeft, niet testen met zijn 4K UHD Blu-ray-speler. (U kunt hier meer lezen over ARC en eARC.)

De manier om te genieten van films en tv-programma’s met Dolby Atmos-geluid is via streaming videodiensten, zoals Amazon Prime Video, Apple iTunes of Netflix. Dergelijke services verzenden Dolby Atmos via Dolby Digital Plus, een verliesgevend formaat dat de originele ARC verwerkt.

Probleem opgelost, toch? Niet zo snel. Mike woont in een gebied op het platteland van Noord-Californië waar geen snel internet is; de snelste DSL-service die hij kan krijgen, is niet snel genoeg om Netflix op 4K te streamen, wat een vereiste is voor Dolby Atmos-geluid op die service.

Dus stuurde Mike de Sonos Arc naar mijn appartement in Brooklyn, waar ik een 2019 LG C9 4K OLED-tv heb die eARC ondersteunt, plus een snelle internetverbinding (ongeveer 200 Mbps downstream). Dat betekende dat ik de Dolby Atmos van de Arc kon testen met zowel mijn Sony 4K UHD Blu-ray-speler als mijn Apple TV 4K streaming-settopbox.

Subtiele, realistische Dolby Atmos-prestaties

De resultaten: best goed, zij het een beetje subtiel. (Om eerlijk te zijn, de prestaties van de Arc zouden waarschijnlijk spannender zijn wanneer deze is aangesloten op optionele draadloze surround-luidsprekers en een speciale subwoofer, maar dat zou de prijs van het pakket opdrijven.) Hoewel de Atmos-prestaties van de Arc me niet wegblazen (hoewel in-your-face hoogte-aanwijzingen zijn ook niet ideaal), was ik nog steeds onder de indruk van de diepte en het realisme van de Arc’s Atmos-enabled soundstage.

Ik begon met een van onze go-to Dolby Atmos-demorollen: de scène waarin een jonge Scott Summers verwoesting aanricht in een badkamerhokje terwijl hij zijn laserstraalogen voor de eerste keer gebruikt. Wat de scène interessant maakt vanuit Atmos-standpunt, is niet zozeer de aanvankelijke chaos, het is het geluid van de gipsdeeltjes die van het plafond vallen, en de Arc leverde de auditieve ervaring overtuigend.

Vervolgens draaide ik de 4K UHD Blu-ray van en stond in de rij voor de scène waar K zijn spinner naar het verwoeste weeshuis in de buitenwijken van San Diego stuurt. Ik was onder de indruk van het gekletter van regen tegen de voorruit en het plotselinge, angstaanjagende “ploffen” van binnenkomend vuur van aanvallers ver beneden. Het is een duizelingwekkende reeks die voor een groot deel afhankelijk is van 3D-audiosignalen, en de Arc de soundtrack van deze boeiende scène met zelfvertrouwen.

Ik probeerde ook de openingstitels van , een beroemde spannende titelreeks die een paar jaar geleden de Dolby Atmos-behandeling kreeg. Vergezeld van de voor een Oscar genomineerde muziek van John Williams, suizen de titels omhoog, omlaag en over het scherm, en er was een voelbaar gevoel van hoogte toen Marlon Brando’s titel boven mijn hoofd zweefde (althans, zo voelde het).

Ik rondde mijn Atmos-testen op de Arc af met de Dolby Atmos-compatibele “Leaf” -trailer, waarbij de Arc behendig het geluid hanteerde van een seedpod die in de lucht rond knetterende takken in een dicht bos draait. De ruime audio in deze subtiele Dolby-trailer vereist een lichte aanraking, en de Arc stelde niet teleur.

Hoewel ik vooral tevreden was met de Dolby Atmos-prestaties van de Sonos Arc, had ik gekibbel (nou ja, één klacht en één regelrechte klacht) over een paar -Atmos-audioproblemen.

Heldere geluidssignatuur

Ten eerste vond ik dat het algehele geluid van de Arc enigszins helder was, dat wil zeggen, zwaarder gewogen naar de hogere audiofrequenties, waarbij hoge tonen meer werden gewaardeerd dan bas. Ik merkte dit tijdens het kijken naar en luisteren naar verschillende films en tv-programma’s, en ook tijdens het aanzwengelen van een aantal deuntjes.

Er is niets per se slecht aan “heldere” audio; uiteindelijk draait het allemaal om smaak, waarbij sommige luisteraars de voorkeur geven aan een “warmer” geluid dat meer naar lagere frequenties overhelt (dat ben ik), terwijl de meeste audiofielen een “plat” geluid zoeken dat het precies in het midden speelt. Houd er rekening mee dat de audiosignatuur van de Arc (in ieder geval in mijn oren) helder is in plaats van diep. Dat is niet mijn kopje thee, maar het kan van jou zijn.

Hikken met lage frequentie

Mijn tweede observatie is kritiek: namelijk dat de ingebouwde woofers van de Sonos Arc soms klonken alsof ze spannen – of zelfs knallen – tijdens momenten van intense bas.

Wat interessant is aan dit probleem, is dat het lastig kan zijn om te reproduceren, en over het algemeen kunnen de woofers van de Arc de meeste laagfrequente effecten aan zonder een beat over te slaan. De Arc nam bijvoorbeeld de basachtige bochten soepel in het nauw tijdens een hectische openingsstraatrace.

Helaas voor de Arc haperde de soundbar tijdens een van mijn favoriete filmscènes aller tijden: de achtervolging door het asteroïdenveld in (de nieuwe UHD Blu-ray-versie). Het gebrul van de motor van de Millennium Falcon terwijl het vrachtschip zwenkte, heinde en kurkentrekker over het scherm draaide, deed de woofers van de Arc een vreemde, zorgwekkende huivering uitstoten. Door het bas-EQ-niveau van de Arc te verlagen en de Loudness-instelling uit te schakelen, klonk de dreunende motor van de Falcon een beetje soepeler, maar het struikelen van de soundbar tijdens deze belangrijke scène blijft een teleurstellende en afleidende mislukking.

Andere gebruikers op het Sonos-communityboard hebben ook basproblemen met de Arc gemeld, maar er is ook goed nieuws. In antwoord op een van de klachten zei een vertegenwoordiger van Sonos dat de ingenieurs van het bedrijf het probleem “kunnen reproduceren” en “nu aan een oplossing werken”. Sonos heeft me later bevestigd dat er een softwarepatch onderweg is, mogelijk al volgende week. Ik zal de patch op mijn Arc-evaluatie-eenheid installeren zodra deze arriveert om te zien of de glitch is verholpen.

0 Shares:
You May Also Like