Een klein, stevig ontwerp kan de slechte geluidskwaliteit niet compenseren

ue wonderboom2 opener2

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

TinyWaterdicht, stofdicht, valbestendig Twee kunnen worden gekoppeld tot een stereopaar

nadelen

Dun, gesloten geluidWimpy basDuur voor wat wordt geleverd

Ons oordeel

Deze kleine luidspreker is absoluut niet indrukwekkend, met een dun, gesloten geluid en een slappe bas. Het is gehard tegen de elementen, maar dat maakt de slechte geluidskwaliteit niet goed.

Kleine, draagbare Bluetooth-luidsprekers zijn tegenwoordig een rage, en terecht: ze laten je je muziek met iedereen, altijd en overal delen. En sommige zijn zelfs waterdicht, of op zijn minst waterbestendig, zodat je naast het zwembad kunt feesten zonder je zorgen te hoeven maken dat water de stemming zal dempen door de luidspreker kort te sluiten.

Een interessant model is de Wonderboom 2 van Ultimate Ears. Heck, zelfs de naam in intrigerend. Deze kleine pod belooft een groots geluid, dus ik moest het uitproberen. Helaas is die belofte helemaal niet ingelost.

Functies

De ruwweg cilindrische Wonderboom 2 is klein genoeg om in de palm van je hand te passen, is slechts 4 inch lang en 3,75 inch in diameter en weegt minder dan 15 gram. Het grootste deel van de unit is bedekt met een op athleisure geïnspireerde, tweekleurige gebreide stof in verschillende kleuren.

Het beweert 360-graden geluid te produceren met behulp van twee 40 mm actieve drivers en twee 46×65 mm passieve radiatoren. Ultimate Ears maakt het versterkervermogen of de configuratie van drivers en radiatoren niet bekend. Het frequentiebereik is gespecificeerd om zich uit te strekken van 75 Hz tot 20 kHz met een maximaal uitgangsniveau van 86 dBC; een Outdoor-modus verhoogt het maximale niveau tot 87dBC.

Audio-invoer is uitsluitend via Bluetooth met behulp van het A2DP-profiel; er is helemaal geen fysieke invoer. Er kunnen maximaal twee bronapparaten tegelijkertijd worden aangesloten en u kunt naar believen audio streamen vanaf een van beide. Nog beter, twee Wonderboom 2’s kunnen draadloos aan elkaar worden gekoppeld voor echt stereogeluid.

Een oplaadbare lithium-ionbatterij biedt tot 13 uur speeltijd. Opladen duurt tot 2,6 uur via de micro-USB-poort achter een waterdichte hoes.

ue wonderboom2 waterdicht1

Over waterdichtheid gesproken, de Wonderboom 2 heeft een IP67-classificatie. Dat betekent dat hij tot 30 minuten ondergedompeld kan worden tot 3 meter diep in zoet water en beschermd is tegen schadelijke effecten van stof. (Je kunt meer lezen over IP-codes in dit verhaal.) Ultimate Ears beweert ook dat het “valbestendig” is, nadat het is getest op een val van een hoogte van anderhalve meter.

Je kunt de volume-omhoog- en -omlaagknoppen niet missen, dit zijn grote, felgekleurde knoppen in de vorm van “+” en “-” aan de zijkant. Vreemd genoeg ziet de “-” er alleen uit als een minteken als het apparaat op zijn kant ligt, in welk geval het kan rondrollen. Toch denk ik dat de betekenis duidelijk is, zelfs als het rechtop staat.

Aan de bovenkant regelt de centrale knop het afspelen (tracks afspelen/pauzeren/overslaan) en kun je twee Wonderbooms draadloos verbinden tot een stereopaar. Het aan / uit-lampje doet ook dienst als batterij-oplaadindicator en als aan / uit-knop zelf. Ook aan de bovenkant bevindt zich de Bluetooth-koppelingsknop en LED-indicator. De enige andere bediening is een centrale knop aan de onderkant die de Outdoor-modus activeert.

Prestatie

Ultimate Ears stuurde me twee Wonderboom 2’s, dus ik luisterde alleen naar één en beide draadloos verbonden in een stereopaar dat ongeveer 1,2 meter uit elkaar voor me was geplaatst en een ongeveer gelijkzijdige driehoek vormde met mijn hoofd. Als bronmateriaal heb ik via Bluetooth tracks uit Tidal’s Master-bibliotheek van mijn iPhone XS gebruikt.

Beginnend met een enkele Wonderboom 2, luisterde ik naar “Gara” van het album. De geweldige tablaspeler wordt op dit album vergezeld door een sitar, maar de Wonderboom 2 doet de instrumenten nauwelijks recht. Het nummer klonk dun en gesloten, alsof het uit een doos kwam. Door de Outdoor-modus in te schakelen, werd het luider, maar het geluid van de tabla was nog steeds dun en scherp zonder diepte. Het toevoegen van de andere Wonderboom 2 in een stereoconfiguratie zorgde voor een behoorlijke soundstage, maar het deed niets voor de algehele geluidskwaliteit.

Het volgende was “Giant Steps” van het album van Poncho Sanchez, waarop de conga-legende met volledige big band te horen is. Nogmaals, een enkele Wonderboom 2 klonk dun en helder met heel weinig bas. Het stereopaar klonk beter vanwege het bredere geluidsbeeld, maar in andere opzichten niet beter. Mijn aantekeningen op een ander jazznummer, “Desafinado (Take 2)” van het album van Art Pepper, zijn niet anders.

Voor wat klassieke muziek luisterde ik naar de , een reeks thema’s uit de HBO-serie zoals opgenomen door het Deens Nationaal Symfonie Orkest voor het album . Nogmaals, de Wonderboom 2 klonk dun en helder, en de baszangsolist klonk overvol zonder echt gewicht.

van Benjamin Britten is geschreven voor koor a capella. Ik heb geluisterd naar een opname van dit prachtige stuk van Schola Cantorum onder leiding van Tone Bianca Sparre Dahl voor een album met dezelfde naam. Zoals inmiddels verwacht, produceerde de Wonderboom 2 een dun, klein geluid.

Ik vond één nummer met een merkbaar betere bas dan ik tot dan toe had gehoord: “High Today” van met Logic. Het algehele geluid was nog steeds dun en gesloten, maar de bas was verrassend beter dan elk ander nummer dat ik probeerde. Dit is het soort muziek waar de meeste kinderen naar zouden luisteren op de Wonderboom 2, niet de wereld, jazz en klassieke dingen waar ik de voorkeur aan geef. Maar hoe kan het beter met de ene muzieksoort dan met de andere? Vreemd….

Vergelijking met Tronsmart Element Force, Urban Ears Rålis, JBL Xtreme 2

Ik heb verschillende Bluetooth-luidsprekers bij de hand van eerdere beoordelingen, dus ik luisterde naar alle nummers op drie andere naast de Wonderboom 2: de Tronsmart Element Force ($ 53,99 op Amazon), Urban Ears Rålis ($ 199,99 op Amazon) en JBL Xtreme 2 ($ 249,99 op Amazon).

De Wonderboom 2 wordt verkocht voor ongeveer $ 100 per stuk, dus twee ervan zijn in dezelfde prijsklasse als de Rålis en Xtreme 2, terwijl de Element Force aanzienlijk minder is. De Tronsmart en JBL hebben beide de classificatie IPX7 waterdicht (niet stofdicht), terwijl de Urban Ears helemaal niet waterdicht is. Ook zijn de Rålis en Xtreme 2 groter en zwaarder dan de Wonderboom 2, hoewel beide zijn ontworpen om onderweg te luisteren. De Element Force is slechts iets groter dan de Wonderboom 2, en twee daarvan kunnen ook draadloos worden gekoppeld tot een stereopaar.

Het was meteen duidelijk dat alle drie de luidsprekers beter presteerden dan de Wonderboom 2. In elk geval was hun geluidskwaliteit helderder, rijker, voller en meer open. Ook was hun bas veel beter, wat zeker niet verwonderlijk is met de Rålis en Xtreme 2. Zoals ik in die recensies opmerkte, is hun bas een beetje dreunend, maar dat zal ik elke dag overnemen van anemische bas. Zelfs de kleine Element Force had een betere bas, hoewel niet zo groot als de andere twee.

Natuurlijk was het enige gebied waarin het paar Wonderboom 2’s de anderen versloeg stereoscheiding. De Rålis en Xtreme 2 hebben vrijwel geen stereoscheiding, terwijl de kleine Tronsmart me altijd blijft verbazen met zijn virtuele stereogeluidsveld, maar hij is niet zo breed als twee fysiek gescheiden luidsprekers.

Waar het op neerkomt:

Ik ben helemaal niet onder de indruk van de Ultimate Ears Wonderboom 2. Hij klinkt dun en gesloten, en de bas is bloedarm. Het koppelen van twee tot een stereopaar zorgt voor een goede stereoscheiding, maar dat verbetert de algehele geluidskwaliteit niet.

Bovendien is het met $ 100 per stuk behoorlijk duur. Ik zou zeker de Tronsmart Element Force verkiezen boven de Wonderboom 2 – hij klinkt beter, hij is niet veel groter, hij is ook waterdicht en hij is voor de helft van de prijs. Als je bereid bent $ 200 uit te geven – de kosten van twee Wonderboom 2’s – klinkt de Ultimate Ears Rålis veel beter, hoewel hij veel groter en zwaarder is, niet waterdicht en geen stereoscheiding heeft. Als je iets wilt dat veel beter klinkt en nog steeds waterdicht is, is de JBL Xtreme 2 het ticket, maar dat kost je $ 250.

0 Shares:
You May Also Like