Een intrigerende draadloze DVR met veel te veel problemen

vboxhero

Toen een weinig bekend bedrijf genaamd VBox Communications vroeg of ik zijn VBox Android TV Gateway wilde herzien, was ik geïntrigeerd.

Ondanks het gebrek aan merkherkenning beloofde VBox iets dat geen ander bedrijf had geleverd: een Android TV-streamingbox die ook dienst doet als een DVR voor het hele huis voor gratis over-the-air-kanalen. De hardware is redelijk geprijsd op ongeveer $ 180, en er zijn geen abonnementskosten. Op papier leek het een aantrekkelijk alternatief voor Amazon’s Fire TV Recast, Nuvyyo’s Tablo Quad, de AirTV 2 en DIY DVR-oplossingen zoals Plex en Channels.

Maar nadat ik de VBox TV Gateway zelf had opgezet, stapelden de problemen zich al snel op. De software bevat fouten en is verwarrend, DVR-functies zijn beperkt en ondersteunt Netflix of Amazon Prime niet voor streaming. De DVR van VBox heeft enkele verlossende eigenschappen, vooral voor mensen die een offline oplossing nodig hebben, maar voor de meeste snoersnijders is het beter om in de vergetelheid te blijven.

Twee apparaten in één

De VBox TV Gateway doet dubbel werk als zowel een Android TV-speler voor het streamen van video als een tv-tuner voor over-the-air antennes.

Intern zijn de technische specificaties vergelijkbaar met die van andere Android TV-apparaten, met een quad-coreprocessor, 8 GB opslagruimte en 2 GB RAM. Het bevat ook een standaard uitziende streaming-afstandsbediening, met een richtingspad voor navigatie, knoppen voor thuis-, terug- en menufuncties, en een Google Assistent-knop voor spraakgestuurd zoeken.

De VBox is echter veel groter dan de typische streaming-box, vermoedelijk om ruimte te maken voor de quad-tuner binnenin. Het kan maximaal vier uitzendkanalen tegelijk afspelen of opnemen, en het kan ook tv-uitzendingen via wifi streamen naar andere telefoons, computers, streaming-spelers en gameconsoles.

vboxback

Aan de achterkant vind je twee Type-A USB-poorten (een USB 2.0 en een USB 3.0), zodat je een externe harde schijf kunt aansluiten om op te nemen en toch ruimte hebt voor andere accessoires, zoals gamecontrollers. Er is ook een SD-kaartsleuf voor meer uitbreidbare opslag, optische (Toslink) audio-uitgang, een ethernet-aansluiting en een coaxkabel voor het aansluiten van een over-the-air antenne.

Conflicterende instellingsstappen

Net als andere Android TV-apparaten, omvat de configuratie het kiezen van uw wifi-netwerk, inloggen met een Google-account, navigeren door verschillende aanwijzingen voor het delen van gegevens en spraakbesturing en vervolgens het gebruik van apps om video te streamen.

Het opzetten van live-tv is waar het ingewikkeld wordt.

Hoewel het apparaat vooraf is geladen met een app genaamd “VBox TV Source”, is het eigenlijk niet de bedoeling dat je het gebruikt. VBox zegt dat het die app, die bedoeld was om te koppelen aan het vaak verwaarloosde Live Channels-menu van Android TV, afschaft, en raadt aan om in plaats daarvan een aparte “VBox Live TV” -app uit de Google Play Store te installeren. Tenzij u de gedrukte handleiding of website van VBox controleert, realiseert u zich misschien niet dat een extra download nodig is.

vboxapps

De afstandsbediening presenteert zijn eigen mysteries. Standaard gebruikt het infrarood om te communiceren met de settopbox, die onhandig en traag aanvoelt. U kunt de afstandsbediening als alternatief via Bluetooth koppelen, maar het installatieproces vermeldt dit nooit en de koppelingsinstructies verschijnen alleen in de gedrukte handleiding.

Erger nog, de infraroodbediening van de afstandsbediening werkt alleen met bepaalde Samsung-, Sony- en Panasonic-tv’s. Heb je een tv van een ander merk, dan heb je een aparte afstandsbediening nodig voor volume- en aan/uit-bediening.

vboxafstandsbediening

Een andere eigenaardigheid die het vermelden waard is: de framesnelheid van het systeem is standaard beperkt tot 30 frames per seconde, waardoor bepaalde video’s er schokkerig uitzien en het menusysteem een ​​traag gevoel geeft. Voor een vloeiendere weergave van 60 frames per seconde, moet je in de weergave-instellingen van de VBox graven en handmatig de hogere framesnelheid kiezen.

Lelijke software

Als je die hindernissen neemt, biedt de VBox Live TV-app een esthetisch ruwe maar functionele manier om gratis over-the-air-kanalen te bekijken. Als u op de selectieknop van de afstandsbediening klikt, verschijnt een menu met toegang tot een minigids, een rastergids op volledig scherm, een kanaaloproepknop, een numerieke kanaalkiezer en een DVR-gebied (vreemd genoeg “Mijn Zone” genoemd).

vboxhoofdmenu

Maar zelfs hier is er nog meer verwarring: als je naar rechts tikt tijdens het afspelen van een video, verschijnt er een minigids, maar als je omhoog of omlaag tikt, verschijnt er een andere gids om te zien wat er op elk kanaal komt. Als u op links tikt, wordt er nog een andere gids weergegeven, deze biedt DVR en andere kanaalspecifieke instellingen. Dit alles zou eigenlijk in één menu moeten worden gestroomlijnd.

vboxminigids
vboxflipguide
vboxrecordguide

Ik had ook veel moeite om gidsgegevens betrouwbaar te laden. Bij verschillende gelegenheden moest ik het instellingenmenu van VBox bezoeken om de gids handmatig opnieuw te synchroniseren, en terwijl ik schermafbeeldingen maakte voor deze recensie, kon ik helemaal geen gidsgegevens laden. (Daarom is er geen programma-informatie beschikbaar in een van de screenshots hier.)

vboxguide

DVR-opties zijn net zo onhandig. Er is geen zoekfunctie voor uitzendingen en er is geen manier om op genre te bladeren, dus de enige manier om programma’s voor de DVR te vinden, is door door de rastergids te bladeren. Van daaruit kun je eenmalige of terugkerende opnames opzetten, maar je kunt niet zomaar opnames maken voor een hele serie. In plaats daarvan vraagt ​​VBox alleen op welke dagen van de week het het door jou geselecteerde tijdslot moet opnemen. Voor het opnemen van herhalingen die op verschillende tijdstippen of op verschillende kanalen worden uitgezonden, is dat een enorm gedoe.

vboxrecord

Ook de controle over je opnamen is beperkt. U kunt ook niet automatisch oudere afleveringen van een programma verwijderen, oude opnamen automatisch wissen wanneer de opslagruimte opraakt, of standaarddefinitie-opnamen vervangen door HD-versies wanneer ze beschikbaar komen. Over het algemeen lijken de opnamemogelijkheden van de VBox meer op goedkope DVR’s zoals de Mediasonic Homeworx dan op duurdere oplossingen zoals Tablo en TiVo.

Multiroom DVR en meer

Ondanks al die problemen heeft de VBox Android TV Gateway een aantal goedmakertjes als een over-the-air DVR.

In tegenstelling tot de meeste draadloze DVR’s die ik heb getest, is er geen internetverbinding nodig. U kunt live-tv kijken, opnames afspelen en zelfs offline door de rastergids bladeren – een essentiële functie voor snoersnijders in campers of die anderszins beperkte internettoegang hebben.

Het werkt ook als een multi-room DVR, zodat u live of opgenomen tv via Wi-Fi naar andere apparaten kunt streamen. Het enige dat u hoeft te doen, is de VBox Live TV-app downloaden, die beschikbaar is op Android TV, Windows, Xbox One, iOS en Android. (Er is ook een Fire TV-app beschikbaar, maar om onduidelijke redenen moet u deze sideloaden.)

vboxfiretv

De VBox streamt video naar deze apparaten met native kwaliteit, zodat je niets van de scherpte verliest die afkomstig is van directe antenne-invoer. Als je echter een tekort aan wifi-bandbreedte hebt, ondersteunt de box ook transcodering om videoresoluties te verlagen met een maximum van 30 frames per seconde.

Ook indrukwekkend: naast het opslaan van opnamen op externe harde schijven of SD-kaarten, ondersteunt VBox netwerkopslag. Ik heb een harde schijf van 4 TB aangesloten op de USB-poort van mijn router en de VBox herkende en maakte er probleemloos verbinding mee.

vboxopslag

Als je echt los wilt gaan, kun je in het menu Geavanceerde instellingen van VBox graven om logo’s voor elk kanaal te uploaden (de handleiding van VBox biedt ze niet automatisch), je eigen tv-gids aanleveren via XMLTV, aangepaste transcode-instellingen maken (helaas, nog steeds beperkt tot 30 frames per seconde), of sluit u aan bij IPTV-services. De VBox werkt zelfs als een backend voor live-tv in de mediaserversoftware Kodi, hoewel dit, zoals bij veel van mijn pogingen om dingen in Kodi te bereiken, niet voor mij werkte.

vboxgeavanceerd

Via dit menu kun je ook buitenshuis kijken instellen, maar je moet een notitieblok bij de hand hebben om het te gebruiken. Om op afstand toegang te krijgen tot de VBox, moet u een specifiek IP-adres en poortnummer invoeren dat wordt vermeld in het menu met geavanceerde instellingen. (Het ziet er ongeveer zo uit: https://123.456.789.12:33345)

Maar zelfs met deze krachtige functies liep ik tegen ruwe randen aan. De VBox Live TV-app crashte routinematig op een TiVo Stream 4K, waardoor deze onbruikbaar werd, en op andere apparaten kon de app de VBox-hardware op hetzelfde netwerk vaak niet detecteren. De enige manier om verbinding te maken was door het IP-adres van het apparaat handmatig in te voeren.

Ik moet er ook rekening mee houden dat tijdens het grootste deel van mijn testen van de multi-room-functie, sommige van mijn lokale PBS-stations geen audio zouden afspelen. VBox stuurde me uiteindelijk een software-update die het probleem oploste, maar het is onduidelijk wat het onderliggende probleem was en of de update voor alle gebruikers beschikbaar zal zijn.

Tekortkomingen in de streamingbox

Hoewel de VBox Android TV Gateway enkele verlossende eigenschappen heeft als een over-the-air DVR, faalt het ronduit als een streaming-speler.

Het apparaat draait op Google’s Android TV 8.0 Oreo-besturingssysteem, maar in tegenstelling tot de meeste Android TV-apparaten ondersteunt het geen Netflix of Amazon Prime Video. Dat alleen al zal het een niet-starter maken voor veel snoersnijders in de Verenigde Staten.

vboxhome

Ik kwam ook problemen tegen met andere apps. In Hulu zaten live tv-kanalen vast op 30 frames per seconde, wat een schokkerig uiterlijk gaf aan nieuws, sport en talkshows. Ik was in staat om 60 frames per seconde video op YouTube TV te krijgen, maar met een onaanvaardbare hoeveelheid haperingen en bevriezing. In YouTube en Disney+ kon ik HDR-weergave niet laten werken, ook al ondersteunt de VBox dit ogenschijnlijk. Het systeem reageerde ook traag op het indrukken van een knop en bij verschillende gelegenheden verloor het de wifi-verbinding zonder uitleg.

De VBox Android TV Gateway kan enige waarde hebben als een offline over-the-air DVR. Buiten Mediasonic’s Homeworx en andere goedkope tuners met USB-opslagondersteuning, zijn er gewoon niet veel andere opties voor mensen zonder internetverbinding, en VBox biedt een snellere interface en meer functies.

Maar in vrijwel alle opzichten voldoet dit apparaat zo ver niet aan zijn beloften dat ik het niemand kan aanbevelen. Andere over-the-air DVR’s bieden veel geliktere software, betere functies en veel minder frustraties voor niet veel meer geld.

0 Shares:
You May Also Like