Een herstart voor streaming (en voor TiVo)

tivostream4khero

In meer dan één opzicht is de TiVo Stream 4K een poging om het verleden te laten sterven.

De tv-dongle van $ 70 (te koop voor $ 50 tot 27 mei) die nu $ 40 dongle is, heeft weinig verbinding met de legendarische DVR-geschiedenis van TiVo. In plaats van films en tv-programma’s op te nemen, streamt het ze van online diensten zoals Netflix, Hulu en Amazon Prime.

Maar de TiVo Stream 4K is ook een breuk met hoe de meeste andere streaming-apparaten werken. In plaats van een grote lijst met te lanceren apps te presenteren, bundelt TiVo de programmering van verschillende populaire apps in één grote tv-gids, zodat je niet doelloos tussen bronnen hoeft te stuiteren.

Dit is een soort heroverweging die al lang had moeten plaatsvinden in de streamingwereld, en het zal alleen maar belangrijker worden naarmate nieuwe streamingdiensten zich verspreiden. Toch is het te vroeg om TiVo’s grote spil tot een succes te verklaren. Tenzij het verder gaat dan het handjevol diensten dat het nu ondersteunt, zal TiVo’s streaming-onderneming meer slagen als een proof of concept dan als een moordend consumentenproduct.

tivostream4kshowsmenu

Inkrimpen van DVR’s

Vergeleken met TiVo’s DVR’s ziet de Stream 4K eruit als een schattige miniatuur. De dongle zelf heeft dezelfde verspringende randen als de TiVo Edge DVR van vorig jaar, maar is klein genoeg om via de ingebouwde HDMI-kabel van de tv af te hangen.

De TiVo Stream 4K-afstandsbediening is net zo schattig en behoudt dezelfde pinda-vorm als de DVR-afstandsbedieningen van TiVo, maar met iets minder knopophoping. Het heeft tv-bedieningselementen voor aan / uit, volume, dempen en schakelen tussen invoer, samen met gids- en info-knoppen voor TiVo’s live tv-menu’s. Er zijn ook kanaalnummerknoppen en een “overslaan”-knop, maar daar heb ik niet veel gebruik van gevonden. Helaas stopte de inkrimping van TiVo met speciale toetsen voor afspelen/pauzeren/terugspoelen/vooruitspoelen, wat handig zou zijn geweest.

tivostream4kremote

Ik ben ook een probleem tegengekomen met mijn recensie-eenheid: na een paar dagen werkten de volumetoetsen van de TiVo-afstandsbediening niet meer met mijn tv. Vreemd genoeg regelt de afstandsbediening nog steeds de stroom van mijn tv en schakelt hij van ingang, wat betekent dat de kern-infraroodblaster nog steeds werkt. Op het moment van schrijven heeft TiVo het probleem nog niet aangepakt.

Het apparaat draait op Google’s Android TV-platform en binnenin is er een quad-core Amlogic S905Y2-processor, 2 GB RAM, 8 GB opslagruimte en Wi-Fi 5-connectiviteit. Dit zijn typische technische specificaties voor een goedkope Android TV-streamer, en ik heb geen problemen ondervonden bij het scrollen door menu’s of het in- en uitschakelen van apps.

Zoals de naam al doet vermoeden, kan de TiVo Stream 4K 4K-video afspelen en ondersteunt hij ook de geavanceerde Dolby Vision- en HLG HDR-formaten. Voor audio ondersteunt het Dolby’s Atmos objectgebaseerde surround sound-systemen (u kunt meer lezen over objectgebaseerde audio in dit verhaal).

Een belangrijke opmerking hierbij: op compatibele televisies werkt de Stream 4K altijd in de 4K HDR-modus, en het lijkt enige up-conversie toe te passen voor standaard dynamisch bereik-inhoud. Puristen van videoformaten zullen deze functie vrijwel zeker willen uitschakelen, maar de overeenkomstige opties in het instellingenmenu van TiVo zijn grijs weergegeven. TiVo heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar over dit probleem.

Zoals de meeste streamingdongles, heeft de Stream 4K niet veel poortselectie, maar hij bevat wel een USB-C-poort naast Micro-USB voor stroomvoorziening. Met de juiste kabels of adapters kun je deze poort gebruiken om externe opslagdrives of gamecontrollers aan te sluiten.

tivostream4kusb

Betekenis van streamen

Wanneer u de TiVo Stream voor het eerst instelt, presenteert deze verschillende paren films en tv-programma’s, waarin u wordt gevraagd degene te kiezen die u het leukst vindt. Deze keuzes vormen de basis voor aanbevelingen in het hoofdmenu van TiVo, dat u kunt openen door op de grote zilveren TiVo-knop op de afstandsbediening te drukken.

tivostream4kbrowsegenre

Vanaf hier kunt u ook programma’s toevoegen aan een kijklijst, een lijst met recent bekeken programma’s bekijken of op genre bladeren. Er zijn ook submenu’s voor tv-programma’s, films, sport en kinderprogramma’s.

Het unieke aan dit menu is de manier waarop het meerdere streamingbronnen samenvoegt. Scrol over een programma en je ziet pictogrammen die aangeven of het beschikbaar is op Netflix, Hulu of andere bronnen. U kunt ook alle services uitfilteren waarop u niet bent geabonneerd, zodat ze niet in de menu’s van TiVo verschijnen.

tivostreamintegraties

Op dit moment zijn de bronnen van de TiVo Stream onder meer Netflix, Amazon Prime, Hulu, HBO Now, Disney+, Tubi, Sling TV en Google Play Movies & TV. Het is geweldig om al deze populaire services onder één menu te hebben, vooral als je begint met het opbouwen van een volglijst om al je shows bij te houden.

tivostream4kmyshows

Toch komt TiVo’s menu van acht diensten niet in de buurt van de volledige breedte van de inhoud die beschikbaar is via streaming. Opvallende afwezigen zijn CBS All Access, Showtime, Apple TV+, Epix, Pluto TV’s on-demand catalogus, PBS en elke app die TV Everywhere-authenticatie gebruikt.

Om inhoud van andere apps te bekijken, moet u het menu van TiVo verlaten en terugkeren naar het startscherm van Android TV, waarvoor u op een aparte ronde knop aan de linkerkant van de afstandsbediening moet drukken. Hiermee gaat u terug naar een meer standaard app-opstartprogramma en vanaf hier kunt u meer apps downloaden van de Google Play Store. (Houd er rekening mee dat Android TV Apple TV+ helemaal niet ondersteunt.)

tivostream4kandroidhome

Gebrekkige live tv-integratie

Van de services die de TiVo Stream 4K ondersteunt, geniet Sling TV een bevoorrechte status als de enige live tv-service die kan worden geïntegreerd met TiVo’s menu’s. Dat betekent dat de live tv-lijsten verschijnen in een “Gids”-sectie, waar je ook gratis inhoud van TiVo’s eigen TiVo+ streamingdienst kunt vinden. U kunt tot een week aan gidsgegevens van Sling in dit menu bekijken en aankomende programma’s toevoegen aan Sling’s cloud-DVR. Als u een liveprogramma selecteert, gaat u naar het kanaal in de Sling TV-app.

tivostream4kslingguide

Vergeleken met de andere integraties van TiVo voelt deze halfbakken aan. Hoewel je de minigids van Sling kunt openen of door kanalen kunt bladeren met de afstandsbediening terwijl je live tv kijkt, wordt live tv volledig afgesloten als je teruggaat naar de gids op ware grootte. Er is ook geen manier om de gids te filteren of TiVo+ te verbergen, dus je zult vastzitten in tientallen live kanalen, schijnbaar in willekeurige volgorde.

TiVo biedt ook geen menu voor de cloud-DVR van Sling TV. Je kunt on-demand programma’s bekijken in TiVo’s gids, en opgenomen programma’s zijn gemarkeerd met een rode stip, maar om alleen je opnamen eruit te filteren, moet je naar het startscherm van Android TV gaan om toegang te krijgen tot de eigenlijke Sling TV-app.

tivostream4kdvr

TiVo heeft niet gezegd of het andere live tv-streamingdiensten zal ondersteunen, zoals YouTube TV, Hulu + Live TV, FuboTV of Philo. Hoewel het bedrijf heeft aangegeven dat het op een dag DVR-gebruikers zou kunnen toestaan ​​om live en opgenomen tv naar de Stream 4K te streamen, heeft het daar geen tijdlijn voor gegeven. Het zou me niet verbazen als de live tv-integraties van de TiVo Stream 4K nooit verder gaan dan Sling TV.

Het resultaat voelt als het tegenovergestelde van TiVo’s connecties met on-demand services zoals Netflix en Amazon Prime. Voor die service is TiVo’s eigen menu de beste manier om te beginnen met kijken. Maar voor live-tv is de Sling-integratie gewoon de moeite niet waard.

Is de TiVo Stream 4K het waard om te kopen?

Strikt als een goedkope 4K HDR-streamer met Android TV, heeft de TiVo Stream 4K enige aantrekkingskracht, vooral vanwege de introductieprijs van $ 50. Het biedt een veel soepelere ervaring dan Xiaomi’s Mi Box S, en is minder Sling-centrisch dan de AirTV Mini. In tegenstelling tot die apparaten ondersteunt het ook Dolby Vision HDR.

In vergelijking met andere apparaten wordt het lastiger. De TiVo Stream 4K heeft niet hetzelfde niveau van app-ondersteuning als Roku- of Fire TV-apparaten, en het is ook duurder tegen normale prijzen dan het 4K HDR-aanbod van die bedrijven, de Roku Streaming Stick+ en Fire TV Stick 4K.

tivostream4klisting

Toch is het uniforme menu van TiVo uniek en werkt het goed voor de on-demand streamingdiensten die het ondersteunt. Alleen de Apple TV biedt een vergelijkbare ervaring, maar integreert niet met Netflix, en Apple’s 4K HDR-streamer kost maar liefst $ 180. TiVo’s gids werkt met minder apps in het algemeen, maar zelfs het samenvoegen van Netflix, Hulu, Amazon Prime, Disney+ en HBO heeft waarde.

Terwijl TiVo’s belangrijkste DVR-ervaring woekert, kunnen oude gebruikers zich terecht benadeeld voelen door de koerswijziging van het bedrijf. Maar TiVo’s hernieuwde focus op streaming is in ieder geval niet tevergeefs geweest. Zelfs als je er zelf geen koopt, moet je op zijn minst hopen dat het kernidee zich wijd en zijd verspreidt.

0 Shares:
You May Also Like