Een heldere, betaalbare LED-lichtstrip met schroefdraad

nanoleaf essentials lightstrip main

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Heldere LED’sEenvoudige, naadloze installatieHomeKit-, Google Assistant- en Bluetooth-ondersteuning Geanimeerde kleurenscènes

nadelen

De beste functies vereisen een Thread-verbinding, waarvoor (voorlopig) een HomePod MiniAdvanced-functies van $ 99 nodig zijn, zoals pc-monitor en muzieksynchronisatie, zijn nog niet klaar Geen Alexa-ondersteuning

Ons oordeel

De heldere, betaalbare Essentials Lightstrip van Nanoleaf zit boordevol belofte, samen met enkele belangrijke en mogelijk dealbrekende voorbehouden.

Slimme LED-lichtstrips die goed zijn ontworpen en toch redelijk geprijsd zijn, zijn moeilijk te vinden, daarom zijn we – in ieder geval tot op zekere hoogte – enthousiast over de Nanoleaf Essentials Lightstrip. Deze heldere lichtstrip van 80 inch is compatibel met Apple HomeKit en Google Assistant en profiteert van een eenvoudige installatie en de gestroomlijnde mobiele app van Nanoleaf. En met slechts $ 50 is het aanzienlijk minder duur dan de concurrerende Philips Hue Lightstrip Plus. Maar net als het andere Essential-product van Nanoleaf, een 120-zijdige A19 slimme lamp, wordt de Essentials Lightstrip geleverd met enkele belangrijke en mogelijk dealbrekende voorbehouden.

Om te beginnen zijn de meest geavanceerde functies van de Lightstrip afhankelijk van Thread, het IP-gebaseerde draadloze protocol dat wordt ondersteund door technische getrouwen als Apple, Google en Samsung. Thread is om een ​​aantal redenen aantrekkelijk, waaronder lage latentie, laag stroomverbruik en – het beste van alles – verbeterde beveiliging. Thread vereist een “border”-router en het enige consumentenmodel dat momenteel op de markt is, is de HomePod Mini van $ 99 van Apple. Als je er nog geen hebt, voegt dat een flinke premie toe aan de toegangskosten van de Lightstrip.

Een goedkoper alternatief zou zijn om de HomePod Mini over te slaan en de Lightstrip via Bluetooth te bedienen; Als u dit echter doet, mist u enkele van de beste functies van de Lightstrip, waaronder de mogelijkheid om hem buiten uw huis te bedienen. En nu we het toch over de belangrijkste functies hebben, veel ervan – namelijk de mogelijkheid om te synchroniseren met computerschermen, muziek en Nanoleaf’s Shapes-lichtpanelen – zijn nog niet klaar voor prime time.

Ten slotte heb je misschien een belangrijke smart home-integratie opgemerkt die de Essentials Lightstrip beslist ondersteunt: Alexa. Dat alleen al zou een dealbreaker kunnen zijn voor slimme thuisgebruikers die diep geïnvesteerd hebben in het slimme thuisecosysteem van Amazon.

Configuratie

Er zijn momenteel slechts twee producten in de Essentials-lijn van Nanoleaf: de hier besproken Lightstrip en de A19 Essentials-kleurenlamp. Nanoleaf zegt dat er meer Essentials-producten op komst zijn, en we hebben promotiemateriaal gezien met BR30-schijnwerpers, decoratieve kaarslampen en GU10- en GU24-downlights, maar Nanoleaf heeft nog geen van die lampen officieel gemaakt.

De Lightstrip zelf is ongeveer twee meter (80 inch) lang en iets meer dan een halve inch breed, met ongeveer 21 LED’s per meter in groepen van vijf. U kunt ook maximaal acht verlengingen van 1 meter toevoegen. Verwijder niet-productlink ($ 25 per stuk) aan de Lightstrip, voor een totale lengte van 10 meter; als u meer extensies dan 10 meter toevoegt, begint de helderheid van de LED’s te dimmen.

Er is een zelfklevende achterkant van de strip aan de andere kant van de strip, terwijl een 5,7-inch kabel een controller ter grootte van een handpalm aan het ene uiteinde verbindt. Die controller wordt op zijn beurt aangesloten op een netsnoer van bijna twee meter, dat eindigt in een stevige AC-adapter die groot genoeg is om nabijgelegen stopcontacten te blokkeren. Het is vermeldenswaard dat alleen de Lightstrip “Starter Kit” de controller en de AC-adapter bevat, terwijl de verlenging van 1 meter alleen wordt geleverd met de lichtstrip zelf.

nanoleaf lightstrip essentials-controller

Het witte licht van de Essentials Lightstrip heeft een nominale levensduur van 25.000 uur en kan worden afgestemd van een warme 2700 Kelvin (ongeveer dezelfde kleurtemperatuur als een warmwitte lamp voor een slaapkamer) tot een koele 6500 K (wat overeenkomt met daglicht op een wazige dag). De Lightstrip kan ook in maximaal 16 miljoen kleuren oplichten, maar slechts in één kleur tegelijk; met andere woorden, verwacht geen regenboogpatronen te zien.

Nanoleaf zegt dat de Lightstrip een gemiddelde helderheid heeft van 2.000 lumen en een maximale helderheid van maximaal 2.200 lumen, waardoor het een van de helderdere lichtstrips is die we hebben getest. Door de helderheid helemaal op mijn recensie-eenheid te zetten, verlichtte de Lightstrip gemakkelijk mijn kantoor.

Opstelling

Als je ooit een afpelbare lichtstrip op een muur, onder een kast of elders in je huis hebt geïnstalleerd, weet je wat je kunt verwachten bij het installeren van de Nanoleaf Essentials Lightstrip.

De eerste stap is het opmeten en indien nodig op lengte knippen. Je kunt natuurlijk niet zomaar overal op de lichtstrip knippen; in plaats daarvan kunt u alleen langs aangewezen markeringen knippen die ongeveer 13 inch uit elkaar liggen, wat betekent dat de uiteindelijke lengte van de strip langer of korter kan zijn dan u zou willen. Dat is een beperking die geldt voor alle LED-lichtstrips die we hebben getest.

nanoleaf essentials lichtstrip snijden

Zodra je de Lightstrip op de ideale lengte hebt gesneden, verwijder je de plastic laag die de zelfklevende achterkant beschermt en plak je de strip op het oppervlak dat je hebt gekozen (idealiter een die schoon en perfect vlak is). Vervolgens moet u de plastic afdekking op de achterste zelfklevende pads van de controller verwijderen en die op hetzelfde (of een nabijgelegen) oppervlak plakken, en tenslotte sluit u de AC-adapter aan op een stopcontact.

Met de fysieke installatie uit de weg, is het tijd om de Lightstrip aan te sluiten op HomeKit. Of je nu een Thread-enabled HomePod Mini hebt of van plan bent om de Lightstrip via Bluetooth te bedienen, het proces is hetzelfde: start gewoon de Apple Home-app en scan de QR-code op de AC-adapter van de Lightstrip. Als je dat doet, voegt de app de Lightstrip automatisch toe aan je verzameling andere HomeKit-apparaten. Geen iOS-gebruiker? Je kunt verbinding maken met de Lightstrip en deze bedienen met de Google Home-app.

Net als bij Nanoleaf’s Essentials A19-lamp, heb je geen HomePod Mini nodig om de Essentials Lightstrip te bedienen; Met de Bluetooth-verbinding van je telefoon kun je de lichtstrip in- en uitschakelen, de kleurtemperaturen wijzigen, tussen lichtscènes schakelen en schema’s instellen. Zonder een Thread border-router mis je echter de geavanceerde functionaliteit die binnenkort beschikbaar komt voor Nanoleaf’s Essentials-lampen (daarover later meer), en je moet ook binnen het Bluetooth-bereik zijn (zoals in 33 voet of dus) om de strip te controleren.

Als u ervoor kiest om een ​​Thread-enabled HomePod Mini aan uw installatie toe te voegen, verloopt het upgradeproces naadloos. Zodra je de HomePod Mini aanzet en verbindt met je thuisnetwerk, maakt hij via Thread geruisloos verbinding met de lichtstrip. Toen ik de overstap maakte, merkte ik dat de Essentials Lightstrip sneller begon te reageren op opdrachten van mijn telefoon. En omdat de HomePod Mini ook dienst doet als smart home hub, kun je de Lightstrip zelfs bedienen als je niet thuis bent.

Functies en functionaliteit

Helaas moeten enkele van de meest aanlokkelijke functies van de Nanoleaf Essentials Lightstrip nog worden uitgerold. Nanoleaf zegt bijvoorbeeld dat de Lightstrip – uiteindelijk – de kleuren op je Mac- of Windows-monitor kan spiegelen, wat tot handige effecten kan leiden als je de Lightstrip op de achterkant van je computerscherm installeert als een bias-licht. Maar terwijl sommige van de andere producten van Nanoleaf, zoals de Shapes-lichtpanelen, al kunnen synchroniseren met Mac- en pc-monitoren (met hulp van een desktoptoepassing), moet de functie nog komen voor Nanoleaf’s Essentials-lijn, inclusief de Lightstrip.

Een aantal andere geavanceerde functies cirkelen ook rond de luchthaven: de mogelijkheid om te synchroniseren met de kleuren op Nanoleaf’s Shapes-panelen, evenals de mogelijkheid om te synchroniseren met muziek. Net als bij de pc-monitorsynchronisatie, zouden muziek en Shapes-synchronisatie ideale functies zijn voor de Essentials Lightstrip; inderdaad, ik zou graag mijn Lightstrip-voorbeeldeenheid willen synchroniseren met de Shapes-panelen die ik op de muur er direct boven heb geïnstalleerd. Helaas, op het moment van schrijven, zal Nanoleaf alleen zeggen dat ze ergens in 2021 komen. Het is ook vermeldenswaard dat al deze aankomende synchronisatiefuncties een Thread-verbinding vereisen.

nanoleaf essentials lichtstrip geïnstalleerd

Het goede nieuws is dat er onlangs een aantal beloofde functies voor de Essentials-lijn zijn binnengekomen. Een daarvan is ondersteuning voor de Adaptive Lighting-functie van Apple, die de kleurtemperatuur van je lampen automatisch afstemt op het tijdstip van de dag in je regio. De andere is de mogelijkheid om kleurenscènes toe te passen, waaronder geanimeerde scènes als ‘Date Night’, ‘HipHop’, ‘Lightscape’, ‘Northern Lights’ en ‘Starlight’. U kunt zelfs uw eigen kleurenscènes maken met behulp van een aanraakinterface waarmee u kunt aanpassen hoe lang de verschillende kleuren verschijnen voordat u naar de volgende fietst.

nanoleaf essentials lightstrip-app

Naast de nieuwe Adaptive Lighting-ondersteuning en kleurscènes, heeft de Essentials Lightstrip een solide reeks andere functies, die min of meer identiek zijn aan die beschikbaar voor de Essentials A19-lamp. Je kunt de details hier lezen, maar het volstaat te zeggen dat beide lampen een circadiane verlichtingsfunctie bieden (Nanoleaf’s versie van Apple’s Adaptive Lighting), terwijl de Nanoleaf-app een opnieuw ontworpen kleurenkiezer heeft. Met de app kun je de lichtstrip ook groeperen met andere Essentials-lampen, Nanoleaf’s Shapes-lichtpanelen en andere compatibele slimme lampen (zoals die van Philips Hue).

Je kunt de Essentials Lightstrip op een schema zetten met behulp van de Apple Home- of Google Home-apps, die zowel dagelijkse als wekelijkse schema’s bieden, samen met zonsondergang / zonsopgang-triggers. De Lightstrip werkt ook met HomeKit- en Google Assistent-routines, waaronder de nieuwe Gentle Sleep and Wake-functie van Google (die je lichten langzaam dimt voor het slapengaan en ‘s ochtends geleidelijk de helderheid verhoogt).

Net als bij de Essentials A19-lamp zijn de Smart Home-integraties van de Essentials Lightstrip beperkt tot HomeKit en Google Assistant, wat betekent dat deze niet compatibel is met Alexa. Een Nanoleaf-vertegenwoordiger had geen informatie wanneer – of als – Alexa-ondersteuning zou kunnen arriveren voor de Essentials-lijn.

Waar het op neerkomt:

Net als bij de Essentials A19-lamp, is de veelbelovende Essentials Lightstrip van Nanoleaf een werk in uitvoering. Aan de ene kant zal het moeilijk zijn om een ​​slimme LED-lichtstrip te vinden die zo helder is en zo’n eenvoudige installatie en uitgebreide functies biedt, om nog maar te zwijgen van Bluetooth, Google Assistant en HomeKit-ondersteuning. Aan de andere kant betekent de Thread-connectiviteit van de lichtstrip dat je een HomePod Mini van $ 99 nodig hebt om zijn volledige potentieel te ontgrendelen, tenminste totdat er meer Thread-grensrouters beschikbaar zijn. En voorlopig zijn de verleidelijke lichtsynchronisatiemogelijkheden van de Lightstrip nog niet voltooid. De Essentials Lightstrip kan een goede keuze zijn voor slimme thuiskopers die zowel een HomePod Mini als een vleugje geduld hebben, maar anderen kunnen beter een afwachtende houding aannemen.

0 Shares:
You May Also Like