Een geweldige draadloze DVR voor videofielen

tablohdmihero2

De afgelopen jaren heeft onze aanbeveling van Tablo als de beste over-the-air DVR voor snoersnijders een waarschuwing gekregen: als je weigert concessies te doen aan de videokwaliteit, kun je beter ergens anders kijken.

De nieuwe Tablo Dual HDMI is Nuvyyo’s eerste model dat het probleem verhelpt door lokale zenders af te spelen en op te nemen met native TV-kwaliteit. De DVR van $ 150 gebruikt een antenne om lokale uitzendingen te ontvangen en sluit aan op je tv met een HDMI-kabel, maar hij kan ook video via wifi streamen naar Roku-, Fire TV- en Android TV-apparaten. Hoe dan ook, uitzendingen zien er hetzelfde uit als wanneer een antenne rechtstreeks op uw tv is aangesloten, en u kunt maximaal twee kanalen tegelijk afspelen of opnemen. Net als bij andere Tablo-modellen krijg je ook veel handige opnamefuncties om de optionele abonnementskosten te rechtvaardigen.

Toch creëert de Tablo Dual HDMI een aantal nieuwe compromissen die niet te vinden zijn op andere Tablo-modellen. De HDMI-versie werkt niet met zoveel streaming-apparaten – met name kun je niet kijken op telefoons, tablets of laptops – en ondersteunt geen out-of-home streaming. Je hebt ook een sterk wifi-netwerk nodig om die uitzendingen van volledige kwaliteit te streamen.

Vanwege die beperkingen is de Tablo Dual HDMI een geweldige optie voor videofielen of snoersnijders die alleen van plan zijn om op één televisie te kijken; het is minder ideaal voor alle anderen.

Plug-and-play, of niet

Er zijn twee manieren om de Tablo Dual HDMI te gebruiken.

De eerste is om hem rechtstreeks op je tv aan te sluiten met een HDMI-kabel. Het apparaat wordt geleverd met een eigen afstandsbediening, en als je eenmaal een antenne en een externe USB-harde schijf hebt aangesloten (beide apart verkrijgbaar), kun je alles via je tv bedienen.

tablodualhdmirear

De andere manier is om het te behandelen als de netwerk-DVR’s van Tablo, waarbij lokale kanalen via je wifi-netwerk naar andere apparaten worden gestreamd. In dit geval installeer je de Tablo-app op Roku, Fire TV of Android TV. Die apps herkennen de Tablo automatisch wanneer deze zich op hetzelfde netwerk bevindt, zodat je live tv kunt kijken en toegang hebt tot de DVR.

Hoe dan ook, je moet de Tablo Dual HDMI op je tv aansluiten voor de eerste installatie. En natuurlijk kun je de twee benaderingen combineren, met directe invoer voor de ene tv en streaming voor andere.

tablodualhdminetworked

Net als andere Tablo DVR’s heeft het HDMI-model twee optionele abonnementsniveaus.

Voor $ 5 per maand of $ 50 per jaar krijg je 14 dagen aan gidsgegevens, op series gebaseerde opnames, albumhoezen voor tv-shows en de mogelijkheid om op genre te bladeren. Tablo heeft dit abonnement ook nodig om te streamen op andere apparaten voor het Dual HDMI-model. Een extra $ 2 per maand of $ 20 per jaar maakt het automatisch overslaan van advertenties op uw opnamen mogelijk.

tablohdmigenre

Direct-to-tv nadelen

Van deze twee benaderingen gaf ik er persoonlijk de voorkeur aan de Tablo Dual HDMI als netwerktuner te gebruiken in plaats van de Tablo’s HDMI-uitgang te gebruiken.

Met de direct-naar-tv-verbinding moet je Tablo’s IR-gebaseerde afstandsbediening gebruiken, die in tegenstelling tot de meeste streaming-afstandsbedieningen een zichtlijn naar de box vereist. En ondanks die IR-verbinding kan hij alleen het volume en de voeding van je tv regelen via HDMI-CEC. Als je tv CEC niet ondersteunt voor die functies, heb je mogelijk een aparte afstandsbediening nodig voor volume en stroom.

tablodualhdmiremote

De doos zelf voelt ook gewoon een beetje traag aan, waarbij stukjes van de tv-gids soms enkele seconden nodig hebben om te laden. En omdat het apparaat op zijn eigen HDMI-ingang leeft, moet je van ingang wisselen als je een apart streamingapparaat hebt voor diensten als Netflix.

Door de Tablo Dual HDMI als netwerktuner te gebruiken, worden al deze problemen weggenomen. Met een Roku-, Fire TV- of Android TV-apparaat is overschakelen naar Tablo net zo eenvoudig als het openen van de Tablo-app, en de meeste van deze apparaten hebben betere afstandsbedieningen dan wat de Tablo-box biedt. Ik ondervond ook geen problemen met het laden van de gids op streaming-apparaten zoals de Roku Streaming Stick+. Het enige nadeel is dat je een snelle wifi-verbinding nodig hebt – meer dan 18 Mbps – om soepel te streamen.

DVR voordelen

Welke benadering u ook kiest, de belangrijkste DVR-ervaring is echter grotendeels hetzelfde. En dit is waar Tablo echt uitblinkt.

tablohdmiguide

Naast 14 dagen aan gidsgegevens met een abonnement, biedt Tablo op genres gebaseerde menu’s om u te helpen dingen te vinden om op te nemen, en u kunt eenvoudig serie-opnames instellen met instelbare parameters, zodat u geen ruimte verspilt aan ongewenste programmering. U kunt bijvoorbeeld opnamen beperken tot alleen de laatste paar afleveringen of eenmalige afleveringsopnamen maken. (De enige nitpick hier is dat je niet op naam naar programma’s kunt zoeken, behalve op Roku-apparaten.)

tablohdmishowscreen

Onderweg biedt Tablo ook veel aanwijzingen voor wanneer zijn dubbele tuners overboekt zijn. Je ziet een rode indicator in de tv-gids en DVR-programmalijst, en er is ook een planningsweergave om alle aankomende opnames te bekijken. Voor een bepaald programma kun je een enkele opname uitschakelen zonder de hele serie te negeren.

tablohdmiconflict3

Tablo’s afspeelervaring is ook best aardig. Met live-tv kun je elke show pauzeren of terugspoelen, of op de pijl omhoog drukken om een ​​minigids te openen. Voor opnames geeft Tablo een visueel voorbeeld weer wanneer u vooruit- of terugspoelt, wat helpt bij het overslaan van reclamespots.

tablohdmiminiguide

Als u de extra $ 2 per maand of $ 20 per jaar betaalt voor Tablo’s Premium-abonnement, worden die reclameblokken ook geel gemarkeerd en kunt u ze automatisch overslaan.

tablohdmiadskip

Dit alles lijkt misschien een kwestie van tafelen voor iedereen die gewend is aan kabel of een TiVo DVR, maar het zou je verbazen hoeveel nieuwe over-the-air DVR’s deze functies over het hoofd zien. Het nabootsen van het comfort van een kabel-DVR is een gebied waar Nuvyyo’s ervaring met Tablo echt tot uiting komt.

De prijs van ongerepte tv-uitzendingen

Houd er rekening mee dat al deze DVR-functies ook beschikbaar zijn op andere Tablo DVR’s, zoals de Tablo Dual Lite en Tablo Quad. Je kunt zelfs sommige Tablo-modellen krijgen met ingebouwde opslag, waardoor je geen aparte harde schijf nodig hebt.

Vanaf nu is de Tablo Dual HDMI echter het enige model dat uitzendkanalen afspeelt in hun oorspronkelijke MPEG-2-formaat. Dat betekent dat video er helderder uitziet dan op andere Tablo DVR’s, en dat alle kanalen 60 frames per seconde kunnen afspelen. Op andere Tablo-modellen zullen kanalen die uitzenden op 1080i of 480i slechts 30 frames per seconde afspelen, wat een schokkerig effect creëert voor sport-, nieuws- en talkshows. (Alle Tablo-modellen ondersteunen surround sound, dus geluidskwaliteit is hier geen probleem.)

Genieten van Tablo’s DVR-functies zonder in te boeten aan videokwaliteit is verfrissend, maar er zijn nog steeds redenen om in plaats daarvan andere Tablo DVR’s te kiezen.

Het belangrijkste knelpunt van de Tablo Dual HDMI is apparaatondersteuning. Hoewel Tablo apps biedt voor iOS, Android, Apple TV, Chromecast, Xbox One, Samsung TV’s en LG TV’s, samen met een desktopwebsite, is geen van deze compatibel met de Dual HDMI. Tablo-maker Nuvyyo zegt dat de native videospelers op die apparaten geen MPEG-2 ondersteunen, wat betekent dat Nuvyyo een aangepaste speler zou moeten bouwen om ze te ondersteunen. Het bedrijf heeft geen plannen aangekondigd om dit te doen.

En omdat de Dual HDMI geen video kan transcoderen, kan hij de videokwaliteit niet verminderen om bandbreedte of opslagruimte te besparen. Je hebt een sterk netwerk nodig om te streamen naar de apparaten die de Dual HDMI wel ondersteunt, en je harde schijfruimte zal niet zo ver gaan. Misschien om verwante redenen ondersteunt de Dual HDMI ook geen weergave buitenshuis.

Het andere nadeel is dat kanalen er lang over kunnen doen om te laden (naar mijn ervaring meer dan acht seconden per kanaal) omdat ze op de harde schijf worden opgeslagen. Tablo onthoudt wel het laatste kanaal dat je hebt bezocht en kan het veel sneller laden, maar de eerste wachttijd is erger dan bij andere modellen van Tablo. Ook vermeldenswaard: hoewel de meeste Tablo-modellen een optie van $ 150 bieden voor levenslange DVR-service, is dat niet beschikbaar met de Dual HDMI.

Tablo’s andere netwerk-DVR’s zouden betere opties zijn als een van die problemen of weglatingen dealbreakers zijn. Anders kun je kijken naar Plex of Channels DVR, die lastiger in te stellen zijn dan Tablo, maar Tablo matchen (of in sommige gevallen overtreffen) op functies zonder dat dit ten koste gaat van de videokwaliteit.

In een perfecte over-the-air DVR-wereld zou Nuvyyo gewoon een Tablo-model aanbieden dat zowel de volledige uitzendkwaliteit zou kunnen behouden als optioneel video zou kunnen transcoderen als dat nodig is. In plaats daarvan, zoals eerder, moet je gewoon beslissen welke compromissen je het gemakkelijkst kunt tolereren.

0 Shares:
You May Also Like