Een beter ‘ziende’ robotstofzuiger

roborock s6 maxv 2

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Kan veelvoorkomende obstakels herkennen en identificeren Stofzuigers en dweilen Ondersteunt kaarten met meerdere verdiepingen

nadelen

Sommige obstakels zijn te klein om door de camera te worden herkend Kan moeite hebben om objecten te “zien” bij weinig licht Duur

Ons oordeel

De Roborock S6 MaxV is een krachtige, zeer aanpasbare robotstofzuiger. De functie voor het vermijden van obstakels is vrij uniek en een geweldige aanvulling op een toch al uitzonderlijke huishoudhulp.

Met al het gemak dat robotstofzuigers hebben gebracht voor het huishouden, is er nog steeds de overlast van het moeten opruimen van rommel van de vloer voordat de robovac zijn werk kan doen. Veel van deze “obstakels” zijn vaste onderdelen van het huishoudelijke landschap – stekkerdozen, weegschaal, zelfs netjes opgestelde schoenen in de hal. Hoewel de meeste robotstofzuigers muren en meubels kunnen vermijden, zijn deze kleinere objecten potentiële gevaren die de stofzuiger kunnen verstrikken en het schoonmaken ervan kunnen stoppen.

Roborock’s S6 MaxV is de eerste robotstofzuiger die ik ben tegengekomen om dit direct aan te pakken. Het lijkt op de Roborock S6, maar met de toevoeging van een stereocamera op de voorbumper. Deze camera – die op gepaste wijze een paar ogen oproept – legt beelden vast met een maximale snelheid van 30 fps en verwerkt ze via ReactiveAI aangedreven door een Qualcomm AP 8053-processor. Hierdoor kan de robotstofzuiger veelvoorkomende obstakels zoals schoenen, weegschalen, stekkerdozen en zelfs uitwerpselen van huisdieren herkennen en vermijden (Roborock voegt zorgvuldig een rubberen hondenpoep bij de stofzuiger om dit te bewijzen) en ze te vermijden.

De rest van de S6 MaxV lijkt veel op eerdere Roborock-stofzuigers. Aan de onderkant bevindt zich een enkele rollende borstel geflankeerd door een zijborstel met siliconenharen, aandrijfwielen en sensoren. Een kleine watertank, waaraan u een dweilpad kunt bevestigen, past in de achterkant van de stofzuiger en de vuilnisbak zit onder het bovendeksel achter de LIDAR-toren.

roborock s6 maxv 12

Het instellen van de S6 MaxV is eenvoudig. Meld u aan bij de Roborock-app en druk vervolgens tegelijkertijd op de knoppen Spot Clean en Dock bovenop de stofzuiger totdat u de gesproken melding ‘Wi-Fi opnieuw instellen’ hoort. Tik op het plusteken in de app om het vacuüm toe te voegen en het zal scannen naar de S6 MaxV en u vervolgens vragen om in te loggen op uw draadloze netwerk. Tijdens deze setup wordt je ook gevraagd of je huisdieren hebt; een “ja” antwoord zorgt ervoor dat de stofzuiger de poep van huisdieren herkent. Als je momenteel geen huisdier hebt, kun je deze instelling later altijd activeren als je er een krijgt.

De eerste keer dat u de S6 MaxV gebruikt, maakt deze een plattegrond van de plattegrond met behulp van LIDAR-radar en verdeelt deze in kleurgecodeerde kamers. Deze kaarten zijn meestal nauwkeurig, maar als ze dat niet zijn, kunt u ze bewerken zodra de kaart is opgeslagen. Je kunt aan elke kaart no-go-zones, no-mop-zones en onzichtbare muren toevoegen om de stofzuiger buiten deze gebieden te houden. Omgekeerd is er een pin-and-go-functie waarmee je op elk punt op de kaart kunt tikken en het vacuüm er direct naartoe navigeert. U kunt de schoonmaak ook per kamer plannen.

De kaartfuncties worden exponentieel nuttiger als u in een huis met meerdere verdiepingen woont. De S6 MaxV kan maximaal vier verschillende niveaus herkennen en u kunt voor elk kaarten opslaan, compleet met hun eigen virtuele grenzen. Je laadt gewoon de juiste kaart voordat je begint met opruimen.

roborock s6 maxv 1

Het meest indrukwekkend is echter dat de S6 MaxV de obstakels die hij tegenkomt op de kaart markeert en identificeert en een mate van zekerheid bevat, weergegeven als een percentage, dat hij het object correct heeft geïdentificeerd. Zoals bij elke robotvacuümnavigatietechnologie, zijn de resultaten in het begin wisselvallig, maar verbeteren hoe meer het vacuüm wordt gebruikt en de kans krijgt om uw ruimte te “leren”. Je kunt hem helpen door hem te laten weten wanneer hij iets verkeerd heeft geïdentificeerd door dit in de app te corrigeren.

Er zijn vijf stofzuigstanden om uit te kiezen: Zacht, Stil, Gebalanceerd, Turbo en Max. Roborock geeft niet veel details over de verschillen, maar het volstaat om te zeggen dat er een afweging is tussen zuigkracht en geluidsniveau als je hiertussen schakelt. De S6 MaxV is de krachtigste robotstofzuiger in de Roborock-stal, met een maximale zuigkracht van 2500 Pa, 25 procent meer dan de S6.

Net als de S6 kun je met deze stofzuiger de hoeveelheid water regelen die wordt afgegeven voor dweilklussen met vier vooraf ingestelde niveaus, selecteerbaar via de app. Met deze flexibiliteit kunt u water besparen terwijl u de ruimte krijgt voor alles, van licht droog dweilen tot serieus schrobben.

roborock s6 maxv-app

Mapping verbetert ook deze functies: Zuiginstellingen en waterstanden kunnen per kamer worden ingesteld en opgeslagen.

Het gebruik van de S6 MaxV maakt stofzuigen, durf ik te zeggen, plezierig. De kaart geeft je een niveau van controle over het schoonmaken dat zelfs door de topmerken zelden wordt aangeboden. De kamer-voor-kamer instellingen zijn een zegen voor grote huizen met meerdere verdiepingen, en in mijn eigen huis kon ik me aanpassen aan de vloerbedekking, hardhouten en betegelde vloeren die de benedenverdieping vormen. De stofzuiger had geen probleem om de instellingen voor elk van deze verschillende vloeroppervlakken te onthouden en ook niet soepel over te schakelen van de ene naar de andere en weer terug.

De herkenning van obstakels is echt het volgende niveau, niet alleen in het vermogen om objecten te ontwijken, maar ook in de manier waarop dat de schoonmaaktijd verkort. Terwijl andere robotstofzuigers die ik heb gebruikt, waaronder andere Roborock-modellen, rond bijvoorbeeld een paar schoenen kunnen manoeuvreren, zijn ze tegen de tijd dat ze ze herkennen dichtbij genoeg om verstrikt te raken in de veters. De vroege herkenning van diezelfde schoenen door de S6 MaxV geeft het voldoende tijd om ze volledig te vermijden. En minder tijd met het ontwarren van schoenveters is minder tijdverspilling.

De S6 MaxV herkende geen obstakel in mijn tests. De stofzuiger kan objecten tot 5 cm (2 inch) breed en 3 cm (1,1 inch) hoog “zien”, maar dat laat een hele reeks kleinere obstakels achter, van dunne snoeren van mobiele apparaten tot vastzittende tapijtvezels, niet op te sporen. Toen het vacuüm hierop vast kwam te zitten, kreeg ik een melding in de app zodat ik het vacuüm kon vrijmaken.

Over het algemeen was de S6 MaxV echter een genot om te gebruiken. Het hield mijn vloer grotendeels vuilvrij en de bijbehorende app bood alle controle en aanpassingen die ik nodig had om de schoonmaak op mijn huis af te stemmen. Veel meer kun je niet verlangen van een robotstofzuiger.

0 Shares:
You May Also Like