Een bestand zippen op Mac: handleidingen voor beginners en professionals

Vraagt ​​​​u zich af hoe u een ZIP-bestand op Mac kunt maken? Je zult er versteld van staan ​​hoe gemakkelijk het is, zelfs met vooraf geïnstalleerde macOS-hulpprogramma’s. Er zijn ook tal van opties, waaronder wachtwoordbeveiliging en andere beveiligingsmaatregelen.

Maar we kunnen ook geavanceerde opties van derden aanbieden als dat is wat u zoekt. Apps kunnen functies bieden die vergelijkbaar zijn met Finder en Archive Utility, met enkele toegevoegde bonussen. Laten we beginnen met onze handleiding over het zippen van een bestand op Mac.

ZIP-bestand gebruiken op Mac

Het ZIP-archief is een bestandstype dat meerdere bestanden of mappen kan bevatten, dat gewoonlijk kleiner is dan de bestanden die erin zijn opgenomen anders zouden zijn. Het verpakken van bestanden in ZIP’s verkleint hun omvang tot 50%. Het nadeel is natuurlijk dat het in- en uitpakken van bestanden tijd kost en een archiefhulpprogramma voor Mac vereist. Aan de positieve kant is ZIP verliesloos. En voor kleinere archieven zijn de tijden voor in- en uitpakken verwaarloosbaar.

ZIP-bestand op Mac

Methode 1. Zip-bestanden in Mac Finder

Het is niet verwonderlijk dat Apple een manier biedt om ZIP-archieven te verwerken, die standaard is opgenomen in macOS Finder, en het staat zowel het uitpakken als uitpakken van de Mac toe. Voor het maken van een ZIP-bestand in Finder moet u het volgende doen:

Zip-bestanden in Mac Finder

Stap 1: Selecteer een of meerdere bestanden of mappen.

Stap 2: Control-klik op de geselecteerde bestanden om een ​​contextmenu te openen.

Stap 3: Selecteer “Comprimeren” in het menu.

Stap 4: De .zip wordt direct aangemaakt. Er worden geen opties gepresenteerd.

De uitpakprocedure is nog eenvoudiger: dubbelklik op een ZIP-bestand en het wordt in dezelfde map uitgepakt. Over het algemeen is Finder geweldig voor snel zippen en uitpakken, maar het biedt geen configureerbare instellingen. Het is vooral een duidelijk nadeel als u de bestanden in het pakket wilt beveiligen.

Methode 2. Open Archiefhulpprogramma voor meer opties

Archive Utility kan afzonderlijk van Finder worden geopend om meer controle over het zip-proces te krijgen. Het is een van de mogelijke manieren om bestanden te comprimeren die Mac-gebruikers zullen vinden. Het kan dezelfde bewerkingen uitvoeren, archieven maken of uitbreiden (uitpakken), maar het belangrijkste verschil ligt in de voorkeuren, waar verschillende instellingen kunnen worden opgegeven.

Archiefhulpprogramma

Uitgepakte pakketten kunnen bijvoorbeeld automatisch worden gewist. Doe het volgende om sommige bestanden of mappen in Archiefhulpprogramma te zippen:

Stap 1: Zorg ervoor dat het uitvoerformaat “zip-archief” is in Voorkeuren.

Stap 2: Klik op “Bestand> Archief maken”.

Stap 3: Markeer de bestanden die u wilt comprimeren.

Stap 4: Bevestig uw keuze.

Het is vermeldenswaard dat Archive Utility “gecomprimeerde archief” en “gewone archief” bestanden kan maken, die alleen compatibel zijn met macOS. Deze formaten worden niet aanbevolen voor het delen van bestanden, omdat een Windows-gebruiker ze moeilijk kan uitpakken.

Methode 3. Beveiligingsopties toevoegen via Mac Terminal

Door een eenvoudig Terminal-commando te gebruiken, kunt u codering aan uw archief toevoegen; hoewel, als je geen ervaring hebt met macOS of Linux Terminals (die vergelijkbaar zijn), het lastig kan zijn.

Mac-terminal

Stap 1: Haal alle benodigde bestanden in een enkele map en noem het iets eenvoudigs (zoals “Test”). Vermijd spaties. Zet het in Downloads.

Stap 2: Open de Terminal (te vinden in Toepassingen > Hulpprogramma’s).

Stap 3: Navigeer naar de juiste map met behulp van de opdrachten “ls” en “cd”. In dit geval hoeft u alleen maar “cd Downloads” in te voeren en op Enter te drukken.

Stap 4: Gebruik de opdracht:

zip -e test.zip Test

Stap 5: Typ het wachtwoord (het zal onzichtbaar zijn) en bevestig nogmaals met Enter.

U krijgt een met een wachtwoord beveiligd Mac ZIP-bestand. U hoeft geen Terminal-emulator voor Mac te gebruiken om toegang te krijgen – Finder zal een wachtwoordprompt openen bij het uitpakken.

Methode 4. Gebruik apps van derden om ZIP-bestanden op Mac te maken

Zoals je misschien hebt gemerkt, zijn de standaard hulpprogramma’s voor archivering op Mac vrij beperkt. Ze laten je niet toe om de compressiekwaliteit te configureren, ze kunnen maar met een beperkt aantal formaten werken, en voor extra beveiliging moet je wat rommelen in de Terminal. Dat is waar andere apps in het spel komen. Ons voorbeeld is in dit geval Commandant Een.

Hoewel het niet in de eerste plaats een Mac-archiefhulpprogramma is, weet het onder andere hoe een bestand op een Mac moet worden gecomprimeerd met wachtwoordbeveiliging. U kunt bijvoorbeeld de compressiesnelheid wijzigen, wat van invloed is op de verkleiningsratio – langzamer is beter, maar soms heeft snelheid de voorkeur. En, belangrijker nog, u krijgt toegang tot verschillende archieftypen: RAR, TGZ en 7zip. Zo gebruik je de archiveringsfunctie:

Commandant Een

Stap 1: Start Commander One.

Stap 2: Markeer de bestanden die gearchiveerd moeten worden.

Stap 3: Druk op Ctrl+Alt+F5.

Stap 4: Wijzig indien nodig de instellingen.

Stap 5: Druk op “OK”. Het archief zal in dezelfde map verschijnen.

Commander One heeft een voordeel ten opzichte van de meeste zip-apps – het is ook een bestandsbeheerder, dus al je archiefbewerkingen zijn volledig geïntegreerd in het bestandsbrowseproces en kunnen onderweg worden gedaan.

Conclusie

Op macOS zijn zowel standaard- als downloadbare opties geweldig, dus het zou voor u gemakkelijk moeten zijn om te leren hoe u een ZIP-bestand op Mac kunt maken. ZIP is ook een van de beste en meest universele archiefindelingen, dus u kunt de resulterende bestanden op de meeste systemen delen. Voeg .zips toe aan e-mails, verstuur ze via messengers, enz. – het is aan jou.

FAQ

Waarschijnlijk probeert u een alleen-lezen bestand te comprimeren. Probeer de lees- en schrijfmachtigingen te wijzigen via Bestand > Info ophalen > Delen en machtigingen.

Ctrl-klik op het bestand en kies “Comprimeren”. Houd er rekening mee dat u het formaat maximaal halveert. Het is mogelijk dat u grotere bestanden niet kunt e-mailen.

Het zip-algoritme is vast – de korting die u krijgt is meestal hetzelfde (maximaal 50%). Zelfs herhaaldelijk zippen helpt meestal niet.

Dubbelklik erop in Finder en er hoeft niets meer te worden gedaan. U krijgt de uitgepakte map in dezelfde map.

0 Shares:
You May Also Like