Ecovacs X1 Omni review: geavanceerde geautomatiseerde vloerreiniging

Ecovacs Deebot X1 Omni

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Stofzuigers en dweilenZelfledigend en zelfreinigend Ondersteunt spraakopdrachten zonder een apparaat van derden

nadelen

Enorm oplaadstation Vermijdt niet altijd obstakels op zijn pad Duur

Ons oordeel

De Deebot X1 Omni levert volledig autonome vloerreiniging, maar je hebt ruimte nodig in zowel je huis als je budget.

Prijs bij beoordeling

$1,399,00

Beste prijzen vandaag

Amazone

$1,549,00

Free

Hoewel robotvloerreinigers behoorlijk goed stofzuigen, blijft dweilen een werk in uitvoering. Het grootste deel van deze slimme apparaten “dweilt” niet echt in dezelfde zin als mensen: door elleboogvet aan te brengen en in een heen-en-weergaande beweging te schrobben om het vuil los te maken en op te tillen dat in harde vloeren is ingebed. In plaats daarvan slepen ze een vochtige doek over de vloer, die oppervlaktevuil verwijdert en een glans van vocht achterlaat, maar die meestal hardnekkige vlekken achterlaat.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen en de Deebot X1 Omni is de nieuwste en beste hiervan. Het maakt gebruik van een paar dweilpads die een schrobbende beweging gebruiken om diepliggend vuil te verwijderen, net zoals u zou doen met een stokdweil. Het wordt ook geleverd met een dockingstation dat de dweilpads reinigt en droogt en het schone en vuile water beheert, zodat u dat niet hoeft te doen. Dat alleen al maakt het een enorme verbetering ten opzichte van 90 procent van de dweilrobots op de markt. Maar er is ook het extra gemak van de YIKO-technologie van Ecovacs, die natuurlijke taalverwerkingstechnologie gebruikt om spraakopdrachten mogelijk te maken zonder dat een smart-apparaat van derden nodig is.

De X1 Omni wordt geleverd in een enorme doos, grotendeels om plaats te bieden aan het bijna 2 meter hoge, 2,5 meter brede en diepe “Omni-station”. Dit station fungeert als zowel het oplaadstation van de robot als de behuizing voor twee watertanks van 4 liter en een wegwerpstofzak van 2,5 liter die het vuil van de 400 ml vuilnisbak van de robot opvangt wanneer deze automatisch wordt geleegd. Tussen de twee watertanks is een apparaat geschoven met twee extra dweilpads en een borstel om de “schoonmaakgootsteen” schoon te maken – het deel van het dok dat de dweilpads na elke klus reinigt.

Ecovacs Deebot X1 Omni

Ecovacs

De robot zelf heeft een meer conventioneel formaat en is voorzien van een ingebouwde LIDAR-sensor en een HD-camera om hem te helpen navigeren. Vreemd genoeg biedt de camera ook een live videofeed die je in de app kunt bekijken om je huis en de bewoners in de gaten te houden; daar straks meer over. De robot heeft vier zuigniveaus en drie verzadigingsniveaus, zodat u uw stofzuigen en dweilen kunt afstemmen op de uit te voeren klus.

Het vinden van ruimte voor het Omni-station is misschien wel het meest uitdagende onderdeel van het opzetten van de X1 Omni. Als dat eenmaal is geregeld, is het een eenvoudig en snel proces. U downloadt de Ecovacs Home-app en maakt een account aan, scant de QR-code onder het deksel van de robot, schakelt de robot in, voert uw wifi-inloggegevens in wanneer daarom wordt gevraagd en wacht tot hij verbinding maakt. Het hele ding duurde minder dan vijf minuten voor mij, en dat was inclusief een firmware-update.

Het duurt ongeveer zes uur voordat de robot volledig is opgeladen. Terwijl je wacht, kun je de schoonwatertank vullen met kraanwater (Ecovacs biedt ook een reinigingsoplossing die je kunt toevoegen, die apart wordt verkocht) en bevestig de twee ronddraaiende borstels en dweilpads aan de onderkant van de robot.

Ecovacs Deebot X1 Omni

Michael Ansaldo/IDG

Je kunt een schoonmaakklus op vier manieren starten en stoppen: door op de “clean”-knop bovenop het Omni-station of die op de robot te drukken, op de Auto-knop in de app te tikken of door YIKO-spraakbesturing te gebruiken. Ik koos voor het laatste. Een uitgebreide lijst met spraakopdrachten vind je in de app; elk begint met de zin “OK, YIKO” (uitgesproken als Ee-koh) om de robot wakker te maken en wordt gevolgd door een richting, zoals “begin met schoonmaken”, “maak een nieuwe kaart” of “dweil de keuken”.

De X1 Omni brengt uw ruimte in kaart tijdens de eerste schoonmaakklus, of u kunt de snelle kaartfunctie gebruiken die hetzelfde doet zonder in een fractie van de tijd schoon te maken. Ik deed dit met een eenvoudig “OK, Yiko, start snel in kaart brengen”-commando en de robot maakte een snelle reis door mijn benedenverdieping en produceerde een redelijk complete kaart met de woonkamer, keuken, hal en badkamer. Zodra je een kaart hebt, kun je ruimtes verdelen of samenvoegen, virtuele barrières toevoegen en kamers labelen vanuit de app. U kunt ook reinigingsvolgorde instellen, taken plannen en voorkeuren instellen voor afzonderlijke reinigingsgebieden.

De X1 Omni zoog gemakkelijk klein en groot vuil op van mijn harde vloeren op de laagste zuigstand. Er waren hogere zuigniveaus vereist om hetzelfde te doen op tapijt, maar u kunt de robot configureren om automatisch de zuigkracht te verhogen wanneer het tapijt detecteert. De dweilresultaten waren ook uitstekend. De dubbele dweilpads draaien met 180 tpm en dat zorgde voor voldoende beweging om droge vlekken bijna net zo gemakkelijk te verwijderen als verse.

Ecovacs Deebot X1 Omni

Michael Ansaldo/IDG

De robot navigeerde methodisch om meubels heen tijdens schoonmaakklussen. Het vermijden van obstakels op zijn pad was echter wisselvallig. In plaats van rond een stroomkabel te hangen die ik met opzet over de vloer heb gedrapeerd, rolde hij er gewoon overheen, dus het is belangrijk om alles op te ruimen voordat je de robot laat schoonmaken. Aan de andere kant had het geen probleem om over te stappen van harde vloer naar tapijt en vice versa.

Zoals gezegd kan de ingebouwde HD-camera een live videofeed geven van de omgeving van de robot. Ogenschijnlijk is dit bedoeld om afbeeldingen te helpen vastleggen om problemen op te lossen waar de robot vast kan komen te zitten tijdens het schoonmaken. Maar het is belangrijk op te merken dat het een kamerhoge weergave geeft van de kamer waarin de robot zich bevindt; als zodanig kan het video en audio opnemen van intieme familiemomenten. Dit is zo ontworpen. Er is een hele aparte set camerabedieningen in de Ecovacs-app voor het opnemen en bekijken van video, vergelijkbaar met wat u aantreft met beveiligingscamera’s voor in huis, en er is zelfs een “thuispatrouille” -functie waarmee u snel een visueel overzicht van de kamer krijgt wanneer je bent weg. U moet deze functie inschakelen en elke keer dat u deze wilt gebruiken een wachtwoord in de app invoeren, en Ecovacs verzekert dat de hardware en software van de X1 Omni voldoen aan de privacy- en beveiligingscertificering van TÜV Rheinland, wat de kans verkleint dat hackers toegang krijgen tot apparaten die voldoen aan de norm. Toch kan deze functie privacybewuste gebruikers een pauze geven.

Vermeldenswaard is ook dat de X1 Omni meer onderhoud nodig heeft dan de gemiddelde robotstofzuiger. Behalve dat u de borstels, de vuilnisbak en het filter vrijhoudt van vuil dat de reinigingsprestaties zou kunnen beïnvloeden, moet u het vuilwaterreservoir regelmatig legen en reinigen, de reinigingsgoot leegmaken en reinigen, het schoonwaterfilter reinigen en de stofopvanglade reinigen in het Omnistation.

Dat gezegd hebbende, de X1 Omni is een innovatieve en indrukwekkende combo-reiniger. Als je de ruimte hebt om het te huisvesten en de middelen hebt om het te betalen – het staat voor $ 1.549, hoewel de introductieprijs $ 1.399 is op Amazon en rechtstreeks van Ecovacs – zul je niet teleurgesteld zijn.

0 Shares:
You May Also Like