DNS-server reageert niet of is niet beschikbaar op Windows 11? Laten we het repareren

Internet werkt niet of geen internet na update windows 11? En de resultaten van de internetprobleemoplosser uitvoeren DNS-server reageert niet of DNS-server niet beschikbaar Fout? Dit is een veelvoorkomende fout die wordt veroorzaakt door verschillende redenen, waaronder een onjuiste netwerkconfiguratie, antivirus van derden, een app van derden die uw netwerk verstoort en meer. Hier in dit bericht, laten we het eerst begrijpen wat is DNS en hoe u DNS-server niet beschikbaar maakt of niet reageert Fout op Windows 11.

Wat is DNS?

DNS is een acroniem voor domeinnaam systeem en het is een gedecentraliseerd naamgevingssysteem dat wordt gebruikt door alle computers, servers en meer die verbinding met internet proberen te maken. Het zet de hostnaam van een computer om in een IP-adres en vice versa op internet.

Als een computer bijvoorbeeld moet communiceren met de webserver example.net, heeft uw computer het IP-adres van de webserver example.net nodig. En hier speelt DNS een belangrijke rol om de hostnaam om te zetten naar het IP-adres van de webserver. Hier wordt in een video uitgelegd hoe een DNS-server (Domain Name System) werkt.

Hoe Windows 11 DNS-server niet-beschikbare fout te repareren

Wanneer u niet door webpagina’s kunt bladeren of het internet niet werkt, raden we u aan eerst uw router en computer opnieuw op te starten. Hiermee wordt het besturingssysteem vernieuwd en wordt het verholpen als er een tijdelijke storing aanwezig is die het probleem veroorzaakt.

Schakel uw router en computer uit, wacht een minuut en start deze opnieuw op.

Schakel vervolgens tijdelijk antivirus van derden uit of verwijder de installatie, en koppel VPN los (indien geconfigureerd op uw computer) en controleer of u toegang hebt tot de webpagina’s en internet.

Schakel antivirus van derden uit en koppel VPN los.

Probeer opnieuw om toegang te krijgen tot de webpagina in een andere browser. Als u bijvoorbeeld geen toegang kunt krijgen tot example.com in de Chrome-browser, raden we u aan dezelfde te openen in Firefox of Opera-browser en te controleren of het werkt.

Open de webpagina in de Firefox- of Opera-browser, probeer hetzelfde ook in de incognitomodus te openen.

Voer daarnaast een schone start uit die helpt te bepalen of de oorzaak wordt veroorzaakt door softwareproducten van derden op uw systeem.

Spoel DNS door met commando

Deze was de meest werkende en effectieve oplossing om problemen met de internetverbinding op Windows 11 op te lossen. Laten we uw DNS doorspoelen en vernieuwen op Windows 11.

Open de opdrachtprompt als beheerder en voer de volgende opdracht één voor één uit. Opmerking: Druk op de enter-toets om elke opdracht uit te voeren.

Als u klaar bent, typt u exit en drukt u op de enter-toets om de opdrachtprompt te sluiten en uw pc opnieuw op te starten. De DNS-fouten zouden nu op uw systeem moeten worden opgelost als ze zijn veroorzaakt door verkeerd geconfigureerde instellingen op uw pc.

DNS-instellingen wijzigen

Laten we overschakelen naar Google DNS, wat waarschijnlijk een oplossing is, toepassen om de DNS-server te repareren die niet reageert of DNS Server Unavailable Error op Windows 11.

Druk op Windows-toets + R, typ ncpa.cpl en klik op ok om het netwerkverbindingsvenster te openen.

Klik met de rechtermuisknop op de actieve netwerkverbinding, selecteer eigenschappen, Dubbelklik op Internet protocol versie 4 (TCP/IPv4) om de eigenschappen te openen, selecteer Gebruik de volgende DNS-serveradressen: en stel het volgende in:Voorkeurs-DNS-server: 8.8.8.8Alternatieve DNS-server:8.8.4.4

Klik Oke wijzigingen op te slaan.

Schakel bovendien IPv6 uit, schakel hiervoor het internet uit Protocolversie 6 (TCP/IPv6)

Klik nogmaals op ok en controleer de internetstatus op uw Windows 11-pc.

Start de DNS-services opnieuw

Laten we de DNS-clientservice uitvoeren die het probleem waarschijnlijk voor u oplost.

Druk op Windows-toets + R, typ services.msc en klik op ok om de Windows Services-console te openen, Scroll naar beneden en zoek de DNS-clientservice, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer opnieuw opstarten, Dubbelklik bovendien op DNS-clientservice om de eigenschappen ervan te openen, Wijzig het opstarttype automatisch en start de service naast de service status (Als de service niet is gestart) Doe hetzelfde met de DHCP-clientservice en sluit de Windows-serviceconsole. Controleer nu of de internetverbinding is hersteld.

Automatisch DNS verkrijgen

Als bovenstaande oplossingen het probleem niet hebben opgelost, probeer dan de opgeslagen DNS-serveradressen uit de netwerkeigenschappen te verwijderen. En laat het het DNS-adres automatisch verkrijgen van de DHCP-server.

Druk op Windows-toets + R, typ ncpa.cpl en druk op ok Zoek uw actieve netwerkadapter, klik er met de rechtermuisknop op selecteer eigenschappen, selecteer Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4) en klik vervolgens op eigenschappen. Selecteer hier het keuzerondje om het DNS-serveradres automatisch te verkrijgen,

Klik vervolgens op Geavanceerd om geavanceerde TPC/IP-instellingen te openen, ga naar het tabblad DNS, selecteer een item dat wordt vermeld onder ‘DNS-serveradressen en klik op verwijderen.

Proxy uitschakelen

Hier is een andere effectieve oplossing die meestal verschillende internetproblemen op Windows 11 oplost.

Druk op Windows-toets + R, typ inetcpl.cpl en klik op ok om het venster met interneteigenschappen te openen, ga naar het tabblad Verbindingen en klik vervolgens op LAN-instellingen, schakel het vinkje uit Gebruik een proxyserver voor uw LAN en klik op OK Klik op toepassen en nogmaals op ok, en controleer de internetstatus.

Voer de probleemoplosser voor internetverbindingen uit

Windows 11 biedt ingebouwde Probleemoplosser voor internetverbinding die automatisch problemen met uw systeem diagnosticeert en oplost. Laten we de probleemoplosser uitvoeren en Windows het probleem laten detecteren en oplossen.

Open instellingen met Windows-toets + I, ga naar het systeem en los problemen op, klik op andere probleemoplossers om de verschillende beschikbare probleemoplossers te bekijken en uit te voeren, zoek de probleemoplosser ‘Internetverbindingen’ en klik op de optie ‘Uitvoeren’ om het diagnoseproces te starten. Volg de instructies en kies het benodigde antwoord wanneer daarom wordt gevraagd om het probleemoplossingsproces te voltooien. Als u klaar bent, start u uw systeem opnieuw op en controleert u de internetstatus.

Netwerkstuurprogramma’s bijwerken

Nogmaals, verouderde stuurprogramma’s kunnen veel problemen veroorzaken, meer dan u zich kunt voorstellen. Het is altijd belangrijk om de stuurprogramma’s van uw besturingssysteem bij te werken. Bezoek daarom de website van de fabrikant van je netwerkcontroller en zorg dat je de laatste versie beschikbaar hebt.

Of controleer en installeer de nieuwste Windows-update met mogelijk een bugfix voor dit probleem. Installeer de nieuwste Windows niet alleen de bugfix, maar installeer ook de nieuwste netwerkdriver voor u.

Als alle bovenstaande oplossingen het probleem niet oplossen, is het tijd om de systeemherstelfunctie te gebruiken waarmee eventuele wijzigingen die dit probleem kunnen hebben veroorzaakt, ongedaan worden gemaakt.

Hebben de bovenstaande oplossingen geholpen bij het oplossen? DNS-server niet beschikbaar of reageert niet op een fout op Windows 11? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like