Dit is een zoet klinkende, hightech muzikale krachtpatser

cambridge cxv2 primary

Een netwerkaudiostreamer is ontworpen om te dienen als centrale hub voor al uw digitale audiobronnen. Cambridge Audio’s $ 1.099 CXN (v2) netwerkaudiostreamer is misschien wel een van de beste die je kunt vinden. De CXN (v2) combineert een superrijke functieset, overvloedige connectiviteitsopties, brede ondersteuning voor meerdere ecosystemen en solide audioprestaties in een bijna perfect pakket dat in vrijwel elk scenario past.

Sterker nog, regelmatige firmware-updates beloven functies en functionaliteit toe te voegen, wat een investering oplevert waar u jarenlang plezier van zult hebben.

Gebouwd voor hoogwaardige audio

De CXN (v2) is ontworpen om in het hart van een krachtig audiosysteem te zitten. Het gebeeldhouwde ontwerp en de geborstelde metalen accenten maken dit een stuk dat je niet erg vindt om op de voorgrond te plaatsen.

cambridge cxv2 display adele

Het display op het voorpaneel van het apparaat zou geweldig zijn als het een OLED-paneel was. Je zult in plaats daarvan genoegen moeten nemen met een redelijk goed LCD-scherm dat ik helder, scherp en goed genoeg vond om de klus te klaren. Tactiele knoppen aan weerszijden van het LCD-scherm zijn duidelijk en intuïtief gemarkeerd. De grote knop aan de rechterkant helpt je door menu’s te bladeren terwijl je op de knop drukt om het gemarkeerde menu-item te selecteren.

Flexibele invoer- en uitvoeropties in overvloed. Kies uit bronnen met S/PDIF-coaxiaal, Toslink-optisch, USB-audio of sluit gewone USB-opslag aan. Gebruik de CXN (v2) als een USB-audioapparaat en u kunt ook handmatig kiezen tussen USB Audio Profile 1.0 of 2.0.

Naast S/PDIF coax en Toslink Optical (die gelijktijdig actief zijn), vind je ongebalanceerde analoge output en gebalanceerde (XLR) stereo output. Degenen met hoogwaardige audioapparatuur snakken naar componenten met gebalanceerde verbindingen vanwege hun vermogen om via de kabel overgedragen ruis en interferentie te onderdrukken. De enige output die je vindt is HDMI, wat eerlijk gezegd geen probleem is.

De Cambridge Audio-streamer is gebouwd voor tweekanaals gelukzaligheid. U kunt volledige 24-bit/192kHz-uitvoer bereiken via de S/PDIF-coaxiale uitvoer van de CXN (v2). Analoge uitgangen profiteren van de dubbele 24-bit Wolfson WM8740 DAC’s van de CXN (v2).

cambridge cxv2 achterpaneel

Voor een apparaat van dit kaliber beschouw ik Bluetooth als een gemak in plaats van een functie. Cambridge Audio moet het ook zo zien. Als je het echt wilt, biedt Cambridge Audio een optionele adapter, de BT100, die aptX ondersteunt voor streaming van betere kwaliteit. Het neemt je echter niet mee naar het rijk van streaming met hoge resolutie, omdat het aptX HD niet ondersteunt. Mocht Bluetooth belangrijk voor u zijn, houd er dan rekening mee dat de adapter die een van de USB-poorten inneemt, anders zou kunnen worden gebruikt om een ​​opslagapparaat te hosten.

Onboard 10/100 ethernet zorgt voor een stabiele verbinding met je thuisnetwerk. Terwijl de techneut in mij graag een gigabit ethernet-verbinding zou zien, is een stabiele 10/100-verbinding meer dan voldoende om zelfs zeer grote bestanden met een hoge resolutie te streamen. Als uw huis niet over de infrastructuur beschikt om bekabelde verbindingen te ondersteunen, biedt Cambridge Audio een optionele Wi-Fi-adapter. Ik raad altijd aan om een ​​bekabelde verbinding te gebruiken vanwege de stabiliteit en snelheid.

cambridge cxv2 usb-audioklasse

Veel trucs in petto

Cambridge Audio’s CXN (v2) is een ongelooflijk goed doordachte en flexibele eenheid die kan worden geïntegreerd in een breed scala aan ecosystemen, waaronder zowel Google’s Chromecast als Apple’s AirPlay 2. Hoe meer tijd ik met de CXN (v2) doorbracht, des te bedachtzamer kenmerken die ik heb ontdekt. Er is bijvoorbeeld een ground-lift-schakelaar naast de USB-audio-ingang; dat is echt een slimme functie om elke aardlus te verslaan die van je luidsprekers kan komen wanneer je een computer of NAS-box op de streamer aansluit.

Hoewel de CXN (v2) wordt gefactureerd als een netwerkaudiostreamer, kan hij ook functioneren als een volwaardige digitale voorversterker. Zet de digitale voorversterkerfunctie aan en voila! De navigatieknop aan de rechterkant doet meteen ook dienst als volumeregeling. Koppel de CXN (v2) aan een stereo-eindversterker van hoge kwaliteit, sluit een paar geweldige luidsprekers aan en je zult merken dat je gewapend bent met een compacte krachtpatser van een systeem tegen een bescheiden totale prijs. En de trucs houden daar niet op . Huiseigenaren met complexe controlesystemen voor meerdere kamers – of de aangepaste installateurs die ze inhuren om dat soort systemen in te zetten – zullen het geweldig vinden dat de CXN (v2) een speciale besturingsbus heeft en IR-opdrachten kan verzenden via een poort op het achterpaneel van het apparaat .

Maar de upgradebaarheid van de CXN (v2) via firmware is misschien wel de beste eigenschap van allemaal. Je zou het apparaat kunnen zien als een pc die is geoptimaliseerd voor audio. Wanneer er nieuwe functies en diensten uitkomen, kan Cambridge Audio deze machine upgraden om ze aan te bieden. Sinds de oorspronkelijke lancering heeft het bedrijf Tidal- en Qobuz-integratie, Chromecast- en AirPlay 2-ondersteuning toegevoegd, en recentelijk heeft het bedrijf zijn streamer Roon Ready gemaakt (je kunt onze vroege Roon-recensie hier lezen en de nieuwste functies hier). daarvan komt bovenop de UPnP-compatibiliteit, Spotify Connect-ondersteuning en internetradiofuncties (mis onze diepgaande, tweedelige gids voor internetradio niet).

cambridge cxv2 roon klaar bericht

Past naadloos in elk streaming-ecosysteem

Ik heb een omgeving met een gemengd protocol en de CXN (v2) was comfortabel met alles. Toen ik AirPlay 2 opstartte, streamde ik eenvoudig naar de CXN (v2) vanaf elk iOS-apparaat of groepeerde ik het samen met mijn Denon X8500H en Apple TV’s voor audio voor het hele huis. Helaas ondersteunt Apple nog steeds geen high-res streaming via AirPlay 2 (noem dit een oprecht verzoek, Apple).

De CXN (v2) kwam ook op als een native Chromecast-client. Door de CXN (v2) toe te voegen aan mijn Google Home-app, heb ik een luidsprekergroep gemaakt met de andere opvallende verschijning van Cambridge Audio, de Yoyo (L) streaming-luidspreker en de Studio Slim-soundbar van Definitive Technology.

Ik gebruik Roon religieus als mijn primaire muziekserver, en hier heeft de briljante vormgeving van Cambridge Audio zijn vruchten afgeworpen. Ik zou de CXN (v2) kunnen toevoegen als een “eindpunt” voor elk ondersteund protocol en dienovereenkomstig luidsprekergroepen kunnen maken. Met andere woorden, ik zou de CXN (v2) kunnen toevoegen als een AirPlay-eindpunt en Chromecast-eindpunt en native AirPlay- en Chromecast-luidsprekergroeperingen kunnen maken met behulp van de CXN (v2) in beide. Bovendien heb ik mijn Roon Nucleus-server via USB aangesloten op de CXN (v2) en aangesloten op mijn Anthem AVM 60-voorversterker. Ik had daarom het potentieel om meerdere, onafhankelijke instanties van de CXN (v2) te maken die pasten in elk protocol of elke architectuur waar ik naar verlangde. En voor degenen onder u die DSD-bronnen (Direct Stream Digital) afspelen, laat de CXN (v2) me kiezen of ik DoP (DSD over PCM) of PCM wil gebruiken voor digitale uitvoer.

Ik zou door kunnen gaan. Ik schopte de banden op de CXN (v2) maandenlang door het mixen en matchen van review-uitrusting en mijn persoonlijke uitrusting in en uit, en de CXN (v2) miste nooit een beat en feestte goed met ze allemaal.

cambridge cxv2 display dido

De StreamMagic-app

Hoewel u Tidal- en internetradiofuncties rechtstreeks vanuit de on-screen interface van de CXN (v2) kunt bedienen, wilt u de iOS- of Android StreamMagic-app van Cambridge Audio downloaden om uw ervaring – en de functionaliteit van het apparaat – nog verder uit te breiden. De StreamMagic-app fungeert als een commando- en controlecentrum voor de CXN (v2) en andere op het netwerk aangesloten Cambridge Audio-apparaten. StreamMagic geeft je de centrale controle over Tidal- en Quobuz-integraties. Ik kon naadloos door mijn Tidal-muziek en afspeellijsten bladeren en ze afspelen.

De StreamMagic-app maakte internetradio ook echt de moeite waard. Ik zocht naar radiostations in de VS en in het buitenland. En door het taaltoetsenbord van mijn iOS-apparaat te veranderen, liet StreamMagic me zoeken naar stations in Griekenland met hun oorspronkelijke Griekse naam. Ik heb met gemak naar stations van Athene naar Kreta gezocht. Als u graag buitenlandse muziekzenders verkent, kunt u dat doen in de taal van uw keuze.

Er waren echter tijden dat ik de StreamMagic-app een beetje funky vond. Bij meer dan één gelegenheid zouden de “instellingen” gewoon eindeloos ronddraaien en me vertellen dat de verbinding verbroken was. Vreemd genoeg werkte elk ander menu en elke functie prima. Cambridge moet die Gremlins opsporen.

schermafbeeldingen cambridge cxv2 app

Een hoogwaardige afstandsbediening

Ik zou nalatig zijn als ik geen knipoog zou geven naar de uitstekende IR-afstandsbediening van Cambridge Audio. Ik wou dat de afstandsbediening elementen van het geborstelde metaal van het apparaat had geïntegreerd. Desalniettemin voelt de plastic afstandsbediening solide en zeker high-end aan. Knoppen zijn goed ingedeeld, hoewel degenen met visuele problemen de letters op de knoppen wat klein zullen vinden. Maar elke denkbare functie is beschikbaar met een druk op de knop, en toen ik eenmaal wist waar die functies waren, kon ik basisfuncties oproepen zonder te kijken.

Luistertests

Ik heb de Cambridge Audio CXN (v2) in mijn hoofdsysteem geïnstalleerd met zowel analoge audio-uitgang naar mijn Anthem AVM 60-voorversterker als S/PDIF digitale audio naar de AVM 60. Ik heb de Anthem ingesteld om de analoge en digitale ingangen afzonderlijk te ondersteunen. Ik heb hem aangesloten op mijn Roon Nucleus-server via USB, Chromecast en AirPlay 2. Benchmark AHB2-eindversterkers geconfigureerd in bridged mono leverden de stroom voor Revel Ultima2 Salon-luidsprekers.

Het beste compliment dat ik de Cambridge Audio CXN (v2) kan geven, is dat ik hem zojuist heb ingesteld en vergeten in mijn systeem. Het werkte gewoon, keer op keer, waardoor ik me kon concentreren op de muziek en wat ik wilde doen. Je zult merken dat de CXN (v2) soms brutaal eerlijk zal zijn. Als uw bronmateriaal niet geweldig is, laat de CXN (v2) u dit weten. Aan de andere kant schittert goed opgenomen materiaal met voldoende details.

Het vergelijken van de DAC van de CXN (v2) met de DAC van de Anthem AVM 60 leverde gemakkelijk hoorbare verschillen op. De Anthem gebruikt een AKM AK4458 32-bit/768 kHz met differentiële output, waar Cambridge Audio Wolfson WM8740 24-bit DAC’s gebruikt. Het verzenden van een digitaal signaal van de CXN (v2) naar het volkslied, zodat het volkslied de bitstream kon decoderen, produceerde een warm, soepel, uitgebalanceerd en fluweelachtig geluid. Het gebruik van de analoge uitgangen van Cambridge Audio van de Wolfson WM8740’s leverde een schoon, gedetailleerd, maar meer ontspannen geluid op, met een iets dieper geluidsbeeld, waarvan met name het middenbereik meer nadruk legde op zang.

Hoe dan ook een winnaar

Ik ben verliefd op Cambridge Audio’s overtreffende trap CXN (v2). Deze netwerkmuziekstreamer is strak, slim, flexibel, krachtig, goed doordacht en past in verschillende audio-ecosystemen. Als je een gemengd audiohuwelijk bent en jongleert met AirPlay, Chromecast, Tidal, Qobuz, Spotify, Roon en andere ecosystemen, overweeg dan Cambridge Audio’s CXN (v2) de definitieve oplossing voor levenslang geluk.

De rijke functieset van het apparaat en het solide geluid zijn de hoge vraagprijs van $ 1.099 zeker waard. Voor de diehard liefhebber van digitale muziek verdient Cambridge Audio’s CXN (v2) audiostreamer een dringende auditie, en het verdient mijn hoogste aanbeveling voor deze prijs.

0 Shares:
You May Also Like