Dit hoofdtelefoon-virtualisatiesysteem breidt muziek uit buiten je hoofd

sony 360ra opener

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Muziek gemixt in 360RA klinkt ruimtelijk en weids Geluiden lijken van buiten het hoofd te komen; zeer comfortabel om naar te luisterenMeer dan 1.000 nummers momenteel beschikbaar, met nog veel meer onderwegWerkt met elke hoofdtelefoon

nadelen

Kwaliteit hangt volledig af van de artiest die de mix maakt Individuele optimalisatie klinkt niet beter dan generieke HRTF

Ons oordeel

Tracks gemixt in 360 Reality Audio klinken veel ruimtelijker en uitgebreider op een koptelefoon dan stereotracks; de luisterervaring is comfortabeler en prettiger voor de oren.

Ik ben al lang gefascineerd door hoofdtelefoonvirtualisatie, dat wil zeggen, het verwerken van audio voor weergave op een hoofdtelefoon, zodat het klinkt alsof het uit verschillende richtingen buiten je hoofd komt. Een van mijn eerste ervaringen ermee was van een Australisch bedrijf genaamd Lake, wiens technologie werd gekocht door Dolby en bekend werd als Dolby Headphone.

Sindsdien hebben verschillende bedrijven hoofdtelefoon-virtualisatiesystemen geïntroduceerd. Een van de meest recente is Sony’s 360 Reality Audio, die voor het eerst op grote schaal werd gedemonstreerd op CES 2019. Voor één demo dat jaar zette Sony een meeslepend luidsprekersysteem op (fronten, surrounds en overheads) in een kamer met meerdere stoelen, elk met zijn eigen koptelefoon. We luisterden naar enkele clips op de luidsprekers en vervolgens opnieuw op de koptelefoon. De koptelefoon leek opmerkelijk veel op het luidsprekersysteem, inclusief individuele geluidsemitterende objecten die ver buiten mijn hoofd leken te zijn en van overal om me heen en boven me kwamen.

Afgelopen oktober werd 360 Reality Audio op de consumentenmarkt gelanceerd, dus ik stond te popelen om het uit te proberen. Het was het wachten zeker waard.

Sony 360ra-partners

Functies

Sony’s 360 Reality Audio is een objectgebaseerd, immersive-audiosysteem, in principe niet anders dan Dolby Atmos of DTS:X, hoewel de beoogde toepassing muziek is in plaats van soundtracks – en natuurlijk afgespeeld op een koptelefoon. (Het kan ook worden gebruikt met de Amazon Echo Studio-luidspreker, wat ik binnenkort zal uitleggen.) Makers van inhoud mixen audiotracks met behulp van meeslepende audiotools, waarbij instrumenten overal in een virtuele 3D-ruimte worden geplaatst. De uiteindelijke mix is ​​gecodeerd in MPEG-H, een audiocodec die meeslepende audio ondersteunt.

Muziek gemixt en gecodeerd als 360 Reality Audio wordt geleverd via streamingproviders. Momenteel bieden drie providers 360RA-titels voor hoofdtelefoons aan: Tidal, Deezer en Nugs. (Amazon Music HD biedt 360RA-tracks voor de Amazon Echo Studio-luidspreker.) Natuurlijk brengt elk van deze providers abonnementskosten in rekening om toegang te krijgen tot hun catalogus, hoewel ze ook een gratis proefversie aanbieden om ze te bekijken. Op het moment van schrijven bieden deze providers in totaal meer dan 1.000 nieuwe en klassieke nummers die zijn gemixt of geremixt in het 360RA-formaat en over het algemeen geleverd met een bitsnelheid van ongeveer 1,5 Mbps of minder, afhankelijk van de service.

sony 360ra provider-apps

Alle hoofdtelefoon-virtualisatiesystemen simuleren het effect van geluiden die onze oren bereiken vanuit verschillende richtingen in onze omgeving. Een geluid van rechts komt bijvoorbeeld bij je rechteroor aan voordat het je linkeroor bereikt, en je hersenen gebruiken dat kleine tijdsverschil om te onderscheiden waar het geluid precies vandaan kwam. Ook verandert de specifieke vorm van je hoofd en buitenste oren het spectrum van een geluid omdat het om hen heen buigt voordat het je gehoorgang binnengaat, waardoor je hersenen extra aanwijzingen krijgen over waar het geluid vandaan kwam. Dit kan wiskundig worden gemodelleerd met iets dat een hoofdgerelateerde overdrachtsfunctie (HRTF) wordt genoemd.

Hoofdtelefoonvirtualisatiesystemen, waaronder 360RA, kunnen een generieke HRTF gebruiken die is afgeleid van een gemiddelde van veel individuele metingen of een dummy-kop die op de juiste manier ‘gemiddeld’ is. Hierdoor kunnen 360RA-titels op elke koptelefoon worden afgespeeld, ongeacht het merk of model, en het werkt verrassend goed.

Maar 360RA gaat nog een stap verder. Als je een paar geselecteerde Sony-hoofdtelefoons hebt (klik op deze link en scroll naar beneden voor een lijst met compatibele modellen, dan kun je Sony’s Headphone Connect-app voor iOS of Android gebruiken om de HRTF aan te passen aan de unieke vorm van je individuele oren. De app gebruiken , maak je van elk oor een foto, waarna de app jouw specifieke HRTF berekent en de app van de streamingprovider daarop optimaliseert.

Sony 360ra oor foto's

Naast hoofdtelefoons is 360RA ook ontworpen om met bepaalde luidsprekers te werken. De enige dergelijke luidspreker die vandaag beschikbaar is, is de Amazon Echo Studio, die 360RA-nummers van de Amazon Music HD-streamingservice kan afspelen. Deze luidspreker bevat drivers die zowel in vier laterale richtingen als recht omhoog schieten, waardoor een omnidirectioneel geluidsbeeld ontstaat. In dit geval is de 360RA-renderingengine in de luidspreker ingebouwd; met een koptelefoon wordt de rendering-engine geïmplementeerd in de streaming-app.

Om 360 Reality Audio voor deze recensie te evalueren, heb ik een Sony WH-1000XM3 Bluetooth-koptelefoon en de Tidal-streamingprovider op een iPhone XS gebruikt. TechHive heeft de WH-1000XM3 al getest, dus ik zal die moeite niet herhalen. Ik zal zeggen dat ik het volledig eens ben met recensent Adam Murray dat dit een uitzonderlijke Bluetooth-hoofdtelefoon met ruisonderdrukking is; in feite is het de meest comfortabele over-ear hoofdtelefoon die ik ooit heb gebruikt.

Gebruikersomgeving

Om de 360 ​​Reality Audio-ervaring voor uw individuele oren te optimaliseren, hebt u een geselecteerde Sony-hoofdtelefoon en de Sony Headphone Connect-app nodig. Nadat je de koptelefoon aan je mobiele apparaat hebt gekoppeld, kom je in het gedeelte 360 ​​Reality Audio Setup, waar je een korte clip kunt afspelen in “normale” audio en 360RA. Ik vond het verschil opvallend.

Sony 360ra-analyse

Vervolgens maakt de app foto’s van elk oor. Het begeleidt u om de telefoon recht voor u te oriënteren, zodat uw gezicht een omtreklijn op het scherm vult. Vervolgens krijgt u de instructie om uw hoofd naar rechts te draaien, zodat het een foto van uw linkeroor kan maken. Als de uitlijning niet correct is, vertelt een stem u om de telefoon omhoog, omlaag, naar rechts of naar links te kantelen; als de uitlijning goed is, wordt de foto automatisch gemaakt. Zodra dat is gebeurd, herhaalt u het proces voor uw rechteroor.

Nadat het foto’s van je oren heeft, analyseert de app je oorvorm en vraagt ​​​​u om te selecteren welke streamingprovider je wilt optimaliseren. Nadat u een selectie hebt gemaakt, wordt de app van de provider gestart en wordt de optimalisatie toegepast. Het hele proces is vrij eenvoudig.

Prestatie

Ik begon met het luisteren naar verschillende nummers van Tidal in hun conventionele stereo HiFi-versies en hun 360 Reality Audio-versies voordat ik het proces van individuele optimalisatie doorliep – met andere woorden, ik gebruikte de generieke HRTF die wordt toegepast op elke hoofdtelefoon voor dit deel van mijn evaluatie. Tidal heeft meer dan 1.000 360RA-tracks, dus ik had genoeg om uit te kiezen. (Interessant is dat toen ik naar “360 Reality Audio” zocht, ik slechts 17 nummers zag, maar als ik op “360 Reality Audio” op de Explore-pagina tikte, kwam de volledige catalogus met complete albums tevoorschijn.)

Als eerste was er Herbie Hancock’s klassieker “Watermelon Man” van zijn album. In de conventionele stereomix voelde alles heel dichtbij en “in mijn hoofd” met een sterke links-rechts scheiding. De 360RA-mix was veel uitgebreider en buiten mijn hoofd. In feite was het een veel comfortabelere luisterervaring. Ik hield vooral van de intro in 360RA, met verschillende instrumenten en vocale geluiden die overal in de 3D-ruimte in lagen werden toegevoegd.

Het volgende was “Take Five” van het album van Dave Brubeck. Net als voorheen zat de stereomix helemaal in mijn hoofd, zoals ik hem al ontelbare keren heb gehoord. En nogmaals, de 360RA-mix was veel uitgebreider; de drums en bas waren nog steeds naar links, de piano was nog steeds naar rechts en de altsax was in het midden rechts, maar ze leken verder weg met meer ruimte ertussen. De sax klonk in deze versie net een beetje kunstmatig, maar over het algemeen was het geluid veel meer ontspannen en prettig in de oren.

Ik schreef bijna precies dezelfde notities voor “Sexual Healing” van Marvin Gaye van zijn album. De stereomix klonk geweldig, maar het leek nogal opeengepakt in mijn hoofd vergeleken met de 360RA-versie, die zich uitbreidde in de ruimte om me heen. In alle gevallen tot dusver leek het algehele niveau van de 360RA-mix iets lager dan de stereomix.

sony 360ra mengtool

Een van mijn favoriete groepen op de universiteit was Mahavishnu Orchestra, geleid door de geweldige gitarist John McLaughlin, dus ik luisterde naar “Birds of Fire” van het album met dezelfde naam. Zoals ik gewend was, zat de stereomix helemaal in mijn hoofd, en de 360RA-mix was uitgebreider, hoewel niet zoveel als de vorige nummers. Ook waren de drums en bas veel lager in de mix dan in de stereoversie, en de openingsgonghits en bas hadden een veel andere tonaliteit. Het is duidelijk dat degene die de 360RA-remix heeft gemaakt, heeft besloten om de instrumenten anders te balanceren en te EQ. In dit geval gaf ik de voorkeur aan de originele stereomix.

Voor een moderner nummer luisterde ik naar ‘Don’t Let Me Down’, een single van The Chainsmokers met zangeres Daya. Natuurlijk zat de stereomix volledig in mijn hoofd en klonk het op sommige plaatsen een beetje gedempt. De 360RA-mix leek niet zo ver buiten mijn hoofd als de meeste andere nummers waar ik naar luisterde, maar het was nog steeds veel uitgebreider en opener met meer ruimte tussen instrumenten en zang. Dit is een extreem samenhangende mix, en het had niet die enigszins gedempte momenten. Het was een waar genot om naar te luisteren, ook al is het muzikaal niet mijn ding.

Helaas is er geen manier om snel heen en weer te schakelen tussen de generieke en individuele HRTF. Nadat u de streaming-app hebt geoptimaliseerd, worden alle 360RA-tracks weergegeven met uw unieke HRTF. Toch heb ik mijn individuele optimalisatie toegepast en naar dezelfde nummers geluisterd als voorheen. Voor zover ik me kon herinneren, hoorde ik geen significant verschil tussen de generieke en individuele HRTF’s. Ik denk dat dat komt omdat het optimalisatieproces geen rekening houdt met de vorm van je hoofd, alleen met je oren.

Naast de WH-1000XM3 heb ik ook naar enkele nummers geluisterd op een paar 1More Stijlvolle Bluetooth-oortelefoons, die alleen de generieke HRTF kunnen gebruiken. Ik merkte zeer vergelijkbare resultaten op, waarbij de stereomix volledig in mijn hoofd klonk en de 360RA-mix veel uitgebreider klonk.

sony 360ra echo studio

Waar het op neerkomt:

Ik ben enorm onder de indruk van Sony’s 360 Reality Audio-systeem voor hoofdtelefoons. Hiermee kunnen artiesten het geluidsbeeld effectief uitbreiden naar een 3D-ruimte rond de luisteraar, wat resulteert in een veel comfortabelere en meeslependere muziekervaring.

Natuurlijk hangt die ervaring uiteindelijk af van de artiest die hun muziek mixt in 360RA. Bij de meeste nummers waar ik naar luisterde, gaf ik sterk de voorkeur aan de 360RA-mix boven de stereomix; de enige uitzondering was ‘Birds of Fire’ van Mahavishnu Orchestra, dat naar mijn mening veel beter had kunnen worden geremixt.

Met meer dan 1.000 nummers die al beschikbaar zijn, zult u zeker veel muziek vinden die aan uw specifieke smaak voldoet. Sterker nog, er worden er nog duizenden voorbereid; zo zal David Bowie’s “Space Oddity” binnenkort worden uitgebracht in 360RA.

Als u bepaalde Sony-hoofdtelefoons gebruikt, kunt u de HRTF aanpassen die wordt gebruikt om de illusie van ruimtelijkheid te creëren op basis van uw individuele oorvorm, hoewel ik vond dat deze niet veel verschilde van de generieke HRTF. In ieder geval voegt Sony’s 360 Reality Audio een nieuwe dimensie toe aan het streamen van audio op koptelefoons; in feite is het de moeite waard om een ​​abonnement op Tidal, Deezer of Nugs te nemen, gewoon om het te horen. Ik raad je ten zeerste aan om er lang naar te luisteren.

0 Shares:
You May Also Like