Deze tv komt zo dicht bij OLED als elk LCD-scherm ooit is gekomen

65q825 front hero

Het duurde een eeuwigheid en een dag om een ​​TCL 8-serie tv in huis te krijgen, maar het wachten was het absoluut waard. Dankzij een zeer korrelige mini-LED-achtergrondverlichtingsarray levert de 65Q825 die ik heb getest de beste zwarttinten die ik heb gezien van een lcd-tv met led-achtergrondverlichting. Verreweg. In feite is het in dat opzicht dichter bij OLED dan bij standaard LCD.

Op het moment van schrijven was deze 65-inch tv te koop bij Best Buy voor het belachelijke bedrag van $ 999 bij Best Buy, waar hij exclusief wordt verkocht. Dat is een duidelijk belachelijke prijs. de 65Q825 is een tv van $ 1.500 als het een dubbeltje is, en de catalogusprijs is $ 1.999 – iets waar ik helemaal klaar voor was nadat ik het had gezien. Opdat ik de schill niet zou klinken, het is geenszins een tv, maar het laat wel zien waar array-achtergrondverlichting naartoe gaat.

meer .

Ontwerp en specificaties

Afgezien van de mini-LED-achtergrondverlichting, is er niet veel bijzonders aan de 65Q825. Het is een Roku-tv, het gebruikt kwantumstippen om de kleur te verfijnen, en het paneel is een 120Hz, 10-bits, 4K UHD (3840 x 2160 pixels). Maar mini-LED’s zijn bijzonder. Ik zal dat in meer detail bespreken in het gedeelte over prestaties.

De 65Q825 die ik heb getest, meet 56,9 x 32,9 x 3,1 inch (BxHxD), of 13,2 inch diep met de nogal ongebruikelijke standaard die behoorlijk uitsteekt voor de tv. Het is een nogal forse eenheid van iets minder dan 70 pond die aan de muur hangt en ongeveer 79 pond met de standaard. Het VESA-montagepunt is van de variëteit 300 mm x 300 mm.

De poortarray is de norm: vier HDMI-ingangen (één ARC – niet eARC), coax-ingang voor een over-the-air antenne of kabel/satelliet, composiet video/stereo-audio via een 3,5 mm-aansluiting, een hoofdtelefoonaansluiting, en een 10/100 ethernetpoort. Wi-Fi is 802.11ac, maar teleurstellend is dat er geen Bluetooth is. Daarover straks meer.

In termen van functies is er geen virtuele “metgezel” (Google Assistant, Amazon Alexa, enz.) zoals je bij sommige andere tv’s zult vinden, hoewel je de tv kunt bedienen via andere apparaten die dat wel doen. Er is ook spraakbediening via de Roku-afstandsbediening als je je tv wilt bestellen, en een mobiele Roku-app waarmee je mobiele telefoon de afstandsbediening kan vervangen en de ontbrekende Bluetooth kan leveren. Dolby Vision en HDR10 worden ondersteund op het HDR-front en Dolby Digital en Atmos zijn beschikbaar voor gebruikers van surround-audio.

65q825 detail 3 100853189 origineel

De Q825 beschikt ook over game-synchronisatie en een auto-game-modus die communiceert met je gameconsole.

Interface en afstandsbediening

De Roku-interface is vriendelijk en snel, heeft een geweldige installatie en herkenning en een extreem breed streaming-ecosysteem. Het is ongeveer gelijk aan de andere interfaces. Een pluim voor één ding: de USB-mediaspeler lijkt veel robuuster in deze nieuwste versie dan voorheen. Jammer dat het geen DLNA ondersteunt voor afspelen via het netwerk. Daarvoor is Plex beschikbaar in de app store.

65q82 schuin rechts

Dat gezegd hebbende, na voor het eerst voor een langere periode bij Roku te hebben gewoond, ben ik er niet zo blij mee als ik ooit was. Mijn grootste probleem is dat Roku-tv’s, inclusief degene die ik momenteel gebruik, alleen draadloze apparatuur van het Roku-merk ondersteunen. Neem me niet kwalijk. Hoe zit het met die dure Bluetooth-koptelefoons die ik al heb?

Omdat ik geen telefoongericht persoon ben, omzeil ik dit probleem door een Bluetooth-buitenboordzender aan te sluiten op de koptelefoonaansluiting/lijnuitgang van de tv. Dat betekent dat ik niet terug kan schakelen naar tv-geluid zonder op te staan ​​en de 3,5 mm-kabel los te koppelen. Het is niet ideaal, maar met het beeld van de Q825 is het de moeite waard. Voor schaamte, Roku. Suggestie: als je Bluetooth toevoegt, voeg dan ook Apple AirPlay-ondersteuning toe.

65q825 spraakafstandsbediening

De afstandsbediening daarentegen is een van mijn favorieten: klein maar niet te klein, logisch en gebruiksvriendelijk. Ik vind het best leuk. Bijna net zoveel als Samsung’s One Remote.

Prestatie

Nadat ik had gehoord over de zwarttinten van mini-LED’s, was het eerste wat ik deed toen ik deze tv opstartte, er een sterrenveld naar gooien. Speldenprikken fel licht op een puur zwarte achtergrond passen bij de meeste lcd-tv’s, wat resulteert in middelgrijze achtergronden; duidelijke halo’s; en een overvloed aan gevlekte, troebele artefacten.

OLED’s doen starfields bijna perfect; de Q825 doet ze alleen maar heel, heel goed. Het levert geen puur zwart op, maar zo dichtbij dat je goed moet kijken om het verschil te zien. Als je naar een lichter scherm springt (onze test gaat naar helemaal zwart), zou je het waarschijnlijk niet merken.

Gezien de huidige belachelijk lage prijzen van de Q825, dacht ik dat iets met foto’s alleen maar onder de maat zou zijn, maar de mini-LED-array maakt schijnbaar zo ongeveer alles beter. Er was bijna geen moiré of glinstering, pannen waren glad (nadat ik de bewegingscompensatie had verhoogd) en kwantumstippen maken de kleuren rijk en nauwkeurig.

65q82 schuin naar links

Ik bleef er mijn meest problematische materiaal op gooien en de 65Q825 bleef naar rozen ruiken. Grotendeels. Het faalde op één zeer gedetailleerde pan, maar ik noem dat een uitbijter omdat het andere deed die dezelfde artefacten hadden moeten vertonen. De schermconformiteit was ook erg goed, hoewel weergave vanuit een hoek niet vergelijkbaar is met sommige van de topklasse LCD-sets van Sony en Samsung.

De 65Q825 registreerde 1.980 lux op onze nieuwste lichtmeter op nulafstand; hoewel het HDR goed weergeeft, voldeed het niet helemaal aan de Samsung-normen voor heldere details. Dat kan een keuze zijn van TCL, of het kan zijn dat mini-LED’s afzonderlijk niet zo helder zijn als de grotere LED’s die andere bedrijven gebruiken.

Er was nog iets dat ik nogal vreemd vond aan de 65Q825. Afgezien van de helderheidsregeling, die die geweldige zwarttinten kan veranderen in middelgrijs als ze te ver worden opgedraaid, leken beeldaanpassingen een zeer minimaal effect te hebben – alsof het bedrijf niet wilde dat je met iets goeds knoeide.

Afgezien daarvan kom ik in de verleiding om de Q825 zonder twijfel de beste LCD-foto te noemen die ik heb gezien. Hier en daar een paar verbeteringen, en misschien geef ik toe aan die verleiding.

Zwart zonder zorgen

OLED’s zijn gevoelig voor inbranden bij intensief gebruik en verlies van helderheid na verloop van tijd. De meeste gebruikers die misschien maar één of twee uur tv per dag kijken, hoeven zich geen zorgen te maken. Laat een OLED-tv 10 tot 12 uur per dag aan staan, aan de andere kant, met statische elementen zoals logo’s op het scherm, zal er inbranden optreden en zal de helderheid afnemen.

Omdat ze anorganisch zijn, kunnen LED’s en LCD’s defect raken, maar ze slijten niet en zijn niet vatbaar voor inbranden. Dat is de reden waarom mini-LED begint te verschijnen in computerschermen. Beter zwart en een rijker beeld zonder zorgen.

Een favoriete lcd-tv

Ik wil niet klinken als een fanboy, maar als de Q825 in kleinere maten verkrijgbaar was, zou ik er waarschijnlijk een kopen. Diepe zwarttinten maken alles beter als het om tv’s gaat, en daarom blijven OLED’s populair ondanks de aanhoudend hoge toegangsprijzen.

De 65Q825 komt het dichtst in de buurt van OLED-zwart, behalve OLED zelf, en kan sommige extreem donkere inhoud zelfs beter aan dan OLED. Kleur me onder de indruk, kleur me jaloers.

Voorbehoud. Een groot deel van mijn enthousiasme is te danken aan de huidige prijs van de Q825 (het 75-inch model kost momenteel slechts $ 1.500 $ 1.799 per 3 augustus). Als u deze tv alleen tegenkomt met de volledige adviesprijs van $ 1.999, zijn er andere tv’s die u zou moeten overwegen, waaronder Samsung QLED’s en OLED’s van LG en Sony.

0 Shares:
You May Also Like