Deze slimme thuishub houdt alles lokaal, een nobel maar uiteindelijk onpraktisch doel

hubitat elevation hub on white background

De Hubitat Elevation slimme hub is geboren met nobele bedoelingen en de belofte van totale privacy, omdat hij niet afhankelijk is van een cloudgebaseerde service. Waarom zou het bedrijf, zoals het bedrijf vraagt, de veiligheid en het gemak van uw slimme huis in handen geven van een onbetrouwbaar internet – of een bedrijf dat zijn service op elk moment kan afsluiten?

In schril contrast met de rest van de branche zegt Hubitat dat zijn slimme thuisoplossing “100 procent lokaal” is. Hoewel u een online account bij het bedrijf moet maken om het te gebruiken, maken al uw apparaten zodra u dat doet rechtstreeks verbinding met de Hubitat, wordt alle verwerking lokaal op uw thuisnetwerk gedaan en vindt al het beheer plaats via een webgebaseerde interface rechtstreeks vanuit de Hubitat Elevation bediend, niet vanuit een online service.

Als u zich zorgen maakt over hackers die uw slimme huis op afstand overnemen, heeft Hubitat een verkoopargument voor beveiliging doordat al uw informatie ook lokaal wordt opgeslagen. Hoewel uw gegevens slechts zo veilig zijn als uw inloggegevens, loopt u in ieder geval geen risico op een grootschalige hack tegen een cloudgebaseerde service.

Hubitat is het ultieme in aluminiumfolie-hoedvriendelijke doe-het-zelf-domotica.

hubitat hoogte google home

Het is een interessant concept, maar doet dit er echt toe? Biedt de gelokaliseerde technologie van Hubitat naast een betere uptime nog andere echte voordelen? De belangrijkste hubs en spraakassistenten van tegenwoordig hebben verschillende mogelijkheden wanneer het internet niet beschikbaar is. SmartThings heeft bijvoorbeeld een hybride ontwerp waarmee sommige automatiseringen kunnen worden voltooid (maar niet handmatige, on-demand controle), terwijl Alexa en Google Assistant totaal machteloos zijn wanneer hun hostapparaten geen toegang hebben tot internet.

Met Hubitat zijn internetstoringen grotendeels irrelevant. Afgezien van de eerste login (waarvoor je een social media-account kunt gebruiken), is het enige waarvoor Hubitat je router gebruikt het verkrijgen van een lokaal IP-adres. Nogmaals, noch het, noch uw pc hebben breedbandtoegang nodig om het duo te laten communiceren – of om lokale smarthome-apparaten te bedienen.

Hubitat werkt met een aanzienlijk aantal producten, voornamelijk alles in de Z-Wave- en Zigbee-universums. Het heeft ook haken voor Lutron (inclusief de RadioRA 2-, Serena- en Sivoia-platforms van dat bedrijf) en een paar andere apparaten. (De eerste versie van Elevation, uitgebracht medio 2018, vereiste een USB-stick om verbinding te maken met draadloze apparatuur; de nieuwe versie is kleiner en integreert die radio’s rechtstreeks.)

hubitat gebruikersinterface3

Daarnaast kan Hubitat verbinding maken met andere apparaten die afhankelijk zijn van internet, waaronder Nest, Alexa, Rachio en Life360. Hubitat ondersteunt ook de IFTTT-service. Nogmaals, hoewel de Hubitat niet afhankelijk is van een internetverbinding om lokale apparaten te bedienen, heb je een live internetverbinding nodig als je bijvoorbeeld Alexa wilt vertellen een door Hubitat bestuurd licht uit te doen. Zodra je dat gat voor het gemak opent, maak je vrijwel de veiligheidsdeken ongedaan die de belangrijkste attractie van Hubitat is.

Dus dat is Hubitat in theorie, en het is een belangrijk basisniveau van begrip om te hebben als je denkt dat het Hubitat-platform misschien iets voor jou is. Omdat de grote hindernis daarna komt: zodra u het apparaat op uw router aansluit en het begint te configureren, betreedt u een wereld van hacking die de smart home-industrie voor het grootste deel wanhopig heeft geprobeerd te vermijden.

hubitat gebruikersinterface 2

Hubitat wordt geconfigureerd via een webbrowser, in tegenstelling tot een app die op uw smartphone of tablet draait (er is geen app). U maakt rechtstreeks verbinding met de Hubitat-box, omzeilt het internet, en voert daar de eerste installatie en doorlopende configuratie/interactie uit. Het punt is dat de Hubitat-webinterface nauwelijks een gebruiksvriendelijke plek is om te bezoeken. Als je ooit tijd hebt besteed aan het configureren van je router via de webinterface, heb je een idee van waar je aan begint (deze ~ 14 minuten durende unboxing-video geeft je een beter idee; ga door naar ongeveer 9 minuten markeer om de interface in actie te zien).

Minimale documentatie is inbegrepen in de doos, dus als je echt iets voor elkaar wilt krijgen, moet je je verdiepen in de tientallen pagina’s met online documentatie en, waarschijnlijker, de prikborden van Hubitat, waar een actieve gemeenschap het spel lijkt om de meeste problemen op te lossen mysterieuze technische problemen.

Het goede nieuws is dat als je geduld hebt, het Hubitat-systeem werkt. Ik was in staat om apparaten toe te voegen aan het Hubitat-systeem (die allemaal afzonderlijk moeten worden gekocht), ze te bedienen binnen het Hubitat-dashboard en regels te configureren om ze samen te laten werken. Ik heb Alexa zelfs met het systeem laten werken, zodat ik spraakopdrachten kon gebruiken om schakelaars die op het apparaat waren aangesloten uit te schakelen. Nogmaals, er is geen mobiele app voor Hubitat; om via de telefoon toegang te krijgen tot uw dashboard, moet u een mobiele versie van de dashboard-webpagina bezoeken.

hubitat hoogte box shot

Het slechte nieuws is dat dit allemaal niet intuïtief is. Om bijvoorbeeld het Hubitat-dashboard te gebruiken, moet je de app installeren die dashboards maakt en vervolgens het dashboard configureren door door een reeks esoterische parameters te struikelen. Wil je regels instellen? U moet de Rule Machine-app installeren en vervolgens elke regel stuk voor stuk configureren. Zie je niet wat je nodig hebt in de lijst met aangeboden apps? Welnu, u kunt uw eigen code helemaal opnieuw schrijven voor een nieuwe app of, slok, een apparaatstuurprogramma.

Hubitat wordt je aangeboden als een volledig schone lei, en hoewel de vrijheid die dat biedt, kan resoneren met hardcore smart home-enthousiastelingen met het geduld om te sleutelen, zal het voor de meeste mensen veel te verwarrend zijn. Het ecosysteem van Hubitat is zo rauw dat zelfs technisch zware hubs zoals het SkylinkNet-alarmsysteem er luchtig uitzien in vergelijking.

Het is ook vermeldenswaard dat de webinterface niet rotsvast was in mijn testen; pagina’s laadden soms niet, of ze laadden heel langzaam. Het instellen van apparaten binnen Hubitat betekende vaak veel wachten op opties om op te slaan en pagina’s te vernieuwen. Dit is geen systeem voor beginners – of ongeduldige mensen.

De uiteindelijke analyse bij dit alles is dat, hoewel Hubitat een krachtig systeem biedt met een unieke invalshoek, het gebrek aan elementaire bruikbaarheidsfuncties het voor velen een non-starter zal maken. Er is tenslotte een reden waarom zoveel slimme thuisoplossingen afhankelijk zijn van de cloud.

0 Shares:
You May Also Like