Deze modderige smart home-kit heeft een sprankje belofte

aqara starter pack

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Eenvoudige installatie dankzij vooraf gekoppelde accessoires Voldoende componenten in de kit om u een goed idee te geven van wat het systeem kan doen Goedkoop

nadelen

Eenvoudige, ongeorganiseerde appHub kan niet meer dan 32 apparaten ondersteunen Niet compatibel met Amazon Alexa op het moment van onze beoordeling Zeer zwak in termen van beveiligingsfuncties voor thuis

Ons oordeel

De slimme thuiskit van Aqara biedt basisfuncties, maar is beperkt tot 32 apparaten, is zwak op het gebied van huisbeveiliging en ondersteunt Amazon’s Alexa vandaag niet.

Het succes van eenvoudige, alles-in-één smart-home-systemen zoals SimpliSafe heeft geleid tot een stroom van concurrenten die proberen de markt te veroveren. Deze hebben wisselend succes geboekt, maar ze hebben meestal één ding gemeen: ze zijn spotgoedkoop.

Aqara is het nieuwste merk dat zijn hoed in deze ring gooit, met zijn Aqara Smart Home Starter Kit. Dit op Zigbee gebaseerde, Apple HomeKit-compatibele systeem bestaat uit vijf componenten. In het midden bevindt zich de Aqara Hub, een dikke schijf die rechtstreeks wordt aangesloten op een stopcontact. Als het brein van het systeem herbergt de hub een Wi-Fi-brug (alleen 2,4 GHz) en een ingebouwde sirene.

Twee sensoren – een deur- / raamsensor en een bewegingssensor – zijn inbegrepen in de doos. U krijgt ook een eenvoudige slimme stekker en een draadloze schakelaar met één knop die u voor verschillende bedieningshandelingen kunt gebruiken. De hardware is allemaal utilitair qua ontwerp, maar verrassend compact en onopvallend. Alleen de oversized smart plug past niet bij de rest van de groep.

aqara slimme stekker

De installatie vindt plaats via de Aqara Home-app, maar als je een Apple-apparaat bij de hand hebt, kun je ook dingen instellen met HomeKit. Aqara en HomeKit hebben een enigszins rotsachtige integratie, en bij mijn testen importeerde de Aqara-app geen van mijn HomeKit-instellingen (zoals kamernamen), en ook geen andere HomeKit-apparaten op mijn netwerk in de app. Omgekeerd is de Aqara-uitrusting met succes verschenen in de iOS Home-app.

aqara-app 2

Na enkele eenvoudige installatie-instructies te hebben doorlopen om de Hub online te brengen, gaat Aqara verder met het automatisch aansluiten van de sensoren en andere accessoires. Dit was enigszins een verrassing voor mij, omdat ik het plastic lipje dat de batterijen vasthoudt om ze op te laden nog niet eens moest verwijderen.

De app vraagt ​​je niet eens om dit te doen, maar alle sensoren (die vermoedelijk vooraf zijn gekoppeld) verschijnen toch in de Aqara Home-app. Nadat ik de sensoren had ingeschakeld en de slimme stekker had aangesloten, werd alles actief in de Aqara Home-app, succesvol gekoppeld en klaar om te werken. Een eigenaardigheid: Aqara heeft ook automatisch een slimme gloeilamp aan mijn app gekoppeld, ook al zit er geen lamp in de starterkit.

De app van Aqara biedt niet de meest intuïtieve interfaces, en het is op het eerste gezicht moeilijk te zeggen of de primaire functie bedoeld is als een beveiligingssysteem of een meer algemeen systeem voor het besturen van slimme apparaten. Het antwoord is natuurlijk allebei. Aqara wil van alles een beetje zijn, je vertellen of de deur open is, hoeveel licht er in de kamer is (er is een helderheidssensor ingebouwd in de bewegingssensor), of de slimme stekker is ingeschakeld en of het alarm is ingeschakeld – allemaal tegelijk. Er is niet veel rijm of reden voor dit alles, maar als je niet te veel sensoren en accessoires hebt (de hub ondersteunt hoe dan ook maximaal 32), is het niet moeilijk om in één oogopslag een idee te krijgen van de status van het systeem .

Dit alles productief gebruiken is een andere zaak, en het wordt al snel duidelijk dat Aqara nog veel te doen heeft, vooral als beveiligingsoplossing. Laten we daar beginnen, omdat de beveiligingsfuncties van Aqara vreselijk onvoldoende zijn gekookt. Standaard stelt Aqara een regel in die alarm slaat als er beweging wordt gedetecteerd of als de deur-/raamsensor wordt geactiveerd – wat een goed begin is, maar dat is echt alles wat het kan doen. Er is geen timersysteem dat het alarm afgaat na een minuut wanneer je het huis verlaat, en geen toetsenbord voor bezoekers om het alarm uit te schakelen wanneer ze aankomen.

aqara naaf

De meegeleverde slimme knop is op zijn minst voorgeprogrammeerd om het alarm aan en uit te zetten (evenals de slimme stekker, vreemd genoeg, afhankelijk van het aantal en de lengte van de druk op de knop), maar dit lijkt deze recensent niet een functie die biedt elk niveau van echte beveiliging. De sirene is behoorlijk tam, zelfs op maximaal volume, en de toevoeging van verschillende geluidseffecten (zoals “spookoproepen”) voelt eerder frivool dan veilig en geruststellend aan. Er is ook geen batterij- of mobiele back-upfunctie: het hele systeem kan worden uitgeschakeld door simpelweg de hub los te koppelen. Hoewel Aqara pushmeldingen verzendt, moet het waarschijnlijk vanzelfsprekend zijn dat er ook geen professionele monitoringfuncties beschikbaar zijn. Zoals beveiligingssystemen gaan, is het gewoon niet echt een afschrikmiddel.

Aan de positieve kant bevat Aqara een merkwaardig, op grafieken gebaseerd logsysteem voor diegenen die dingen in de gaten willen houden. Als je wilt zien wanneer beweging is gedetecteerd, kun je de activiteit van uur tot uur bekijken en van daaruit naar beneden gaan om details te krijgen. Een sectie “slimme logboeken”, begraven in het tabblad Profiel, combineert logboeken voor al uw apparaten op één pagina als u echt meer details wilt.

aqara 32 apparaatlimiet

U kunt ook gebruikmaken van een als/dan-gebaseerd regelsysteem om verschillende componenten aan elkaar te koppelen. Als je de knop wilt herprogrammeren om exclusief de slimme schakelaar te bedienen, dan is dat niet moeilijk. Als u meer complexiteit wenst, verkoopt Aqara een verscheidenheid aan extra soorten sensoren, waaronder trillingen, waterlekkage en temperatuur- / vochtigheidssensoren, elk voor minder dan $ 20. Maar het moet worden herhaald dat de hub slechts 32 apparaten kan bedienen. Ondersteuning voor Alexa en Google Assistant is vermoedelijk ook inbegrepen, maar Alexa kon mijn Aqara-apparaten tijdens mijn tests nooit vinden.

Voor slechts $ 130 steekt de Aqara-startset gunstig af in prijs ten opzichte van concurrerende uitrusting van bijvoorbeeld Abode en Simplisafe, en het is een goede prijs gezien het aantal sensoren en accessoires dat je in de doos krijgt. Hoewel het op dit moment geen solide aanbeveling verdient, vooral niet als beveiligingsoplossing, heb ik enige hoop dat toekomstige upgrades het op zijn minst een paar nieuwe trucjes zullen leren.

0 Shares:
You May Also Like