Deze mid-range soundbar levert groots, dynamisch geluid

vizio m512a h6 main

Wat Vizio’s mid-range M512a-H6 mist in Wi-Fi-connectiviteit, maakt het goed met groot, opwindend, kamervullend geluid. Deze 5.1.2-kanaals M-serie soundbar van Vizio, die in juli wordt verzonden voor een adviesprijs van $ 499, is eenvoudig in te stellen, biedt tal van discrete audio-aanpassingen en levert meeslepend Dolby Atmos- en DTS: X-geluid dankzij upfiring chauffeurs.

Nu zal een soundbar van $ 500, zoals de M512a-H6 (die Vizio een “M-serie” soundbar noemt, die tussen zijn high-end P-serie en goedkope V-serie modellen zit) noodzakelijkerwijs genoegen nemen met enkele compromissen – in deze case, geen wifi-ondersteuning, wat betekent dat je het zonder AirPlay 2 en Chromecast-functionaliteit moet doen, evenals ondersteuning voor native audiostreaming. Het goede nieuws is dat je een stemassistent kunt toevoegen door een slimme luidspreker aan te sluiten via een 3,5 mm-aansluiting of Bluetooth, een handige functie die nieuw is voor de Vizio 2021-soundbars. Als je een Vizio-soundbar met wifi-mogelijkheden wilt, bekijk dan de Elevate van $ 999, die verbinding maakt met wifi en Chromecast-streaming ondersteunt.

Specificaties:

De Vizio M-Series M512a-H6 is een 5.1.2-kanaals soundbar, wat betekent dat het fysieke stuurprogramma’s heeft voor de linker-, midden-, rechter-, linkersurround- en rechtersurroundkanalen (de “5” in de aanduiding “5.1.2” ), evenals een draadloze subwoofer voor laagfrequente effecten (de “.1”) en twee opwaartse drivers voor Dolby Atmos- en DTS:X-hoogtesignalen (de laatste “2”).

De belangrijkste soundbar-eenheid bevat in totaal acht drivers, waaronder een 2,19-inch full-range driver en een 0,79-inch tweeter voor elk van de linker-, midden- en rechterkanalen, terwijl de linker- en rechterhoogtekanalen elk hun eigen drie krijgen. -inch opzwepende stuurprogramma’s.

Die twee opzwepende drivers weerkaatsen het geluid van je plafond om Dolby Atmos- en DTS:X-hoogte-effecten te produceren, een eenvoudiger en goedkoper alternatief voor het installeren van hoogteluidsprekers aan je plafond. Een plafond dat te hoog, te laag of gewelfd is, kan de effectiviteit van de opzwepende stuurprogramma’s afzwakken; in dat geval kunt u DTS Virtual:X inschakelen, een gevirtualiseerde 3D-audiomodus die niet afhankelijk is van upfiring- of plafondinbouwluidsprekers. We zullen Dolby Atmos, DTS:X en DTS Virtual:X meer bespreken in de prestatiesectie.

Verderop krijgt de draadloze subwoofer een 6-inch driver, terwijl de twee surround-luidsprekers elk een 1,61 bij 2,22-inch full-range driver krijgen. In totaal zijn dat 11 stuurprogramma’s voor het hele systeem.

Vizio leverde geen gedetailleerde afmetingen voor de hoofdbehuizing van de M512a-H6-soundbar, maar toen ik deze met mijn meetlint meette, kwam hij uit op ongeveer 40 x 4 x 2,6 inch (BxDxH). Dat is relatief breed voor een soundbar en strekt zich uit over bijna de hele lengte van mijn 55-inch LG C9 OLED. En als hij voor de tv zit, is hij hoog genoeg om een ​​stukje van het scherm te blokkeren. Ter vergelijking: de 9,92 x 8,3 x 11,69-inch (HxBxD) subwoofer (Vizio geeft ons de meetspecificaties voor dat onderdeel) is redelijk compact voor zover draadloze subwoofers gaan.

Behalve dat je de soundbar gewoon voor je tv plaatst, kun je hem ook op de tv monteren, en Vizio heeft handige montageschroeven en beugels meegeleverd voor zowel de hoofdsoundbar-eenheid als de surround-luidsprekers, samen met een montagesjabloon. Je krijgt ook een royale kabelset, inclusief een HDMI-kabel (die niet alle soundbar-fabrikanten in de doos stoppen), samen met een optische kabel, een 3,5 mm-naar-3,5 mm-kabel, een stereo RCA-naar-3,5 mm kabel en vier kabelbinders.

Ingangen en uitgangen

In de linker achterholte van de M512a-H6 bevinden zich twee HDMI-connectoren, waarvan er één een ingang is en de andere dient als een uitgang of een HDMI eARC-interface. Dat geeft je twee opties om de soundbar via HDMI op je tv aan te sluiten: ten eerste kun je een videobron (zoals een streamingvideospeler, een Blu-ray-speler of een gameconsole) op de HDMI-ingang aansluiten en vervolgens video en audio naar uw tv via de HDMI-uitgang (4K HDR-doorvoer wordt ondersteund), of twee, u kunt al uw videobronnen op uw tv aansluiten en vervolgens audio naar de soundbar sturen via de HDMI eARC-interface. Omdat de M512a-H6 eARC ondersteunt, stuur je lossless audioformaten zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio via HDMI naar de soundbar, mits je tv ook eARC ondersteunt.

Naast de HDMI-aansluitingen wordt de soundbar geleverd met een optische (Toslink) ingang, een USB-A-poort (die alleen het afspelen van MP3- en WAV-audiobestanden ondersteunt) en een 3,5 mm aux-aansluiting.

Een laatste ingang op de M512a-H6 verdient speciale vermelding: een tweede 3,5 mm-aansluiting voor het aansluiten van een slimme luidspreker, zoals een Amazon Echo of Echo Dot. Je kunt ook een slimme luidspreker via Bluetooth op de M512a-H6 aansluiten, ideaal voor Google Nest-speakers (zoals de Nest Mini) die geen 3,5 mm-uitgangen hebben. Eenmaal verbonden, kun je je stemassistent en alle andere audio van de slimme luidspreker via de stuurprogramma’s van de soundbar sturen. De soundbar verlaagt ook het volume van de actieve video-ingang wanneer je het wekwoord van de slimme luidspreker gebruikt, waardoor het gemakkelijker wordt om het antwoord van de stemassistent te horen. Best cool, maar onthoud dat hoewel je een slimme luidspreker kunt gebruiken via de stuurprogramma’s van de M512a-H6, je geen spraakopdrachten kunt gebruiken om de soundbar zelf te bedienen.

vizio m512a h6 rechter ingangen

Opstelling

Dus laten we dit uit de weg ruimen: de Vizio M512a-H6 ondersteunt helemaal geen wifi, wat betekent dat er geen audio wordt gegoten via Apple AirPlay 2 of Chromecast, geen native ondersteuning voor het streamen van muziekservices en geen manier om te bedienen de instellingen van de soundbar via je telefoon. Aan de positieve kant betekent dit dat je de M512a-H6 niet hoeft te verbinden met je draadloze thuisnetwerk, een proces dat (voor mij althans) hoofdpijn heeft veroorzaakt met andere Vizio-soundbars.

In plaats daarvan kun je direct de soundbar voor je tv plaatsen (of, zoals ik al eerder zei, hem onder je tv monteren) en hem aanzetten met het meegeleverde netsnoer. Vervolgens moet je het netsnoer van de subwoofer aansluiten (dus nee, de subwoofer is niet volledig draadloos) en beslissen waar je hem wilt plaatsen – wat in het geval van Vizio-soundbars met draadloze surround-luidsprekers wat strategieën vereist.

In plaats van draadloos verbinding te maken met de belangrijkste soundbar-eenheid of aan te sluiten op een afzonderlijke draadloze zender, kunnen de surround-luidsprekers van de M512a-H6 worden aangesloten op de draadloze subwoofer. (Dat is trouwens een gebruikelijk ontwerp voor Vizio’s 5.1- en hogere soundbars.) Dat betekent dat je te maken krijgt met een aantal minder dan ideale plaatsingsopties voor de subwoofer: ofwel naast je bank, waardoor het kabelbeheer wordt vereenvoudigd, maar plaats de subwoofer mogelijk te dichtbij voor comfort, of op een meer traditionele plek achter uw tv, wat betekent dat u de kabel voor de aangesloten surround-luidsprekers over uw vloer moet spannen. Het goede nieuws is dat Vizio genereus is geweest met de eigenlijke luidsprekerkabels, die elk ongeveer 30 voet lang zijn, en ze zijn ook dun genoeg om onder een tapijt te verbergen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een subwoofer-plek die de meeste gebruikers waarschijnlijk uit gemak zullen kiezen: naast de bank, ongeveer een meter afstand en een voet of zo van de muur.

Zodra de vooraf gekoppelde hoofd-soundbar, subwoofer en draadloze surrounds zijn ingeschakeld, moeten ze allemaal automatisch verbinding met elkaar maken; zo werkte het bij mij in ieder geval. Er is ook een handmatig koppelingsproces als de automatische koppeling niet goed werkt.

Knoppen, afstandsbediening en indicatoren

Bovenop de belangrijkste Vizio M512a-H6-kast bevinden zich knoppen voor aan / uit, invoer, Bluetooth (die u kunt ingedrukt houden om de koppelingsmodus te openen) en volume omhoog / omlaag – niets ongewoons hier.

vizio m512a h6 topbediening

De afstandsbediening van de M512a-H6 wordt geleverd met een enkelregelig, verlicht LCD-scherm aan de bovenkant, waarmee u door instellingen en opties kunt bladeren, zoals het aanpassen van de luidsprekerniveaus, het aanpassen van de surroundbalans, het testen van de stuurprogramma’s en het schakelen tussen surround-modi. Hoewel het display met achtergrondverlichting handig is om de afstandsbediening in het donker te gebruiken, moet u nog steeds de positie van de verschillende EQ-, Level-, Setup- en Effect-knoppen onthouden, die verlicht zijn. Gelukkig kun je de prominente volume- en dempingsknoppen gemakkelijk vinden, die zich onder een vierweg-navigatiepad bevinden, door aanraking.

vizio m512a h6 afstandsbediening

Aan de linkerrand van het voorpaneel van de M512a-H6 bevindt zich een kolom van 10 LED’s die verschillende functies heeft. Het kan bijvoorbeeld het hoofdvolumeniveau weergeven en u het niveau van afzonderlijke luidsprekers en kanalen laten zien terwijl u ze aanpast. Een secundair lampje aan de voet van de kolom kan verschillende kleuren oplichten, afhankelijk van het gedetecteerde audioformaat, bijvoorbeeld groen voor Dolby Atmos, wit voor Dolby Audio en oranje voor DTS. De hoofdkolom met lichten wordt na een paar seconden gedimd, net als het secundaire licht, en ik heb nooit gemerkt dat ze storend waren tijdens het kijken.

Geluidsmodi

De Vizio M512a-H6 wordt geleverd met uw typische geluidsmodi, waaronder Film, Muziek, Direct en Game. Naast de belangrijkste audiomodi, is er ook een Surround-modus die de surround-luidsprekers kan uitschakelen en de audio voor de resterende stuurprogramma’s kan remixen (er zijn genoeg gebruikers die de surround-luidsprekers gewoon nooit gebruiken, is mij verteld), en u kunt ook deactiveren Hoogtemodus om de hoogtedrivers uit te schakelen (als je plafond bijvoorbeeld niet geschikt is voor upfiring drivers).

Als je besluit om de surround- of hoogteluidsprekers te vervangen, kun je DTS Virtual:X inschakelen, een audioverwerkingstechnologie die (zoals ik eerder al zei) je oren voor de gek kan houden door te denken dat ze hoogte- en surround-signalen horen zonder de noodzaak van hoogte- of surroundluidsprekers. Nu kan je je afvragen waarom je extra zou betalen voor een soundbar met hoogte- en surround-luidsprekers als je niet van plan bent ze te gebruiken. Dat is een goede vraag, maar blijkbaar gebeurt het, en in dat geval is DTS Virtual:X – dat redelijk goed klinkt, maar niet zo goed als het gebruik van werkelijke hoogte en surround-stuurprogramma’s – er als je dat wilt.

Naast de audio-, surround- en hoogtemodi, is er een DTS TruVolume-instelling die het dynamische bereik van het geluid verkleint, ideaal voor het temmen van de geluiden van explosies of andere luide effecten, terwijl een nachtmodus laagfrequente effecten voor ‘s avonds laat kiest bekijken. Er is geen spraakbediening met één druk op de knop, maar er is een instelling voor dialoogniveau onder het menu Niveau op de afstandsbediening.

Prestatie

Ik heb de Vizio M512a-H6 getest met een breed scala aan videobronnen, waaronder de UHD Blu-rays van en , die beide Dolby Atmos-soundtracks hebben; de 4K Blu-ray van , met DTS:X-geluid; de standaard Blu-ray van , met DTS-HD Master Audio-tracks; en de iTunes-versies van en uit 1978, die elk Dolby Atmos-geluid hebben. Naast films hebben mijn vrouw en ik ook meer afleveringen van en dan ik kan tellen, binged-bekeken. Voor de meeste van mijn film- en tv-tests bleef ik (niet verwonderlijk) met de modi Film, Surround en Hoogte allemaal ingeschakeld.

Wat betreft de algehele prestaties van de M512a-H6, nou… wauw. We hebben het over grote, krachtige, agressieve audio met geweldige dynamiek, veel pop, duidelijke dialogen en veel boem – misschien veel boem, wat een probleem is dat ik ben tegengekomen op andere Vizio-soundbars met subwoofers die naast de bank zitten .

In de Battle of Hoth-reeks in , veroorzaakte het geluid van vallende sneeuwbuien terwijl een Imperial Walker op de grond viel, enkele mooie hoogte-signalen, net als de ijspellets die van een ingestort plafond in de rebellenbasis vielen. Ik hield ook van hoe de M512a-H6 klonk tijdens de lanceringssequentie, met de uitlaat van de torenhoge Saturn V-raket die boven en rond mijn oren leek te golven, samen met een scherpe knal toen de toren vanaf de bovenkant van het ruimtevaartuig werd overboord gegooid. Het luchtgevecht met Viper erin was een sonisch pronkstuk, met de jets die opwindend over de bergen vlogen en in het frame bulderden. (Ik moet er rekening mee houden dat mijn vrouw, normaal gesproken geen fan van de soundbar, me tijdens deze scène met een slappe kaken aankeek en nadrukkelijk zei: “Deze soundbar is .”) Ten slotte klonk de dialoog helder en natuurlijk tijdens en, terwijl incidentele muzieksignalen klonken warm en levendig zonder opdringerig te zijn.

Nu, voordat ik hier te gortig klink, moet ik erop wijzen dat de basrespons van de Vizio soms een beetje veel kan zijn. Ik heb dit verholpen door het subwooferniveau bijna helemaal terug te draaien, wat nog steeds een stevige stoot opleverde zonder in overdreven dreunend gebied te vervallen. Een andere optie is natuurlijk om de subwoofer verder weg van de bank te plaatsen (ik plaatste de sub op ongeveer een meter afstand) of aan de andere kant van de kamer achter de tv, wat (opnieuw) betekent dat je te maken krijgt met de luidsprekerdraden. Maar in mijn geval was een kleine aanpassing van de subwooferniveaus voldoende.

Waar het op neerkomt:

De M512a-H6-soundbar van Vizio levert krachtig, levendig geluid voor een redelijke prijs, compleet met Dolby Atmos- en DTS:X-ondersteuning, een eenvoudig installatieproces en tal van aanpassingen voor het sleutelen aan audio-instellingen – wat een goede zaak is, gezien de neiging van de soundbar om de bas in boomy territorium te duwen. Je zult echter genoegen moeten nemen met geen wifi- of castingondersteuning, wat normaal is als het gaat om $ 500-achtige soundbars.

0 Shares:
You May Also Like