Deze 65-inch tv heeft geweldige functies voor de prijs

cool front

Sony’s nieuwe X800H is een grote verbetering ten opzichte van het G-model van vorig jaar, met interface-tweaks en krachtigere verwerking. Dolby Vision HDR en Dolby Atmos zijn aan de mix toegevoegd, samen met een opnieuw ontworpen afstandsbediening die er eindelijk uitziet als iets dat bij een Sony-tv hoort.

Ontwerp en functies

Nu er maatregelen op het gebied van sociale afstand zijn genomen, zijn mijn tests verplaatst van het TechHive-lab naar mijn thuiskantoor, waar de 65-inch X800H ($ 1.000) die Sony me ter evaluatie stuurde, voor een stevige druk zorgde. Ik vermoed dat Sony dit formaat heeft gestuurd omdat de 55-inch en kleinere modellen niet de mooie amandelvormige X-luidsprekers hebben die de geluidskwaliteit verhogen. Ik heb de have-nots niet gehoord, dus ik kan geen commentaar geven op het verschil, maar de audio van de 65X800H is absoluut een stap boven de norm in deze prijsklasse.

Het uiterlijk van de 800-serie is slechts gemiddeld, met een eenvoudig frame en v-vormige poten. Het is over het algemeen stevig geconstrueerd, hoewel er nogal wat flex in de bezel zit. Het 65-inch model dat ik heb beoordeeld, weegt ongeveer 50 pond met de benen en meet een haar van minder dan 3 inch dik. Alle modellen zijn voorzien van een VESA-montagepunt.

De 43-inch, 49-inch, 55-inch en 75-inch X800H-modellen gaan respectievelijk voor $ 600, $ 650, $ 800 en $ 1.300. Er is ook een smaak van $ 2.300/85-inch. Ja, je betaalt best veel voor die laatste 10 inch. Dat zijn ook allemaal ‘klasse’-formaten: de werkelijke diagonale schermformaten zijn 0,4 tot 0,5 inch kleiner dan hun klasse.

Alle formaten zijn voorzien van een 60Hz, 3840×2160 (4K UHD) paneel. De 55-inch en grotere maten hebben directe LED-achtergrondverlichting (zonder local dimming), terwijl de twee kleinste maten edge-lit zijn. De kleurtechnologie is Sony’s standaard Triluminos, en de X800H ondersteunt HDR10 en HLG high dynamic range content naast de eerder genoemde Dolby Vision.

poorten

De poortselectie omvat een coax-antenne/kabelaansluiting, vier HDMI 2.x-poorten, een 3,5 mm composiet/component/audio-ingang, optische SP/DIF digitale audio-uitgang, 3,5 mm hoofdtelefoonuitgang, twee USB-poorten, RS-232C en IR aansluitingen, evenals 10/100 ethernet. Er is ook 802.11ac en Bluetooth 4.2, hoewel de laatste alleen invoerapparaten lijkt te ondersteunen.

Nieuw in de 800-serie dit jaar zijn Dolby Vision HDR en Dolby Atmos surround. Andere ondersteunde services zijn Google Assistant, Amazon Alexa, Apple’s AirPlay 2 en HomeKit. Omdat het op Android is gebaseerd, kunt u uw telefoon ook naar de tv spiegelen.

Afstandsbediening en interface

De X800H-iteratie van dit jaar heeft nu de volledige Android TV-interface in plaats van een light-versie. Het is nu ook ingebed in de processor voor meer agile prestaties. Het is echter nog steeds Android TV, dat weliswaar aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk is, maar over het algemeen nogal wat navigatie over de startpagina vereist.

Sony, zegene zijn hart, had een kleine geniale inslag en besloot je apps aan de invoerlijst toe te voegen. U kunt ook ongebruikte items of invoer verwijderen. Eén druk op de invoerknop en je favoriete dingen, en je favoriete dingen zijn daar. Als je maar een of twee dingen met je tv doet zoals ik, zul je het geweldig vinden.

Natuurlijk, als je zin hebt om over de startpagina te snuffelen, kun je Android TV niet verslaan vanwege het enorme aantal apps dat het biedt. Het is tenslotte dezelfde Android (meestal) die op je telefoon staat.

Sony heeft ook wat werk verricht aan het instellingenmenu, met inline hulp bij het uitleggen van de instellingen, samen met enkele verklarende afbeeldingen. Als het nu gewoon “Display & Geluid” zou scheiden en ze een niveau omhoog zou brengen, zou ik een echte gelukkige kampeerder zijn.

finale op afstand

Het langverwachte herontwerp van de afstandsbediening toont een deel van dezelfde directheid als de invoertoewijzingen van de gebruiker. Fysiek is het veel dunner en slanker, hoewel het met 9-inch nog steeds een beetje aan de lange kant is. Dat maakt het natuurlijk moeilijker om uit het oog te verliezen.

Naast een nieuwe slanke vorm gebruikt de afstandsbediening een eenvoudige vierweg-cursorring, ter vervanging van de overspannen ring van het vorige model met zes nauwelijks verwante functies. De nieuwe voorplaat ziet er stijlvoller uit en de knoppen zijn ver boven het oppervlak uitgelicht, waardoor het een fluitje van een cent is om op aanraking te navigeren. Als aanraking het niet doet, is er ook spraakbesturing. Al met al veel eenvoudiger en gebruiksvriendelijker.

Ik weet niet wat er bij Sony is veranderd, maar het heeft een zeer positief effect gehad op de gebruikersinterface.

Beeld en geluid

Het algehele beeld van de 65-inch X800H met het meeste materiaal is in de meeste opzichten binnen handbereik van sommige van Sony’s duurdere tv’s. Wat het bedrijf ook deed met de bewegingscompensatie, een pluim. Als ik niet anders wist, had ik dit misschien aangezien voor een 120Hz set, ondanks de lage prijs (voor Sony). Het is zonder twijfel het meest vloeiende beeld dat ik ooit heb gezien van een 60Hz-set wanneer de instellingen worden aangepast.

Er was ook een lagere incidentie van moiré en glinstering dan bij de meeste concurrenten. Het ontbreken van zonedimming in de array-achtergrondverlichting helpt daarbij. Meer dan een beetje eer voor zowel de bewegingskwaliteit als het ontbreken van patroondefecten zou echter naar de verbeterde processor en database van beeldverbeteringen van dit jaar moeten gaan.

Kleurnauwkeurigheid en verzadiging zijn redelijk goed, zo niet zo nauwkeurig als bij quantumdot-sets. Maar iedereen die zweert bij het Sony-kleurprofiel, en dat zijn er veel, zal blij zijn.

fronthoek

De zwakte van de X800H – een die hij deelt met alle lcd-tv’s die geen local dimming hebben (waardoor de intensiteit van de achtergrondverlichting achter donkere beeldgebieden verandert) – is dat hij zwart niet zo goed doet. In plaats daarvan krijg je donkergrijs, en het is niet altijd zo donker. Dit heeft ook invloed op het contrast. In het dagelijks kijken is dit alleen merkbaar in een heel klein percentage materiaal, maar het is behoorlijk merkbaar als je naar een nachtelijke hemel of sterrenveld kijkt.

HDR wordt weergegeven met een behoorlijk effect gezien het contrastprobleem. Je kunt zeker meer pop zien in lasereffecten, enz. Het is echter lang niet zo levendig als je zult zien bij tv’s met lokaal dimmen. Of OLED natuurlijk.

Sony’s HDR-remastering is een real-time proces dat tot doel heeft HDR10-rendering te voorzien van de voordelen van dynamische metadata, dwz frame-voor-frame of scène-voor-scène aanpassing van het kleurcontrast. Dynamische metadata is een essentieel onderdeel van Dolby Vision en HDR10+. Het leek een klein verschil te maken in het algehele dynamische bereik, hoewel in zeer geringe mate vanwege de contrastbeperkingen van de X800H.

Geluid, zoals ik hierboven al zei, is zeker beter dan wat je hoort van de meeste 65-inch tv’s van $ 1.000. Je zult niet meteen de behoefte voelen aan externe audioapparatuur, hoewel dat verlangen je misschien bekruipt. Helaas, omdat de Bluetooth-implementatie geen uitvoer lijkt te ondersteunen (ik heb geprobeerd verschillende BT-audioapparaten te koppelen), kun je geen koptelefoon gebruiken zonder dat een externe Bluetooth-zender van de koptelefoonuitgang loopt.

Waar het op neerkomt:

Er is geen 65-inch tv voor deze prijs die ik ken met betere functies dan de X800H, Bluetooth uitgezonderd. Het is echter ook de eerste 2020-tv die ik heb getest en de concurrentie onder de $ 1.000 is extreem hevig. Dat gezegd hebbende, zou de X800H zijn mannetje moeten staan: de aanpassing van de app / invoertoewijzing is goud, en het algehele beeld en de ervaring zullen zeker diegenen bevallen die op zoek zijn naar dat bepaalde iets dat Sony-tv’s bieden.

0 Shares:
You May Also Like