Devolo introduceert nieuwe hybride powerline/mesh-netwerksystemen

devolo magic 2 lan starter kit 2

De Duitse fabrikant Devolo wil Amerikaanse consumenten opnieuw kennis laten maken met powerline-netwerken. Maar het gebruikt niet de HomePlug AV2-standaard die u misschien kent van 10 jaar geleden. Devolo’s Magic 2-productreeks is gebaseerd op de ITU G.hn-standaard die meer populair is in Europa. Devolo lanceert ook een reeks hybride apparaten die zowel powerline-netwerk mesh wifi gebruiken om een ​​huis met dekking te bedekken.

De basistechnologie verschilt niet radicaal van HomePlug: u sluit één component aan op een stopcontact in de buurt van uw router en verbindt de twee met een ethernetkabel. U sluit een tweede en volgende adapters aan op alle stopcontacten in uw huis waar u netwerkdekking nodig heeft. De ene component die op uw router is aangesloten, kan maximaal acht adapters ondersteunen. Afhankelijk van welke kit je koopt, hebben de tweede en volgende adapters één, twee of drie gigabit ethernetpoorten voor bedrade verbindingen, en sommige zullen functioneren als Wi-Fi 5 (802.11ac) toegangspunten in een mesh-netwerk.

Het belangrijkste voordeel van elke powerline-netwerktechnologie is dat deze profiteert van de bedrading die zich al in uw muren bevindt. In plaats van gaten te boren, kabels te trekken en nieuwe verbindingen te installeren voor ethernet, sluit u eenvoudig dozen aan op uw stopcontacten en dezelfde draden die stroom voeren, vervoeren nu ook datapakketten. Devolo zegt dat de G.hn Wave 2-standaard bekabelde gegevensoverdrachtsnelheden tot 2 Gbps kan leveren.

devolo magic 2 lan afbeeldingafbeelding 2

Als het werkt, is het geweldig. Maar in mijn eerdere ervaringen met HomePlug-technologie kwam ik problemen tegen waarbij de stopcontacten op AFCI-circuits, die doorgaans nodig zijn in slaapkamers met een nieuwere constructie, de bandbreedte die de powerline-apparaten anders zouden kunnen leveren, drastisch verminderden. Devolo zegt dat de G.hn-standaard die het gebruikt, niet aan dezelfde problemen onderhevig is bij installatie op AFCI-circuits. Devolo is geen nieuwkomer op de markt en zegt dat het wereldwijd 44 miljoen powerline-communicatieapparaten heeft verkocht.

Mesh wifi-toegangspunten

Aan de Wi-Fi-kant ondersteunen alle nieuwe producten van Devolo Wi-Fi 5 en bijna alle nieuwste Wi-Fi-functies: MU-MIMO, beamforming, access-point-besturing, band-besturing en client-besturing. Het bedrijf zegt niet te zijn overgestapt op Wi-Fi 6 (ook bekend als 802.11ax) of Wi-Fi 6e (die gebruikmaakt van het nieuw beschikbare draadloze 6GHz-spectrum) omdat het de kosten van het product laag wilde houden. Als je niet bekend bent met al die terminologie, ga dan naar dit gedeelte en ik zal een korte uitleg geven. Als je de primer niet nodig hebt, zijn dit de producten die Devolo is gaan verzenden:

De Devolo Magic 2 WiFi Next-starterkit, $ 179,99, bevat één adapter die u op uw router aansluit en één clientadapter met een enkele gigabit-ethernetpoort en een Wi-Fi 5 (802.11ac) toegangspunt. Extra adapters met wifi-toegangspunten en dubbele gigabit-ethernetpoorten kosten $ 119,99 per stuk. Voor grotere huizen met meerdere niveaus biedt Devolo een “hele huiskit” met twee wifi-clientadapters voor $ 289,99.

devolo magic 2 lan add-on 4

Een bekabelde Magic 2 LAN-starterkit met een host en één clientadapter met een enkele gigabit-ethernetpoort kost $ 129,99, terwijl een starterkit met een clientadapter met drie gigabit-ethernetpoorten $ 10 meer kost. Single-port add-on client-adapters zijn geprijsd op $ 69,99 en triple-poorts adapters zijn $ 79,99 per stuk. U kunt elk van de bedrade of draadloze access point-clientadapters mixen en matchen met Devolo’s hostadapter om aan uw vereisten te voldoen. Devolo stuurt ons een kit, dus we hopen binnenkort een volledige praktische beoordeling te hebben.

Een wifi-primer

Wilt u de terminologie van uw wifi-netwerk opfrissen? Deze korte definities helpen u de functies van Devolo’s nieuwe powerline-netwerkproducten te begrijpen.

MU-MIMO: Met deze technologie kan een wifi-router of, in het geval van Devolo, een wifi-toegangspunt, communiceren met meerdere clientapparaten tegelijk, in plaats van elk apparaat te dwingen een servicebeurt te nemen. Dit is vooral waardevol wanneer meerdere apparaten muziek of video streamen. Clientapparaten op het netwerk moeten ook MU-MIMO ondersteunen om dit te laten werken, maar de technologie bestaat al vier of vijf jaar, dus dat zou hier geen probleem moeten zijn.
Bandbesturing: Devolo’s Wi-Fi-toegangspunten zijn dual-band-apparaten die afzonderlijke netwerken gebruiken die zowel 2,4- als 5GHz-radiospectrum gebruiken. Wanneer dual-band client-apparaten (laptops, smartphones, enz.) zich op het netwerk aansluiten, leidt het toegangspunt de client automatisch naar de frequentieband die de beste prestatie aan de client kan leveren.
Straalvorming: Een router of toegangspunt kan zijn draadloze signaal naar de client richten, in plaats van het signaal van zijn antenne in alle richtingen uit te stralen. Door het signaal op deze manier te concentreren, wordt de snelheid van de verbinding verhoogd en wordt deze betrouwbaarder.
Klantsturing: In een mesh-wifi-netwerk leidt clientbesturing automatisch clientapparaten die op het netwerk zijn aangesloten naar het mesh-knooppunt dat de beste prestaties kan leveren. Dit is met name belangrijk voor mobiele apparaten, zoals smartphones, omdat de router het clientapparaat kan overdragen van het ene knooppunt naar het andere dat dichterbij is als u zich door het huis beweegt.

Geheugen opgefrist? Klik hier om terug te gaan naar waar je was gebleven.

0 Shares:
You May Also Like