De Spark Mini Bluetooth-luidspreker van Positive Grid klinkt geweldig voor zijn formaat

Postitive Grid Spark Mini

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Geweldig geluid voor zijn kleine formaat Stijlvol voor het juiste publiekVerdubbelt als een geweldige oefenversterker

nadelen

Prijzig om alleen te luisteren Stereoscheiding is minimaal

Ons oordeel

De stijlvolle, compacte en geweldig klinkende Spark Mini is misschien prijzig, maar hij doet ook dienst als een zeer draagbare oefenversterker.

Prijs bij beoordeling

$189

Beste prijzen vandaag

Verkopers van gitaarversterkers staan ​​erom bekend de best klinkende audioapparaten voor consumenten te verkopen, en gezien de doelgroep – muzikanten – zou dat geen verrassing moeten zijn. Marshall en Fender leveren bijvoorbeeld allebei de sonische goederen, en nu komt Positive Grid met zijn fantastisch draagbare, maar toch stevig klinkende Spark Mini Bluetooth-luidspreker.

De Spark Mini van $ 229 (retail) is een geweldig klinkende kleine luidspreker gezien zijn kleine proporties, die wel enkele sonische beperkingen opleggen. Het is ook een geweldige, superdraagbare oefenversterker voor gitaar- en bassisten als je er een kent. (De laatste functionaliteit is nog pre-release.)

Ontwerp en functies

Van oorsprong een softwarebedrijf, creëerde Positive Grid twee jaar geleden golven met zijn eerste hardwareproduct, de Spark-oefenversterker. Het was klein volgens versterkernormen, maar groot voor een Bluetooth-luidspreker, en het ontbrak een batterij voor echte draagbaarheid.

Betreed de Spark Mini, die met 5,76 x 4,84 x 6,49 inch (BxDxH) aanzienlijk kleiner is dan de originele Spark-versterker, en daarom dichter bij het formaat dat de gemiddelde consument (of touring-/vakantiemuzikant) zoekt.

Natuurlijk verdwijnt de 3 pond (inclusief een 3000 mAh/8-uur batterij) Spark Mini niet helemaal in een rugzak. Maar het is een stuk gemakkelijker mee te nemen dan veel luidsprekers, om nog maar te zwijgen van een oefenversterker die zijn zout waard is. De verwijderbare riem (hierboven weergegeven), die nogal doet denken aan een gitaarriem, maakt de kleinere Spark gemakkelijk op zichzelf te dragen.

De Spark Mini wordt geleverd in zwart of parelmoer Tolex (een vinyl met textuur dat op veel versterkers wordt gebruikt) met een bruine grill of een optionele rode grill. De speaker is vormgegeven als een echte gitaarversterker, en dat is hij in feite ook.

Binnenin de Mini bevinden zich dubbele 2-inch luidsprekers met volledig bereik die 8 graden naar elke kant zijn gedraaid, plus een passieve radiator aan de onderkant. De klasse D-versterker levert in totaal 10 watt of 5 watt per luidspreker.

De enige bediening bovenop de Spark Mini die niet-muzikanten zal interesseren, is de draaiknop Muziek. Het regelt het volume van muziek die binnenkomt via Bluetooth of de 3,5 mm stereo aux-connector aan de achterkant van het apparaat.

Een tweede knop regelt het volume van het gitaarsignaal dat wordt geleverd via de 1/4-inch jackplug, terwijl de derde bepaalt welke van de vier presets – ritme, lead, solo of custom (clean/crunch/lead op de meeste versterkers) – wordt gebruikt door de gitaarversterkersectie.

Deze voorinstellingen hebben alleen invloed op het gitaar-/bassignaal, niet op de normale Bluetooth-weergave. De gitaar en muziek kunnen met elkaar worden gemengd.

Naast de 3,5 mm auxiliaire ingang, omvatten andere ingangen en bedieningselementen aan de achterkant de aan/uit-knop, een Bluetooth-paarknop, een USB-C-connector (voor de audio-interface van de computer en opladen) en een 3,5 mm koptelefoonaansluiting/lijnuitgang.

Hoewel er een Spark-app is die de oefenversterkerfuncties bestuurt, is er op dit moment geen EQ-functie voor de Mini als pure Bluetooth-luidspreker. Het is beloofd voor de officiële release, maar om heel eerlijk te zijn, heeft de spreker er niet echt een nodig.

Geluid als een draagbare luidspreker

Qua frequentieweergave is de Spark Mini uitzonderlijk. De dreun (bas) is er zeker, zij het enigszins gecomprimeerd klinkend, maar de hoeveelheid sub-bas die de Mini produceerde was een aangename verrassing. De porting en down-firing passieve radiator doen het werk. Het zal je kofferbak niet rammelen, maar het komt duidelijk over.

Het high-end was goed vertegenwoordigd en het middenbereik mooi gedefinieerd, hoewel het een beetje scherper werd naarmate het volume toenam. Daarover gesproken, de Mini kan veel luider worden dan comfortabel is als je in de buurt bent.

Uiteindelijk is mijn enige klacht dat er ondanks de schuine luidsprekers slechts een absoluut minimum aan stereoscheiding is. Dat is endemisch voor single-box units met naar voren gerichte luidsprekers en geen zijwaarts gerichte radiatoren. Met andere woorden, het is de aard van het beestje. Er zijn tal van vergelijkbare luidsprekers die het niet zo goed doen als de Spark Mini.

Minimale stereoscheiding terzijde. Als je op zoek bent naar een cool ogende, conversatiestartende Bluetooth-luidspreker die goed klinkt, dan is de Spark Mini misschien wel wat je zoekt. Voor $ 229 (maar momenteel te koop voor $ 189) is het prijzig om alleen in die rol te werken, maar niet schandalig als je naar de concurrentie kijkt. En als er een hint van muzikaal talent is in iemand die je kent, maakt het volgende deel het een koopje.

Oefenversterker en opnameprestaties

De Spark Mini levert veel meer dan je zou verwachten als oefenversterker, vooral gezien zijn kleine formaat. Zittend op een nachtkastje in een slaapkamer of hotelkamer, en bij lage volumes, is het bijna perfect. Draai het omhoog, en nou, het is goed, maar de grootte doet er toe. Denk aan Stonehenge en Spinal Tap. (Ik maak een grapje.)

Zoals ik eerder al zei, begon Positive Grid als een softwarebedrijf, met name het begon als een simulatie van een gitaarversterker, ook wel modellering genoemd, een softwareleverancier. De eerste softwareproducten waren de veel gehypte Bias FX en Bias Amp, die beschikbaar zijn voor Windows, macOS, iOS en Android. In werkelijkheid zijn de Spark-series gewoon dezelfde softwaresimulaties in een doos met een processor, versterker en luidsprekers.

Hetzelfde arrangement is te vinden in een willekeurig aantal oefen-/kleine-gig-versterkers die er zijn, waaronder de Marshall CODE, Boss Katana, Yamaha THR10 en de Fender Mustang GT. Het beste van de modelleringsaanpak is dat je dezelfde versterker een willekeurig aantal andere kunt laten emuleren: schone Fenders, knapperige Voxs, vervormde Marshalls, metalen Mesa’s, enzovoort. In totaal kan de Mini 33 verschillende gitaar-/basversterkertypes nabootsen (heads en speakers zijn getrouwd) en 43 effecten.

Naast het afspelen via de luidsprekers, kan de Mini ook een signaal op lijnniveau (zie hieronder) uitvoeren via de lijn-/hoofdtelefoonaansluiting, of via USB als audio-interface (44,1 kHz/16-bit). Er is ook een optionele Bluetooth Spark Control-vloereenheid van $ 109 waarmee je met je voet op schakelaars kunt tikken om presets of effecten te wijzigen. Ook deze is configureerbaar via de Spark-app.

Met de app kun je je eigen aangepaste versterkerconfiguraties maken, deze online opslaan en toewijzen aan de vier presets op de versterker. U kunt ook voorinstellingen van Positive Grid en andere gebruikers bekijken en downloaden. Voor nieuwe spelers zijn er meespeel- en educatieve functies, evenals in-app-aankopen voor meer versterkermodellen. Een “Experience Jimi Hendrix”-uitbreidingspakket wordt bijvoorbeeld verkocht voor $ 20.

De Spark Mini biedt een aantal geweldige geluiden, hoewel ik niet verliefd was op de standaardpresets. Smaken verschillen. Toen ik mijn eigen nummer eenmaal had ingetoetst, was ik erg blij met wat er uit de luidsprekers en koptelefoon kwam.

Ik moet ook zeggen dat ik me meer op mijn gemak voelde door de Spark te spelen dan veel modelleringsversterkers. De reactie leek op de een of andere manier zachter. Ik weet niet of het te wijten is aan verminderde latentie (de tijd die nodig is om het ingangssignaal te verwerken en het resultaat uit te voeren), of een andere factor, maar het voelde echt genoeg om het te melden.

Helaas kwam ik twee opnameproblemen tegen, maar hopelijk zijn ze opgelost tegen de tijd dat je dit leest. Ik kies graag mijn toon wanneer ik luister via mijn opnamesoftware en high-end studiomonitors. Je kunt geen verbinding maken met de Spark-app als je de USB-interface gebruikt, dus ik heb de lijnuitgang in mijn audio-interface gebruikt.

De lijnuitgang van het gitaarsignaal (geen Bluetooth of aux-ingang) was extreem laag (-28 dB met de uitgang en de ingangen tot het maximum aangezwengeld), en ik kon er geen aanpassing voor vinden. Het andere probleem was af en toe digitaal afval van de USB-audio-interface. De app had ook de neiging om de verbinding te verbreken terwijl Bluetooth nog was gekoppeld.

Positive Grid beloofde een firmware-update om de USB-problemen op te lossen, maar ik had op het moment van schrijven nog niets gehoord over een oplossing voor het probleem met de lage gitaarsignaaluitvoer. Ik heb geen van deze glitches gezien op de grotere Spark. Ik zal de recensie opnieuw bekijken als er nieuws is van het bedrijf.

Waar het op neerkomt:

Problemen of niet, de Spark Mini is al een geweldige oefenversterker en Bluetooth-luidspreker. Hopelijk zal een firmware-fix het ook tot een geweldige opnameversterker maken.

0 Shares:
You May Also Like