De SoundID Listen-software van Sonarworks is bedoeld om beter geluid uit je koptelefoon te krijgen

soundid listen

Geen enkel hoofdtelefoonmodel klinkt hetzelfde, en ze klinken zeker niet zoals muzikanten in de opnamestudio horen. De audiogoeroes van Sonarworks hopen dat op te lossen met hun nieuwe SoundID-technologie, die belooft audio van referentiekwaliteit naar je blikken te brengen en het geluid ook af te stemmen op je eigen sonische neigingen.

Vandaag introduceert Sonarworks de desktopcomponent van zijn SoundID-technologie. De SoundID Listen-app neemt de controle over de geluidskaart van je pc of Mac en past de audio aan op basis van het merk en model van je hoofdtelefoon, evenals je gepersonaliseerde SoundID-profiel.

Sonarworks onthulde zijn mobiele SoundID-app op CES in januari. Met de gratis app kun je de koptelefoon of oordopjes kiezen die je gebruikt voordat je door het proces van het instellen van een aangepast SoundID-luisterprofiel gaat, dat je vervolgens uploadt naar de cloud en linkt naar de desktop SoundID Listen-app.

Als het algemene concept bekend klinkt, denk je misschien aan True-Fi, de eerste (en nu stopgezette) poging van Sonarworks om de audiokwaliteit van consumentenkoptelefoons te verbeteren. SoundID neemt hetzelfde concept, maar voegt een vereenvoudigde gebruikersinterface toe die het veel gemakkelijker maakt om een ​​aangepast luisterprofiel te maken, zelfs als je nog nooit een frequentieresponsgrafiek hebt gezien.

soundid mobiele app

Naast de SoundID en legacy True-Fi-software, is Sonarworks ook verantwoordelijk voor Reference 4, een softwaresuite waarmee opnamekunstenaars hun hoofdtelefoons en studiomonitors kunnen kalibreren om echt referentiegeluid te leveren.

Martins Popelis, mede-oprichter en chief product officer van Sonarworks, vertelde me dat de eerste fase van het SoundID-proces voor consumenten doet wat Reference 4 voor muzikanten doet: het verwijdert de “geluidssignatuur” van een bepaalde hoofdtelefoon (meer dan 360 merken en modellen zijn opgenomen in de Sonarworks-database, inclusief Apple AirPods) om “studioreferentiegeluid vast te stellen … wat toevallig hetzelfde geluid is dat artiesten in de studio horen.”

De volgende stap omvat wat Popelis ‘voorkeursoptimalisatie’ noemt, wat inhoudt dat je samples van muziek vergelijkt die iets anders klinken dan thuis op je audio-voorkeuren en antipathieën.

“Onze smaak voor geluid is echt anders,” zei Popelis. “Sommige mensen houden van veel bas en sommige mensen haten het. Sommige mensen houden van treble en sommige mensen houden er niet zo van. Er zijn nogal wat combinaties van wat voor soort geluid mensen leuk vinden en de app probeert daar achter te komen.”

Ten slotte is een derde fase van audio-optimalisatie gebaseerd op de korte gehoortest die de SoundID-app uitvoert. “Het menselijk gehoor verschilt van persoon tot persoon en het verandert met de leeftijd”, zei Popelis. “Dus we meten je gehoor en zoeken vervolgens uit welk type verbetering van je geluid je misschien leuk vindt en passen je SoundID-profiel aan.”

Zodra uw SoundID-profiel gereed is, uploadt de app het naar de cloud. Je kunt dan naar SoundID-verbeterde muziek luisteren op elke Mac of Windows-pc met behulp van de SoundID Listen-desktopapp, en je kunt ook het ene hoofdtelefoonprofiel verwisselen voor een ander zonder de SoundID-test opnieuw te hoeven doen.

Ik heb zelf de verschillende SoundID-tests gedaan en vervolgens mijn nieuwe profiel uitgeprobeerd met een paar Apple AirPods en mijn Sony MDR-V60-hoofdtelefoon. Met de SoundID Listen-app kun je snel je SoundID-profiel in- en uitschakelen, en het verschil in geluid is fascinerend, zij het subtiel. Ik heb de neiging om meer van een warm, gouden geluid te houden, en mijn SoundID-profiel plaagde dat zeker uit mijn AirPods. Het verschil was minder duidelijk met de MDR-V60, een hoofdtelefoon die bekend staat om zijn vlakke geluid van bijna referentiekwaliteit, maar ik kon nog steeds de zoetere tonen waarnemen die door mijn SoundID-profiel werden geïnjecteerd.

Voorlopig is SoundID Listen alleen beschikbaar voor Windows en Mac, hoewel Popelis zei dat SoundID-compatibiliteit uiteindelijk naar tv’s, auto’s en andere platforms kan komen. De SoundID-app voor iOS en Android is (voorlopig althans) alleen bedoeld om je SoundID-profiel aan te maken, niet om te luisteren.

Sonarworks biedt een gratis proefperiode van 60 dagen aan voor zijn nieuwe SoundID Listen desktop-app; zodra de gratis proefperiode voorbij is, kost de app $ 5 per maand. Voor een beperkte tijd biedt Sonarwords een jaar toegang tot SoundID Listen voor $ 25, de standaardprijs van zes maanden.

We zullen een volledige recensie van SoundID Listen hebben zodra we meer testtijd hebben, dus houd ons in de gaten.

0 Shares:
You May Also Like