De Sonos Ray is een zoet klinkende budget-soundbar die beknibbelt op HDMI

Sonos Ray soundbar

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Dynamisch, muzikaal geluid met solide prestaties bij lage frequentiesCompact ontwerpAirPlay 2-ondersteuningKan worden aangevuld met of gegroepeerd met andere Sonos-speakers

nadelen

Geen HDMI-poortenGeen Atmos- of DTS:X-ondersteuningGeen ingebouwde microfoon voor spraakassistenten

Ons oordeel

De Sonos Ray klinkt geweldig gezien zijn prijs, maar het gebrek aan HDMI houdt deze budgetgerichte soundbar tegen.

Prijs bij beoordeling

$ 279

Vandaag de beste prijzen: Sonos Ray

Sonos besloot twee belangrijke functies te combineren met de Ray, de nieuwe soundbar op instapniveau: Dolby Atmos en HDMI. De eerste is logisch; er zijn niet veel soundbars in de prijsklasse van minder dan $ 300 die meeslepende Atmos-audio ondersteunen, en nog minder die echt goed klinken. De laatste omissie is problematischer. Zonder HDMI moeten Ray-gebruikers knoeien met kleine en delicate optische connectoren, Dolby Digital Plus-audio met hogere bitrate opofferen en hun tv-afstandsbedieningen handmatig configureren (zij het met behulp van de uitstekende Sonos-app) om met de soundbar te werken. Oh, en nog een waarschuwing over de Ray: er is geen ingebouwde microfoon, wat betekent dat er geen stemassistenten aan boord zijn.

Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat de Sonos Ray van $ 279 (gepland op 9 juni) geweldig klinkt voor zijn prijs, met schone, heldere en volle audio, compleet met indrukwekkende bas voor een alles-in-één soundbar. De Ray kan ook worden geüpgraded met meer Sonos-speakers, zoals de Sonos Sub (of uiteindelijk de geruchten Sub Mini), en hij werkt met Sonos ‘best-in-class draadloze audioplatform voor meerdere kamers, om nog maar te zwijgen van Apple’s AirPlay 2 protocol voor audiocasting. Ten slotte ondersteunt de Ray Trueplay, de geweldige functie voor kamerkalibratie van Sonos.

Hoewel ik het zoete, soepele en pittige geluid van de Sonos Ray bewonder, is het moeilijk om voorbij het ontbreken van een HDMI-poort te komen. Ik raad de Ray aan voor muziekliefhebbers die een grotere versie van de geweldige Sonos One ($ 220) willen zonder meer dan $ 550 te hoeven betalen voor de grotere broer of zus van de One, de Sonos Five. Ik geloof ook dat de Sonos Ray goed zou passen op een tv in een tweede kamer.

Maar als je op zoek bent naar een soundbar voor je hoofd-tv, raad ik je aan te sparen voor een HDMI- en Atmos-compatibele luidspreker zoals de Sonos Beam uit het middensegment ($ 449), een andere alles-in-één soundbar met meer drivers en gevirtualiseerde Dolby Atmos-audio, of de Sonos Arc ($ 899), het topmodel van Sonos met opzwepende Atmos-stuurprogramma’s. Als je je budget onder de $ 300 wilt houden en het niet erg vindt om het Sonos-rijk te verlaten, raad ik onze huidige budgetkeuze aan, de niet-Atmos maar met HDMI uitgeruste Polk React.

Sonos Ray-ontwerp en configuratie

Met afmetingen van 25,63 x 2,72 x 3,94 inch (BxHxD), is de Ray de kleinste soundbar van Sonos, maar niet veel; het is slechts ongeveer drie centimeter smaller dan de Sonos Beam uit het middenbereik, en hoewel het ongeveer 0,2 centimeter minder diep is dan de Beam, is het eigenlijk een haar groter (de Beam is slechts 2,72 centimeter lang). Gelukkig zijn zowel de Ray als de Beam qua hoogte onder de 3-inch markering, wat betekent dat ze de onderkant van de meeste tv’s niet blokkeren wanneer ze er recht voor worden geplaatst. Ondertussen is het vlaggenschip Sonos Arc maar liefst 20 inch breder dan de Sonos Ray, en met een hoogte van 3,4 inch is de mammoet Arc ook iets groter.

Verkrijgbaar in zowel zwarte als witte smaken, het frontrooster van de Ray is plat en geperforeerd, met alle drivers naar voren gericht, wat betekent dat je de soundbar in een mediakast kunt plaatsen zonder je zorgen te maken over het blokkeren van zijwaarts gerichte drivers. Je kunt de Ray ook onder je tv monteren met een optionele muurbeugel ($ 39).

Sonos Ray zijdetail

Ben Patterson/Gieterij

In de Ray’s kast bevinden zich vier drivers: twee centrale mid-woofers geflankeerd door een paar tweeters, waarbij de laatste twee drivers naar buiten zijn gericht om de omvang van het geluidsbeeld van de luidspreker te vergroten. Er is ook een passieve basreflex-opstelling die de lagere frequenties versterkt. Over het algemeen krijg je een 3.0-kanaals audioconfiguratie, die discrete linker-, rechter- en middenkanalen levert, maar geen krachtige bas, geen surroundkanalen en geen hoogtekanalen voor Dolby Atmos.

Je kunt de Ray upgraden met extra Sonos-speakers; je zou bijvoorbeeld een paar Sonos One-luidsprekers kunnen gebruiken om surroundkanalen toe te voegen, wat de Ray tot een 5.0-kanaalsconfiguratie zou brengen, terwijl een Sonos Sub de Ray in een volledig 5.1-systeem zou veranderen. Dit is echter een prijzig voorstel, aangezien Sonos One-luidsprekers elk $ 219 kosten en de Sub maar liefst $ 749. Als je zoveel geld uitgeeft aan een soundbar-upgrade, kun je dat misschien beter doen met een capabeler model, zoals de Sonos Beam of Arc. Aan de andere kant zou de geruchten – en hopelijk goedkopere – Sonos Sub Mini perfect kunnen zijn voor de Ray.

Hoewel je de Ray kunt upgraden met surround-luidsprekers en een subwoofer, is er geen manier om Dolby Atmos aan de soundbar toe te voegen. Naast het ontbreken van upfiring-stuurprogramma’s voor hoogte-aanwijzingen of de juiste internals voor Atmos-virtualisatie, mist de Ray een HDMI-verbinding, een vereiste voor Atmos en de concurrerende DTS:X-objectgebaseerde audioformaten. De optische verbinding van de Ray ondersteunt standaard 5.1-kanaals Dolby Digital en DTS-audio, hoewel niet Dolby Digital Plus, dat minder compressie en hogere gegevenssnelheden gebruikt dan optische verbindingen aankunnen.

Sonos Ray-ingangen

Ben Patterson/Gieterij

Sonos Ray-ingangen en -configuratie

Aan de slag met de Sonos Ray is niet veel meer dan de soundbar aanzetten en (ervan uitgaande dat je hem al hebt geïnstalleerd) de Sonos-app openen. Seconden nadat ik de app opende, ontdekte hij de Ray en vroeg me om het installatieproces te starten, inclusief het verbinden (naadloos, ik zou kunnen toevoegen) van de soundbar met mijn wifi-netwerk.

De app helpt je ook bij het aansluiten van de Ray op je tv via de meegeleverde (en zeer dunne) optische kabel. Het is zo lang geleden dat ik de optische uitgang van mijn tv heb gebruikt dat ik ernaar moest zoeken met een zaklamp; Ik ben ook vergeten de kleine plastic doppen aan beide uiteinden van de optische kabel te verwijderen (geen probleem), en het kostte een paar pogingen voordat ik me herinnerde hoe ik de vierkante connector correct moest oriënteren. De typische vrouwelijke Toslink-poort, inclusief die op mijn tv, vereist dat de mannelijke connector op een Toslink-kabel in een specifieke richting wordt georiënteerd. Doordacht: de vrouwelijke Toslink-poort op de Ray is ontworpen om een ​​mannelijke connector in oriëntatie te accepteren, maar je zult waarschijnlijk nog steeds worstelen met het tv-uiteinde van de verbinding – slechts één keer, met een beetje geluk.

Omdat de Sonos Ray alleen een optische aansluiting heeft, moet je het doen zonder de magie van HDMI-CEC (afkorting van “Consumer Electronics Control”), waarmee de afstandsbedieningen van de meeste moderne tv’s het volume van via HDMI aangesloten soundbars kunnen regelen . (Net als andere Sonos-soundbars wordt de Sonos Ray niet geleverd met een eigen afstandsbediening.) In plaats daarvan helpt de Sonos-app je te controleren of de afstandsbediening van je tv IR- of RF-signalen uitzendt. Na een beetje knutselen slaagde ik erin om de afstandsbediening van mijn LG C9 te laten communiceren met de Ray, maar ik miste absoluut de naadloze plug-and-play-functionaliteit van HDMI-compatibele soundbars.

Sonos Ray optische kabel

Ben Patterson/Gieterij

Sonos Ray-functies en -functionaliteit

Een van de eerste belangrijke functies die u op uw nieuw geïnstalleerde Sonos Ray moet proberen, is Trueplay, de Sonos-kamerkalibratietool die de akoestiek van de kamer meet en de audio aanpast om te compenseren. Zodra je het Trueplay-proces start, begint de Ray een reeks piepjes en tonen uit te zenden en luistert de Ray naar de geluiden via de microfoon van je iPhone; terwijl de Ray de geluiden detecteert, loop je door de kamer, terwijl je langzaam met je iPhone zwaait. Trueplay kan de audioprestaties van een Sonos-speaker drastisch verbeteren, maar er is een addertje onder het gras: het werkt alleen met iPhones en iPads, niet met Android-apparaten. De reden hiervoor is volgens Sonos dat de microfoons die Apple gebruikt voor zijn mobiele apparaten min of meer een bekende hoeveelheid is. Het is te moeilijk voor het bedrijf om zijn software te modelleren voor de enorme diversiteit aan mobiele Android-apparaten op de markt.

De Ray deelt meer overeenkomsten met andere Sonos-speakers, waaronder AirPlay 2-ondersteuning en de mogelijkheid om muziek met hoge resolutie te streamen van muziekdiensten (zoals Apple Music, Spotify, Amazon Music, Audible, Deezer, Pandora, TuneIn, iHeartRadio, YouTube Music, en Sonos’ eigen Sonos Radio) via de Sonos-app. Met de Sonos-app kun je de Ray ook groeperen met andere Sonos-speakers voor luisteren in meerdere kamers.

Sonos Ray-app

Ben Patterson/Gieterij

Een belangrijk kenmerk dat de Sonos Ray mist, is een microfoon, wat betekent dat er geen ondersteuning is voor ingebouwde spraakassistenten zoals Alexa, Google Assistant of de aankomende Sonos Voice Control. Maar hoewel de Ray geen stemassistent kan hosten, werkt het wel, wat betekent dat je een Amazon Echo, een Google Nest-luidspreker of een met microfoon uitgeruste Sonos-luidspreker kunt vertellen om (bijvoorbeeld) het volume van de Ray aan te passen of af te spelen of te pauzeren je deuntjes.

Net als bij andere Sonos-soundbars, mist de Ray geluidsmodi zoals Film, Muziek, Sport, enzovoort; in plaats daarvan krijg je wat je krijgt, wat waarschijnlijk het beste is. Dat gezegd hebbende, er zijn stemverbetering en nachtmodi, terwijl treble- en bass-schuifregelaars je enkele basisaudio-aanpassingen geven.

Sonos Ray-prestaties

Misschien omdat de Sonos Ray een alleen optische soundbar is, begon ik mijn luistersessies met verlaagde verwachtingen, die snel werden overtroffen door de schone, heldere en pittige prestaties van de Ray. Ja, ik heb beter gehoord van de Sonos Beam en Arc, maar de Ray heeft nog steeds een indrukwekkende hoeveelheid bas voor een alles-in-één soundbar, met veel dynamiek en een breed, ruim geluidsbeeld gezien de grootte van de Ray.

Ik hinkelde door een verscheidenheid aan films om de audio van de Sonos Ray te testen, van (ben ik de enige die van die film hield?) en op Blu-ray tot en met 1979 in de iTunes Store. Enkele van de hoogtepunten zijn de indrukwekkend luide knal wanneer Indy een Russische soldaat in de voet schiet tijdens de openingsactiescène, een dynamisch moment dat wordt geëvenaard wanneer een sprintende Luke een enterhaak afvuurt op een Imperial Walker en zijn buik raakt met een stevige, bevredigende

Natuurlijk kunnen de passieve baspoorten van de Ray niet concurreren met de lage frequenties van een externe subwoofer; met andere woorden, verwacht niet de ultradiepe dreunen van de voeten van een Imperial Walker te horen of te voelen terwijl deze over de ijzige toendra op Hoth stampt. Dat gezegd hebbende, slaagde de Ray er nog steeds in om een ​​indrukwekkende hoeveelheid bas te produceren gezien zijn grootte en alles-in-één ontwerp, zoals de kerplunks van de zuigers in de machinekamer van de , of de dreunende naverbranders van een F-16 in .

Ik vond de Ray ook een zeer muzikale soundbar. De opzwepende partituur van John Williams klonk fris en toch vol, met een aangename maar niet overdreven zoete toon, terwijl James Horner’s stijgende maar etherische ‘Southampton’-thema als de bladerenpoort levendig was zonder ooit schel te worden.

Over muzikaliteit gesproken, de Sonos Ray blinkt uit als muziekspeaker. Bruce Springsteen’s “The Ghost of Tom Joad” klonk kaal, schoon en vooral levendig, met mooie sfeer en een warme, zachte gloed van bas. “Oxytocin” van Billie Eilish heeft het potentieel om de woofers in sommige alles-in-één soundbars uit te blazen, maar de baspoorten van de Ray gingen handig om met de diepe, agressieve baslijn van het nummer. De Ray maakte ook indruk met de grote, krachtige pauken die het derde en vierde deel van Sjostakovitsj’ Vioolconcert nr. 1 overbruggen.

Sonos Ray: het komt erop neer

Ik begrijp waarom een ​​budget-soundbar zoals de Sonos Ray Dolby Atmos-ondersteuning zou laten vallen, en zelfs het verliezen van de ingebouwde stemassistenten is logisch. Maar HDMI overslaan is een moeilijkere pil om te slikken; HDMI is immers bijna alomtegenwoordig geworden in de prijsklasse van de Ray en zelfs lager (denk bijvoorbeeld aan de Roku Streambar).

Dat is waarom ik de Sonos Ray van $ 279 vooral aanbeveel als a) een uitstekende luidspreker voor middentonen en/of b) een geweldige match voor een tv in een tweede kamer, of misschien een studio-appartement. Als je een redelijk geprijsde Sonos-soundbar in je belangrijkste tv-kamer wilt, raad ik aan om een ​​extra $ 170 te investeren voor de HDMI- en Atmos-compatibele Sonos Beam, een opstelling die in de loop van de tijd echt zou kunnen groeien. Tot slot, als je vastzit aan een soundbar van minder dan $ 300, overweeg dan de met HDMI uitgeruste Polk React.

0 Shares:
You May Also Like