De smart TV-software van Vizio is nu echt goed

viziosmartcast

Vizio heeft een talent voor het maken van tv’s met een solide beeldkwaliteit tegen redelijke prijzen, maar het SmartCast-platform wordt ook gebruikt naast Samsung’s Tizen en LG’s WebOS. Ik heb me altijd afgevraagd waarom Vizio zich niet alleen focust op hardware en Roku of Android TV in licentie geeft voor software.

Op CES 2020 heeft Vizio een mooi pleidooi gehouden voor het voortbestaan ​​van SmartCast. Door zijn eigen software te beheren, kan Vizio dingen bieden die de meeste andere platforms niet bieden, zoals een betere aggregatie van streaminginhoud en ondersteuning voor zowel AirPlay 2 als Chromecast. En met de nieuwste tv’s van Vizio wordt de software een stuk vloeiender. Hoewel ik zou aarzelen om te verklaren dat SmartCast ronduit beter is dan Roku of Android TV, heeft het zijn voordelen.

alles over aggregatie

Een van de grootste opkomende trends in het streamen van tv dit jaar zijn pogingen om het groeiende aantal streamingdiensten waarmee gebruikers te maken hebben, te temmen. Springen tussen een dozijn verschillende apps om naar inhoud te bladeren is niet langer efficiënt, en ik denk dat we veel meer inspanningen zullen zien om bronnen als Netflix, Hulu, HBO, Disney+, enzovoort te verzamelen.

viziosmartcast3

Op CES vertegenwoordigde Vizio’s SmartCast-software een van die inspanningen. (De zojuist aangekondigde TiVo Stream 4K is een andere.) Vanaf het SmartCast-startscherm kun je naar films en tv-programma’s bladeren en een lijst bekijken met hoe je ze kunt streamen. SmartCast brengt u bij het maken van een keuze direct naar het programmaoverzicht in de betreffende app. Met de opmerkelijke uitzondering van Netflix, zal elke SmartCast-app inhoud in dit universele menu invoeren.

Hoewel dit geen nieuwe functie is in SmartCast, bouwt Vizio er dit jaar op voort door de aanbevelingen te personaliseren op basis van de apps die je gebruikt en door een “meer weergeven”-optie toe te voegen, zodat je door aanvullende suggesties kunt bladeren die niet verschijnen direct op het startscherm. Vizio verfijnt ook zijn “WatchFree” -app die gratis online kanalen streamt, voornamelijk afkomstig van Pluto TV. SmartCast 4.0 ondersteunt het markeren van kanalen als favorieten en het snel schakelen tussen genres.

viziosmartcast4

Vizio werkt ook de afstandsbediening van de tv op zijn P-serie en OLED-sets bij met twee grote veranderingen: speciale kanaalnummerknoppen zijn verdwenen – misschien een bevestiging dat streaming ze overbodig heeft gemaakt – en er is nu een push-to-talk-knop voor spraakbesturing.

viziosmartcastremote

Met spraak kun je de tv vragen om instellingen te wijzigen en naar inhoud te zoeken, en hoewel de laatste functie nog in ontwikkeling is, toonde deze een indrukwekkende hoeveelheid granulariteit in mijn demo op CES. Zoekopdrachten naar ‘Laat me films zien met Leonardo DiCaprio en Tom Hanks’, ‘Laat me sci-fi-films uit de jaren 70 zien’ en ‘Laat me de Oscarwinnaar uit 1958 zien’ leverden allemaal nauwkeurige resultaten op. Vervolgzoekopdrachten werken ook, dus u kunt James Bond-films opvragen en vervolgens nogmaals op de spraakknop drukken om alleen die met Sean Connery op te geven.

viziosmartcast2

Ondersteuning op lange termijn

Een veelgehoorde kritiek op smart-tv’s is dat leveranciers de neiging hebben om oude sets al snel in de steek te laten, dus als je de nieuwste software wilt, moet je ofwel upgraden naar een nieuwe tv of een aparte streaming-speler kopen om aan te sluiten.

Vizio heeft echter een staat van dienst opgebouwd voor het up-to-date houden van zijn SmartCast-tv’s. Al zijn SmartCast-sets vanaf 2016 draaien dezelfde software en ondersteunen dezelfde apps, en vorig jaar heeft Vizio Apple AirPlay 2-ondersteuning toegevoegd, zelfs voor die oudere sets. Vanaf nu betekent dit dat Vizio’s SmartCast en Sony’s Android-tv’s de enige streamingproducten zijn die zowel AirPlay 2 als Google Chromecast ondersteunen.

Ondersteuning voor 2016-tv’s wordt voortgezet met SmartCast 4.0 en u kunt de nieuwe spraakafstandsbediening zelfs afzonderlijk aanschaffen als u push-to-talk-functies wilt toevoegen. Het belangrijkste verschil in software tussen nieuwere en oudere SmartCast-sets is de prestatie, aangezien de nieuwste modellen snellere chips hebben die de laadtijden verbeteren en het scrollen vloeiender maken. Zelfs op oudere sets heeft Vizio zijn software voor oudere tv’s geoptimaliseerd, zodat apps en menu’s sneller worden geladen.

Het voordeel van smart TV-software

Vorig jaar veroorzaakte een Vizio-manager een paar parelmoeren nadat hij openhartig met The Verge had gesproken over ‘monetisatie na aankoop’. Destijds erkende de directeur dat het bedrijf geld verdient door middel van gerichte advertenties en de verkoop van inhoud op SmartCast, wat leidde tot een heleboel verhalen over het kwaad van smart-tv-software en de behoefte aan tv’s die in vergelijking dom zijn.

SmartCast 4.0 illustreert de keerzijde: omdat Vizio geld kan blijven verdienen aan gebruikers nadat het zijn hardware heeft verkocht, heeft het een stimulans om zijn software in de loop van de tijd te verbeteren met nieuwe functies en betere prestaties in plaats van gebruikers alleen maar naar hardware-upgrades te duwen. In die zin verschilt SmartCast niet zo veel van Roku of Amazon Fire TV, die dezelfde strategie nastreven via hun streamingboxen en smart TV-platforms (en vergelijkbare compromissen hebben op het gebied van privacy en advertentietargeting).

Vizio’s aandrang om serieus te concurreren met die platforms is op een bepaald niveau frustrerend. Uiteindelijk is het een ander platform dat app-makers zullen moeten ondersteunen, en een andere factor die tv-kopers moeten overwegen bovenop een stapel aankoopbeslissingen.

Toch schrijf ik SmartCast niet langer af als een gammele smart-tv waarvan de voordelen voornamelijk ten goede komen aan de winst van Vizio. Na jaren van gestage verbeteringen, begint het eruit te zien als iets waar gebruikers ook echt van kunnen genieten.

0 Shares:
You May Also Like