De Roku surround sound-ervaring beoordelen

rokusurroundhero

In de herfst van 2018 bracht Roku een set draadloze tv-luidsprekers uit met een ongebruikelijke beperking: ze werkten alleen in combinatie met een Roku smart-tv. De luidsprekers klonken geweldig voor $ 200, maar ze waren waardeloos voor iedereen die geen Roku-televisie had en niet geïnteresseerd was om naar een over te stappen.

Die luidsprekers zijn nu veelzijdiger. Koppel ze met Roku’s Smart Soundbar ($ 180) en draadloze subwoofer (ook $ 180), en je kunt een 5.1-kanaals surround sound-systeem maken en het bedienen via Roku’s ingebouwde streaming-tv-software. Deze setup van $ 560 (catalogusprijs) werkt met elke moderne HDTV.

Net als bij de soundbar op zich, is Roku’s nieuwe surround sound-systeem nog steeds niet de beste keuze voor audiofielen. Het biedt niet genoeg fijnmazige controle over de audio-instellingen, en het mist de Dolby Atmos en DTS:X objectgebaseerde surround sound die we steeds vaker in deze prijsklasse beginnen te zien. Het kopen van Roku-luidsprekers betekent ook dat je all-in gaat op Roku’s audio-ecosysteem, dat nog steeds enkele moderne gemakken ontbeert, zoals handsfree spraakbediening, audio in meerdere kamers en wifi-casting vanaf mobiele apparaten.

Maar de goedmaker van Roku’s audioproducten is niet veranderd: het is ongeveer net zo probleemloos als thuisbioscoopaudio.

Eenvoudige installatie

Omdat het nieuwe surround sound-systeem draait om Roku’s Smart Soundbar, laten we even herhalen hoe die opstelling werkt: de soundbar zelf is meer dan alleen een reeks luidsprekers. Het is ook een volwaardige 4K HDR-streamingbox, die qua capaciteit ongeveer gelijk is aan Roku’s Streaming Stick+ van $ 50. Het bevat een tv-afstandsbediening, net als elke andere Roku-speler, en eenmaal aangesloten op je televisie, kan het video afspelen van bronnen zoals Netflix, Hulu en YouTube, terwijl het automatisch audio door zijn eigen superieure luidsprekers leidt. Dat betekent dat je geen smart-tv of een aparte streamingbox nodig hebt om ermee te werken.

rokusoundbarmenu

Een voordeel van het op deze manier met elkaar verweven van audio en video is dat het instellen eenvoudig is. Sluit de soundbar aan op een stopcontact en sluit hem vervolgens aan op de HDMI-ARC-ingang (audio return channel) van je tv, en Roku zal je door de installatie leiden met behulp van de menu’s op het scherm. (Als uw tv het audioretourkanaal niet ondersteunt, moet u een standaard HDMI-poort gebruiken, plus een optische digitale audioverbinding.) U kunt vervolgens de startknop van de Roku-afstandsbediening ingedrukt houden om een ​​koppelingsmenu voor de subwoofer en draadloze tv-luidsprekers, die uw surroundkanalen worden. Roku’s software zal elk stuk automatisch vinden en verbinden.

Hoewel de subwoofer en surrounds allemaal draadloos met de soundbar zijn verbonden, heb ik nooit synchronisatieproblemen ondervonden die bij andere draadloze systemen kunnen optreden. Ik stelde het ook op prijs dat ik de subwoofer overal in de kamer kon plaatsen zonder kabels naar de andere luidsprekers te hoeven leggen.

rokusetup

Het enige nadeel van deze aanpak is dat voor elk onderdeel een apart netsnoer nodig is, dus afhankelijk van de opstelling van je kamer heb je mogelijk verlengsnoeren of een overspanningsbeveiliging nodig om alles aan te sluiten. (De meegeleverde stroomkabels van Roku zijn ongeveer twee meter lang.)

Eenvoudige audio-aanpassingen

Als je het type thuisbioscoopfanaat bent dat graag speelt met equalizer- en surround-geluidsinstellingen, dan is Roku’s systeem beslist niets voor jou. Het biedt geen manier om de middentonen of hoge tonen aan te passen en het biedt slechts vier verschillende niveaus van basrespons. Roku laat je ook niet de fade tussen de voor- en achterluidsprekers aanpassen, dus je moet er gewoon op vertrouwen dat het bedrijf weet welke surroundgeluidsniveaus het beste zijn.

Dat wil niet zeggen dat Roku’s systeem volledig verstoken is van opties. Ze zijn gewoon meer gericht op tastbare functies dan op gedetailleerde tweaks.

Wilt u de dialoog luider maken of harde geluiden verminderen? Druk gewoon op de *-knop op de Roku-afstandsbediening om die opties via een menu op het scherm te openen. Hier vindt u een instelling voor dialoogversterking met twee volumeversterkingsniveaus, een nachtmodus die luide passages minimaliseert (bijv. explosies), en een nivelleringsmodus die het totale volumebereik comprimeert. Hoewel deze functies niet uniek zijn voor Roku-luidsprekers, is de mogelijkheid om ze te openen zonder de ogen van het scherm te halen of een aparte afstandsbediening te pakken handig.

rokusgeluidsinstellingen1

Ditzelfde menu biedt ook een aantal surround-geluidseffecten voor stereogeluid: de modus “Films en tv” mengt wat omgevingsgeluid in de achterste luidsprekers, terwijl de modus “Muziek” de audio tussen de soundbar en de achterste luidsprekers synchroniseert.

Nogmaals, audiofielen kunnen deze functies godslasterlijk vinden. (Voorbeeld: nadat ik de eerste lancering van Roku’s surround sound-functies had besproken, e-mailde een lezer me om erop te staan ​​dat stereo-opnamen nooit via satellietluidsprekers mogen worden afgespeeld.) Nogmaals, die mensen zijn niet Roku’s doelgroep. Persoonlijk heb ik genoten van de kamervullende effecten van Roku’s surround sound-modi, die optioneel zijn; Ik zou alleen willen dat ze automatisch konden worden geactiveerd op basis van de inhoud in plaats van via handmatige instellingen.

rokustereo

Houd er rekening mee dat alle instellingen van Roku werken met andere ingangen die op je televisie zijn aangesloten, maar je verliest de handige bedieningselementen op het scherm, tenzij je terugschakelt naar de Roku-ingang.

Fatsoenlijk geluid voor de prijs

Inmiddels hebben we vastgesteld dat Roku’s surroundsysteem niet bedoeld is voor mensen die geobsedeerd zijn door geluidskwaliteit. Voor alle anderen klinkt Roku’s systeem goed genoeg.

De soundbar zelf is nog steeds de zwakke schakel in de keten, want ik merkte een verschil in high-end respons tijdens het afspelen van muziek op zowel het Roku-systeem als een Sonos Beam-soundbar. (Roku beweert dat zijn luidsprekers wedijveren met die twee keer de prijs, wat de Beam is, dus dit zou een redelijke vergelijking moeten zijn.) Luisteren naar Jacob Mann Big Band via een Plex-mediaserver, de blazerssectie en het drumwerk van Louis Cole deden dat niet hebben dezelfde levendigheid als door de Sonos Beam.

Over het algemeen is het systeem echter een schot in de roos voor zijn prijsklasse. De subwoofer geeft een basversterking aan muziek en films zonder het ongewenste gerommel te introduceren dat je krijgt van goedkopere hardware, en Roku’s achterluidsprekers houden een breed frequentiebereik aan, wat kan verklaren waarom Roku behoorlijk agressief is in het verhogen van hun volume. Tijdens het kijken naar Bong Joon Hoo’s leek het geluid van de trein die door het bevroren landschap gierde net zo aanwezig op de satellietspeakers als op de soundbar. (Nogmaals, echter, als u liever het volume lager zet voor een subtieler surround-geluidseffect, is dat hier geen optie.)

Nog steeds ontbrekende functies

Roku heeft nooit een geheim gemaakt van zijn ambities voor thuisaudio. Net zoals de draadloze tv-luidsprekers de eerste stap waren in de richting van volledig surround-geluid, heeft Roku gezegd dat het platform uiteindelijk multiroom-audio mogelijk zal maken, vergelijkbaar met Sonos of Apple’s AirPlay 2, met een stemassistent om alles te bedienen.

Tegenwoordig blijft Roku’s surround sound-systeem echter een eiland. Je kunt hem niet verbinden met andere luidsprekers door het hele huis, en er is ook geen manier om Apple Music, Google Play Music of YouTube Music te streamen zonder je telefoon via Bluetooth te verbinden. Roku biedt geen enkele vorm van castingprotocol, vergelijkbaar met Google Chromecast of Apple’s AirPlay 2, om muziek vanaf je telefoon via wifi te bedienen.

Stembediening is ook een zwak punt. Roku biedt geen eigen handsfree spraakassistent, en hoewel het systeem werkt met Google Assistant of Alexa-apparaten voor elementaire afspeelbediening, kunnen de spraakopdrachten omslachtig worden (“Hey Google, luister naar radio op Pandora op Roku”) en ik heb zelfs problemen gehad om ze aan het werk te krijgen. Roku heeft wel een spraakafstandsbediening ter grootte van een puck met zijn draadloze tv-luidsprekers, die je met een knop kunt activeren, maar hij heeft geen pijltjestoetsen, dus je moet nog steeds de gewone afstandsbediening pakken voor verdere navigatie.

rokutouch

Als die functies wenselijk klinken, bieden andere surround sound-systemen ze vandaag de dag door aan te sluiten op platforms zoals Google Chromecast, Amazon Alexa en Apple AirPlay 2. Sonos ondersteunt zelfs alle drie de audioplatforms voor het hele huis en biedt een aparte voor zijn eigen luidsprekers.

Maar als je het niet erg vindt om te wachten tot Roku de rest van zijn ecosysteem uitwerkt, en je verwacht nog jaren een gelukkige Roku-gebruiker te zijn, dan krijg je een surround sound-systeem dat best goed klinkt en doodeenvoudig is om te gebruik boven alles.

0 Shares:
You May Also Like