De nieuwste update van Philips Hue lost het bridge-probleem niet op

Philips Hue Brigde

Met de nieuwste app-update kun je met Philips Hue, eigendom van Signify, nu twee of meer Hue Bridges aan één Hue-account koppelen, maar dat lost de grootste beperking van de Hue Bridge niet op: de limiet van 50 apparaten.

De Hue-update is deze week live gegaan (zoals voor het eerst opgemerkt door HueBlog), en het voegt de nieuwe optie toe onder de “Mijn accountinstelling”. Zo wordt het beschreven in de app: “Meerdere bridges per account met Hue Homes. Altijd buiten controle.”

Het belangrijkste detail hier is “out of home control;” je moet namelijk inloggen op je Hue-account om je Hue-lampen te bedienen wanneer je niet thuis bent, en tot nu toe kon je slechts één Hue Bridge per Hue-account toewijzen.

Voorheen moesten gebruikers met meer dan 50 Hue-apparaten – en dus meer dan één Hue Bridge – aparte Hue-accounts aanmaken om hun lampen te bedienen wanneer ze weg waren. Nu hoeven Hue-gebruikers met meer dan één bridge in huis niet langer met accounts te goochelen wanneer ze proberen hun lampen te bedienen terwijl ze onderweg zijn.

Dat is een stap in de goede richting, maar het verandert niets aan het feit dat de Zigbee-enabled Hue Bridge maximaal 50 apparaten ondersteunt, en het omgaan met meer dan een enkele bridge is een koninklijke pijn. (Ja, problemen uit de eerste wereld, maar toch.) Het Zigbee-protocol waarop het Philips Hue-systeem is gebaseerd, ondersteunt tot 250 nodes. Het is mogelijk om Zigbee-netwerken te hebben met meer dan 250 nodes, maar dat kan ingewikkelder worden dan een doe-het-zelf-systeem zoals Hue zou moeten zijn.

Vijftig Hue-apparaten klinkt misschien als veel, maar het is verrassend eenvoudig om die limiet te bereiken; de meesten van ons hebben tenslotte meer dan één lamp in elke kamer (mijn keuken heeft bijvoorbeeld zes Hue-lampen, evenals een lichtstrip voor onder het aanrecht). En je kunt Hue-lampen zowel binnen als buiten gebruiken uw veranda, buitendeuren en in uw landschapsarchitectuur. Houd er ook rekening mee dat de apparaatlimiet Hue-accessoires omvat, zoals knoppen, bewegingssensoren, dimmerschakelaars en Friends of Hue-apparaten van derden. Als je all-in bent met Hue-verlichting, zou je vrij snel die 50-apparaat kunnen raken. (Je propt eigenlijk meer dan 50 apparaten op een enkele Hue Bridge; 63 is de harde limiet. Maar als je eenmaal de 50 hebt gepasseerd, kan de betrouwbaarheid een duikvlucht nemen).

Versie 4.0 van de Hue-app voegde de mogelijkheid toe om snel tussen twee bridges te schakelen, maar er is nog steeds een virtuele muur tussen de Hue-apparaten op de ene bridge en de Hue-apparaten op de andere. Met andere woorden, je kunt niet op een knop tikken om al je Hue-lampen over twee bruggen tegelijk te bedienen, en evenmin kan een enkele automatisering Hue-lampen over beide bruggen bevatten.

Gelukkig zijn er oplossingen, zoals apps van derden zoals iConnectHue die naadloos twee Hue-bridges ondersteunen. Met het HomeKit-platform van Apple kun je ook meerdere Hue-bridges tegelijk toevoegen en bedienen. Toch is het vervelend dat je met de officiële Hue-app maar één Hue-bridge tegelijk kunt bedienen.

Hue-maker en hoofd technologie George Yianni sprak de limiet van 50 apparaten van de Hue-bridge aan tijdens de IFA-conferentie van vorig jaar in Berlijn, waar Hue-app versie 4.0 voor het eerst werd aangekondigd. Dit is wat hij toen zei:

Die logica is volkomen logisch, maar het laat het Hue-ecosysteem ook achter (zoals een Reddit-gebruiker het beschreef) met een inherent “schaalbaarheidsprobleem”. Inderdaad, er is een lange thread op de Hue-subreddit vol met klachten van toegewijde Hue-gebruikers die op zoek zijn naar elegante manieren om meerdere Hue-bridges tegelijkertijd te bedienen. Helaas zijn er tot nu toe geen zilveren kogels.

Het is niet duidelijk of Hue actief werkt aan betere manieren om de limiet van 50 apparaten van de Hue Bridge uit te breiden, of dat het zelfs mogelijk is om dit te doen zonder geheel nieuwe hardware uit te brengen. Ik heb contact opgenomen met Hue voor commentaar.

0 Shares:
You May Also Like