De meest voortreffelijke hoofdtelefoon die we tot nu toe hebben beoordeeld

focal stellia opener3

Het Franse high-end merk Focal is relatief nieuw op het gebied van koptelefoons – het eerste model werd geïntroduceerd in 2012 – maar het bedrijf heeft meer dan 40 jaar ervaring met het ontwerpen van audiofiele luidsprekers en drivers, dus het is geen verrassing dat Focal-koptelefoons tot de meest hoogwaardige behoren in de wereld beschouwd. TechHive heeft er twee beoordeeld – de Clear en de Elegia – die beide als uitzonderlijk beschouwen, hoewel op geen enkele manier goedkoop.

De nieuwste toevoeging aan Focal’s hoofdtelefoonstal is de Stellia. Gezien wat ik in het verleden van de koptelefoon van het bedrijf heb gehoord, wilde ik deze graag lang beluisteren – en ik werd niet teleurgesteld!

Functies

De Focal Stellia is een circumaural (rond het oor) gesloten ontwerp dat met echte draden op het bronapparaat wordt aangesloten – hier geen Bluetooth! In feite wordt de Stellia geleverd met twee forse kabels: een kabel van 3 meter (10 voet) met XLR-connector bedoeld voor thuisgebruik met een versterker zoals de Focal Arche (recensie komt eraan) en een 1,2 meter (3 voet) kabel kabel met een 3,5 mm-connector voor mobiele apparaten. Ook inbegrepen is een 1/4-inch adapter die op de 3,5 mm-stekker kan worden geschroefd, wat veiliger is dan een opklikbaar ontwerp. In eerste instantie dacht ik dat de XLR-kabel een gebalanceerde verbinding mogelijk maakte, maar dat is niet het geval; de connectoren voor elk oorstukje hebben slechts twee geleiders (signaal en aarde), dus de verbinding is niet gebalanceerd.

focal stellia profiel

De hoofdband en het jukmechanisme van het oorstuk zijn afgeleid van de Utopia-hoofdtelefoon van het bedrijf, een vlaggenschipmodel met open achterkant dat in 2016 werd geïntroduceerd. De consistente curve tussen deze elementen zou superieur comfort bieden, ongeacht de vorm en grootte van het hoofd van de luisteraar. Daarnaast bestaan ​​de oorkussens uit zeer veerkrachtig traagschuim dat, samen met de hoofdband, is bekleed met volnerfleer.

Natuurlijk zijn de oorschelpen ontworpen voor meer dan comfort; ze bieden uitstekende isolatie van omgevingsgeluid en een akoestische omgeving die speciaal is ontworpen voor drivers met een volledig bereik. In feite hebben de oorschelpen twee ventilatieopeningen: een om de balans tussen de bas en het middenbereik te regelen en de andere om de achterste golf uit het midden van de motor te evacueren om compressie te voorkomen en de lage frequentierespons te verlengen – met andere woorden, dit is een basreflex koptelefoon! Aan de andere kant van het geluidsspectrum absorbeert EVA-schuim (ethyleenvinylacetaat) achter de drivers overtollige hoogfrequente energie. Ten slotte breken akoestische diffusors eventuele staande golven af ​​en maken de oorschelpen stijver en inert.

focale stellia explodeerde

De full-range drivers zelf zijn even goed ontworpen. Het 40 mm-diafragma is een koepel van puur beryllium met een zeer lage massa, hoge stijfheid en hoge demping. De dwarsdoorsnede van het diafragma lijkt op de letter “M”, waarvan wordt gezegd dat deze een nog grotere stijfheid biedt voor meer precisie en minder vervorming. Ook reduceert de Focal-exclusieve frameloze puur koperen spreekspoel de massa nog verder. Het resultaat is een frequentierespons van 5Hz tot 40kHz (±3 dB) met een THD van 0,1% @ 1 kHz/100 dB SPL en een gevoeligheid van 106 dB SPL/1 mW @ 1 kHz. De impedantie is 35 ohm, waardoor de Stellia relatief eenvoudig te besturen is.

Ik geef normaal gesproken geen commentaar op de verpakking van een product, maar in dit geval zal ik dat doen – het is net zo high-end als de Stellia zelf. Een grote, stevige doos bevat de hoofdtelefoon in zijn stevige, geweven hoes samen met een aparte hoes voor de kabels. Zelfs de documentatie, hoe schaars ook, zit in een eigen leren mapje.

focal stellia verpakking

Prestatie

In het begin kon ik geen indicatie vinden welke kanten van de Stellia links en rechts zijn, maar uiteindelijk vond ik kleine labels aan de onderkant van elke oorschelp bij de kabelconnector. De kabels voor elke kant zijn ook gemarkeerd.

De extra grote oorkussens passen gemakkelijk over mijn relatief grote oren en ze zijn uiterst comfortabel. Ze klemmen niet op het hoofd, maar bieden toch een uitstekende isolatie van omgevingsgeluid. Ik zou gemakkelijk uren kunnen besteden aan het dragen van de Stellia – en dat deed ik! Zoals gewoonlijk luisterde ik naar nummers uit Tidal’s Master high-res audiobibliotheek die vanaf mijn iPhone XS werden afgespeeld via een iFi hip-dac, die hier wordt besproken.

focale stellia hoofd op

Een van mijn favoriete artiesten tegenwoordig is de jonge Jacob Collier, die terecht wordt geprezen als een duizendjarige Mozart. Zijn genre is geen klassieke muziek, maar eerder een eclectische mix van jazz, rock en pop die veel verder gaat dan alle drie. Voor deze recensie luisterde ik naar zijn versie van Lionel Richie’s “All Night Long” van het album . De helderheid was geweldig, met een uitzonderlijke afbakening van instrumenten en zang, waardoor ik goed in de mix kon horen, ook al bleef het volledig samenhangend. De bas was diep maar goed in balans met de rest van het geluidsspectrum, en de zang was prachtig weergegeven.

De volgende was een modern land van Rascal Flatts, met name “Feel It In The Morning” uit . De mix is ​​rijk en compact, maar toch kon ik elk element perfect duidelijk onderscheiden. Alles was uitstekend uitgebalanceerd en de bas was diep en schoon. Ook was het geluidsbeeld breed met een uitstekende weergave van elk instrument en elke stem.

focal stellia met handschoenen

Terwijl ik rondkeek in de Tidal Master Library, luisterde ik toevallig naar “Hallelujah!” van het nieuwe album van Creeper. Het is een intro van 45 seconden op het album met opgenomen regen en donder met wat lage synthgeluiden en gesproken woorden, die allemaal geweldig klonken; de regen en de donder waren bijzonder effectief en omvatten een breed geluidsbeeld. Toen het eerste nummer begon, ontdekte ik dat het behoorlijk thrashy en punkachtig was, dus stopte ik er snel mee – niet mijn ding!

Een andere nieuwe ontdekking was “Running Away” van Omar Rodriguez-López uit . Dit nummer opent met stembanden en voegt superlage synthbas, vrouwelijke leadzang, piano en andere synthgeluiden toe. Ik was vooral onder de indruk van de synthbas, die superzuiver was en perfect in balans met de rest van de mix, en de piano was prachtig weergegeven.

Wat jazz betreft, luisterde ik naar “How High The Moon”, gezongen door Patti Austin met Afro Blue en het Count Basie Orchestra op . Patti channelde zeker Ella Fitzgerald, en de Stellia benadrukte haar vocale vaardigheden perfect. Nogmaals, de helderheid en aanwezigheid van het hele geluid was verrassend, en een brede soundstage verspreidde de band en de achtergrondzang voor me. Ik durf te wedden dat het geluid dat ik hoorde beter was dan er daadwerkelijk te zijn.

focale stellia-behuizing

Een van mijn favoriete artiesten uit de jaren 80 is gitarist Pat Metheny, en een van mijn favoriete Metheny-albums is , die in 2020 werd geremasterd. Ik luisterde naar “Forward March”, een korte intro van het album dat begint met een diepe basdrum en een vreselijke, uit de toon vallende fanfare. Het doet bijna pijn om naar deze kakofonie te luisteren, maar het is tegelijkertijd hilarisch, en op de Stellia kon ik elke gekraakte noot en onnauwkeurige ingang maar al te duidelijk horen. Na een paar minuten gaat de muziek over in “Yolanda, You Learn”, een hard rijdend jazz/rocknummer met synthgitaar, drums, bas en wat zang, die allemaal superhelder, duidelijk en goed- evenwichtig.

Voor een voorproefje van klassiek vond ik een prachtige versie van het tweede deel van Dvorak’s Symfonie nr. 9, ‘Nieuwe Wereld’, gearrangeerd door Tamas Batiashvili met Lisa Batiashvili (relatie onbekend) op viool solo met Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin onder leiding van Nikoloz Rachveli op het album. Op de Stellia klonk de viool prachtig natuurlijk met prachtige hoge harmonischen, en het orkest werd uitzonderlijk weergegeven met een perfecte balans tussen de rijke bassen en de rest van de secties, die ik perfect kon onderscheiden.

Ik wilde ook iets proberen uit Tidal’s 360 Reality Audio-bibliotheek, die op hoofdtelefoons gebaseerde meeslepende audio biedt met behulp van Sony’s technologie met dezelfde naam. Ik heb de technologie hier beoordeeld. Voor deze recensie luisterde ik naar “Tambo in 7/4” van Airto Moreira, geremasterd van zijn album uit 2011. De Stellia zorgde voor een uitstekende meeslepende soundstage met instrumenten rondom en leek buiten de grenzen van de hoofdtelefoon te zijn, hoewel er niet veel overhead was.

focale stellia-opener

Waar het op neerkomt:

De Focal Stellia is de beste hoofdtelefoon die ik ooit heb gehoord, met uitzonderlijke helderheid, uitstekende soundstage en beeldvorming, en een buitengewoon goed uitgebalanceerde presentatie van diepe bas, zuivere middentonen en sprankelende hoge tonen. Sterker nog, het is supercomfortabel om voor langere tijd te dragen, wat ik met plezier deed.

Natuurlijk brengt dat prestatieniveau hoge kosten met zich mee – in dit geval bijna $ 3.000. Maar dat prijskaartje is volkomen terecht; niet alleen zijn de prestaties ongeëvenaard, Focal gebruikte materialen van de hoogste kwaliteit in de constructie en zelfs in de verpakking. Het bedrijf prijst het aan als een koptelefoon die je mee kunt nemen als je onderweg bent, maar voor die prijs zou ik het risico niet nemen.

Afgezien van het hoge prijskaartje, is het enige nadeel dat ik zie het ontbreken van een gebalanceerde verbinding. Ik beschouw dit niet als een groot nadeel, maar sommige koptelefoonliefhebbers kunnen dat wel, vooral voor dat soort geld. Theoretisch kan een gebalanceerde verbinding het spanningsbereik van een versterker vergroten en tegelijkertijd THD (totale harmonische vervorming) en overspraak verminderen, wat vermoedelijk resulteert in meer verfijnde details en een strakkere lage bas, naast andere voordelen. Maar je hebt een gebalanceerde versterker en kabel nodig, evenals de juiste interne bedrading in de hoofdtelefoon. Misschien wel het belangrijkste is dat elke verbetering van de geluidskwaliteit van de Stellia op zijn best marginaal zou zijn; Ik kan me niet voorstellen dat het merkbaar beter klinkt dan het al doet.

Als je overweegt te investeren in de Stellia en een goede hoofdtelefoonversterker, biedt Focal een pakketdeal aan met zijn Arche DAC/versterker, die op zichzelf al voor $ 2.490 wordt verkocht. Maar je kunt ze samen op Amazon kopen voor in totaal $ 4.000, wat je $ 1.480 bespaart op de gecombineerde individuele prijzen. Ik zal de Arche de komende maanden beoordelen, dus houd het in de gaten. Overigens, als je al een Focal Stellia-, Utopia- of Clear-koptelefoon hebt, stuurt Focal je een voucher van $ 1.000 voor de aankoop van de Arche. De details vind je hier.

Ondertussen zal ik zoveel mogelijk naar de Focal Stellia luisteren, genietend van zijn pracht.

0 Shares:
You May Also Like