De LED-achtergrondverlichting Blues | TechHive

maxresdefault

Ergens langs de lijn verdrong dun en licht de beeldkwaliteit als secundaire prioriteit voor tv-aankopen; de belangrijkste overweging voor de meesten van ons is prijs. Misschien was het de herinnering aan de CRT-reuzen die voorafgingen aan de LCD-revolutie, of misschien de moeilijkheid om de eerste generatie zwaardere LCD-tv’s met CCFL-achtergrondverlichting aan de muur te bevestigen. Maar toen de eerste lichtgewicht, dunne lcd-tv’s opdook, verdwenen CCFL-types snel uit de winkelschappen.

De creatie van deze dunnere en lichtere flatpanel-tv’s werd mogelijk gemaakt door LED’s, die een enorme hoeveelheid licht produceren voor hun kleine formaat. Ze werden aanvankelijk ingezet als gedistribueerde zijverlichting, en in toenemende mate in arrays direct achter het paneel, zoals hieronder weergegeven.

maxresdefault

Maar er was een slachtoffer: kleur. In plaats van relatief pure, verzadigde kleuren kreeg je lichtoranje rood, geelachtig groen, enzovoort. Als je een LED-zaklamp hebt gezien, vooral die van een paar jaar geleden, heb je waarschijnlijk een idee waarom. Het licht dat ze produceren is koud, hard, ijskoud…. Kies je bijvoeglijk naamwoord. Dat komt omdat “wit” LED-licht sterk scheef naar het koele blauwe uiteinde van het spectrum.

filter spectrum

Er zijn natuurlijk rode, groene en blauwe LED’s, maar het implementeren van een systeem dat ze gebruikt is complex en duur. Het was veel gemakkelijker en goedkoper om de oude methode te gebruiken om een ​​helder breedspectrumlicht op een laag kleurfilters te schijnen. Toen dit werd gedaan met oudere CCFL’s met een relatief gelijk spectrum (Cold Cathode Fluorescent Lamp), waren de resultaten behoorlijk goed. Rood was rood, geel geel, enz. In feite hielden sommige fabrikanten om die reden vast aan CCFL-achtergrondverlichting voor hun professionele weergavelijnen.

Het probleem was niet erg genoeg om de aantrekkingskracht van dunner, lichter en goedkoper in gebruik te overweldigen (LED’s verbruiken veel minder sap dan CCFL’s); we hebben het over een fenomeen dat zo subtiel is dat veel mensen nog steeds niet beseffen wat ze missen. Maar het hele “blauwe” ding werd zeker opgemerkt door de industrie, die enorm veel tijd en geld besteedde om het probleem op te lossen. De reparaties maakten de duurdere tv’s waar ze voor het eerst in verschenen natuurlijk duurder, maar er zijn betere kleuren naar de goedkopere modellen gesijpeld, omdat de R&D-kosten zijn terugverdiend. De laatste tijd is de industrie begonnen met het aanpakken van een ander veelvoorkomend LCD-probleem met led-achtergrondverlichting – gebrek aan contrast – met behulp van HDR (hoog dynamisch bereik). Maar ik dwaal af.

De inspanningen voor betere kleuren zouden misschien iets sneller zijn gegaan als OLED niet was gehyped als de toekomst van alle flatscreen-tv’s. RGB en zelfs wRGB OLED zijn moeilijk te produceren in grote formaten gebleven en zijn daarom nog steeds relatief duur, hoewel veel goedkoper dan vroeger (LG’s $ 30.000 88ZN is een opmerkelijke uitzondering). Meer typische OLED-tv’s zijn tegenwoordig vergelijkbaar met high-end lcd-tv’s met led-achtergrondverlichting.

sony bvm x300

Steeds beter worden

Er zijn in principe twee methoden die leveranciers gebruiken om de kleurnauwkeurigheid in hun tv’s te verbeteren. Een daarvan is om de balans van het uitgestraalde spectrum te verbeteren door de kleur van de LED’s en filters te variëren. Sony heeft deze techniek behoorlijk ver ontwikkeld, maar niet zo ver als de hierna beschreven methode.

x930d x940d front amd hero blk screenfl

Veel leveranciers hebben ervoor gekozen om minuscule kristallijne halfgeleiders te gebruiken, kwantumdots genaamd, die licht opnemen en opnieuw uitzenden op een specifieke golflengte. Het mooie van kwantumstippen is dat voor de implementatie alleen de lichtbron moet worden verboden met een schare van kleine schoonheden. Dat wil zeggen, het plaatsen van een laag kwantumdots tussen de achtergrondverlichting en de filters en LCD’s.

Samsung suhd 8600

Het implementeren van kwantumdots zou relatief goedkoop zijn, maar het heeft enkele jaren geduurd voordat ze naar lagere middenklasse-tv’s waren gemigreerd. Nu verschijnen ze in nog lagere modellen uit het middensegment.

het resultaat

Aanzienlijk betere LCD-kleur en contrast met led-achtergrondverlichting, zelfs in goedkopere modellen. Het heeft de koopjeskeldermodellen nog niet bereikt, maar het zal er komen. Ik raad je ten zeerste aan om het relatief kleine extra geld uit te geven om een ​​tv te kopen die gebruikmaakt van kwantumstippen. En als dat te rijk is voor je budget, ga dan een paar treden hoger in het niet-kwantum-dot-rijk. Het is het waard.

0 Shares:
You May Also Like