De evolutie van het Audio Return Channel

earc b

ARC (de afkorting staat voor Audio Return Channel) is het digitale kanaal dat tv’s gebruiken om hun audio te verzenden, of het nu gaat om een ​​ingebouwde draadloze tuner of een ingebouwde of USB-mediastreamer die verbinding maakt met een filmservice zoals Netflix — via een HDMI-kabel naar uw soundbar of A/V-ontvanger. Het zou dus geen verrassing moeten zijn dat het acroniem eARC staat voor Audio Return Channel

ARC is superieur aan oudere methoden voor het transporteren van digitale audio (bijv. glasvezelkabels met TOSLINK-connectoren en coaxiale koperen kabels met RCA-connectoren) omdat het een bandbreedte van 1 Mbps kan leveren – bijna drie keer meer dan die oudere kabels, die beperkt zijn tot 384 Kbps bandbreedte.

ARC is al jaren ‘goed genoeg’, op voorwaarde dat meerkanaals soundtracks werden gecomprimeerd zodat ze niet meer dan 1 Mbps bandbreedte nodig hadden. ARC kan geen 5.1-kanaals ongecomprimeerde audio of iets meer dan dat vervoeren, en kan ook geen soundtracks met hoge resolutie aan die zijn gecodeerd in meeslepende, objectgebaseerde formaten zoals Dolby Atmos en DTS:X.

Verbeterd audioretourkanaal

eARC, geïntroduceerd met de HDMI 2.1-standaard, doorbreekt die bandbreedtelimiet en biedt een verbluffende bandbreedte van 37 Mbps. Een pijp die zo dik is, kan niet alleen acht kanalen ongecomprimeerd surround-geluid dragen, hij kan dit ook met een resolutie tot 24-bit en met bemonsteringsfrequenties tot wel 192 kHz.

Dat resolutieniveau is voor velen natuurlijk een enorme overkill, aangezien de meeste luisteraars het verschil niet kunnen zien tussen 44,1 kHz/16-bits audio en 48 kHz/24-bits audio, maar het is beschikbaar voor die high-definition audioliefhebbers die zweer dat ze het kunnen. Bovendien is hoofdruimte nooit slecht.

bandbreedte2 01

Een meer waarschijnlijke toepassing van al die bandbreedte is het streamen van soundtracks die zijn gecodeerd in meeslepende, objectgebaseerde formaten zoals Dolby Atmos en DTS:X. Auro 3D is niet genoemd, hoewel dat ook goed zou moeten werken. Het belangrijkste is dat de audio in gestreamde media niet langer inferieur hoeft te zijn aan wat je krijgt van Blu-ray en Ultra HD Blu-ray-schijven.

eARC is niet afhankelijk van HDMI 2.1

Het echt goede nieuws is dat leveranciers kunnen kiezen welke delen van de nieuwe HDMI-standaard ze willen implementeren; ze kunnen eARC toevoegen zonder bijvoorbeeld ondersteuning voor 8K-videoresolutie toe te voegen. En eARC zal goed werken met oudere apparatuur en terugvallen op de oudere ARC-standaard wanneer dat nodig is.

Je hebt eARC-ondersteuning aan beide uiteinden van de kabel nodig om maximaal te profiteren van de nieuwe standaard. Dat gezegd hebbende, hoewel er momenteel niet veel audioproducten zijn die eARC ondersteunen, kunnen sommige apparaten mogelijk worden geüpgraded via firmware. Neem contact op met uw leverancier.

De meeste oudere kabels zouden moeten werken

Hoewel er veel heisa en schroom was toen HDMI 2.1 weer een nieuwe bekabelingsstandaard introduceerde, is de waarheid dat een kabel van goede kwaliteit uit zelfs het begin van het HDMI-tijdperk prima zou moeten werken met ARC. Ga naar eARC en je wilt er een die meer bandbreedte aankan, maar je hoeft misschien nog steeds geen nieuwe te kopen. Een standaard HDMI-kabel met ethernet of iets van een hogere kwaliteit (elke high-speed HDMI-kabel met ethernet of een ultra-high-speed HDMI-kabel) zou moeten werken. Sommige van de slordigere kabels uit het verleden kunnen u problemen opleveren, maar geef uw bestaande verbindingen in ieder geval een draai voordat u zich haast om nieuwe te pakken.

Hier vandaag, binnenkort in de mainstream

Sony’s eersteklas A9F- en Z9F Master Series-tv’s werden als eerste geleverd met eARC, maar de onlangs geteste XBR 950G beschikt over het, dus het is ook opgenomen in de middenklasse-modellen van Sony. De afbeelding bovenaan deze pagina kwam uit de gebruikershandleiding van dat apparaat.

De meeste van LG’s 2019-tv’s zijn voorzien van eARC, maar Samsung beweerde vóór het modeljaar 2019 dat streamingdiensten met Dolby Digital Plus op de een of andere manier de noodzaak van eARC ondervangen. Ja, Dolby Atmos kan via Dolby Digital Plus over ARC worden gestuurd, maar ARC heeft niet de bandbreedte voor een Dolby TrueHD-stream met Dolby Atmos. Na een tijdje op die pony te hebben gereden, kondigde het bedrijf aan dat eARC beschikbaar zal zijn via een firmware-upgrade voor zijn 2019 QLED’s met een OneConnect-breakout-box.

Mid- en low-end tv’s krijgen eARC, net zoals sommige tv’s van minder dan $ 1.000 de kwantumstippen gebruiken die ooit de enige provincie van Samsung’s QLED’s waren. Audiofielen, waaronder fans van surround-sound, zijn waarschijnlijk de enige luisteraars die achter eARC aan zullen jagen; maar het zal uiteindelijk de thuisbioscoopaudio voor iedereen verbeteren. En dat is maar goed ook.

0 Shares:
You May Also Like