De DragonFly Cobalt DAC: eersteklas audiokwaliteit in een klein pakket

DragonFly Cobalt

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Compact en gebruiksvriendelijkVereist geen externe stroombronBiedt adembenemende verbeteringen ten opzichte van de ingebouwde DAC van uw apparaat

nadelen

Ziet eruit als een goedkope USB-drive, dus laat hem niet op uw bureau liggen Signaallampje maakt geen onderscheid tussen MP3- en CD-kwaliteit

Ons oordeel

Een externe DAC is een essentiële aankoop voor iedereen die hi-res muziek wil streamen van diensten zoals Apple Music, Qobuz of Tidal, en de DragonFly Cobalt combineert draagbaarheid met ongelooflijke kwaliteit.

Prijs bij beoordeling

$ 329,95

Beste prijzen vandaag: AudioQuest DragonFly Cobalt

Amazone

$ 329,95

Free

Als je geabonneerd bent op Apple Music, Qobuz of Tidal, heb je toegang tot een grote en groeiende bibliotheek met audio van beter-dan-cd-kwaliteit en kun je niet genieten van muziek met een hogere resolutie via een draadloze Bluetooth-koptelefoon. U hebt een bedrade hoofdtelefoon en een speciale DAC nodig die op uw apparaat is aangesloten om het volledige beeld te krijgen.

De reeks DragonFly DAC’s van AudioQuest is de perfecte toegangspoort tot hi-res audio voor iedereen die het meeste luistert op een mobiel apparaat of desktopcomputer. De DragonFly Cobalt is de beste optie van de fabrikant en het is een wonder in zakformaat dat draagbaarheid combineert met ongelooflijke kwaliteit. Het is niet perfect, maar het komt in de buurt.

Wat de DragonFly Cobalt doet

Een DAC is een digitaal-naar-analoog-converter, een apparaat met een chip die precies doet wat de naam aangeeft, namelijk het digitale streamingsignaal opnemen en het omzetten in een analoog formaat voor weergave. Elk apparaat dat digitale muziekbestanden afspeelt, heeft een ingebouwde DAC, maar de apparaten die bij smartphones, tablets en computers worden geleverd, bieden niet dezelfde geluidskwaliteit als bij de meeste speciale DAC’s.

De DragonFly Cobalt is een van de meest compacte en best klinkende DAC-en hoofdtelefoonversterkercombo’s die je kunt kopen. Het apparaat heeft ongeveer de grootte en vorm van een USB-station; inderdaad, het zou gemakkelijk kunnen worden aangezien voor een dubbeltje-a-dozijn thumb drive, dus je zou er goed aan doen om het in het meegeleverde vinyl zakje te bewaren. De Cobalt haalt zijn stroom uit het apparaat waarop hij is aangesloten, wat betekent dat hij geen batterij heeft die moet worden opgeladen voordat je hem gebruikt.

DragonFly Cobalt met zakje

James Barber/Gieterij

Wat zit er in de DragonFly Cobalt

De DragonFly Cobalt maakt gebruik van een Sabre ES9038Q2M 32-bit audio DAC met een dynamisch bereik van 140dB en een Sabre 9601 hoofdtelefoonversterker. AudioQuest ontwierp de DragonFly-serie in overleg met de legendarische oprichter van Wavelength Audio, Gordon Rankin, een van de echte pioniers van USB-audio. Tidal-gebruikers zouden de Cobalt moeten onderzoeken vanwege de ingebouwde MQA-renderer, die naadloos werkt om de audio te ontvouwen.

Als de DragonFly Cobalt $ 329,95 te duur voor je is, heeft AudioQuest twee andere opties. De DragonFly Red ($ 229,95) biedt dezelfde 2,1-volt output en ESS Sabre 9601 hoofdtelefoonversterker, maar gebruikt een Sabre ESS 9016 DAC in plaats van de topklasse ES9038Q2M in de Cobalt. De DragonFly Black ($ 119,95) maakt gebruik van een Sabre ESS 9010 DAC en een Texas Instruments TPA6130 hoofdtelefoonversterker met een uitgangsspanning van 1,2. Elke stap op de ladder is de extra kosten waard, maar zelfs de zwarte zal de ingebouwde DAC van uw apparaat ver overtreffen.

Hoe de DragonFly Cobalt te gebruiken?

De Cobalt gebruiken met een iOS- of Android-apparaat is doodeenvoudig. Sluit gewoon een adapter aan (daarover later meer) om de DAC op een audiobron aan te sluiten, sluit je koptelefoon aan op de Cobalt en je bent klaar om te gaan.

Een afspeelstatuslampje vertelt u de bitsnelheid van uw bron met rode (stand-by), groene (44,1 kHz), blauwe (48 kHz), gele (88,2 kHz), lichtblauwe (96 kHz) of paarse (MQA) uitlezingen. Verwarrend genoeg krijgen Ogg Vorbis-bestanden met een lagere resolutie van Spotify of MP3’s van andere bronnen groen licht van de DAC, ook al is hun resolutie lager dan 44,1 kHz. Toch zullen zelfs die bestanden met een lagere resolutie beter klinken met de Cobalt.

De DragonFly Cobalt aansluiten en configureren

Android-gebruikers wiens apparaten USB-C-aansluitingen hebben, kunnen de meegeleverde DragonTail USB-A naar USB-C-adapter gebruiken om de Cobalt aan te sluiten. Als je iOS-apparaat een Lightning-aansluiting heeft, raadt AudioQuest je aan om Apple’s Lightning naar USB 3 Camera Adapter te gebruiken om de DragonFly aan te sluiten. De Apple-adapter van $ 39 is een minder elegante oplossing dan de DragonTail, maar vrijwel elke fabrikant van draagbare DAC’s suggereert dezelfde oplossing voor de bliksemconnector van Apple.

DragonTail-adapter

James Barber/Gieterij

De instellingen zijn wat ingewikkelder als je de DragonFly Cobalt met een computer gebruikt. Met een Windows-machine moet u toegang krijgen tot het configuratiescherm Hardware en geluid en in de geavanceerde instellingen graven om uw afspeelsamplefrequentie in te stellen.

Op een Mac moet je naar het paneel Geluid in Systeemvoorkeuren gaan en Uitvoer instellen op “DragonFly Cobalt”. Vervolgens open je de Audio MIDI Setup-app en selecteer je de Cobalt voor geluidsuitvoer en stel je vervolgens de juiste samplefrequentie in voor de muziek die je gaat spelen.

Als je het meeste uit de Cobalt wilt halen, moet je elke keer dat je een computer gebruikt om af te spelen de juiste samplefrequentie kiezen. Dat is een functie van hoe elk besturingssysteem werkt en dus geen ontwerpfout, want je zult hetzelfde probleem tegenkomen met elke DAC die je kiest.

AudioQuest belooft ook updates voor de firmware van de DragonFly via de Desktop Device Manager-software.

Luisteren naar de DragonFly Cobalt

, het nieuwe album van de Britse band Spiritualized, wordt in cd-kwaliteit gestreamd van muziekdiensten die die resolutie bieden. Luisteren op een iPhone met Focal Celestee-hoofdtelefoons, er is een verrassend verschil bij het overschakelen naar de DragonFly Cobalt van Apple’s bliksem-naar-3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting-adapter.

De toegevoegde diepte en details van de Cobalt zijn meteen duidelijk, vooral op een nummer als “The Mainline Song” met uitgebreide treingeluidseffecten en een koor. De mix bevat ongelooflijk nauwkeurige verschuivingen in volume tussen tracks, en de Cobalt laat je een detailniveau horen dat de Apple iPhone DAC gewoon niet kan reproduceren.

DragonFly Cobalt met Apple Lightning-adapter

James Barber/Gieterij

Nog indrukwekkender is Decca’s uitstekende nieuwe compilatie-LP, gestreamd in 24-bit/96kHz op Qobuz. Natuurlijk kun je een 2-LP vinylversie of zelfs een cd kopen en de liner notes krijgen, maar het is onmogelijk dat die formaten dezelfde luisterervaring zullen bieden als met hi-res-bestanden via een DragonFly Cobalt.

Zelfs als je niet hebt geïnvesteerd in een paar dure blikjes zoals de Focals, zal een DAC zoals de DragonFly Cobalt nog steeds een opmerkelijk verschil maken als je een standaard studiomodel gebruikt, zoals Sony’s MDR-7506-hoofdtelefoon.

De DragonFly Cobalt: Bottom line

Draadloze hoofdtelefoons zijn goed voor het uitlaten van de hond, woon-werkverkeer of sporten in de sportschool. Maar meer geconcentreerd luisteren verdient de betere weergave die een DAC kan bieden, en de compacte en geweldig klinkende DragonFly Cobalt is een van de beste DAC’s die we ooit hebben geprobeerd, ook al is hij aan de prijzige kant.

0 Shares:
You May Also Like